ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Paradicsomos krumplifőzelék

2010. május 11. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, só, 5 dkg zsír, 4 dl paradicsom, 4 dkg liszt, 3 dkg cukor

Elkészítése:

A vékony karikákra vágott és jól megmosott burgonyát annyi vízzel tesszük fel főni, hogy a burgonyát elfedje.

Zsírból és lisztből paradicsommal feleresztett, világosbarnára pirított rántást készítünk, amelyet a puhára főzött burgonyához keverünk. Ezután sóval és cukorral ízesítjük, majd ismét felforraljuk.

Sonkával töltött zeller tejfölben sütve

Hozzávalók 4 személyre: 4 db lehetőleg egyforma zeller (60 dkg), 20 dkg főtt, füstölt sonka, 8 dkg sajt, 4 dl tejföl, 5 dkg vaj, curry, só
 
Elkészítése:
 
A zellert meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor kihűltek, karalábévájóval kifúrjuk úgy, hogy tölthetők legyenek.
 
A zellerek kivájt részét apróra vágjuk, majd összekeverjük a darált sonkával, a reszelt sajttal és 1 deci tejföllel. Sóval és kevés curryvel ízesítjük. A kész tölteléket a zellerekbe töltjük. Lábosba rakjuk, ráöntjük az olvasztott vajat és a tejfölt, majd a sütőben megsütjük.

Kolbászos rakott rizs

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg mélyhűtött zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg sárgarépa, 2 póréhagyma, 4 dkg vaj/margarin, 25 dkg rizs, 7,5 dl zöldségerőleves (kockából), 1 csokor petrezselyemzöld, 40 dkg sütni való kolbász, 10 dkg reszelt sajt, só, bors
 
Elkészítése:
 
A zöldbabot forrásban lévő sós vízben kb. 12 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk.
 
Két deka vajat felforrósítunk és a felkockázott vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és rövid ideig együtt pároljuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon 5-7 percig főzzük.

Hozzákeverjük a felkarikázott sárgarépát és pórét, és kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
 
A felkarikázott kolbászt a maradék fölforrósított vajon időnként megkeverve megsütjük.
 
A felaprított petrezselyemzöld háromnegyed részét a rizsbe forgatjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A zöldséges rizs felét margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk. Kirakjuk a kolbászkarikákkal és befedjük a maradék rizzsel. Meghintjük a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 percig sütjük. 

A maradék petrezselyemzölddel megszórva, bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.

Krumplis lepény

Hozzávalók a kelt tésztához: 50 dkg liszt, 2-3 dkg élesztő, 1-2 tojás, kevés zsír, 2 dl tej, kevés cukor; a töltelékhez: 60 dkg burgonya, 1 dl tejföl, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás; a kenéshez: 1 dl tejföl, 1 tojássárgája
 
Elkészítése:
 
A szokásos módon kelt tésztát készítünk, melyet a tepsi aljára fektetünk.
 
A töltelékhez megfőzzük, majd megtisztítjuk a burgonyát. Krumplinyomón áttörjük, összekeverjük a tejföllel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással, majd a masszát a kelt tésztára simítjuk, a tetejét megkenjük a tejfölből és tojássárgájából készült keverékkel, és előmelegített sütőben megsütjük (kb. 30 perc).

Zöldséges pulykamelltekercs

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamellfilé, 8 szelet marinált pirospaprika, 4 db cukkini, 3 db burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 db tojás, reszelt parmezán, zsemlemorzsa, olívaolaj, só, őrölt bors, száraz fehérbor

Elkészítése:

A pulykemellet kiklopfoljuk, megsózzuk és megborsozzuk. A marinált paprikát felszeleteljük, a cukkinit pedig apróra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon mindkettőt megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
 
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, és a tojással, a zsemlemorzsával, kevés reszelt parmezánnal, és a reszelt hagymával összekeverve pürét készítünk belőle. Ezt a tölteléket a húsra kenjük, ennek a tetejére tesszük a zöldségréteget, majd összegöngyöljük és átkötözzük, hogy ne nyíljon szét, és kevés olajjal, majd fehérborral és a pecsenyelével locsolgatva megsütjük.

süti beállítások módosítása