ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Szűzcsíkok aszalt paradicsommal, orsótésztával

2010. május 05. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg orsótészta, 1 kg szűzpecsenye, 10 szál zöldhagyma, 15 dkg parajlevél, 15 dkg aszalt paradicsom, 40 dkg paradicsom, 2 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg kapribogyó, só, őrölt bors, 10 szál kakukkfű

Elkészítés:

Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A húst megtisztítjuk, lemossuk és leszárítjuk. Vékony csíkokra vágjuk. Az olaj felén, erős lángon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és félretesszük.

A paradicsomokat lobogó forró vízbe tesszük 8-10 másodpercre, majd kivesszük, és egyből hideg vízben lehűtjük. Így a bőre könnyen eltávolítható. Ha megtisztítottuk, kettévágjuk, és a magjait kikaparjuk, majd daraboljuk.

Az olaj másik felén megfuttatjuk a szeletelt zöldhagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, a lelevelezett kakukkfüvet, és a durvára összevágott kapribogyót. Összeforgatjuk. Hozzáadjuk a parajleveleket (ha erősek a levelek forrázzuk le). Sózzuk, borsozzuk.

Amikor a paraj összeesett, belekeverjük az összevágott aszalt paradicsomot és a friss paradicsomot. Amikor rotyog, hozzáöntjük a félretett húscsíkokat, teszünk hozzá a tészta főzőlevéből és összeforraljuk.

Összekeverjük a kifőtt, de nem lemosott tésztával, ha szükséges fűszerezzük, és tálaljuk.

Sajtgaluska leves

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg reszelt sajt (füstölt sajt), 1 db egész tojás, 3 ek. finomliszt, 2 dl tej, 1 ek. vegeta, 1 ek. olaj, 1 mk. só, 1 mk. őrölt bors, (kapor, petrezselyem)

Elkészítés:

A sajtgaluskához verd habosra a tojást, tegyél bele sót, borsot,  és keverd bele a 2 evőkanál lisztet és a reszelt sajtot. Jól dolgozd össze, és tíz percig pihentesd.

Közben a vegetát szórd fazékba, öntsd rá az olajat és 8 deci vizet, majd forrald fel. A sajtos masszát galuskaszaggatóval szaggasd bele. Ha az összes galuska a leves színére jött, meg is főtt.

A maradék lisztet kevered simára a tejben, és csorgasd bele a levesbe. Folyamatosan kevergetve forrald föl.

Egy-két teáskanál vágott friss vagy szárított kaprot, petrezselyemzöldet is keverhetsz bele a végén.

Karamelles körtés pite

Hozzávalók (kb. 20 szelethez): 2,5 dl langyos tej, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1,5 kg érett körte; a diós öntethez: 4 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, 7,5 dkg darált dió, 4 ek. rum
 
Elkészítése:
 
A tejet összekeverjük 2 teáskanál cukorral és az élesztővel, majd 15 percig állni hagyjuk.
 
Összekeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és az élesztős tejet. Fényesre-hólyagosra verjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
 
A körtéket meghámozzuk, magházát kivágjuk és a húsát vékony szeletekre vágjuk.  A tésztát még egyszer átkeverjük és egy kivajazott tepsibe tesszük. Befedjük a körtével és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
 
A diós öntethez felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve megbarnítjuk. Belekeverjük a diót, levesszük a tűzről, és beleöntjük a rumot. A kész, meleg sütemény tetejére öntjük.

Őszibarackkal töltött rántott pulykamell

Hozzávalók 4 személyre: 2 fél filézett pulykamell, 2 db felezett őszibarack (befőtt), 8 dkg trappista sajt, só; panírozáshoz: liszt, zsemlemorzsa, tojás; olaj

Elkészítése:

A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk és sózzuk. Az előkészített, kiterített hússzeletekre halmozzuk a cikkekre szeletelt őszibarackot és a lereszelt sajtot, majd feltekerjük és fogpiszkálóval megtűzzük. Az így kapott töltött hengerkéket hagyományos módon panírozzuk és kisütjük.

Burgonyakrokettel vagy vajon pirított, frissen vágott petrezselymes burgonyával tálaljuk. A köretet kockára vágott, karamellizált gyümölcsdarabkákkal is gazdagíthatjuk.

süti beállítások módosítása