ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csokoládés körte (vagy alma)

2010. június 13. - Dyna 122

Hozzávalók 4-6 személyre: 6 körte (vagy alma), 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 ek. kakaó, 1 kk. liszt, 2 dl tej, 1 dkg vaj

Elkészítése:

3 deci vízből 20 deka cukorral és egy csomag vaníliás cukorral szirupot főzünk, és ha forr, 6 közepes nagyságú, meghámozott körtét puhára főzünk benne. Ha a körte  megpuhult, kivesszük és lecsepegtetjük, levét felére beforraljuk.

4 csapott evőkanálnyi kakaót simára keverünk egy púpos kiskanál liszttel, felengedjük 2 deci tejjel meg a besűrített kompótlével, és sűrű mártássá forraljuk. A tűzről levéve egy deka vajat addig keverünk benne, míg el nem olvadt, és a tálra rakott körtékre öntjük. Jó hidegen kínáljuk.

Daramorzsa baracklekvárral

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg búzadara, 1/2 l tej, 1,5 dl olaj, 4 db tojás, 4 dkg mazsola, 10 dkg cukor, só, 5 dkg vaj, baracklekvár

Elkészítése:

A búzadarát tejbe beáztatjuk. A tojássárgákat vajjal, a cukor harmadával habosra kikeverjük, majd a darához tesszük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és a masszához keverjük. Felhevített olajba öntjük, majd sütőben sütjük, miközben rendszeresen kanállal daraboljuk. Morzsás szerkezetűvé alakítjuk. Áztatott mazsolával megszórjuk, baracklekvárral tálaljuk.

Ponty tojásmártásban

Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg pontyfilé, 50 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 dl tej, 2 ek. tejföl, 2 tojássárgája, só, őrölt bors, citrom, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:

Személyenként 18-20 dkg filézett pontyot sós vízben majdnem puhára főzünk. Közben 5 dkg vajból és 3 dkg lisztből kb. 2 dl tejjel besamelt készítünk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 2 evőkanál tejfölt és 2 nyers tojássárgáját.

Egy kivajazott tűzálló üvegedény alját kirakjuk főtt, karikára vágott burgonyával. Erre fektetjük a halszeleteket, amelyekre néhány csepp citromot csepegtetünk. Az egész felületet bevonjuk a tojásos besamellel. Vajdarabkákat morzsolunk a tetejére, és egész vékonyan meghintjük zsemlemorzsával. Néhány percig meleg sütőben sütjük.

Hagymás sertésborda sajttal

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertésborda, 2 dkg só, 3 dkg liszt, 15 dkg zsír, 80 dkg burgonya, 15 dkg vöröshagyma, 8 dkg vaj, 1/2 csomó zöldpetrezselyem és 15 dkg edami sajt

Elkészítése:

A négy darab, egyenként 10 dkg-os sertésbordát húsverő kalapáccsal enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és mindkét oldalát lisztbe mártva, kevés forró zsírban szép pirosra megsütjük.

A megtisztított burgonyát megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. Bő forró zsírba tesszük, de csak annyira sütjük meg, hogy a burgonya félig sült, üveges maradjon. Ekkor a zsírból kiszedjük és jól lecsepegtetjük.

A vöröshagymát vékony karikára vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, ebben a hagymakarikákat gyakori keverés mellett megfonnyasztjuk.

Egy megfelelő nagyságú tűzálló edényt vagy sütőtepsit vajjal kikenünk, egyenletesen elosztjuk benne a burgonya majd a hagyma felét. Ráhelyezzük a megsült bordákat és betakarjuk a hagyma, végül a burgonya megmaradt másik részével. Megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Ráöntünk kb. 1 dl húslevet vagy vizet, a tetejét gazdagon megszórjuk edami sajttal, 3-4 dkg vajat csipegetünk rá, és letakarva középmeleg sütőbe tesszük. Addig sütjük, ameddig a leve teljesen elpárolódott, ekkor a fedőt levesszük és még 4-5 percig tovább sütjük, hogy a teteje megpiruljon.

Sajtos gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 25 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg margarin, pirospaprika, só, olaj

Elkészítése:

A margarint elkeverjük a tojások sárgájával, kevés sót, pirospaprikát teszünk bele, hozzákeverjük a reszelt sajtot és a zsemlemorzsát. Kis gombócokat formálunk belőle, felvert tojásfehérjébe és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban világossárgára sütjük. Joghurttal tálaljuk.

Boros dinnyetorta

Hozzávalók: 6 tojásból sütött kakaós tortalap, 80 dkg sárgadinnye, 65 dkg ananászdinnye, 1 kg cukordinnye, 6 dl vörösbor; a töltelékhez: 4 ek. meggylekvár, 10 zselatinlap, 30 dkg túró, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 10 dkg cukor, 4 dl vörösbor, 3 dl tejszínhab, 5 dkg csokoládéreszelék; a díszítéshez: 2 ek. sárgabaracklekvár, 1 tasak zselépor, 5 dkg cukor, 2 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, mandulaszirom
 
Elkészítése:
 
A dinnyéket félbevágjuk, kimagozzuk és 20 deka sárgadinnyét felkockázunk, a többiből karalábévájóval golyókat formálunk. Leöntjük a vörösborral és fél óráig áztatjuk.
 
A tortalapot háromba vágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk és megkenjük 2 kanál meggylekvárral.
 
Beáztatjuk a zselatinlapokat.  A túrót elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a vörösborral. A félretett, kockára vágott sárgadinnyét pürésítjük és azt is hozzákeverjük, valamint a kinyomkodott zselatint. Hűtőbe tesszük, és amikor szilárdulni kezd, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt és a csokoládéreszeléket.
 
A töltelék felét a lekváros lapra kenjük és befedjük a másik lappal. A maradék krémben elkeverjük a maradék meggylekvárt, a tortára kenjük és beborítjuk a harmadik lappal. Három órára behűtjük.
 
A dinnyegolyókat leszűrjük és felfogjuk a levét. A torta tetejét bevonjuk a sárgabaracklekvárral és kirakjuk a dinnyegolyókkal. A felfogott lében elkeverjük a zseléport, a cukrot és a fehérbort, majd a tortára öntjük.
 
Miután jól lehűlt, a tortáról levesszük a karimát, és a tejszínhabbal bevonjuk az oldalát. Pirított mandulaszirommal díszítjük.

süti beállítások módosítása