ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Meggyes pite

2010. május 17. - Dyna 122

Hozzávalók:  1 kg liszt, 40–50 dkg meggy, 20 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1 l tej, 2 cs. vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 4 ek. kacsazsír, só

Elkészítése:

Az élesztőt 2 dl tejben 1 kanál cukorral felfuttatjuk és összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, zsírral, cukorral és pici sóval. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Zsírral kikent tepsibe öntjük, és 20-25 percnyi pihentetés után megszórjuk kimagozott meggyel.

Meleg helyen kelesztjük még 30 percig, majd előmelegített sütőben, tetejét megkenve kacsazsírral, tartaléklángon megsütjük. Sütés közben még egyszer megkenjük kacsazsírral.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sütőtökös-szalonnás rizs

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gyors rizs, só, 15 dkg húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb sütőtök (kb. 80 dkg), őrölt bors, 2 ek. vermut, 5 ek. reszelt parmezán

Elkészítése:

A rizst a tasakon olvasható előírás szerint lobogva forró sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.

A szalonnát papírvékony, kisujjnyi hosszú csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük. A pörcöt lecsepegtetjük, félretesszük.

A tököt meghámozzuk, magos belsejét kikaparjuk, húsát (ami kb. 40-45 deka, ha sokkal több, a felesleget megsüthetjük) vékony szeletekre metéljük. A visszamaradt zsírra dobjuk, és gyakran rázogatva puhára pároljuk.

Megsózzuk, a borssal fűszerezzük, a vermuttal meglocsoljuk, és a félretett pörcöt is belekeverjük.

A melegen tartott rizzsel és a parmezánnal óvatosan összeforgatjuk és tálaljuk.

Zöldséges sertéstokány kagylótésztával

Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. kagylótészta, 80 dkg sertéscomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 45 dkg fagyasztott vegyes zöldség, kb. 1 dl olívaolaj, só, őrölt bors, ételízesítő

Elkészítése:

A húst vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. Forró olajban pirítsuk meg a felaprított hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a húscsíkokat, majd fehéredésig pirítsuk. Rakjuk rá a fagyasztott zöldséget. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele ételízesítőt. Fedővel letakarva félpuhára, majd fedő nélkül puhára pároljuk.

Közben a tésztát sós vízben főzzük ki és szűrjük le. Keverjük a zsírjára sült zöldséges húshoz és friss zöldségekkel díszítve tálaljuk.

 

Olasz sajtleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 l húsleves (kockából), 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, parmezán sajt, mozzarella sajt, 1 pohár tejföl, só, őrölt bors, (petrezselyemzöld)

Elkészítése:

Készítsünk egy liter vízből húsleveskocka hozzáadásával húslevest, amelyet rántsunk be. A rántást kevés vajból a liszt hozzáadásával készítsük, ízesítsük sóval, borssal, majd öntsük a húslevesbe és folyamatos keverés mellett csomómentesen sűrítsük be. Vegyük le a tűzről és tegyük bele a tejfölt és a reszelt sajtot (többfélét is lehet). Mikor a sajt már jól megolvadt, tálalhatjuk is.

A tetejére díszítésként aprított petrezselyemzöldet szórhatunk.

Zöldborsópaprikás galuskával

Hozzávalók 4 személyre: a paprikáshoz: 50 dkg zöldborsó, 4 db vöröshagyma, 5 pár virsli, őrölt pirospaprika, őrölt bors, ételízesítő; a galuskához: 30 dkg liszt, 1 tojás, só, olaj, víz

Elkészítése:

A megtisztított hagymákat apró kockára vágjuk és olajon megpároljuk. A frissen kifejtett zöldborsót beleöntjük és tovább dinszteljük. Meghintjük ételízesítővel, pici borssal, pirospaprikával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven legyen leve. Belerakjuk a virslit és kb. 25 percig főzzük.

Közben elkészítjük a galuskatésztát: a lisztbe beleütünk egy tojást, sót, olajat és vizet adunk hozzá, hogy ne legyen kemény tészta. Ezután beleszaggatjuk a galuskát a fövésben levő paprikásba.

süti beállítások módosítása