ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Ropogós sütemény

2010. május 22. - Dyna 122
Hozzávalók: 30 dkg fagyasztott leveles tészta, 4 citrom, 25 dkg vaj, 50 dkg porcukor, só, 5 tojás, 20 dkg liszt, 20 dkg étkezési keményítő
 
Elkészítése:
 
A kiolvasztott leveles tésztát egy lisztezett felületen vékony négyzetté nyújtjuk és az előkészített tepsire helyezzük, majd villával beszúrkáljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
 
A jól megmosott citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
 
A vajat, 30 dkg porcukrot, 2 csipet sót és a tojásokat habosra keverjük. A lisztet, a keményítőt és a sütőport belekeverjük. Hozzáadjuk a citromlé és a citromhéj kétharmadát.
 
A kevert tésztát elsimítjuk a leveles tésztán. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. Kihűtjük.
 
A maradék citromhéjat és lét a porcukorral és az 1 evőkanál tojásfehérjével simára keverjük. A süteményre simítjuk és dermedni hagyjuk.

Málnás szívek

Hozzávalók kb. 60 darabhoz: a tésztához: 25 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 1 csipet só, 1 tk. reszelt citromhéj, 1 tk. citromlé, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 2 tojássárga; a tetejére: 1 ek. málnazselé vagy dzsem, 10 dkg porcukor, 2-3 ek. citromlé

Elkészítése:

A tésztához valókat tálba öntjük, összegyúrjuk, majd kb. fél órára betesszük a hűtőbe. Utána fólia között kb.3 mm vastagságúra nyújtjuk ki. Forma segítségével kiszúrjuk a szíveket, majd sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük őket, és előmelegített sütőben 200 °C-on (közepes hőfokon) kb. 10 percig sütjük.

Utána a zselét vagy dzsemet szitán átnyomjuk (esetleg pár csepp piros ételfestéket
is tehetünk bele) és megkenjük vele a szíveket. A porcukrot összekeverjük a citromlével, és egy óra múlva vékonyan meghintjük a piros szíveket, majd száradni hagyjuk.

Avokádókrém

Hozzávalók: 2 db érett avokádó, 4 ek. citromlé, 15 dkg krémsajt, 0,5 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor koriander és/vagy petrezselyem, só, őrölt bors, tabasco mártás

Elkészítése:
 
Felezzük el az avokádót, vegyük ki a magját, kaparjuk ki a húsát, pürésítsük a citromlével, a krémsajttal és a tejföllel. Hámozzuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát. Mossuk meg és rázzuk le a koriandert, csipkedjük le és vágjuk apróra a levelét. Az egészet ízesítsük a zúzott fokhagymával, korianderrel, sóval, borssal, tabascóval. Tálalásig lefedve tartsuk a hűtőben.

Nagyon jó a grillezett krumplihoz, de sült zöldséghez és tortilla chipshez is illik.

Japán rizssaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 tasak gyorsrizs, ételízesítő, 1/2 doboz kínai gomba (konzerv), 1 zeller, 1 kis tubus majonéz, 2 dl tejföl vagy kefir, 2-3 ecetes uborka, porcukor, mustár, citromlé

Elkészítése:

Egy tasak gyorsrizst leöntünk annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és ételízesítővel fűszerezzük. Fedő alatt, kis lángon öt percig főzzük, majd anélkül, hogy a fedőt levennénk róla, a lángot elzárjuk alatta, és dupla konyharuhát borítunk a tetejére. Egy óráig állni hagyjuk, ezalatt a rizs magától megpuhul. Hozzáadunk egy fél doboznyi leszűrt kínai konzerv gombát.

Míg a rizs puhul, egy zellergumót meghámozunk, gyufaszálnyi darabokra vágjuk és egy tésztaszűrőbe töltve, 3-4 percre lobogva forró, enyhén ecetes vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Ha kihűlt, a gombás rizsbe keverjük.

