ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Rakott parajgaluska

2010. május 20. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit paraj, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 ek. finomliszt, 2 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, szerecsendió, olaj

Elkészítése:

Két deci hideg tejet két evőkanál finomliszttel simára keverünk, majd kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. Langyosra hűtjük, és egy csomag felolvadt, alaposan kinyomkodott mirelit parajt, két tojást meg annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy sűrű tésztamasszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és evőkanállal forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. (Ha közben a forró vízbe mártjuk a kanalat, nem ragad rá a tészta.) Megfőzzük, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd egy kiolajozott nagy tűzálló tálba rakjuk.

Két deci tejfölt egy tojássárgával meg öt deka reszelt sajttal simára keverünk, csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és a parajgaluskákra öntve, a forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje halványpiros nem lesz.

Rántott tojás krokett

Hozzávalók 4 személyre: 4 db tojás, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 db zsemle, tej, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:

Három tojásból híg rántották sütünk. A tejben megáztatjuk a zsemlét, kinyomkodjuk, összemorzsoljuk és a rántottába tesszük. A keverékbe beleütjük a negyedik tojást.
Fűszerekkel ízesítjük, majd a masszából kis kroketteket formálunk, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük és céklasalátával tálaljuk.

Spenótos töltött tojás

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit paraj, 30 kg burgonya, 1/2 l tej, 6 tojás, 5 dkg liszt, 1 szál póréhagyma, 10 dkg vaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, olaj, só, őrölt bors, fokhagyma, szerecsendió

Elkészítése:

30 deka burgonyát héjában puhára főzünk, majd leszűrjük, meghámozzuk, és karikákra vágva egy kiolajozott tűzálló tál aljára terítjük. A tálat körös-körül élére állított burgonyakarikákkal kirakjuk, egy szál megtisztított, karikákra vágott póréhagymát fektetünk, és megsózzuk. Az így kibélelt tál aljára egy csomag felolvadt, alaposan kinyomkodott, öt deka vajjal elkevert és sóval, borssal, tört fokhagymával ízesített mirelit parajt simítunk.

Fél liter hideg tejet öt deka liszttel simára keverünk, és öt deka vajat beledobva, kevergetve sűrű besamelmártást főzünk belőle. A tűzről levéve két deci tejföllel, öt deka reszelt sajttal, egy kevés sóval meg csipetnyi reszelt szerecsendióval simára keverjük, és egyharmadát a parajra locsoljuk.

Hat tojást keményre főzünk, meghámozzuk, hosszában ketté vágjuk, és a sárgájukat
kikaparjuk. A tojássárgákat 2-3 kanál mártással simára keverjük és a fél tojásfehérjékbe púpozzuk. Az így megtöltött tojásokat a tálba ültetjük, és a maradék mártással leöntve, a tetejére még öt deka sajtot reszelünk. A forró sütőbe tolva, erős lángon addig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul.

Mézes rácsos sütemény

Hozzávalók: 35 dkg liszt, késhegynyi só, 15 dkg porcukor, 1 kk. szódabikarbóna, 1 ek. méz, 1 tojás, csipetnyi fahéj, 1 citrom, 10 dkg margarin, kevés tej, gyümölcsíz, 5 dkg darált dió

Elkészítése:

A lisztet, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát kikeverjük. Hozzáadjuk a mézet, a tojást, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a margarint és a tejet, majd alaposan kidolgozzuk.

A tészta 2/3-át kinyújtjuk, margarinnal kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük gyümölcsízzel, meghintjük darált dióval, és a maradék tésztából sodort rudacskákból rácsot készítünk. 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Rumos-mazsolás labdák

Hozzávalók kb. 15 darabhoz: 5 dkg mazsola, 3 ek. rum vagy narancslé, 15 dkg  kókuszreszelék, 10 dkg étcsokoládé, 15 dkg porcukor, a díszítéshez színes cukor és csokidara

Elkészítése:

A mazsolát 2-3 órára rumba vagy narancslébe áztatjuk. A kókuszreszeléket leöntjük l dl forró vízzel, 1/2 órát állni hagyjuk, utána jó1 kinyomjuk, hagyjuk ülepedni. Így készítünk sűrű kókusztejet. A lének a legsűrűbb részét használjuk, kb. 1/2 dl-t.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a sűrű kókusztejet, és jól összekeverjük. Beleöntjük a porcukrot és a mazsolát, és hagyjuk kicsit összeérni, hűlni.

Kis golyókat formálunk belőle, és beleforgatjuk a színes cukor- és csokidarába.

Svájci rakott burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, só, tej

Elkészítése:

Tíz deka húsos füstölt szalonnát kis kockákra vágunk, kisütünk, a ropogós pörcöt szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük.

A visszamaradt szalonnazsír felére, egy mély tűzálló tálba egy kiló meghámozott, vékony karikákra vágott burgonyát öntünk rá. Két fej megtisztított, karikákra vágott vöröshagymával összekeverjük, és kissé megsózzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére is kerüljön hagymakarika. Leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és a sütőben addig sütjük, amíg a burgonya meg nem puhul, és a teteje szépen meg nem pirul. Ezalatt a krumpli a tejet teljesen magába szívja.

Végül a szalonnapörcöt a tetejére szórjuk, és most már csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, ameddig az egész újra átforrósodik.

