ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Badacsonyi sertéskockák

2010. május 21. - Dyna 122

Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg sertéscomb, 5 dkg vaj, 1,5 dl fehérbor, 20 dkg paradicsom, só, őrölt bors, 2-3 szem szegfűszeg

Elkészítése:

A sertéscombot kockára vágjuk és 5 dkg vajon átsütjük. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott szegfűszeggel ízesítjük és felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és átforraljuk.

Sült almás gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 8-10 db alma, 1,5 bögre (2,5 dl-es) liszt, 10 dkg margarin, 1 csomag mazsola, 1 db tojás, sütőpor, kristálycukor, só

Elkészítése:

A lisztből, a vajból, a tojásból kevés sóval, késhegynyi sütőporral tésztát készítünk. Kinyújtjuk, és akkora négyzetekre vágjuk, hogy az almákat egészben belegöngyölhessük.

Az almákat meghámozzuk, a magházat kivájjuk, és a magház üregébe megmosott mazsolát
töltünk. Az almákat beletesszük a tésztákba, összecsomagoljuk, és előmelegített sütőben takaréklángon 25-30 percig sütjük.

Ezután kivesszük, megvizezzük, kristálycukorban meghempergetjük, és visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, amíg aranysárga színt kap.

Szabolcsi töltött

Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes füstölt csülök, 30 dkg sovány sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, paradicsomlé, tormalevél, ecet, só, pirospaprika, őrölt bors

Elkészítése:

Tormaleveleket lecsumázunk és forrásban lévő vízbe téve 2-3 percig párolunk. Utána a leveleket enyhén ecetes-sós vízbe rakjuk át, ott hagyjuk kihűlni, majd alaposan lecsepegtetjük.

Közben egy közepes nagyságú füstölt csülköt kuktafazékba rakunk, hideg vízzel leöntjük, és az edényt lezárva, a jelzéstől számítva kb. 45 percig hagyjuk a tűzön.

Egy lábasban 10 deka apró kockákra vágott füstölt szalonnát kiolvasztunk, egy fej összevagdalt vagy reszelt vöröshagymát megpirítunk rajta, és 1-2 felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, meg 2-3 gerezd fokhagymát adunk hozzá.

30 deka sovány sertéshúst a csülökről lefejtett 10 dekányi füstölt hússal együtt ledarálunk, és a tíz deka félig főtt rizzsel meg a szalonnás paprikával, paradicsommal összedolgozzuk. Sózni nem kell, de kissé megpaprikázhatjuk, megborsozhatjuk, és úgy csomagoljuk a tormalevelekbe, mintha töltött káposztát készítenénk. Egy vastag falú lábasba rakjuk, alá néhány tormalevelet terítünk és egy kevés csülök főzővízzel meg a paradicsomivólével öntjük fel. Fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk, végül tálalás előtt a csülökcsonton maradt húst lefejtjük és darabokra vágva azt is hozzáadjuk. Kis tálkában tejfölt is készíthetünk hozzá az asztalra.

(Ha nincs csülkünk, akkor főtt füstölt húst vásárolunk a töltelékhez, és tálalás előtt 3-4 centis darabokra vágott füstölt kolbásszal is gazdagíthatjuk.)

Fokhagymás szelet

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéskaraj, grillfűszer, provanszi fűszerkeverék, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, száraz fehérbor, 3 fej(!) fokhagyma

Elkészítése:

Nyolc-tíz dekás sertéskarajszeletet kiverünk, és grillfúszerre1 bedörzsöljük. Egy
kis fej vöröshagymát nagyon finomra vágunk, és két evőkanál olajon megfonnyasztjuk. A hússzeleteket átsütjük rajta, és provanszi fűszerkeverékkel bőven meghintjük. Egy
kevés vizet (vagy száraz fehérbort) öntünk alá, és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor három fej (nem gerezd!) fokhagymát úgy tisztítunk meg, hogy csak a külső héját szedjük le, cikkekre bontjuk, de a gerezdeken rajta hagyjuk a hártyaszerű héjat. Fedő alatt tovább pároljuk, hogy a fokhagymát a pecsenye leve jól átjárja. Amire a hús megpuhult, a fokhagyma is elkészül.

