ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Ribiszkezselé

2010. június 12. - Dyna 122

Hozzávalók: ribizli, cukor

Elkészítése:

A ribiszkét megmossuk, szárastól befőzőlábasba öntjük. Időnként megkeverve addig hagyjuk a tűzön, míg a gyümölcsszemek megpattannak. Ekkor az egészet áttörjük, és az így kapott levet megmérjük. Minden kiló ribiszkeléhez 80 deka cukrot adunk, és kevergetve addig forraljuk, amíg a habját el nem törte, és a zselét kistányérra csöppentve meg nem kocsonyásodik.

Ekkor háromdecis üvegekbe töltve egy tálcán (vagy tepsin) a meleg, de elzárt sütő ajtajába állítjuk: a zselé teteje "megbőrösödik". Végül a kihűlt zselét lekötjük.

Nemcsak kenyérre kenve kitűnő, de egy kevés vizet aláöntve, az egészet kevergetve felolvasztva nagyszerű gyümölcstorta-bevonat.

Fitneszsaláta (2)

Hozzávalók 4 személyre: 2 lilahagyma, 50 dkg paradicsom, 3 zöldpaprika, 1 kisebb kígyóuborka, 1 csomó hónapos retek, 2-3 ek. balzsamecet, 1-2 ek. szójamártás, 1/2 mk. frissen őrölt feketebors, 1/2 csokor metélőhagyma

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egycentis kockákra vágjuk. Az összevágott zöldségeket 2-3 evőkanál balzsamecettel és 1-2 evőkanál szójamártással összekeverjük, megborsozzuk, felaprított metélőhagymával fűszerezzük, és azonmód tálalhatjuk is.

Fitneszsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 lilahagyma, 50 dkg paradicsom, 3 zöldpaprika, 1 kisebb kígyóuborka, 1 csomó hónapos retek, fél kk. só, 1 nagy citrom leve, 6 ek. olívaolaj, fél mk. frissen őrölt feketebors, 1 mk. porcukor, fél csokor metélőhagyma

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd egycentis kockákra vágjuk. Ezután megsózzuk, átkeverjük, és kb. 10 percig pihentetjük.

Közben a citrom levét kifacsarjuk, majd az olajjal, a borssal meg a porcukorral összekeverjük, a felaprított metélőhagymával fűszerezzük, végül a felkockázott zöldségeket is beleforgatjuk.

Amerikai szilvás lepény

Hozzávalók: 1 kg szilva, 25 dkg finomliszt, 10 dkg Rama margarin, 2 tojás, 1 ek. kristálycukor, 1/2 citrom leve, tejföl, só, zsemlemorzsa v. búzacsíra

Elkészítése:

25 deka finomlisztet 10 deka margarinnal, két tojássárgájával, csipetnyi sóval meg annyi tejföllel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább egy óráig, de még jobb, ha egy éjjelen át a hűtőszekrényben pihentetjük.

Másnap téglalappá nyújtjuk és egy akkora tepsibe terítjük, hogy legfeljebb fél centi vastag tésztát kapjunk. Zsemlemorzsával vagy búzacsírával meghintjük, és egy kiló megtisztított, félbe vágott, kimagozott szilvával sűrűn kirakjuk. A forró sütőbe tolva majdnem egészen megsütjük.

Közben a tojások fehérjét egy evőkanálnyi kristálycukorral kemény habbá verjük, egy fél citrom levével ízesítjük, és a tésztára simítva, a sütőbe visszatoljuk. Most már inkább szárítjuk, mint sütjük a tésztát, amíg a teteje halványrózsaszínű nem lett. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és hideg vízbe mártott késsel kockákra vágjuk, úgy rakjuk tálra.

Rakott fasírt

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg darált hús, 70 dkg burgonya, 4 db zsemle, 8 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, 3 közepes fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése:

A darált húst összegyúrjuk az áztatott, kicsavart zsemlével, a 3 nyers tojással és az apróra vágott, olajban pirított vöröshagymával. Sóval, pirospaprikával ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. A felét kiolajozott tepsibe terítjük, és befedjük a héjában főtt, megtisztított, karikára vágott burgonyával.

