ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Karamellás körte

2010. május 15. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg körte, 20 dkg cukor, 1 citrom leve (vagy citromlé), (2-3 ek. körtepálinka)

Elkészítése:

15 deka cukrot egy evőkanál vízzel, állandóan kevergetve aranybarnára pirítunk, majd 2 deci forró vízzel felöntjük és addig forraljuk, amíg a karamell teljesen fel nem oldódik.

Közben 4 szép körtét meghámozunk, félbe vágjuk, a magházukat kivájjuk, de a szárukat rajta hagyjuk. A maradék 5 deka cukorral és a citromlével ízesített vízbe rakjuk, és a körte keménységétől függően 5-10 percig forraljuk, majd alaposan lecsepegtetjük. (A főzővíz jégbe hűtve üdítőitalként fogyasztható!)

A többi körtét meghámozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk, és fél deci karamellben puhára pároljuk. (Párolás után 2-3 ek. körtepálinkával ízesíthetjük.)

A fél körtéket egy üvegtálra üregükkel felfelé egymás mellé rakjuk, a párolt körtét a közepükre halmozzuk, és a maradék karamellel leöntve tálalásig hűtőbe tesszük.

Vadas malacleves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg malachús, 1 szál sárgarépa, fél darab zellergumó, 2 ek. mustár, 1 db citrom, 1,5 dl tejföl, 1 ek. liszt, olaj, kapribogyó, babérlevél, őrölt bors, só

Elkészítése:

A póréhagymát vágjuk félbe, majd karikázzuk fel, és kevés olajban fonnyasszuk meg. Szórjuk rá a kockákra vágott malachúst, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mustárt, és pirítsuk meg. Öntsük fel vízzel, ízesítsük babérral, majd amikor a hús már félig puha, szórjuk bele a csíkokra vágott zöldségeket is. Főzzük puhára, majd tejfölös habarással sűrítsük be.

Tálalásnál citromkarikát és kapribogyót tehetünk hozzá.

Májkrémmel töltött csirkemell

Hozzávalók 2 személyre: 1 nagy vagy 2 kisebb csirkemell, 1 doboz májkrém, 1 tojás, 1 kk. zsemlemorzsa, só, őrölt bors; a bundázáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj

Elkészítése:

A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük és kiklopfoljuk. A májkrémet a tojással, sóval, őrölt borssal és 1 kk. zsemlemorzsával jól összedolgozzuk. A csirkemellet megsózzuk, a májkrémmel megkenjük és összegöngyöljük (ha szükséges, hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük). A szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban megsütjük. Párolt vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

süti beállítások módosítása