A húst a fokhagymagerezdekkel együtt szedjük a tányérra, és a gerezdeket a héjukból kinyomva esszük. Nem leszünk fokhagymaszagúak tőle, és nem csak a hús kap különlegesen jó zamatot a fokhagymától, de az kitűnő kísérője is. Burgonyapüré illik hozzá a leginkább.

Padlizsán sörtésztában

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg padlizsán, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 dl sör, só, bazsalikom, 2 dl olaj

Elkészítése:

A padlizsán héját rozsdamentes késsel levágjuk. Húsát félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalát sózzuk. Néhány percig állni hagyjuk, majd szalvétán leitatjuk. Meghintjük apróra vagdalt vagy szárított, őrölt bazsalikommal. Mindkét oldalát lisztbe, majd sörtésztába mártjuk. Egyenként forró olajba tesszük, 2-3 perc alatt megsütjük. Tartármártással, főételként forrón tálaljuk.

Sörtészta készítése: két tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan hozzákeverünk egy kanál lisztet, egy evőkanál olajat, a tojások sárgáját, végül a sört. Szükség
szerint sózzuk.

Mézes-krémes szelet

Hozzávalók a tésztához: 12 dkg méz, 10 dkg vaj/margarin, 1/2 dl tej, 16 dkg kristálycukor, 1/2 citrom leve, 2 tojás, 60 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, só; a krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg vaj/margarin, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1/2 dl citromlé, 1/2 dl rum, 1 narancs reszelt héja; a mázhoz: 20 dkg málna-/ribizlilekvár, 20 dkg tortabevonó étcsokoládé

Elkészítése:

A tésztához a mézet a vajjal/margarinnal és a tejjel felforrósítjuk, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a cukorral és a citromlével elhabart tojásokat. Hozzáadjuk a szódabikarbónával, vaníliás cukorral, fahéjjal és egy csipet sóval elkevert lisztet, fakanállal összedolgozzuk (egyelőre ragacsos lesz, nem baj!), és a keverőtálban hagyva, fél órára hűtőbe tesszük.

A tésztát négy részre osztjuk, lisztezett deszkán kb. 25x35 cm-es lapokra nyújtjuk és 180 fokra előmelegített sütőben egymás után 5-- percig szép világosra sütjük.

A krémhez a pudingport és a tejet sűrű péppé főzzük, gyakran megkeverve kihűtjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A pudinghoz keverjük a citromlét, a rumot és a reszelt narancshéjat, majd kanalanként a vajas krémet.

A mázhoz a lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, átszűrjük).

A legsimább lapot félretesszük takarónak. Az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, aztán jön a harmadik lap, a maradék krém, végül a félretett lap következik, amelyet megkenünk a maradék forró lekvárral. A csokoládéból mázat készítünk és egyenletesen elsimítjuk a sütemény tetején, majd hagyjuk megdermedni. Legalább 2 napig hűvös helyen érleljük-puhítjuk, mert minél tovább áll, annál porhanyósabb lesz.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott késsel 5x5 cm-es négyzetekre, majd háromszögekre vágjuk. Hűvös helyen, fóliába/dobozba zárva sokáig elálló, kiadós kedvenc!

Piskótapuding idénygyümölccsel

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg babapiskóta, 4 dl tej, 2 dkg vaj, 1 cs. vaníliás  cukor, 4 tojás, 1-2 ek. porcukor, vaj, zsemlemorzsa, idénygyümölcsök (eper, málna, cseresznye, meggy, ribizli stb.)

