ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Kétféle pizza

2010. május 23. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, csipetnyi cukor, 4 evőkanál olaj, 1 doboz (425 ml) hámozott paradicsom, oregánó, 1 kis doboz ananászkonzerv, 1 fej főzőhagyma, 4 szelet főtt sonka, 1 kis doboz natúr tonhal, 12 szem fekete olajbogyó, 20 dkg gouda sajt, só, a tepsi kikenéséhez margarin

Elkészítése:

A lisztet deszkára szitáljuk, közepére morzsoljuk az élesztőt. Rászórunk 1 teáskanál sót, hozzáadjuk a cukrot és az olajat, végül hozzáöntünk 1/4 l langyos vizet. Simára gyúrjuk, és letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket 18-20 cm átmérőjű, kerek lappá nyújtjuk, és kettesével, margarinnal kikent tepsire helyezzük.

A paradicsomot lecsöpögtetjük, pépesítjük, majd a pizzákra kenjük, és megszórjuk oregánóval. A lecsöpögtetett ananászt feldaraboljuk. A megtisztított hagymát négyfelé vágjuk, majd felszeleteljük. A sonkaszeleteket félbe, a lecsöpögtetett tonhalat falatnyi darabokra vágjuk.

2 pizzát beborítunk sonkával és ananászdarabokkal, a másik kettőt kirakjuk tonhallal, hagymával és olajbogyóval. A sajtot a pizzákra reszeljük. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 30 percig sütjük.

Paradicsomos salsa

Hozzávalók: 5 szem paradicsom, 2 szem mogyoróhagyma, 1 cs. petrezselyem, só, őrölt bors, 1/2 tk. cukor, 5 ek. olívaolaj, 1 ek. kész tabasco mártás, 2 ek. balzsamecet

Elkészítése:

Tegyük a paradicsomot forrásban levő vízbe, majd öblítsük le hideggel, húzzuk le a héját, felezzük el, magozzuk ki, a húsát kockázzuk apróra.

Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát. Mossuk meg és rázzuk szárazra a petrezselymet, csipkedjük le és aprítsuk fel a levelét. Keverjük össze a paradicsommal. Ízesítsük sóval, borssal, cukorral, olajjal, tabascóval és a balzsamecettel. Tálalásig lefedve tegyük a hűtőbe.

Steakhez és grillezett halhoz kiváló.

Parfétekercs

Hozzávalók: 1 piskótatekercs (vagy 4 tojásból sütött piskóta), 2 csomag eper ízű fagylaltpor, 4 dl tej, 25 dkg eper, csokimázhoz: 2 dkg kakaópor, 2 ek. cukor, 5 dkg vaj, tejszínhab

Elkészítése:

Négy tojásból egy közepes nagyságú tepsiben a szokott módon piskótát sütünk, deszkára borítjuk, és többször ki-be tekerjük. Összetekerve hűtjük ki.

Két csomag eper ízű fagy1altporból az előírás szerint fagylaltot készítünk, és 25 deka megmosott, lecsumázott, alaposan lecsepegtetett, apróra vágott friss epret keverünk közé. A széthajtott tésztalapra kenjük, és úgy hajtjuk rá a piskótát, hogy a fagylaltot körös-körül átölelje. Legalább egy napra a mélyhűtő szekrénybe rakjuk.

Tálalás előtt egy órával a hűtőszekrénybe átrakjuk. Végül vagy két deka kakaóból, két evőkanál cukorral, egy kevés vízzel főzött, öt deka vajjal simára kevert csokoládéöntettel, vagy két deci habbá vert, egy evőkanál porcukorral ízesített tejszínnel vonjuk be. Néhány szép eperszemmel díszítjük, úgy visszük az asztalra.

Gombás vese

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésvese, 20 dkg gomba, 1 dl tejföl, 2 ek. olaj, 1 ek. reszelt vöröshagyma, só, őrölt bors

Elkészítése:

60 deka sertésvesét hosszában kettévágunk, belsejéből a fehér részt gondosan kivágjuk, nehogy mellékíze legyen. Ezután vékonyan felszeleteljük a vesét, és két evőkanál olajon, egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymával együtt élénk tűzön kevergetve puhulásig pirítjuk.

Ekkor belerakunk 20 deka megtisztított, felszeletelt gombát, és takaréklángon még öt percig hagyjuk a tűzön. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk őrölt borssal, megsózzuk és egy deci tejföllel összekeverve már csak átmelegítjük, de nem pároljuk. Rizsköret illik hozzá.