Egy tubusnyi kész majonézt két deci tejföllel vagy kefirrel, 2-3 nagyon apróra vágott ecetes uborkával, egy kevés porcukorral, mustárral, citromlével simára keverünk, és ebbe forgatjuk a rizst. Alaposan behűtve tálaljuk.

Zöldséges béles

Hozzávalók: a tésztához: 35 dkg rétesliszt, 6 dkg margarin, 1 kk. enyhe ecet, 1 tojás, só; a töltelékhez: 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó újhagyma vagy 1 szál póréhagyma, 2-3 szál sárga- és fehérrépa, 2 nagy, húsos zöldpaprika, 1 szép kemény paradicsom, 1 kicsi (kb. 20 dekás) karfiol vagy ugyanennyi zsenge karalábé, zsemlemorzsa, 2 tojás,  3 ek. szójamártás, őrölt bors; a tepsi kikenéséhez és a béles tetejére zsír vagy olaj

Elkészítése:

A tésztához valókat bő egy deci vízzel összegyúrjuk, és cipóban, letakarva, hideg helyen egy óráig állni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket, amelyhez a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon aranysárgára sütjük, és a zöldségféléket, na meg az újhagymát vagy póréhagymát kis kockákra vágva belekeverjük. A paradicsomot jó, ha lehéjazzuk, úgy rakjuk bele. A szójamártással és a borssal ízesítjük, és fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk, szárazra sütjük. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a nyers tojásokkal összekeverjük.

A tésztát egy vékony, hosszú, nagy lappá nyújtjuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és a tölteléket ráterítve összegöngyöljük. Zsírozott sütőlemezre fektetjük, és a tetejét is zsírral vékonyan megkenjük. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal szép pirosra sütjük. Azon melegen, kétujjnyi vastag szeletekre vágva rakjuk tálra, de adhatunk hozzá meleg sajt- vagy paradicsommártást is.

Kínálhatjuk hideg fokhagymamártással is, amelyhez egy pohár tejfölt finomra tört sok fokhagymával meg vegetával ízesítettünk.

Gazdagabban:
A pirított hagymán két lebőrözött, kicsontozott, vékony laskára vágott csirkemellet átsütünk, és a zöldséggel együtt puhára párolva töltjük a bélesbe.

Sajtos virsli

Hozzávalók 4 személyre: 4 pár virsli, 10 dkg ementáli sajt, 5 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:

A virsliket hosszában bevágjuk, és a vágatba egy-egy szelet sajtot teszünk. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és ezzel tekerjük körbe a virsliket. Fogvájóval szúrjuk át, hogy a sajt ki ne csússzon a virslikből. Sütőlapra vagy tűzálló tálra téve a sütőben addig forrósítjuk, amíg a sajt megolvad.

Puncsszelet

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 tasak sütőpor, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojássárgája, 4,5 dl tej; a krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek. rum, 3 ek. baracklekvár, 3 ek. kakaópor; a tetejére: 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A tésztához a sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a cukorral, a tojások sárgájával és 1,5 deci tejjel összegyúrjuk, majd három részre osztjuk, és lisztezett deszkán kb. 30x30 cm-es lapokká nyújtjuk. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben egyenként kb. 12 percig sütjük. Kihűtjük.

Ha kihűltek a lapok, az egyiket összetörjük és a maradék tejjel leforrázzuk.

A krémhez a vajat habosra keverjük a cukorral, a rummal, a baracklekvárral és a kakaóporral ízesítjük, majd a leforrázott laphoz adjuk. A tölteléket egyenletesen az egyik lapra kenjük, majd lefedjük a másikkal.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, vízgőzre állítjuk, beleszórjuk a cukrot, 4--5 percig tovább verjük, majd a sütemény tetejére kenjük.

Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a habra csorgatjuk. Villával kicsit megcifrázzuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Kockákra vágva kínáljuk.