Kevés olajban megfuttatunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát, és a burgonyára öntjük. 4 tojást megfőzünk, karikákra vágjuk, és rárétegezzük a burgonyára. Meglocsoljuk a tejföllel, végül rásimítjuk a maradék húst. Tetejét megkenjük tojássárgával, és szép pirosra sütjük. Kockákra vágva, savanyúsággal tálaljuk.

Rizsfelfújt (Keleti Andrea, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 35 dkg rizs, 5 db tojás, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 10 dkg cukor, fél marék mazsola, egy csipetnyi só

Elkészítése:

Öntsük a tejet egy lábasba, tegyük bele a rizst, sóval, vaníliás cukorral és cukorral ízesítsük. Hozzáadhatjuk a mazsolát is, mert a forró tejben még jobban megpuhul majd. Lassú tűzön állandóan kevergetve addig főzzük a szemeket, még puhák nem lesznek.

Ha elkészült, még melegen keverjük bele a margarint és a tojások sárgáját. A fehérjéket verjük fel keményre és a langyosra hűlt rizshez keverjük hozzá óvatosan.

Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, majd öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 140-150 fokon 40-45 percig süssük.

Ha kissé kihűlt, kockázzuk fel és tálaljuk nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg baracklekvárral.

Ropogósra sütött kacsapecsenye (Keleti Andrea, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 2 kacsamell, 3 db alma, csipetnyi majoránna, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3 dl száraz vörösbor

Elkészítése:

Reszeljük le a fokhagymát és a vöröshagymát egy kis lábasban, majd öntsük rá a vörösbort. Kis lángon főzzük körülbelül öt percig, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Tegyük bele a kacsamelleket és legalább egy napig érleljük a hűtőben.

Sütés előtt éles késsel szúrjuk fel a kacsamell húsát, majd töltsük meg a meghámozott és a feldarabolt almákkal. Tegyük egy tepsibe, csorgassuk meg olívaolajjal, öntsük rá a páclét, szórjuk meg majoránnával, ízesítsük sóval és fedjük le alufóliával. Közepes hőmérsékleten addig süssük, míg a kacsamell porhanyós nem lesz.

Tálaláskor szeleteljük fel, rakjunk mellé krumplipürét, sült almát és karamellizált gyümölcsöket.

Színes trópusi saláta meleg spárgaöntettel (Keleti Andrea, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 csomag vegyes tépősaláta levél, 1 csomag spárga, fél darab ananász, 1 pohár tejföl, csipetnyi fehérbors, 1 db zöldségleveskocka, 3 evőkanál liszt, só, 10 dkg feta sajt, 20 dkg bacon szalonna

Elkészítése:

Spárgák szárait apróra feldarabolva sós vízben megfőzzük, fehérborssal, leveskockával és sóval ízesítjük, majd tejfölös habarással besűrítjük, kicsit sűrűbbre, mint ha levest készítenénk. A kész levest turmixgépben pürésítjük.

A spárgák fejét forrásban lévő sós vízben főzzük egy percig, majd leszűrjük. A spárgafejeket kettesével betekerjük bacon szalonnával úgy, hogy közé feta sajt darabokat rejtünk. Az egészet felhevített serpenyőben pirosra sütjük.

A megmosott salátákat rakjuk a nagy tányérok közepére, szórjuk meg falatnyi darabokra felvágott ananásszal, majd csorgassuk meg spárgás szósszal. Tetejére a megsütött töltött spárgafejeket rakjuk.

Szilvás tekercs

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, szilva (vagy darabos baracklekvár), 1 tojás, 15-20 dkg liszt, mák, dió vagy zsemlemorzsa, só, porcukor, fahéj, olaj

Elkészítése:

60 deka burgonyát héjában megfőzünk, majd meghámozzuk, és áttörjük. Csipetnyi sóval, egy egész tojással, meg annyi finomliszttel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk (a krumpli nedvességétől függően 15-20 dekával), majd egy evőkanál olajat is beledolgozunk. Lisztezett deszkán két vékony, hosszúkás téglaláppá nyújtjuk, és megtisztított, kimagozott, apróra vágott szilvával beterítjük. Fahéjas porcukorral meghintjük, és szorosan összegöngyöljük.

