ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sütőtökkel töltött krumpli

2010. május 06. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sütőtök, 4 nagy (egyenként 20 dkg-os) burgonya, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, fél kávéskanál reszelt szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só, a sütéshez vaj

Elkészítése:

A sütőtököt meghámozzuk, kockákra vágjuk, 1 dl vízbe tesszük, 1 mokkáskanál sóval meghintjük, és 30 percig főzzük. Közben a burgonyákat jól lesikáljuk, és 25 percre gőz fölé tesszük. Amikor kissé kihűltek, a felső egyharmadukat levágjuk, a belsejüket kávéskanállal kivájjuk, úgy, hogy legalább 1 centis faluk maradjon.

A megfőtt sütőtököt és a krumplik belsejét villával összezúzzuk, elkeverjük a vajjal, a szerecsendióval, és sóval, borssal ízesítjük. Ha már jó habos, a reszelt sajt felét is belekeverjük. Megtöltjük a krumplikat, kivajazzuk a tepsit, beletesszük a négy krumplit, a tetejüket meghintjük a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 10 percig sütjük, amíg a sajt szépen rápirul. Forrón tálaljuk.

Hajdúkáposzta

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg főtt füstölt hús, 15 dkg füstölt kolbász, 1 közepes fej vöröshagyma, 30 dkg savanyú káposzta, só, pirospaprika, köménymag, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, és meghintjük pirospaprikával. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott füstölt húst, és kevés vízen lassan pároljuk.

A savanyú káposztát kissé átmossuk, kevés olajon néhány köménymaggal átpirítjuk, és 2 dl vízzel felöntve puhára pároljuk. A megpuhult káposztát és a füstölt húsból készült pörköltet összekeverjük, majd hozzáadjuk a vékony karikákra vágott kolbászt, s az egészet még egyszer felforraljuk.

Tálaláskor egy-két kanál tejföllel meglocsolhatjuk.

Málnakocka

Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt; a töltelékhez: 40 dkg málna, 2 dl tej, 2 ek. gríz, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj
 
Elkészítése:
 
A hozzávalókból a szokásos módon piskótát sütünk. Ha kihűlt, kettévágjuk.
 
A krémhez a tejből és a grízből tejbegrízt főzünk. A vajat és a cukrot habosra keverjük. Ha a gríz kihűlt, kanalanként a vajba keverjük. A málna háromnegyed részét összeturmixoljuk/pépesítjük, és a grízes krémbe keverjük.
 
A tészta egyik felét megkenjük a krémmel és ráborítjuk a másik felét. Hűtőbe tesszük, és tálalás előtt kockára vágjuk.
 
Tetszés szerint tejszínhabbal, a félretett málnaszemekkel, és ha van, egy-egy mentalevéllel díszítjük.

Májpástétom Arad-módra

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg sertésmáj, leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé),  5 dkg füstölt szalonna, 1 kk. mustár, vörösbor, 5 dkg vaj, liszt, majoranna, néhány szem szegfűszeg, őrölt bors, só

Elkészítése:

Fél kiló sertésmájat sós vízben, leveszöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, zeller karalábé) megfőzzük, majd a májat kétszer ledaráljuk, a zöldséget pedig villával összetörjük.

A főzővízben megabálunk 5 deka füstölt szalonnát, és bőre nélkül ezt is hozzádaráljuk a májhoz. Őrölt borssal, sóval, egy kiskanál mustárral, néhány szem tört szegfűszeggel és egy nagy csipet morzsolt majorannával ízesítjük, majd kevés vörösborral felengedjük.

5 deka vajjal és kevés liszttel könnyű vajas rántást készítünk, és a kész pástétomhoz keverjük. Őzgerinc formába töltjük és pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

Spenótos palacsinta gombával

Hozzávalók 4 személyre: a palacsintához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 3 dl tej, só, olaj a sütéshez; a töltelékhez: 20-20 dkg spenótlevél és natúr krémsajt, 25 dkg csiperkegomba, 2,5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só

Elkészítése:

A palacsintákhoz a tojást és néhány evőkanál lisztet habverővel csomómentesre keverünk, majd fokozatosan, felváltva hozzáadjuk az összes lisztet és tejet. A mennyiségeket módosíthatjuk is, de a végén sűrű, folyékony palacsintatésztát kell kapjunk. Az edényt lefedjük, és félretesszük.

A töltelékhez egy serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a megtisztított, szeletekre vágott gombát meg a fokhagymát, és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótot, a szerecsendiót meg a krémsajtot, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Az egész tölteléket jól összekeverjük, és melegen tartjuk.

