ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sangria

2010. június 21. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 üveg savanykás vörösbor (pl. merlot), 1 doboz narancslé, 6-7 narancs, jégkocka, (befőtt, rum v. konyak)

Elkészítése:

Egy üveg testes, nem savanykás vörösbort (például merlot) egy doboz narancslével meg 1-2 narancs kifacsart levével összekeverünk. Apró kockákra belevágunk 4-5 megtisztított narancsot, és beleáztatjuk két narancs spirálban lefejtett, sárga héját. (Tehetünk bele a narancson kívül apró kockákra vágott befőttet is.)

Tálalás előtt az egészet felkeverjük és jégkockákat rakunk bele, hogy jó hideg legyen.

Spanyolországban sokan rummal vagy konyakkal erősítik a sangria ízét, de anélkül is kellemes, szelíd ital.

Meggybefőtt nyersen

Hozzávalók: meggy, kristálycukor, tartósítószer

Elkészítése:

A szép, ép meggyszemeket lecsumázzuk, megmossuk, és leszárítjuk, majd megmérjük, és kristálycukorral rétegezve befőzőlábasba rakjuk. Egy kiló gyümölcsre 60 deka cukrot számítunk. Letakarva egy napig állni hagyjuk, ezalatt a gyümölcs levet ereszt.

Ekkor a meggyet csak egy kevés lével üvegekbe szedjük, a tetejükre csipetnyi tartósítószert szórunk, és lekötve a végleges helyükre rakjuk, mert legalább egy hónapig nem szabad bolygatni.

(A visszamaradt levet szörpös üvegekbe töltve bedugaszoljuk és szódavízzel hígítva üdítőitalként fogyasztjuk.)

Barbecue csirkemell egészben sütve

Hozzávalók 2 személyre: 1 csirkemell egészben, csonttal, 5 ek. barbecue-szósz, 3 ek. olaj, 1 fej fokhagyma, 1 tk. őrölt fekete bors, 1 ek. só, 1,5 dl víz, burgonya, csemegeuborka

Elkészítése:

A csirkemellet minden oldalról bedörzsöljük sóval és őrölt borssal. Előmelegítünk egy serpenyőt, és a húst az olajon minden oldaláról hirtelen megpirítjuk. Ezután előmelegített sütőbe tesszük és vizet öntünk alá. Mellérakjuk a félbevágott, egész fokhagymafejeket és fóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben, 175 °C-on 30 percig sütjük.

Ezután eltávolítjuk a fóliát, leöntjük az esetleges maradék vizet, és megkenjük barbecue-szósszal a csirkemell tetejét és oldalait. 200 °C-on, fólia nélkül még 6 percet sütjük. Rövid idő (kb. 8 perc pihentetés) után szeletelhetjük. Köretként burgonyacsipszet vagy rósejbnit és csemegeuborkát adunk mellé.

Diókrémes csokoládétorta

Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 cs. sütőpor, 3 ek. kakaópor, 1 cs. vaníliaízű pudingpor, 1/2 l tej, 12-13 dkg vaj, 20 dkg dió, 10 dkg darált mogyoró, 10-10 dkg tej- és étcsokoládé

Elkészítése:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben beleszórunk 15 deka cukrot. Beledolgozzuk a vaníliás cukrot, majd a tojássárgákat, végül beleforgatjuk a keményítővel a sütő- és a kakaóporral elkevert lisztet. A masszát az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 percig sütjük.

A megszokott módon elkészített vaníliás pudingot hűlni hagyjuk. A dióbelet 25 fél szem kivételével ledaráljuk. A vajat a maradék cukorral kikeverjük. Beledolgozzuk a pudingot, a darált diót és mogyorót.

A piskótát keresztben három felé vágjuk. Az alsó és a középső lapot a krémmel megkenjük, és a három lapot egymásra illesztjük. Kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk.

A forró vízfürdőben megolvasztott csokoládéval a tortát körös-körül megkenjük, majd kb. 30 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A torta tetején bejelöljük a szeleteket, és a félretett dióval díszítjük.

