ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sajtos brokkolikrémleves

2010. május 03. - Dyna 122

Hozzávalók 4 adaghoz: 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 húsleveskocka, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, 1/2 l víz, 15 dkg gouda sajt

Elkészítése:

A brokkoli rózsáit leszedjük és megmossuk. Ha kell, a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, szétnyomjuk.

A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideig kevergetjük.

Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát beledobjuk, és a tejszínt hozzáöntve, lefedve 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhult.

A sajtot durvára reszeljük. A levest mixerrel pépesítjük, utána megsózzuk, megborsozzuk. 10 dkg sajtot hozzáadunk, és olvadni hagyjuk. A levest előmelegített tányérokba merjük és a maradék sajttal megszórjuk.

Hagyma bundában

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg egyforma méretű vöröshagyma; a bundához: 2 tojás, 0,5 dl tej, 3 ek. liszt, 4 ek. zsemlemorzsa, 1 tk. ételízesítő, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió, csípős pirospaprika és törött bors; a sütéshez: olaj
 
Elkészítése:
 
A hagymát meghámozzuk, megmossuk és leszárítjuk.  A tojást a tejjel habosra felverjük, és a fűszerekkel ízesítjük.  Felforrósítunk három ujjnyi olajat. A hagymát megmártjuk a lisztben, az ízesített tojásba forgatjuk, és zsemlemorzsában meghempergetjük. A forró olajban csak néhány percig sütjük, hogy a hagyma belül ropogós maradjon.  A felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk, és forrón tálaljuk. Tartármártással és tetszés szerinti körettel kínálhatjuk.
 
A sült hagymakarikákat a hagyományos bundázás mellett, sörtésztába mártva is megsüthetjük, de ha sietünk, elég csak mindkét oldalról liszttel megszórni. Fontos, hogy a karikák szép nagyok és épek legyenek.

Karemellpite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg finomliszt, 3 tojás, 20 dkg kristálycukor, 4 ek. tejföl, 5 dkg zsír, 1 tasak sütőpor; a töltelékhez: 40 dkg kristálycukor, 7 dl tej, 7 ek. liszt, 25 dkg margarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 6 részre osztjuk, és 180 fokos sütőben 7-8 perc alatt világos lapokat sütünk belőle.

A krémhez a cukrot karamellizáljuk. Amikor aranyszínű lesz, felöntjük 6 deci tejjel, és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, míg a karamell felolvad benne.

A lisztet elkeverjük a maradék tejjel, majd a karamellbe öntve felfőzzük, mint a pudingot szoktuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a habosra kevert margarint, és megtöltjük a lapokat.

A tetejét bevonhatjuk csokimázzal, de ha jól gazdálkodunk a töltelékkel és marad a tetejére is, akkor meghinthetjük durvára aprított dióval vagy mogyoróval.

süti beállítások módosítása