ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Friss zöldbabsaláta

2010. május 26. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg zsenge zöldbab, 1 dl száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. újhagyma, 2-3 ek. olaj, rozmaring

Elkészítése:

40 deka zsenge zöldbabot megtisztítunk, kétcentis darabokra vágjuk, és 1 deci száraz fehérborban, egy húsleveskockával, rozmaringgal meg két gerezd fokhagymával ízesítve puhára főzzük.

A tűzről levéve, de még melegen karikákra belevágjuk egy csomó újhagyma fehér részét, és ha kihűlt, 2-3 evőkanál olajat öntünk bele. Egy napig jégbe hűtjük, csak utána kínáljuk.

Hamis túrógombóc

Hozzávalók 4 személyre: 3 pohár aludttej, 1 bögre (2,5 dl) búzadara, 2 db tojás, 10 dkg margarin, zsemlemorzsa, 1 kk. vaníliás cukor, porcukor, só

Elkészítése:

Az aludttejet lassan felforraljuk, amíg a túró kicsapódik. Akkor belefőzzük a búzadarát, és állandóan keverve addig hagyjuk a tűzön, amíg egészen sűrű lesz. A kihűlt masszához hozzáadjuk a tojásokat, és a vizes kézzel formált gombócokat a margarinban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Kissé átforrósítjuk, és vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

Sztambul rózsája

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 1 tojás, 2 ek. tejföl, 1 tasak sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, tej; a töltelékhez: 10 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja, mazsola; a krémhez: 1 l tej, 3 tasak vaníliás pudingpor, 25 dkg margarin, 3 tasak vaníliás cukor, 20 dkg porcukor; a mázhoz: 2 ek. kakaópor, 2 ek. cukor, kevés víz, 3 dkg margarin, kókuszreszelék
 
Elkészítése:
 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Amikor kész, 5 egyforma részre osztjuk. Ebből kettőt tepsi nagyságúra nyújtunk, külön-külön megsütjük, és félretesszük.
 
A maradék 3 lapot kinyújtjuk, és az alábbi töltelékkel megkenjük. A margarint porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a darált mákot, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, a citrom reszelt héját, és ízlés szerint mazsolát. Jól összedolgozzuk. Miután a lapokat megkenjük, feltekerjük, mint a bejglit.
 
A tepsiben egymás mellé rakjuk a 3 tekercset. Egyszerre sütjük, hogy összenőjenek.
 
Amíg sül, elkészítjük a krémet. A tejből és a vaníliás pudingporokból krémet főzünk. Félretesszük hűlni.
Közben a margarint és a vaníliás cukrot a porcukorral jól kikeverjük, majd a pudinggal összevegyítjük.
 
Az egyik félretett, kisütött tésztalapot megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a 3, egybesült tekercset. Rásimítjuk a megmaradt krémet, és befedjük a másik sült tésztalappal.
 
Végül csokoládémázzal vonjuk be, amelyhez a kakaóport cukorral és kevés vízzel elkeverjük, és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledobjuk a margarint, jól elkeverjük, és a tészta tetejére rásimítjuk. Ha a máz majdnem kemény, kókuszreszeléket szórunk rá.

Articsókás-hagymás sonkás tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg copfocska tészta, 40 dkg articsóka (konzerv), 40 dkg szeletelt füstölt sonka, 30 dkg lilahagyma, 2 cs. petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl olívaolaj, só, őrölt bors, reszelt sajt

Elkészítés:

Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A sonkaszeleteket vastagabb csíkokra vágjuk, és kissé megpirítjuk. Az olajon megfuttatjuk a vékony cikkekre vágott lilahagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Összeforgatjuk.

Beletesszük a darabolt articsókát, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a gorombára vágott petrezselyemmel, teszünk hozzá a tészta főzőlevéből és összeforraljuk.

A kifőtt, leszűrt, de nem lemosott tésztával és a félretett sonkával összeforgatjuk és reszelt sajttal tálaljuk.