Cehan (Zöldséges rizses hús)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sovány sertés-, marha- vagy csirkehús, 3 ek. olaj, 10 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 cikk fejes káposzta, 1 közepes szál sárgarépa, 8-10 parajlevél, 2 ek. szójamártás, 2 ek. ketchup, 1 ek. rizspálinka vagy száraz sherry (esetleg konyak), só, gyömbérpor; 20 dkg párolt rizs; a tetejére 1 tojás

Elkészítése:

A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk, és az olajban hirtelen megpirítjuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A gombát, a vöröshagymát meg a káposztát vékonyan felszeleteljük, a sárgarépát karikákra, a parajleveleket csíkokra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. A zöldségféléket a húshoz keverjük, és együtt tovább pároljuk-pirítjuk.

Ha már a zöldség is kellően megpuhult, megpirult, akkor sóval, gyömbérrel fűszerezzük, és a ketchuppal, a szójamártással meg a pálinkával meglocsoljuk. Néhány percig forraljuk, végül a párolt rizzsel összekeverjük.

A tojásból lepényt sütünk, és gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk. A rizses húst a tányérok közepére halmozzuk,és a tojáscsíkokkal megszórjuk.

Karamellfagylalt

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 20 dkg cukor, 4 tojás

Elkészítése:

10 dkg cukrot karamellizálunk, a tej egy részével feloldjuk, majd a többi tejet is hozzáöntjük.

4 egész tojást 10 dkg cukorral elkeverünk, hozzáöntjük a forró karamellás tejet, és folytonos keverés közben addig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Majd teljesen lehűtjük és fagyasztjuk.

Meggybefőtt

Hozzávalók: 4 kg meggy, 1 kg cukor, 1 l víz, 3 kk. tartósítószer, rum vagy alkohol

Elkészítése:

Négy kiló meggyre számítva egy liter vizet egy kiló cukorral meg három kiskanál tartósítószerrel felforralunk, és a lecsumázott, megmosott meggyet félkilónként a lobogva forró szirupba vetjük. Csak addig hagyjuk benne, amíg gyöngyözni nem kezd, akkor szűrőkanállal üvegekbe átszedjük. Ha már az összes meggyet kifőztük, a szirupot a gyümölcsre öntjük, és hagyjuk kihűlni.

Végül a tetejére rumot vagy tiszta alkoholt öntünk: kétliteres üvegbe 1-1 evőkanállal. Nagy üvegekben is elrakhatjuk, mert kibontva sem romlik meg.

Töltött főtt tyúk

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy tyúk, 2 zsemle, 2 tojás, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1-1 kis darab zeller, karalábé és kelkáposzta, vöröshagyma, só, őrölt bors, egész bors, köménymag, babérlevél, 1 mk. majoranna, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 ek. olaj, 1 kk. paradicsompüré

Elkészítése:

Egy szép nagy tyúkot megtisztítunk, kívül megsózzuk. Egy evőkanálnyi olajon megpirítunk egy kevés apróra vágott vöröshagymát, belekaparjuk a tyúk máját, hozzáadunk 2 tejben megáztatott, kifacsart és összemorzsolt zsemlét, 2 tojást, és sóval, borssal, mokkakanálnyi majorannával meg egy csokor petrezselyemzölddel ízesítjük. Megtöltjük a tyúk belsejét, a nyílást hústűvel szorosan összetűzzük.

3 szál sárgarépát 2 szál petrezselyemgyökérrel, egy-egy kis darabka karalábéval, zellerrel, kelkáposztával és a tyúk aprólékjával 3 liter vízben feltesszük főni. Szemes borssal, kevés köménymaggal, egy fej vöröshagymával, körömnyi babérlevéllel, kiskanálnyi paradicsompürével (vagy friss paradicsommal, paprikával) ízesítjük, és ha forr, óvatosan belehelyezzük a megtöltött tyúkot. Lassú tűzön jó puhára megfőzzük, majd felszeleteljük, és tálra téve körülrakjuk a szintén felszeletelt töltelékkel meg a kifőtt zöldségekkel.

Savanykás (uborka- vagy meggy-) mártás, esetleg ecetes torma illik hozzá.

süti beállítások módosítása