ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Körtés rizsfelfújt

2010. május 08. - Dyna 122

Hozzávalók: 3 körte, 1 citrom, 5 dl víz, 20 dkg cukor; a tejberizshez: 5 dl tej, 10 dkg rizs, 1 vaníliarúd, 3 dkg cukor; a krémhez: 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 2,5 dkg liszt, 2,5 dl tej
 
Elkészítése:
 
A meghámozott körtét négyfelé vágjuk és magházát kiemeljük. A húsát citromlével meglocsoljuk. 

A vizet felforraljuk a cukorral, beletesszük a körtét, majd kis lángon 10 perc alatt félpuhára főzzük, és kihűtjük. A hozzávalókból megfőzzük a tejberizst, majd hűlni hagyjuk.
 
A krémhez a tojássárgákat összekeverjük a cukorral, a liszttel és 4 kanál tejjel, majd a maradék felforralt tejbe öntjük, sűrűre főzzük, majd összekeverjük a rizzsel. A massza felét kivajazott tűzálló tálba simítjuk, kirakjuk a körtével, és befedjük a maradék rizzsel. 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Gombával rakott rizs

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg csiperkegomba, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 5 dkg trappista sajt, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csokor petrezselyem, pirospaprika, olaj, bors, só

Elkészítése:

A kockára vágott hagymát a megforrósított olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt csiperkegombát. Megpároljuk, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.

A rizst a szokásos módon megfőzzük, majd összekeverjük a felaprított petrezselyemmel.

Kiolajozott tűzálló tálba rétegezzük a rizst és a gombát. Minden réteget meglocsolunk a tojássárgájával és a reszelt sajttal elkevert tejföllel. Meghintjük zsemlemorzsával és közepesen forró sütőben 25-30 percig sütjük.

Pulykasült joghurtos őszibarackkal

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet pulykamell, 1 dl olaj, só, 1 mk. őrölt fehérbors, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. őrölt szegfűszeg, 4-5 dl natúr joghurt, 4-5 db sárga húsú őszibarack (1 nagy doboz hámozott őszibarack konzerv), 1 cs. vaníliás cukor, 3-4 dkg kristálycukor (ha cukrozott konzervből készítjük, akkor ez nem kell!)

Elkészítése:

A pulykamellet felszeleteljük kb. 1 ujjnyi vastagságúra. Sózzuk és befűszerezzük (őrölt fehérbors, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg). Egy tálba kevés olajat öntünk és a húsokat alaposan beleforgatjuk. A pulykaszeleteket kb. 30 percet, de ha tehetjük, akkor inkább 2-3 órát hagyjuk pácolódni.

Az őszibarackot meghámozzuk és kimagozzuk, majd 2-3 milliméteres szeletekre vágjuk. A joghurtot egy tálba öntjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a kristálycukrot (ha kell). A felszeletelt barackokat belerakjuk a joghurtba és finoman összekeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

A húst forró serpenyőben kevés olajon megsütjük. Akkor jó, ha a hús belseje is már fehér színű. Zöldséges rizzsel tálaljuk.

Spenótos hagyma

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg mélyhűtött spenót, 6 közepes fej vöröshagyma (kb. 75 dkg), 10 dkg trappista sajt, 2 tojássárgája, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csirke- vagy zöldségleveskocka, 0,5 száraz fehérbor, 1 ek. olaj, 5 dkg parmezán sajt
 
Elkészítése:
 
A spenótot kiolvasztjuk. A hagymákat megtisztítjuk, és 1 percig előfőzzük. Ha kissé kihűlt, kalapjukat levágjuk, és a belüket kivájjuk úgy, hogy a hagymának kb. 1 cm vastag fala maradjon. Ezután a hagymákat lassú tűzön még 10-12 percig főzzük, és fejjel lefelé tálra állítva lecsurgatjuk őket.  Közben a trappista sajtot lereszeljük.
 
A spenótról leöntjük a levet, a masszát összekeverjük a sajttal, a tojássárgával, a fokhagymával, fél kávéskanál sóval, 2 késhegynyi borssal.
 
2 deci vízben felforraljuk a leveskockát, hozzáadjuk a bort és a lét egy tűzálló tálba öntjük. A spenótos keverékkel megtöltjük a hagymát, és a tűzálló tálba állítjuk. Mindegyik hagymát olajba mártott kenőecsettel körbekenjük, és a tetejét megszórjuk a reszelt parmezánnal.
 
1-2 percig előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a töltött hagymákat kb. 15-20 percig sütjük, amíg a parmezán szép színt kap.

Házi pizza

Hozzávalók: Pizzatésztához: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2 egész tojás, 2 dl langyos tej, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só; Pizzaszószhoz: paradicsompüré, bazsalikom, oregánó, fokhagyma, olívaolaj, só; Pizzafeltéthez: 2 kis fej hagyma (de a legfinomabb újhagymából), 15 dkg szalámi, 15 dkg tarja, 15 dkg vegyeszöldségmix (borsó, répa, kukorica, 15 dkg sajt

Elkészítése:

Az elmorzsolt élesztőt és a cukrot langyosra melegített tejben megfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, egy mély tálban összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. A tésztát addig dagasztjuk, míg teljesen összeáll, illetve elválik a táltól és a kezünktől. A dagasztást úgy végezzük, hogy jó sok levegő kerüljön a tésztába. Majd szükség szerint 30-45 percig langyos helyen, belisztezett tálban, letakarva pihentetjük a pizzatésztát.

