ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Aradi rakott burgonya

2010. május 24. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 2 fej vöröshagyma, sajt, vaj, só, őrölt bors, szerecsendió, sáfrány

Elkészítése:

80 deka héjában főtt burgonyát meghámozunk és karikákra vágunk. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, esetleg csipetnyi sáfránnyal ízesített 2 db tojássárgájával elkevert besamelt készítünk. Kevés vajon két fej karikára vágott vöröshagymát üvegesre párolunk.

Vastagon kivajazunk egy tűzálló tálat. Aljára rakjuk a karikázott burgonyát, sózzuk. Erre kerül a fonnyasztott hagyma. Áthúzzuk a besamellel és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

Csirke kínai kelben

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke (1,2 kg-os), 75 dkg kínai kel, 2 dl tejföl, füstölt szalonna, vaj, só

Elkészítése:

Egy 75 dekás kínai kelfejet lobogva forró sós vízbe rakunk, és 3-4 percig abáljuk, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, leveleire szedjük.

Egy 1,20 kilós csirkét füstölt szalonnával megtűzdelünk, és kivajazott tűzálló tálra ültetve, a sütőben szép pirosra sütjük. Ezután a szárnyast teljesen kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk.

A visszamaradt pecsenyelevet két deci tejföllel simára keverjük. Egy mély tűzálló tálat ezzel a lével vékonyan kikenünk, és kel1evelekkel kibéleljük. Egy sor húsdarabot fektetünk rá, és egy kevés tejfölös pecsenyelével megöntözzük. Most ismét kel következik, erre hús meg mártás, és ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére kellevél jön, amit a maradék tejfölös mártással leöntünk. Ha a mártás nem lenne elég, még egy kevés tejföllel hígítjuk. A tálat a forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a rakott csirke a mártást magába nem szívta, és a teteje szépen meg nem pirul.

Gombás ragu

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéscomb vagy lapocka, 30 dkg gomba, 1 dl tejszín, 1 kk. liszt, 5 dkg vaj, 1 húsleveskocka, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só

Elkészítése:

60 deka sovány sertéscombot vagy lapockát akkora kockákra vágunk, mintha pörköltet készítenénk, majd öt deka vajon, kevergetve, fehéredésig sütjük. Leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és egy húsleveskockával, őrölt borssal, meg két gerezd fokhagymával fűszerezzük. Fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve, puhára pároljuk, és zsírjára sütjük.

Végül 30 deka megtisztított, a szokottnál egy kissé vastagabbra szelt gomba kerül a lábasba. Ezzel már csak 3-4 percig pároljuk, ha kell, utánasózzuk.

Egy deci tejszínt egy kiskanál liszttel simára keverünk, és ezzel sűrítjük be a gombás ragut. Most már csak 2-3 percig forraljuk, kevergetve, nehogy odakapjon, és petrezselymes rizzsel vagy vajas újburgonyával adjuk asztalra.

Rumos-diós sütemény

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 20 dkg darált dió, 1 kk. szódabikarbóna, 1/2 tasak sütőpor, 6 tojás; a diós krémhez: 30 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1,5 dl rum, kb. 1 dl tej; a kakaós krémhez: 5 tojás, 5 dkg kakaó, 10 dkg cukor, 25 dkg margarin; a tetejére: csokimáz
 
Elkészítése:
 
A tésztához a margarint a cukorral habosra keverjük, a tojásokat egyenként a legmagasabb fokozaton belekeverjük, majd a diót és a sütőporral, szódabikarbónával elvegyített lisztet is hozzáadjuk. Magas peremű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
 
A diós krémhez valókat összekeverjük, a tej mennyiségével lehet a keverék állagát szabályozni, ne legyen nagyon nedves, csak könnyen kenhető massza. Ha összekevertük, állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
 
A kakaós krémhez valókat - a margarin kivételével - összekeverjük, és gőz fölött állandó keverés mellett besűrítjük. Ha kihűlt, az előre kikevert margarinnal habosra keverjük.
 
A kihűlt tésztát bekenjük a diós, majd a kakaós krémmel, végül bevonjuk csokimázzal.

Sült paradicsom (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg friss paradicsom, 3 ek. friss vagy szárított oregánó, 2 ek. olívaolaj, só

Elkészítése:

A lehetőleg egyforma szemű paradicsomot mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk négybe. Szorosan egymás mellé helyezzük a grillrácsra, a tetejét kenőtollal olajozzuk be, szórjuk meg sóval és az oregánóval. Kb. 15 cm-rel a fűz fölött 10 percig grillezzük.

Diós (mogyorós) kocka

Hozzávalók: 2 ostyalap, 15 dkg dió vagy mogyoró, 15 dkg cukor, 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 15 dkg vaj

Elkészítése:

15 deka diót (mogyorót) egy tepsire terítünk, és a sütőben kissé megpirítjuk. Egy serpenyőben 15 deka cukrot takaréklángon, kevergetve aranyszínűre pirítunk, majd a diót (mogyorót) beleforgatva, egy kiolajozott tányérra öntjük, szétterítjük. Így hagyjuk kihűlni, mialatt meg is keményedik, és utána durvára törjük.