A szokott módon megsütjük a palacsintákat, majd mindegyikre egy kanál tölteléket kenünk, és négybe hajtjuk. A megtöltött palacsintákat kivajazott jénai edénybe tesszük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és néhány percre forró sütőbe tesszük.

 

(Fagyasztott parajkrémet is használhatunk, ha mikróban felengedjük, és lecsöpögtetjük róla a fölösleges vizet, ami eláztatná a palacsintát.)

Normann torta

Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg finomliszt, 9 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, késhegynyi só; a töltelékhez: 1 kg nyári alma, 10 dkg porcukor, keksz- vagy zsemlemorzsa; a bevonathoz: 2 tojás, 3 dkg cukor, 6 dkg rétesliszt, 1/4 l tej, késhegynyi só

Elkészítése:

Először a lisztet a puha vajjal vagy margarinnal, a cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, majd egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat. Alaposan kidolgozzuk, ha kell, egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. A legjobb elektromos keverővel készíteni. Cipót formázunk belőle, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Utána egy akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy nagy torta- vagy pie-formát, de pereme is legyen. Megszórjuk egy kevés morzsával, és kirakjuk meghámozott, cikkekre vágott, magházától megszabadított almával. Egy kevés porcukorral meghintjük, és 30 percre a forró sütőbe toljuk.

A bevonat hozzávalóit habverővel simára keverjük, és az alma tetejére öntve még 15 percig sütjük. Ha tortaformában készítettük, akkor tálalás előtt a tortakarimát lehúzzuk róla, de ha pie-formában, akkor abban adjuk az asztalra.

Melegszendvics löncshúsból

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz löncshúskonzerv, szeletelt kenyér, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, 1 cs. metélőhagyma, őrölt bors

Elkészítése:

A kenyérszeleteket kevés vajjal vagy zsírral megkenjük, rátesszük a kb. fél centi vastagra vágott löncshússzeleteket, meghintjük őrölt borssal, apróra vágott metélőhagymával, majd megszórjuk a reszelt sajttal, és sütőben vagy grillsütőben addig melegítjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Teával fogyasztjuk.

Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával

Hozzávalók 4 személyre: 1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, 2 g sáfrányos szeklice vagy sáfrány, 2 g egész bors, só. A daragaluskához: 10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só

Elkészítés:

A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük.

Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk.

Betétnek daragaluskát teszünk bele. A daragaluska készítése: A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.

Ropogós hagymalabdák

Hozzávalók 4 személyre: 8 fej közepes vöröshagyma, 40 dkg sütni való kolbász, 3 ek. liszt; a sütéshez: olaj
 
Elkészítése:
 
A hagymákat megtisztítjuk, forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és hosszában félbevágjuk. A kolbász héját lehúzzuk, húsát villával szétnyomkodjuk.
 
A hagymák belsejét kiemeljük úgy, hogy 2-3 levél megmaradjon, és a fél hagymákat a kolbászhússal megtöltjük. Két-két megtöltött fél hagymát összeillesztünk, hústűvel (vagy fogpiszkálóval) átszúrjuk, rögzítjük.
 
A hagymákat lisztben megforgatjuk, majd a felforrósított olajban 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük. Konyhai papírkendőn lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk.

Kókuszos pite

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj/margarin, 1 ek. porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, citrom leve és héja; a töltelékhez: 35 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejföl; a kenéshez: 1 tojás; a csokimázhoz: 3 ek. cukor, 2 ek. kakaópor, 4 ek. víz, kevés margarin
 
Elkészítése:
 
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukorral habosra kevert tojássárgáját, a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját. Jól összegyúrjuk és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
 
Két részre osztjuk és kinyújtjuk: az egyik lapot zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Elosztjuk rajta a tölteléket, amit úgy készítünk, hogy a tejföllel kikeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kókuszt. Befedjük a másik lappal, megkenjük a tojással, és 185 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
 
Amikor kihűlt, bevonjuk a csokoládémázzal.

Házias pizza

Hozzávalók: pizzatésztához:  50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2 egész tojás, 2 dl langyos tej, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só; pizzaszószhoz: paradicsompüré, bazsalikom, oregano, fokhagyma, olívaolaj, só, pizzafeltéthez: 2 kis fej hagyma (de a legfinomabb újhagymából), 15 dkg szalámi, 15 dkg tarja, 15 dkg zöldségmix: borsó, répa, kukorica, 15 dkg sajt

Elkészítése:

Az elmorzsolt élesztőt és a cukrot langyosra melegített tejben megfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, egy mély tálban összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. A tésztát addig dagasztjuk, míg teljesen összeáll, illetve elválik a táltól és a kezünktől. A dagasztást úgy végezzük, hogy jó sok levegő kerüljön a tésztába (így a végén nem lesz bodag). Majd szükség szerint 30-45 percig langyos helyen, belisztezett tálban, letakarva pihentetjük a pizzatésztát.