Brokkolis-sonkás makaróni

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg friss vagy mirelit brokkoli, 4 dl zöldségerőleves (kockából), 1 fej vöröshagyma, 1 vastag szelet (kb. 20 dkg) főtt sonka, 40 dkg makaróni, 1 dkg vaj vagy margarin, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, fehérbors, reszelt szerecsendió

Elkészítése:

A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, és kis rózsákra szedjük. A levest felforraljuk, hozzáadjuk a brokkolit, és fedő alatt, kb. 5 percig pároljuk benne. Közben a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A főtt sonkát ugyancsak felkockázzuk. A brokkolit szűrőbe téve lecsöpögtetjük, és a levest felfogjuk.

A makarónit bő, forrásban lévő sós vízben 8-10 perc alatt puhára főzzük. A hagymát és a sonkát a felforrósított vajon megsütjük, majd a forró levessel felöntjük és felforraljuk.

Az étkezési búzakeményítőt csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A levesbe vegyítjük, hozzáadjuk a brokkolirózsákat, és forrástól számítva kb. 3 percig főzzük. A mártást sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

A tésztát lecsöpögtetjük és a mártással összekeverve, mélytányérokba szedve kínáljuk.

A brokkolis-sonkás makarónit még ízletesebbé tehetjük, ha a mártást pirított húsos szalonnával gazdagítjuk, és tálalás előtt a tésztát meghintjük egy kevés reszelt
parmezán sajttal.

Mangó-chili szósz

Hozzávalók: 1 piros húsú csípős paprika, 5 evőkanál mangó chutney (konzerv), 10 dkg
majonéz, 1 dl joghurt, só, bors, 1-2 evőkanál citromlé


Elkészítése:

Vágjuk fel hosszában a paprikát, magozzuk ki, mossuk meg, töröljük szárazra, a húsát vágjuk nagyon apróra. Keverjük össze a chutneyt a majonézzel és a joghurttal, ízesítsük a paprika mellett sóval, borssal és citromlével. Tálalásig lefedve tegyük a hűtőbe.

Nagyon finom minden natúr grillezett húshoz és húspogácsához.

Zöldborsós metélt

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag hosszúmetélt, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1/2 kg zöldborsó, 1 kk. cukor, 2 dl tej, 2 ek. liszt, 2 dkg vaj,  10 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió, olaj

Elkészítése:

Annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi, puhára főzünk egy csomag széles hosszúmetéltet, a főzővizébe egy mokkáskanálnyi olajat is öntünk.

Közben vékony laskára vágunk és ropogósra kisütünk tíz deka húsos füstölt szalonnát. A pörcöket kiszedjük, és a zsírjában megpárolunk egy fél kiló kifejtett zöldborsót. Ha kell, utánasózzuk, és a végén kiskanálnyi cukorral ízesítjük.

Két deci tejet két csapott evőkanál liszttel simára keverünk, két deka vajat beledobunk, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. Sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval meg öt deka reszelt sajttal ízesítjük, és a kifőtt, forró vízzel leöblített, alaposan lecsepegtetett tésztát beleforgatjuk. Tálra terítjük, és a zöldborsót is hozzáadjuk. Végül a szalonnapörcökkel meghintjük, és még öt deka sajtot reszelünk a tetejére.

Tavaszi vegyes saláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. újhagyma, 1 cs. retek, 4 főtt tojás, 15 dkg spenót, só (vagy salátafűszer), borecet, 2 dl kefir, 5 dkg rokfort

Elkészítése:

Zöldjével együtt karikára vágunk egy csomag újhagymát, egy csomó megtisztított piros retket, és összekeverjük négy meghámozott, nagy kockákra vágott kemény tojással, 15 deka megtisztított, laskára vágott nyers parajjal, egy kissé megsózzuk, pár csepp borecettel meglocsoljuk, jégbe hűtjük.

Két deci kefirbe öt deka rokfortot morzsolunk, és ezt is hűtjük a tálalásig, csak akkor locsoljuk meg vele a salátát.

Gombócleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 bögre (2,5 dl-es) liszt, 15 dkg füstölt kolbász, 1 kiskanál Piros Arany, 1 nagyobb szál sárgarépa, 2 kisebb szál fehérrépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. étolaj, só

Elkészítése:

2 evőkanál olajon 2 csapott evőkanálnyi lisztet megpirítunk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Felengedjük 1 l vízzel, sózzuk, s hozzáadjuk
a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát és füstölt kolbászt.

Közben elkészítjük a gombócot. A megfőtt és összetört burgonyát 1 evőkanál olajjal, a maradék liszttel, sóval összegyúrjuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Az elkészített levesben megfőzzük. Ha a gombócok megjelennek a leves felszínén, tálalhatjuk. Tálalás előtt Piros Arannyal elkevert tejfölt öntünk hozzá.

Operaszelet csokirolóval

Hozzávalók: 7 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg kókuszreszelék, 40 dkg étcsokoládé, 5 dl tejszín, 1 dl erős kávé, 4 ek. rum, 3 dkg kakaópor, csipetnyi só; a csokoládérolóhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 tk. étolaj

Elkészítése:

A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a mandulával és a kókuszreszelékkel, majd a tojássárgájához keverjük. A masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjéből vert habot.

Egy 20x20 cm-es, sütőpapírral kibélelt szögletes sütőformába töltjük a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütő középső részében kb. 40 percig sütjük. A tésztát kivesszük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.

Az apróra tördelt csokoládét megolvasztjuk a felmelegített tejszínben, kevergetve kihűtjük, a hűtőszekrénybe tesszük, majd kemény habbá verjük.

A süteményt vízszintesen kétszer elvágjuk. Minden lapot meglocsolunk rummal elkevert kávéval, majd megkenjük a csokoládékrémmel. Egymásra helyezzük a lapokat.

A süteményt vastagon meghintjük kakaóporral, és a csokoládérolóval díszítjük. Kockákra vágva kínáljuk.

A csokoládérolóhoz a felolvasztott csokoládét összekeverjük az olajjal, és egy simítólapáttal hajszálvékonyan egy kevés olajjal megkent porcelántálra kenjük. Hagyjuk kissé megdermedni, majd a lapáttal feltoljuk a csokoládét. Így a gyalulás közben keletkező faforgácsra hasonlító dekoratív csokidíszt formázhatunk.

Gránátalmás joghurtos krém (Kinter Oszkár, Hal a tortán)

Hozzávalók 5 személyre: 3 db gránátalma, 6 db kis poharas natúr joghurt, 6 ek. cukor, 2 zacskó zselatinpor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 2 zacskó habpor

Elkészítése:

A joghurtot összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a zselatinnal és kis lángon csomómentesre keverjük.

Közben a tejet és a habport felverjük és a joghurtos krémhez keverjük.

Kis tálkákba 1 ujjnyi vastagon belerakjuk a gránátalma magokat, erre pedig ráöntjük a krémet és 6 órát a hűtőben állni hagyjuk.

Tálaláskor egy kis cukorral flambírozzuk a tetejét.

Konyakos pulykamell vietnami zöldséges rizzsel (Kinter Oszkár, Hal a tortán)

Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg vaj, 0,5 l száraz fehérbor, 1 dl konyak, só, bors, liszt

Elkészítése:

A pulykaszeleteket 1 nappal főzés előtt száraz fehérborban áztatjuk.

Sütés előtt kivesszük a pácból, megsózzuk, borsozzuk, liszttel meghintjük. Ezután 10 dkg vajon pirosra sütjük, és ugyanebben az edényben (miután minden hús megsült) felengedjük ugyanazzal a borral, amiben pácoltuk, úgy, hogy éppen csak ellepje. 30 percig fedő alatt pároljuk.

Miután a hús megpuhult, levesszük róla a fedőt, hogy elfője a levét. Ezután ráöntjük a konyakot és gyufával meggyújtjuk.

Köret: wokban vietnami zöldségkeveréket pirítunk, amit rizzsel és egy kis szójával összekeverünk.