Négy tojássárgáját 15 deka porcukorral meg 15 deka vajjal gőzön felolvasztunk, a
gőzről levéve habosra keverjük, és kihűlni hagyjuk. Újból kikeverjük, utána a tört diót (mogyorót) is belekeverjük, és ezt a krémet két ostyalap közé kenjük. Az így megtöltött ostyalapot deszkára fektetjük, egy másik deszkalappal befedjük és lenyomtatjuk.

Másnap megforrósított késsel 2 x 2 centis kockákra vágjuk, úgy rakjuk tálra. Fémdobozba zárva egy hétig is frissen eltartható.

Csirkemell Mornay-módra

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy csirkemell, 7 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió

Elkészítése:

Lebőrözünk, kicsontozunk két nagy csirkemellet, és az így kapott négy húsdarabot szeletté verjük. Sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval bedörzsöljük, és öt
deka vajon kisütjük, majd a levéből kivéve félretesszük.

Simára keverünk két deka lisztet két deci tejjel, beledobunk két deka vajat, és állandóan kevergetve, sűrű besamellé főzzük. A tűzről levéve közékeverünk két deci tejfölt meg öt deka reszelt sajtot, ha kell, utánasózzuk, és felét nagy tűzálló tálba
simítjuk. Félig egymásra fektetve, sorba rakjuk rá a kisütött hússzeleteket, bevonjuk a maradék mártással, és tetejét meglocsoljuk a vajjal, amiben a hús sült. Forró sütőben megsütjük, de nem pirítjuk meg a tetejét.

Párizsi kelkáposzta

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kelkáposzta, 3 tojás, 1 bögre liszt, 1,5 dl tej, só, olaj

Elkészítése:

A kelkáposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk, nyolc darabra vágjuk és kuktában (betéttel) 1,5 dl sós vízben megpároljuk.

A lisztből, tojásból és tejből sűrű palacsintatésztát keverünk és megsózzuk. A félpuha kelt lecsöpögtetjük, lisztbe majd a palacsintatésztában mártjuk, és forró olajban megsütjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Almás-sajtos hagymasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg trappista sajt, 2 nagy, savanykás (borízű) alma, 3 nagy fej (lila)hagyma, 4 ek. olaj, 1 csapott ek. mustár, késhegynyi currypor, ízlés szerint citromlé, törött fehérbors, só, cukor

Elkészítése:
 
Az olajat a citromlével és a mustárral simára keverjük, majd csak annyi vízzel hígítjuk, hogy az öntet egy decinél ne legyen több. Ezután jó ízesre fűszerezzük a borssal, a sóval, a cukorral és a curryporral.
 
A sajtot és a megmosott, kicsumázott, héjas almát az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük, vagy pedig egészen vékony csíkokra vágjuk. Az öntetbe gyorsan beleforgatjuk, hogy az alma ne barnuljon meg.
 
A megtisztított hagymát vékony karikákra, a karikákat pedig nagyon apró kockákra metéljük és megsózzuk. 15 perc múlva (kinyomkodás nélkül!) hozzátesszük a salátához. Az egészet jól átforgatjuk, és lefedve, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Nagyon csokis brownie

Hozzávalók: 25 dkg étcsokoládé (min. 60% kakaó), 4 tojás, 18 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2 dl olvasztott margarin, egy csipetnyi só

Elkészítése:

Az étcsokoládét és vajat mikróban olvasszuk fel. A tojásokat és a cukrot elektromos habverővel keverjük krémesre. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat, és a csokoládét, majd szitáljuk bele a sóval elkevert lisztet. Töltsük a masszát sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe és előmelegített sütőben 20 percig süssük. Az első 5 percben magasabb hőfokon, aztán 160-170 fokon.

Sütőben párolt hagymás sertésborda

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertéskaraj, 3 dkg liszt, 15 dkg zsír, 80 dkg burgonya, 20 dkg vöröshagyma, 8 dkg vaj, csomó zöldpetrezselyem, 1 dl húsleves, só
 
Elkészítése:
 
A hússzeleteket egyenként enyhén kiveregetjük, megsózzuk, és mindkét oldalát lisztbe mártva, kevés forró zsírban szép pirosra sütjük.
 
A megtisztított burgonyát vékony karikákra vágjuk, és bő, forró zsírba tesszük, de nem sütjük meg egészen, csupán annyira, hogy üveges maradjon. Ekkor a zsírból kiszedjük, és jól lecsöpögtetjük.
 
A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és a forró vajban gyakori keverés közben megfonnyasztjuk.
 
Egy kivajazott tepsibe szétterítjük a burgonya felét. Ráhelyezzük a bordákat, és betakarjuk a hagyma, majd a burgonya megmaradt részével. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Ráöntjük a húslevest, kirakjuk 3-4 deka vajdarabkákkal, és letakarva középmeleg sütőbe tesszük.
 
Addig sütjük, ameddig leve teljesen elpárolog, ekkor a fedőt levesszük, és a tetejét pirosra sütjük.