Májpuffancs

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg máj, 3 db tojás, 3 db nagyobb burgonya, 1 cs. petrezselyemzöld, só, őrölt bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:

A májat megkaparjuk vagy ledaráljuk, és összekeverjük a tojások sárgájával. Beletesszük a nyersen megreszelt burgonyát, a fűszerféléket, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. Olajba mártott kanállal forró olajba szaggatjuk, és ropogósra sütve frissen tálaljuk. Savanyúságot is adhatunk hozzá.

Meggyleves (2)

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg meggy megmosva, kimagozva (a magra is szükség lesz), 2 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 dl kefir, 1 db fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 ek. méz, 10 dkg pirított mandula durvára törve, 1 csipet tengeri só

Elkészítés

A meggymagot a fahéjjal, szegfűszeggel, felfőzzük. Állni hagyjuk, majd leszűrjük. A kimagozott meggyet vízben 10 percig főzzük, mézzel, sóval ízesítjük.

A kefirt a liszttel simára keverjük, ezzel a meggyet behabarjuk. Hozzáöntjük a meggymag levét.

Tálaláskor frissen pirított tört mandulát szórunk a tetejére.

Zöldborsótorta

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott leveles tészta, 30 dkg kifejtett zöldborsó, 3 dkg margarin, 2 csapott ek. liszt, 2 dl tej, 3 tojás, ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió, só, törött fehér bors
 
Elkészítése:
 
A felengedett tészta egynegyed részét félretesszük a tetejére és a díszítésre, majd a többit nagy tortaformára nyújtjuk, hogy olyan magas pereme is legyen, mint amilyen magas a tortaforma. Félretesszük.
 
A margarint felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és habzásig forrósítjuk, majd felöntjük a tejjel, és kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk, hogy kissé lehűljön.
 
Ezután hozzákeverjük az előzőleg habosra felvert tojásokat meg a sót, a borsot, a szerecsendió-reszeléket. Addig keverjük, amíg a massza az összes tojást fel nem veszi, illetve egynemű nem lesz. Ekkor belekeverjük a nyers zöldborsószemeket, és az egészet belesimítjuk a tortaformába.
 
A forma tetejét a félretett és kinyújtott tésztával lezárjuk, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a szélére körben kis díszeket formázunk a tésztából.
 
10 percig közepes lángon előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig nem nyitjuk ki a sütőt. Ezután takaréklángra visszakapcsoljuk, és szép piros-ropogósra megsütjük a tortát.
 
Felvágás előtt legalább 25 percig hagyjuk állni, majd 8 részre vágjuk. Akkor a legjobb, ha még nem hűlt ki teljesen, de már nem meleg.

Meggyes szelet

Hozzávalók: 16 dkg liszt, 16 dkg cukor, 4 tojás, 1 ek. kakaó, 1 tasak sütőpor, 10 ek. víz, 5 dkg durvára vágott dió, 30 dkg magozott meggy; a krémhez: 3 dl tej, 3 ek. liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 meggyaroma; a csokimázhoz: 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 1 ek. olaj
 
Elkészítése:
 
A 4 tojássárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kakaót és a diót. Jól összekeverjük, belevegyítjük a meggyet, végül a tojások keményre felvert habját. Sütőpapírral bélelt tepsiben lassú tűznél megsütjük.
 
A krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel, sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.
 
Közben a margarint habosra keverjük a cukorral, és a rumaromával együtt a péphez adjuk. A kihűlt tészta tetejére kenjük a krémet és bevonjuk a gőz fölött elkészített csokimázzal.

Tükörtojás rizsfészekben

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg darált hús, 8 ek. olaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 db leveskocka, só, bors, pirospaprika, 30 dkg rizs, petrezselyemzöld, 4 tojás
 
Elkészítése:
 
A felaprított hagymát megpirítjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a leveskockákat, megborsozzuk, majd vizet aláöntögetve puhára pároljuk.
 
A rizst a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük, és a húshoz keverjük a felaprított petrezselyemmel együtt. Egy tűzálló tálba simítjuk. Merőkanállal 4 mélyedést nyomunk bele, beleütjük a tojásokat, és forró sütőben addig sütjük, míg a tojásfehérje megkeményedik.
 
Forrón, zöldsalátával tálaljuk.

Májas árpakásával töltött sertésdagadó

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg sertésdagadó, 15-20 dkg árpakása, 20 dkg füstölt hús, 20-25 dkg sertésmáj, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. zsír, ízlés szerint só, bors, pirospaprika és majoránna

Elkészítése:

Az árpakását megfőzzük, és a felhasználásig hagyjuk kihűlni. A füstölt húst és a friss májat ledaráljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsírban üvegesre pároljuk. Összekeverjük az árpakásával és a darált füstölt hússal és a májjal, majd az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával és majoránnával fűszerezzük.

A dagadót egy hegyes, hosszú pengéjű késsel felszúrjuk, megtöltjük a töltelékkel, és cérnával bevarrjuk. A húst tepsibe tesszük, forró zsiradékkal leöntjük, és a sütőben (vagy kemencében) szép pirosra sütjük. Sütés közben többször ellenőrizzük, hogy meg ne égjen.

Hagymás, ecetes burgonyasalátával tálaljuk.

süti beállítások módosítása