ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Szalonnás újburgonyaleves

2010. május 07. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg újburgonya, 10 dkg húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 paprika, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, liszt, olaj, tejföl, őrölt bors, só

Elkészítése:

Vágjuk apró kockákra a szalonnát, és kevés olajban futtassuk meg. Szórjuk rá a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet pirítsuk aranybarnára. Ezen a hagymás szalonnán dinszteljük meg a felaprított zöldségeket, és ha már félig jók, a burgonyát és a paprikakockákat is. Öntsük fel vízzel, majd amikor a zöldségek megfőttek, egy jó pirospaprikás rántással rántsuk be. Ha szeretjük a tejfölt, azzal kínáljuk.

Meggyes csokoládékocka

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg étcsokoládé, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 tojás, 8 dkg liszt; a töltelékhez: 20 dkg fehér csokoládé, 4 dl tejszín, 1 ek. vaníliás cukor, 60 dkg meggy; a díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé, meggy

Elkészítése:

A csokoládét vízfürdőben megolvasztjuk.

A puha margarint a cukorral krémesre keverjük, majd apránként beledolgozzuk a csokoládét. Váltogatva belevegyítjük a tojások sárgáját és az átszitált lisztet, végül beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Margarinnal kikent tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 percig sütjük.

A fehér csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett felforraljuk. A kihűlt masszát sűrű krémmé keverjük.

A tésztát keresztben félbevágjuk. A krém felét az alsó lapra simítjuk, kirakjuk a kimagozott meggyel, rásimítjuk a maradék krémet, majd befedjük a másik lappal. Tetejét bevonjuk csokimázzal, kockára vágjuk, és meggyszemekkel díszítjük.

Slambuc

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg fodros kockatészta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. pirospaprika, őrölt kömény, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 20 dkg füstölt kolbász, 5 dkg zsír, 15 dkg burgonya

Elkészítése:

A kis kockákra vágott szalonnát kevés zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a karikákra vágott kolbászt, megfűszerezzük. Kevés vízzel felöntjük, beletesszük a kis kockákra vágott burgonyát és tovább főzzük.

A tésztát sós vízben kifőzzük. Ha a burgonya megpuhult, összekeverjük a kifőtt, lecsepegtetett tésztával és forrón tálaljuk

Svájci burgonyapüré

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 15 dkg trappista sajt, 4 dl tej, 5 dkg vaj, só

Elkészítése:

4 deci tejet, 15 deka kockára vágott trappista sajtot és 5 deka vajat lassú tűzön majdnem forrásig melegítünk, majd eldolgozzuk a tisztított és sós vízben főtt, áttört burgonyával. Habosra keverjük, és ha szükséges, megsózzuk.

Krémsajtos eperfalatok

Hozzávalók 4 személyre: 10 db nagy eper, 10 dkg natúr krémsajt, 5 dkg vaj, 1 csapott mk. fokhagymasó

Elkészítése:

Az eperszemeket megmossuk, lecsumázzuk, majd alaposan lecsepegtetjük és hosszában félbe vágjuk. A vágott felükkel felfelé egy tálra tesszük.

A krémsajtot a vajjal meg egy csapott mokkáskanálnyi fokhagymasóval simára keverünk, és egy kis műanyagzacskóba (vagy dresszírozócsőbe) töltjük. A zacskó alsó csücskén (cikcakk)ollóval egy kis nyílást vágunk, és ezen keresztül minden fél eperre nyomunk egy kis halomnyi sajtkrémet. Alaposan lehűtve tálaljuk.

Gyümölcsös-túrós rakott palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 10 db palacsinta, gyümölcs (friss vagy befőtt), kevés szeszes ital (rum, konyak stb.), 20 dkg túró, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 3-4 tojásfehérje, cukor,  mazsola, reszelt citromhéj, vaj, ribizli- vagy áfonyalekvár

Elkészítése:

A friss gyümölcsökből vagy befőttből néhány csepp szesszel gyümölcssalátát készítünk.

A túróból vaníliás cukorral, egy tojássárgájával, mazsolával és reszelt citromhéjjal krémtúrót keverünk. Egy kivajazott tepsibe vagy jénai tálba úgy rétegezzük a palacsintákat, hogy túró, (lé nélküli) gyümölcs, majd ismét palacsinta kerüljön egymásra, legfelülre palacsinta jusson. Tetejére (esetleg oldalára is) cukros tojáshabot teszünk, és a sütőben addig sütjük, amíg a hab megkérgesedik.

Tálaláskor tortaszerűen szeletekre vágjuk, és vízzel hígított savanykás lekvárral (pl. ribiszke, áfonya) leöntjük.

Parasztos tojás

Hozzávalók 2 személyre: 4 tojás, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, só, pirospaprika

Elkészítése:

10 deka füstölt szalonnát kockákra vágunk és kiolvasztjuk egy palacsintasütőben. A zsírjában egy kisebb fej karikákra vágott hagymát és 20 deka főtt, hámozott, karikára vágott burgonyát megsózunk és megsütjük. Közben 4 tojást felverünk. Mikor a burgonya átsült, meghintjük kevés pirospaprikával és azonnal ráöntjük a tojásokat. Addig sütjük, amíg a tojások félkemények lesznek. Savanyúsággal tálaljuk.

süti beállítások módosítása