Zúza-máj pörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkezúza, 20 dkg csirkemáj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 2 ek. olaj, 2 ek. lecsó

Elkészítése:

A csirkezúzát feldaraboljuk és megmossuk. A hagymát apróra vágjuk és a zsiradékban félig megpirítjuk. Pirospaprikát keverünk el benne, kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a csirkezúzát. Megsózzuk, összekeverjük és fedő alatt gyakori kevergetés mellett puhára pároljuk. Ha zsírjára sül, engedjük fel egy kis vízzel.

Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a kellőképpen előkészített és kockákra vágott májat és a lecsót, majd az egészet megpirítjuk.

Petrezselymes rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.

Citronett

Hozzávalók: 1 citrom, 1 tk. mustár, 12 ek. repceolaj, só, bors, cukor
 
Elkészítése:

A citromot forró vízzel lemossuk, a héját vékonyan lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
 
A citrom levét és héját, a mustárt és az olajat csavaros üvegbe töltjük, 6 evőkanál vízzel hígítjuk, lezárjuk, és addig rázzuk, míg az összetevők el nem keverednek. A citronettet sóval, borssal és cukorral ízesítsük.
 
Zöld salátákhoz és burgonyasalátákhoz tálaljuk. Hűtőben kb. egy hétig áll el.

Mézes-tejszínes pite

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg méz, 3 tojás, 1 kk. szódabikarbóna; a töltelékhez: 1 l tejszín, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió; a tetejére: csokoládémáz

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a cukorral, majd összegyúrjuk a mézzel és a tojással. 2-3 órára a hűtőbe tesszük, átgyúrjuk, és kikent tepsiben 5 lapot sütünk belőle.

A töltelékhez a tejszínt felverjük a cukorral és belekeverjük a darált diót, majd a kihűlt lapokat megkenjük.

A tetejét bevonjuk a csokoládémázzal, és másnap szeleteljük.

Paprika carbonara

Hozzávalók 4 személyre: 6 dkg pármai jellegű száraz sonka, 20 dkg spagetti, 1 fej vöröshagyma, 1 darab piros kaliforniai paprika, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 dl tejszín, 3 evőkanál ajvár (fűszeres paprikakrém), 2 tojás, só, bors, parmezán, fél darab zöldségleveskocka

Elkészítése:

Tegyük felforrósított olívaolajba a felcsíkozott kaliforniai paprikát és a finomra összevágott vöröshagymát, és közepes lángon, állandóan kevergetve süssük 2-3 percig. Jöhet hozzá a vékony csíkokra felmetélt sonka is.

Egy kis edényben keverjük össze a tejszínt a tojásokkal, az ajvárral, morzsoljuk bele a leveskockát, majd öntsünk hozzá egy deciliter vizet. Keverjük össze, és öntsük a megsütött paprikára. Ízesítsük sóval, daráljunk rá borsot, és állandóan kevergetve főzzük össze.

Adjuk hozzá a sós vízben kifőzött spagettit, majd az egészet pár percig forraljuk.

Tetejére frissen reszelt parmezán, összevágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma kerüljön tálaláskor.

Mátrai borzas pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell), só, őrölt bors, 50 dkg burgonya, 1 tojás, 4 ek. finomliszt, a sütéshez bőven olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, egy órára behűtjük.
 
Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő középső (durva) fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
 
A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa.
 
Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa.
 
Tálaláskor a tányéron tejföllel megkenjük. Reszelt sajttal megszórva, párolt zöldséggel kínáljuk.

Lecsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 4 ek. házi (vagy konzerv) lecsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk. pirospaprika, 1 ek. finomliszt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 púpozott ek. rizs, 1 ek. vegeta, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint kevés só

Elkészítése:

A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk és a zsírját kisütjük. A pörcöt leszűrjük, a visszamaradt zsíron a lisztet világossárgára pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát meg a pirospaprikát. Jól összekeverjük, és azonnal felöntjük két deci hideg vízzel. A rántást simára keverjük, majd beleöntünk 7-8 deci vizet. Felforraljuk, közben beleszórjuk a vegetát, a sót, a megmosott rizst, a megtisztított és zúzott fokhagymát.

Ezután belekeverjük a lecsó leszűrt paradicsomos levét. Ötpercnyi forralás után beletesszük a csíkokra vágott paprikát, és a félretett szalonnapörcöt. Egy perces forralás után tálaljuk.

süti beállítások módosítása