Ez idő alatt elkészíthetjük a feltétet: gyakorlatilag bármilyen félkész-kész hústerméket, zöldségfélét felhasználhatunk. Jelen esetben hagymát karikázunk, szalámit és tarját darabolunk, a pizza koronájának pedig borsót, répát, kukoricát párolunk.

Ha szép magasra megkelt a tészta, akkor félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olajjal kikent, lisztezett tepsibe tesszük.

Megkenjük pizzaszósszal – amit ha már házi pizzát sütünk, szintén elkészíthetünk saját magunk is – majd ráhalmozzuk a feltéteket. Előmelegített sütőben 220 Celsius-fokon kb. 25 percig sütjük.

Elkészülte előtt pár perccel kivesszük, reszelt sajttal szórjuk a tetejét, és visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük a pizzánkat, és már tálalhatjuk is.

Zöld metélt kagylóval és hallal

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag zöld metélt, 2 babérlevél, 1/2 kk. őrölt fehérbors, 0,5 dl fehérbor, 40 dkg tengeri halfilé, 1 citrom, 5 dkg vaj, 1 csomag fekete kagyló, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg finomra vágott póréhagyma, 1,5 dl tejszín, 1/2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

A halhúst kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk, majd kiemeljük a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a borsot, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a babérlevelet. Felöntjük a borral és a citrom levével. Hozzáadjuk a kagylót, és fedő alatt addig pároljuk, amíg szétnyílik. Ezután hozzáöntjük a tejszínt és a kifőzött, leszűrt tésztát. A végén belekeverjük a pirított halkockákat és forrón tálaljuk.

Pulykaaprólék-leves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pulykaaprólék, 25 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg gomba, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 15 dkg friss zöldborsó vagy 10 dkg konzerv borsó, 1 dl tejszín, 1 tojássárga, só, törött bors, petrezselyemzöldje, egy csepp szerecsendió

Elkészítése:

A megtisztított pulykaaprólékot apró darabokra vágjuk, megmossuk, és feltesszük főni. Miután felforrt, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük.

A leforrázott aprólékot 1,5 liter vízben a kockákra vágott zöldséggel, a szeletekre vágott gombával, a friss zöldborsóval feltesszük főni, megsózzuk, egy kevés törött borsot, egy csepp reszelt szerecsendiót teszünk bele, és lefedve puhára főzzük. A vöröshagymát egészben főzzük bele, és tálalás előtt eltávolítjuk belőle.

Világos vajas rántást készítünk, finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele, egy kevés vízzel felengedjük, a levesbe keverjük, és újból felforraljuk. Utána ízesítjük, és tálaláskor a tejszínnel elkevert tojássárgáját belehabarjuk.

Vajas galuskát vagy apró kis velős gombócokat teszünk a levesbe.

Kókuszos-almás szelet

Hozzávalók: 15 dkg margarin, 18 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg kókuszreszelék, 16 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 1 dl tej, 4 alma, 2 ek. cukorral elkevert dió
 
Elkészítése:
 
A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojással.  Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a sütőporral elkevert lisztet, valamint az apró kockákra vágott almát.  A masszát egy margarinnal kikent, prézlivel behintett tepsibe simítjuk. A tészta tetejére szórjuk a cukorral kevert diót.  Először erős, majd közepes lángon kb. 35 percig sütjük.

Pulykamellcsíkok párolt zöldséggel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamellfilé, 2 kk. ételízesítő, 4 ek. olaj, 40 dkg karfiol, 4 kisebb sárgarépa, 1 nagyobb karalábé, 2 közepes fej hagyma, 30 g vaj/margarin, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 dl húsleves (kockából), 20 dkg trappista sajt, 1 kis csokor petrezselyem
 
Elkészítése:
 
A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk, megszórjuk az ételízesítővel, meglocsoljuk az olajjal, lefedjük, és fél órát a hűtőben pihentetjük.
 
Vastagon bevajazunk 4 kétszeresen összehajtogatott, kb. 30x30 cm-es alufólialapot. Közepükre halmozzuk a rózsáira szedett karfiolt, a hasábokra vágott sárgarépát és karalábét, valamint a felkarikázott hagymát. Meghintjük sóval, borssal és szerecsendióval, meglocsoljuk 2-3 evőkanál levessel, és lezárjuk a fóliaszéleket. A göngyölegeket tűzálló tálba tesszük és 180 C-os sütőben puhára pároljuk (40-45 perc).
 
A pulykahús alól serpenyőbe öntjük az olajat, felforrósítjuk, rádobjuk a húst, és élénk tűzön, kevergetve, 2-3 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, ráreszeljük a sajtot, és fedő alatt 2-3 percig pihentetjük.
 
A kibontott fóliában hagyott zöldségeket meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és a pulykacsíkok köreteként tálaljuk.

süti beállítások módosítása