Ez idő alatt elkészíthetjük a feltétet: gyakorlatilag bármilyen félkész-kész hústerméket, zöldségfélét felhasználhatunk. Jelen esetben hagymát karikázunk, szalámit és tarját darabolunk, a pizza koronájának pedig borsót, répát, kukoricát párolunk.

Ha szép magasra megkelt a tészta, akkor félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olajjal kikent, lisztezett tepsibe tesszük.

Megkenjük pizzaszósszal – amit ha már házi pizzát sütünk, szintén elkészíthetünk saját magunk is – majd ráhalmozzuk a feltéteket. Előmelegített sütőben 220 Celsius-fokon kb. 25 percig sütjük.

Elkészülte előtt pár perccel kivesszük, reszelt sajttal szórjuk a tetejét, és visszatesszük a sütőbe.

Ha a sajt ráolvadt, kivesszük a pizzánkat, és már tálalhatjuk is.

Libatepertős pástétom

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg libatepertő, 2 főtt tojás,  1 kk. mustár, 1-2 ek. tárkonyecet, 1/2 fej vöröshagyma, kakukkfű, só, 1 ek. libazsír (ha szükséges)

Elkészítése:

25 deka libatepertőt és két főtt tojást ledarálunk, összekeverjük egy kiskanál mustárral, 1-2 kanál tárkonyecettel, késhegynyi kakukkfűvel, fél fej reszelt vöröshagymával, ízlés szerint sózzuk, és ha túl száraz lenne, egy evőkanál libazsírral lágyítjuk.

Epergombóc

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg nagy szemű eper, 25 dkg tehéntúró, 16 dkg rétesliszt, 6 dkg margarin, 2 tojás, 1 kupica rum, 8 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, só, liszt

Elkészítése:

25 deka tehéntúrót burgonyanyomón áttörünk, és 16 deka rétesliszttel, 6 deka puha margarinnal, 2 egész tojással, egy kupica rummal meg csipetnyi sóval összedolgozzuk. Két órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy mindegyikbe egy-egy eperszemet csomagolhassunk.

40 deka nagy szemű epret megmosunk, lecsumázunk, lecsepegtetünk, és egyenként a tésztadarabokba csomagoljuk, gombócokká gömbölygetjük. Lobogva forró, enyhén sós vízbe rakjuk, és 10 percig főzzük.

Közben 8 deka vajon 10 deka zsemlemorzsát aranyszínűre pirítunk, és a leszűrt gombócokat beleforgatjuk. Inkább rázogatjuk, mint keverjük, nehogy széttörjenek a gombócok. 5 deka porcukrot 1 csomag vaníliás cukorral elkeverünk, és a tányéron ezzel szórjuk meg a gombócokat. Forrón tálaljuk.

Zöldséges, töltött hústekercs

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet hosszúkaraj (vagy sovány tarja), 1/2 kg burgonya, 2 db zsemle, 1 tojás, 1 ek. szójagranulátum, 1-1 ek. reszelt vöröshagyma és petrezselyemzöld, 1 csapott ek. ételízesítő, zöldségek (apró karotta, kis gombafejek, zöldborsó, karalábé, apró újburgonya stb.), só, őrölt bors, zsír, római tál

Elkészítése:

A római tálat hideg vízben 30-40 percig áztatjuk. Közben 4 szelet kicsontozott hosszúkarajt (esetleg sovány tarját) vékonyra kiverünk, megszórjuk sóval, őrölt borssal, és félretesszük.

Két beáztatott zsemlét kifacsarunk, elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 egész tojást, 1 evőkanál szójagranulátumot, 1-1 kanál reszelt vöröshagymát és apróra vágott petrezselyemzöldet, egy csapott evőkanál ételízesítőt jól összedolgozzuk, és elosztjuk a hústekercsekre.

A vízből kivett római tálat kikenjük zsírral, az aljára teszünk kb. 1/2 kiló hámozott és karikákra vágott nyers burgonyát, erre tesszük a tekerccsé sodort töltött húst, és körberakjuk mindenféle idényzöldséggel: apró karottával, kis gombafejekkel, zöldborsóval, kockára vágott karalábéval, apró újburgonyával stb. Az egészet meglocsoljuk egy kevés zsírral, bőven megszórjuk vágott petrezselyemmel, és az edényt a fedővel letakarva hideg sütőbe tesszük, és előbb lassan melegítve, majd erős tűzön kb. 1,5 óráig sütjük. Ha a zöldségek túl sok vizet eresztettek volna, akkor fedő nélkül süssük még néhány percig, hogy csak kevés lé legyen alatta.

süti beállítások módosítása