ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Fehér golyók

2010. május 19. - Dyna 122

Hozzávalók kb. 12 darabhoz: 10 dkg fehér csokoládé, 1/2 dl tejszín, 1 ek. rum, 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

Apróra törjük a csokoládét. Felforraljuk a tejszínt, és beleszórjuk a csokoládét. Melegítjük, és addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad. Hűtőbe tesszük hűlni.

A kókuszreszeléket szárazon kissé megpörköljük, míg világosbarna színt kap.

A kihűlt csokimasszából kisebb diónyi darabokat szedünk ki, és golyócskákat formálunk belőle. Ezután beleforgatjuk az enyhén pörkölt kókuszreszelékbe.

Bajor pogácsa

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főtt burgonya, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Nyolcvan dkg héjában főtt burgonyát megtisztítunk és áttörjük. Elkeverjük 15 dkg
reszelt sajttal, 2 tojással. Sóval, törött borssal ízesítjük. Pogácsákat formázunk, morzsában megforgatjuk, forró olajban hirtelen kisütjük.

Ketchuppal vagy tartármártással tálaljuk.

Töltött kellevelek

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sovány sertéshús, 2 dkg só, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 3 g törött bors, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 db tojás, 1 kg kelkáposzta, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 g fokhagyma, 12 dkg ementáli sajt, zsír

Elkészítése:

A sertéshúst enyhén sós vízben puhára pároljuk. Ezután a párolóléből kiemeljük, kihűtjük, és füstölt szalonnával együtt apró lyukú tárcsán keresztül ledaráljuk. Egy kevés zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, majd az apróra vágott zöldpetrezselyemmel együtt a ledarált húshoz keverjük. Sóval és törött borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a megszitált zsemlemorzsát, tojássárgáját, jól összedolgozzuk, és legvégül hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A leforrázott kelkáposztaleveleket kiterített, tiszta asztalkendőre sorba rakjuk és rákenjük a hústöltelék egyik felét, majd ismét kelkáposztalevelet rétegezünk, amelyekre rákenjük a hústöltelék másik felét. Az asztalkendő segítségével rúd alakúra összecsavarjuk, és kötözőzsineggel rögzítjük.

A sertéshús párolásábó1 visszamaradt lébe karikára vágott sárgarépát, fehérrépát és fokhagymát teszünk, felforraljuk, és belehelyezzük a rúd alakúra formázott, hússal rakott kelkáposztaleveleket. Mérsékelt tűzön, fedővel letakarva kb. egy óra hosszáig pároljuk.

Amikor készre párolódott, óvatosan kiemeljük, a kötözőzsinórt eltávolítjuk, és készítményünket az asztalkendővel óvatosan kibontjuk. Vágódeszkára téve felszeleteljük, a szeleteket tálra helyezzük, meglocsoljuk egy kevés pecsenyelével és meghintjük reszelt sajttal. Külön mártásos csészében tejfeles gombamártást adunk hozzá.

Halleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg halcsont, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zsír, 4 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 2 db babérlevél, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1 dl fehérbor, 1 g őrölt bors, 4 dkg liszt, 1 dkg cukor, 3 g pirospaprika, 5 dkg citrom, 1 g citromhéj, 2 dl tejföl, 40 dkg pontyfilé, 15 dkg halbelsőség

Elkészítése:

A halcsontból erős, tartalmas halalaplét készítünk. Leszűrjük, ismét felforraljuk, majd a további felhasználásig félretesszük. A sárgarépát és a fehérrépát vékony metéltre vágjuk. Egy kevés zsírban finom, apróra vágott vöröshagymát pirítunk, beletesszük az összevágott zöldségeket és nem erős tűzön pirítjuk, olykor kevés halalaplét is öntve alá. Sóval és babérlevéllel fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáöntjük a fehérbort, törött borssal ízesítjük, és felengedjük 1,2 liter halalaplével. Fedővel letakarva, mérsékelt tűzön majdnem teljes puhulásig főzzük. Közben elkészítjük a cukorral pirított barna színű rántást, egy kevés pirospaprikát hozzátéve elkeverjük, és ezzel a levest besűrítjük. Szűrt citromlével, reszelt citromhéjjal, cukorral ízesítjük, hogy enyhén pikáns, kissé savanykás ízű levest kapjunk. Hozzáadjuk a simára elkevert tejfölt, és felforraljuk a levest. Beletesszük a kockára vágott, szálkamentes halhúst és a belsőséget, majd a hallevest készre főzzük.

Mézes müzliszelet

Hozzávalók: 30 dkg zabpehely, 10 dkg mazsola, 10 dkg darált dió, 3 tojás, 3-3 ek. méz, olaj és sárgabaracklekvár, 12 ek. tej, 1 kisebb narancs vagy citrom héja; a bevonáshoz: 15 dkg tejcsokoládé

Elkészítése:

A zabpelyhet a mazsolával és a dióval tálba töltjük. A tojásokat hozzáadjuk, majd ráöntjük az olajat, a mézet, a lekvárt és a tejet. A reszelt citromhéjjal ízesítjük, jól elkeverjük.

Egy kb. 25x30 cm-es tepsit alufóliával kibélelünk, ezt olajjal kikenjük, majd a zabpelyhes masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal 16-20 percig sütjük.

A sütőből kivéve vágódeszkára borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és ezt az egészséges csemegét még melegen kétujjnyi szeletekre vágjuk. Ha kihűlt, az egyik oldalát olvasztott csokoládéval vonjuk be.

Töltött padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 4 feszes, kemény padlizsán, 20 dkg cukkini, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg paradicsom, 25 dkg sült hús (lehet maradék sertés- vagy csirkesült), 0,5 dl olaj, só, őrölt bors, fokhagyma, bazsalikom, 1 cs. petrezselyemzöld

Elkészítése:

A padlizsánokról hosszában egy ujjnyi vastag szeletet vágunk, lehetőleg rozsdamentes késsel. Közepét karalábéfúróval kivájjuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a hámozás nélkül apróra vagdalt cukkinit, a hámozott, apróra vagdalt paradicsomot, az ugyancsak összevágott padlizsánt, végül a ledarált húst. Szükség szerint sóval, borssal, zúzott fokhagymával, bazsalikommal ízesítjük. Néhány percig pároljuk, majd a kivájt padlizsánokba töltjük. A levágott „skalpokat" visszatesszük a tetejére, és tepsibe helyezzük. Néhány csepp olajat csorgatunk rá, és forró sütőben 20 percig sütjük. Azon melegében tálaljuk.

süti beállítások módosítása