Elkészítése:

Tizenöt babapiskótát apróra tördelünk és egy mélyebb tálba tesszük. Négy dl tejet 2 dkg vajjal és egy csomag vaníliás cukorral felforralunk, ráöntjük a piskótára és jól összevegyítjük vele.

Négy tojásfehérjéből kemény habot verünk, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, egy evőkanál porcukorral édesítjük, s végül elvegyítjük a tejes piskótával. A masszát egy vajjal kikent és morzsával megszórt formába öntjük. A formát egy vízzel telt nagyobb edénybe állítjuk, lefedjük, és 25-30 percig gőzöljük.

Lapos tálra borítva körberakjuk gyengén cukrozott idénygyümölccsel: eperrel, málnával, kimagozott cseresznyével, meggyel, leszemezett ribizlivel stb.

Savanyú tüdő zsemlegombóccal

Hozzávalók 4 személyre: a tüdőhöz: 70 dkg sertéstüdő, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 kk. mustár, 1 kk. liszt, babérlevél, 1 db citrom vagy kevés ecet, majoranna, só, pirospaprika, őrölt bors, 1 kk. olaj, cukor; a zsemlegombóchoz: 4 db zsemle, 2 dl tej, 2 db tojás, liszt, só

Elkészítése:

A tüdőt babérlevéllel, hagymával, sóval ízesített forró vízbe tesszük, és puhára főzzük. A vízből kivéve lecsurgatjuk. Amikor a tüdő kihűlt, vékony csíkokra szeleteljük.

Az olajból és a lisztből világosbarna rántást készítünk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ezt is megpirítjuk, majd megszórjuk kevés pirospaprikával, feleresztjük 3 dl tüdőfőzőlével. Simára keverjük, ízesítjük egy darabka citromhéjjal, babérlevéllel, kevés mustárral, cukorral, csipetnyi majoránnával és citromlével vagy ecettel. Beletesszük a tüdőt, és felforraljuk. Tálaláskor belekeverjük a tejfölt.

A zsemléket apró kockákra vágjuk, és sütőben megpirítjuk, majd ráöntjük a tejet, és 15 percig állni hagyjuk. Összekeverjük a tojásokkal, egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy jól formálható masszánk legyen. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, és sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük.

Páros csillag

Hozzávalók kb. 60 darabhoz: A világos tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, 1 teáskanál reszelt narancshéj. A sötét tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 2 dkg kakaópor, 1 evőkanál tej, 1 tojás. A tetejére: kevés porcukor

Elkészítése:

A tészták alapanyagait keverjük össze és nyújtsuk ki kb. 2 mm vastagra, Szúrjunk ki különböző méretű csillagokat, majd tojássárgájával felváltva ragasszunk össze világos, illetve sötét színű csillagokat. Helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsire és előmelegített sütőben (180 fokon) 18-20 perc alatt süssük ki. A kihűlt süteményeket hintsük meg porcukorral.

(A csillagokat tojássárgája helyett lekvárral is összeragaszthatjuk.)

Burgonyagolyók

Hozzávalók 4 személyre: 0,5 kg főtt burgonya, 10 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 2 db tojás, só, szerecsendió, őrölt bors, zsemlemorzsa, étolaj

Elkészítése:

A főtt, hámozott és áttört burgonyát, a lisztet, a reszeit sajtot, a tojásokat, sót, reszelt szerecsendiót, törött borsot jól eldolgozunk és kis golyókat formázunk. Zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.

Meggyes-mézes sütemény

Hozzávalók: 5 ek. méz, 20 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 5 tojás, 10 dkg dió, 5 dkg étcsokoládé, 1 citrom reszelt héja, 1 kk. szalalkáli, 30 dkg magozott meggybefőtt, 15 dkg meggydzsem, 1 ek. rum

Elkészítése:

A lecsurgatott és apróra vágott meggyet összekeverjük a liszttel.