Reform almáslepény

Hozzávalók: 1,5 kg alma, 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 15 dkg biomargarin, méz, citromlé, 1 kk. szódabikarbóna, fahéj

Elkészítése:

A tönkölylisztet és a kukoricalisztet összekeverjük és hozzáadjuk a kevés citromlében elkevert szódabikarbónát. A biomargarinnal, mézzel és vízzel összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik a kezünktől.

Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ha nagyon leves, egy kicsit kinyomkodjuk, majd összekeverjük a fahéjjal.

A tészta felét kikent kis tepsibe simítjuk, ráöntjük az almát, majd a tészta másik felével betakarjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, és közepes lángon világosbarnára sütjük. (kb. 30 perc)

Kiflikoch

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kifli, 4 tojás, 25 dkg cukor, 5 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg dió, 3 dkg kakaó, 2 ek. baracklekvár, 2-3 dkg vaj, 5 dkg mazsola
 
Elkészítése:
 
15 deka cukorral kikeverjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és felengedjük a tejjel. Belekeverjük az 1 cm-esre karikázott kifliket, majd mikor a tejet magába szívta, összekeverjük az 5 deka cukorral elkevert kakaóval, és a durvára tört dióval.
 
Kivajazott tűzálló tálba öntjük, és a tetejére simítjuk a keményre vert tojások habjából, a baracklekvárból és a maradék 5 deka cukorból készült keveréket. Lassú tűznél kisütjük.

Vajas párolt hús francia burgonya körettel

Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg sertéskaraj vagy tarja (de lehet csirkemell vagy pulykamell is), 3-4 fokhagymagerezd, fél kanál őrölt bors, 1 teáskanál vegeta, 5-10 dkg teavaj. Körethez: 1,5-2 kg burgonya, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 2 kanál liszt, 8-10 dkg sajt, reszelt szerencsendió, 1 csokor petrezselyemzöld, só,  vaj vagy olaj
 
Elkészítése:
 

A hússzeleteket lisztbe forgatjuk. (A további fűszerezés miatt sózni csak enyhén szabad.) Kevés olajban átsütjük a húsok mindkét oldalát, s félretesszük.

Ebben az olajban a fokhagymagerezdeket kicsit átforgatjuk, beletesszük a teavajat, visszatesszük a húsokat, s felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, vegetát, őrölt borsot adunk hozzá és puhára pároljuk. A levét elpárologtatjuk és a színe miatt kicsit grillezni is lehet.

A megtisztított burgonyát vastagabb szeletekre vágjuk és sóval ízesített vízben meg (nem szét) főzzük.

Vajon vagy olajon a lisztet világosra pirítjuk, felöntjük a tejjel, belekeverjük a tejfölt is, sózzuk, belereszeljük a szerecsendiót, esetleg fehérborsot is tehetünk bele. Ha besűrösödött, kihűtjük, az apróra vágott petrezselymet is belekeverjük.

A kihűlt, leszűrt burgonyát, a reszelt sajtot és ezt a besamellmártást óvatosan összekeverjük. Kivajazott tepsibe terítjük, a tetejére olajat spriccelünk vagy vajdarabkákkal megszórjuk. Kb. 220 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje el nem kezd pirosodni.

Tálaláskor nagy tálalókanállal egy-két halmot teszünk tányérra, ráteszünk egy-két szelet húst, s a hússzafttal körbeöntözzük. Céklasalátával a legjobb, de ki lehet próbálni más salátát is.

Ördögsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg savanyú káposzta, 25 dkg főtt, kicsontozott füstölt hús, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 ek. olívaolaj, 10 szem olajbogyó, kevés só és cukor, őrölt bors, 1 tk. mustár

Elkészítés:

A savanyú káposztát levétől lecsöpögtetjük és apróra vágjuk. A füstölt húst nagyon vékony csíkokra metéljük, a vöröshagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágjuk és megsózzuk. Az olívabogyót kimagozzuk és apróra daraboljuk.

Az olajat elkeverjük a káposzta levével, törött borssal, mustárral, kevés cukorral; végül minden hozzávalót összekeverünk. Legalább fél napra jégbe hűtjük, hogy jól összeérjen. Aki szereti a csípős ízeket, tehet bele hajszálvékony karikákra vágott hegyes csöves paprikát is. Olívabogyóval díszítjük.

süti beállítások módosítása