A két tekercset kizsírozott tiszta konyharuhába csomagoljuk, átkötjük, és lobogva forró sós vízbe fektetve 15 percig főzzük. Ezután alaposan lecsepegtetjük, a ruhából kibontjuk, és cukros darált mákba (vagy dióba, illetve vajban pirított zsemlemorzsába) forgatjuk. A tálon szeleteljük fel.


A szilvás gombóc közeli rokona ez a kitűnő, német meleg tészta, csak kevesebb a munkánk vele, mintha egyenként gömbölygetnénk a gombócokat. Nemcsak szi1vából, de darabos baracklekvárból is készíthető.

Bolgár burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 30 dkg maradék pörkölthús vagy sült hús, 1 üveg zöldbab (konzerv), 20 dkg marinált paprika, 1 + 2 dl tejföl, 5 dkg sajt, 1 tojássárgája, majoranna, kakukkfű, bazsalikom v. rozmaring, só

Elkészítése:

30 deka maradék pörkölthúst vagy más sültet átdarálunk, összekeverünk egy kis üveg (levétől leszűrt) konzerv zöldbabbal. kb. 20 deka laskára vágott marinált paprikával, egy deci tejföllel, és csipetnyi majorannával, kakukkfűvel meg bazsalikommal vagy rozmaringporral ízesítjük. Mély tűzálló tálba terítjük, és befedjük 60 deka héjában főtt, meghámozott, karikára vágott burgonyával. A krumplit megsózzuk, és leöntjük két deci tejföl, öt deka reszelt sajt meg egy tojássárga keverékével. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirult. Salátával vagy ecetes savanyúsággal kínáljuk.

Hurkás kelkáposzta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg véres hurka, 50 dkg kelkáposzta, 10 dkg árpagyöngy (gersli), 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 kk. őrölt kömény, só, pirospaprika, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A gerslit az apróra vágott kel szívével, a megreszelt hagymával egy kanál olajon, fedő alatt, gyengén megsózva puhára pároljuk. A kel nagyobb leveleit sós vízzel leforrázzuk, majd lefedve állni hagyjuk, hogy a gőzben kicsit megpuhuljon.

A másik evőkanálnyi olajon megsütjük a bőrétől megfosztott hurkát.

A tűzálló tál aljára terítjük a kelkáposzta felét, elosztjuk rajta a gerslis keveréket, befedjük hurkamorzsalékkal, és betakarjuk a maradék kellevelekkel. Leöntjük tejföllel, és langyos sütőbe tesszük. Közepes lángon kb. 45 percig sütjük.

Eperdzsemes túrógombóc

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg túró, 2 db tojás, 6 dkg liszt, 7 dkg búzadara, só, 2 dkg cukor, 15 dkg eperdzsem, 20 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 5 dkg vaníliás cukor, 20 dkg eperdzsem a tálaláshoz

Elkészítése:

Az áttört túrót egész tojással, liszttel, búzadarával, sóval, cukorral összekeverjük. Fél órát pihentetjük.

A gombócnak kialakított túrómasszát a sűrű eperdzsemmel megtöltjük. Bő, forrásban lévő vízben kifőzzük, utána pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Vaníliás porcukorral megszórjuk és forró eperdzsemmel kínáljuk.

Bécsi kivitorta

Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 5 dkg vaj, 0,5 dl sütőrum, 1 cs. vaníliaízű Aranka krémpor, 0,5 l tej, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 kivi, 1 cs. tortabevonó zselé

Elkészítése:

Az apróra tört kekszet dolgozd össze az olvasztott vajjal, a rummal és kb. 2 dl tejjel. A kemény, formázható masszát egyengesd el egy kivizezett tortaforma alján.

3 dl tejjel készítsd el a vaníliakrémet, dolgozd össze a szitán áttört túróval, add hozzá a habbá vert tejszínt, és a keveréket simítsd a masszára.

A meghámozott, vékony karikákra vágott kivivel borítsd be sűrűn a krémet, és az elkészített tortazselével vond be a tetejét. Tálalásig dermeszd hűtőszekrényben!

süti beállítások módosítása