Eperkrémleves (Kinter Oszkár, Hal a tortán)

Hozzávalók 4-5 személyre: 0,5 kg eper, 0,5-1 l tej, 2,5 dl tejszín, 3 cs. vaníliás cukor, ízlés szerint őrölt fahéj és szegfűszeg

Elkészítése:

Az epret felöntjük a 0,5 l tejjel és a tejszínnel, megízesítjük és addig főzzük amíg az eper teljesen szét nem fő.

Majd ha ez megvan, akkor leturmixoljuk botmixerrel és ha sűrűnek találjuk, akkor tejjel hígíthatjuk.

Meggyes-túrós

Hozzávalók 12 szelethez: 80 dkg magozott meggybefőtt, 50 dkg tehéntúró, 25 dkg cukor, 25 dkg puha vaj + a sütőformához, 1 tasak vaníliás cukor, 4 tojás + 2 tojássárgája, 1/2 tasak sütőpor, 40 dkg liszt, 2 ek. zsemlemorzsa a sütőformához. A díszítéshez: tejszínhabspray, mentalevelek

Elkészítése:

A meggyet szűrőbe tesszük és hagyjuk jól lecsepegni, a levét felfogjuk. A túrót villával alaposan áttörjük.
 
A cukrot a vajjal, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval krémesre keverjük. Hozzáadjuk
egymás után az egész tojásokat, majd a két tojássárgáját is. Végül beledolgozzuk a  túrót és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Nagyobb, mélyebb tepsit kikenünk a vajjal, beszórjuk zsemlemorzsával. A tésztamasszát beleterítjük, megszórjuk a meggyel, és a befőttlével kicsit meglocsoljuk. A sütőben kb. 50 percig sütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.

Tálalás előtt minden szeletre nyomunk egy tejszínhabrózsát, mellé tűzünk két mentalevelet, így kínáljuk.

Karaj kakaókéregben

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bőrös malackaraj, 5 gerezd fokhagyma, 2 rozmaringág, só, őrölt bors, olívaolaj, 2 ek. kakaópor; a mártáshoz: 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 burgonya, zeller, petrezselyem, só

Elkészítése:
 
A húst megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd fokhagymagerezdekkel és rozmaringgal kb.10 percig pirítjuk. A főzőlevet félretesszük és a karajt 100 fokra előmelegített sütőben, a bőrös részével lefelé, 25 percig sütjük.
 
A mártáshoz zöldséglevest készítünk: a zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk és kb. 30 percig főzzük fél liter sós vízben. (A zöldségleves helyett forró vízben feloldott leveskockát is használhatunk.)
 
A karaj főzőlevét leszűrjük, a zsírt, a rozmaringot és a fokhagymát eltávolítjuk. Hozzátesszük a zöldséglevest és addig főzzük, amíg sűrű mártást nem kapunk.
 
Amikor kész a hús, kivesszük a sütőből, a kakaóport a ropogós bőrre szórjuk, egy kanállal jól benyomkodjuk, hogy kéreg képződjön rajta.
 
A húst mártással és zöldségkörettel tálaljuk.

Gombás tészta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg spagetti, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg csiperkegomba, 4 dkg vaj, 1 mk. kakukkfű, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

A tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.

A vajat felforrósítjuk, üvegesre pároljuk benne az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk a felszeletelt csiperkegombát. Sóval, kakukkfűvel ízesítjük, és fedő alatt megpároljuk.

Felöntjük a tejszínnel, majd az egészet összeturmixoljuk. Beleforgatjuk a spagettit, összeforrósítjuk. Reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk.

Mángoldkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. étolaj, 4 dkg rozsliszt, 1 l szójatej, 30 dkg mángold (vagy spenót), őrölt szerecsendió, tengeri só, őrölt bors

Elkészítése:

A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk és az olajban üvegesre pároljuk. Belekeverjük a rozslisztet, majd a szójatejjel felengedve jól összekeverjük.

A mángoldot megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és 10-15 percig főni hagyjuk ebben a lében. Fűszerekkel ízesítjük.

süti beállítások módosítása