Kolbászos káposztaleves

Hozzávalók 4 személyre: 3 ek. olaj, 2 nagy vöröshagyma, 2 csípős hegyes paprika, 2 l marhahúsleves (kockából), 40 dkg káposzta, 3 sárgarépa, 2 burgonya, 20 dkg zöldborsó, 50 dkg füstölt kolbász, 2 cs. friss kakukkfű, só, őrölt bors

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát és a felszeletelt hegyes paprikát olajon megpároljuk, beletesszük a vékonyra vágott káposztát, a karikára vágott répát, a felkockázott krumplit és az apróra vágott kakukkfüvet, felöntjük a levessel, és 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a borsót, a kolbászt, fűszerezzük, és még 10 percig főzzük. Friss kenyérrel kínáljuk.

Mentás öntet

Hozzávalók: 4 dl olívaolaj, 1,5 dl balzsamecet, só, őrölt bors, mustár, 5 ml méz, egy marék aprított fodormentalevél
 
Elkészítése:

Tegyük az olajat és az ecetet salátástálba, és alaposan keverjük ki. Adjuk hozzá a többi összetevőt és dolgozzuk össze, majd öntsük almás vagy zöldsalátára.

Sonkás-fokhagymás-gombás tészta

Hozzávalók 4 személyre: 15-20 dkg maradék füstölt sonka, 20-25 dkg gomba, 2 dl tejszín, 1/2 doboz tejföl, 1/2 kg spagetti, 1 fej fokhagyma, sajt, bazsalikom, bors, olaj

Elkészítése:

A sonkát kis kockákra, a gombát szeletkékre összevágjuk, és kevés olajon picit megpirítjuk.

Közben megpucoljuk az egész fej fokhagymát, és szépen átnyomjuk nyomón, bele az egészet a tűzről félrehúzott sonka-gombába.

Ezzel is kicsit átpirítjuk, csak annyira, hogy a fokhagymának kibontakozzék az illata. Majd az egészet félrehúzzuk, ráöntjük a tejszínt és a tejfölt. Ezután az egészet összefőzzük, ekkor már látni a sűrű krémes állagát. Ha hígnak találjuk, reszelhetünk bele sajtot.

Összevágunk egy kis csokor bazsalikomot (szárított is jó), azt is belekeverjük, és az egészet borsozzuk.

Közben kifőzzük a spagettitésztát, leszűrjük, majd összekavarjuk a kész szósszal.

Kivajazott tepsiben, reszelt sajttal a tetején 190 fokon átsütjük, míg a teteje meg nem pirul.

Ízletes rakottast kapunk így, mely paradicsomsalátával tálalva könnyű egytálételként is szolgálhat.

Sertésszelet vadász módra

Hozzávalók 4 személyre: 4 vastag szelet sertéskaraj (kb. 30 dkg-osak), 7-8 dkg liszt, 8 ek. olaj, 10 dkg ketchup, 5 dkg mustár, kb. 70 dkg vöröshagyma, 50 dkg apró csiperkegomba, 25 dkg húsos füstölt szalonna, 30 dkg főzőtejszín, 3-4 ág petrezselyemzöld, só, bors
 
Elkészítése:
 
A hússzeleteket megforgatjuk a lisztben, majd 6 evőkanál felhevített olajon mindkét oldalukat 2 percig erőteljesen pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és kivesszük.
 
A ketchupot összekeverjük a mustárral, és a felével megkenjük a karajok egyik felét.
 
A vöröshagymát felkarikázzuk. A gombát nagyságuktól függően félbevágjuk vagy egészben hagyjuk. A szalonnát apróra kockázzuk.
 
A serpenyőben felhevített maradék olajon ropogósra sütjük a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, megsütjük, majd beleszórjuk a gombát, és barnára pirítjuk. Borssal és sóval ízesítjük.
 
A massza felét tepsibe halmozzuk, és a megkent felükkel lefelé ráfektetjük a húsokat. A tetejüket megkenjük a maradék ketchupos-mustáros keverékkel, majd ráhalmozzuk a megmaradt hagymát, és meglocsoljuk a főzőtejszínnel. A tepsit lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőbe toljuk. 170 fokon 1 órán át pároljuk, majd eltávolítjuk az alufóliát, és további kb. fél óra alatt készre sütjük.
 
A petrezselyemzöldet csíkokra metéljük és rászórjuk a hússzeletekre. Kenyér vagy párolt rizs illik hozzá.

Laskagombaleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg laskagomba, 1 vöröshagyma, fél szál póréhagyma, só, őrölt bors, 1 l húsleves (kockából), 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 3 ek. vaj

Elkészítés:

A hagymákat felkarikázzuk, vajon megpirítjuk, hozzátesszük a reszelt sárga- és fehérrépát, majd a laskagombát (6-7 fej kivételével, amit megpirítva a tálalásnál fogunk használni), fűszerezzük, felengedjük húslevessel, kiforraljuk.

Tejszínes habarással sűrítjük. Merülőmixerrel pürésítjük, átszűrjük és kiforraljuk. A tetejére helyezzük a pirított gombát és a finomra vágott petrezselyemzöldet.

süti beállítások módosítása