4 evőkanál mézet, a tojásokat, a szalalkálit, a citromhéjat, a reszelt csokoládét és a porcukrot habosra keverjük 3 evőkanál langyos vízzel, majd összedolgozzuk a meggyes liszttel. A masszát 20 x 30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és körülbelül 170 fokon 40-50 percig, tűpróbáig sütjük.

A meggydzsemet összekeverjük a mézzel és a darált dióval, azután rákenjük a kihűlt süteményre. Félhold alakba vagy kockákra vágva kínáljuk.

Cukkinimártásos spagetti

Hozzávalók 4 személyre: 3 zsenge cukkini (egyenként kb. 20 dkg), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 ek. olaj, 2 dl zöldségleves (kockából is jó), 40 dkg spagetti, 2 dl tejföl
 
Elkészítése:
 
A megmosott cukkinit hosszában gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. Az olajat felforrósítjuk, üvegesre pirítjuk benne az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a cukkinit, megsózzuk, és 2-3 percig szüntelenül kevergetve megfonnyasztjuk. Ráöntjük a zöldséglevest, kevés borssal ízesítjük, és 4-5 perc alatt puhára pároljuk.
 
A spagettit bő vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. A puha cukkinivel és a tejföllel összeforgatjuk, és az apróra vágott petrezselyemmel meghintve máris tálaljuk.

Borban sült töltött hús

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csont nélküli karaj, 0,75 dl édes fehérbor, 1,5 dl étolaj; A töltelékhez: 3 tojás, 10 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 5-6 szem gomba, 1 zsemle, 1 dl tej, ételízesítő, bors, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése:

A töltelékhez való három tojást keményre főzzük. A húst felszeljük, vékonyra klopfoljuk, megszórjuk egy kevés ételízesítővel, félrerakjuk.

Apróra vágjuk a hozzávalókat. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a májat, és kicsivel később a gombát, a petrezselymet, az ételízesítőt, borsot, paprikát, összefőzzük. Lehűtjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejbe áztatott zsemlét, és villával jó alaposan összedolgozzuk.

A hússzeletekre tölteléket kenünk, majd kétoldalt kicsit behajtva feltekerjük. Szorosan egymás mellé tepsibe tesszük a tekercseket, majd borsozzuk, ráöntjük a bort, és a maradék étolajat. Letakarjuk kilyukasztgatott alufóliával és kb. 170 fokos sütőben sütjük, míg a bor elpárolog, és sűrű szaft marad utána. Mielőtt elkészül, a fóliát leszedve pirítjuk a tetejét.

Káposztás libacomb

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy libacomb, 75 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, grillfűszer, fokhagymasó, olaj

Elkészítése:

Két nagy, de nem zsíros libacombot 2-2 darabba vágunk, a bőrét rács alakban behasítjuk, és a húsdarabokat grillfűszerrel meg fokhagymasóval bedörzsöljük. A kuktába másfél deci vizet töltünk, a betétet belerakjuk, és erre fektetjük a húsdarabokat. Az edényt lezárva tűzre tesszük, és a jelzéstől számítva - a comb nagyságától függően - 35-40 percig hagyjuk benne párolódni a húst.

Ezután egy kiskanál olajon megpirítunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk két gerezd apró kockákra vágott fokhagymát, és kiskanálnyi pirospaprikával megszórva beleforgatunk 75 deka alaposan kinyomkodott savanyú káposztát. Felöntjük a kukta alján lévő folyadékkal, de ha zsíros volt a hús, akkor csak kevesebbet adunk a káposztához, inkább vízzel pótoljuk. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, majd két deci tejföllel összekeverve egy tűzálló tálba terítjük. A megpuhult combdarabokat a tetejére fektetjük, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a liba kissé meg nem pirult.

(Készíthetjük úgy is, hogy csak a tejfölös káposzta felét terítjük a tál aljára, erre tíz deka, sós vízben főtt rizst szórunk, majd a maradék káposztával befedve, tetején a hússal sütjük meg.)

süti beállítások módosítása