ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Meggyes lepény

2010. május 14. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 kg meggy (kimagozva), 30 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg finomliszt, 1 tojás, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

Az áttört burgonyát a liszttel, a margarinnal, a porcukorral, a dióval és a sütőporral gyúrjuk össze, majd két részre osztva a hűtőben 1 óráig pihentessük.

Az egyik adagot nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy közepes tepsit. Hintsük meg 1 evőkanál zsemlemorzsával, terítsük szét rajta a meggyet, és szórjuk meg kristálycukorral meg a maradék zsemlemorzsával.

Terítsük a tetejére a másik kinyújtott tésztalapot, kenjük meg tojással, szurkáljuk meg villával, és erős lángon süssük meg. Ha kihűlt, kockákra vágva tálaljuk.

Sajtos rakott zöldborsó

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zöldborsó, 6 szelet csirke- vagy pulykamell, 3 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 3 tojássárgája, 2 dl tejföl, 10 dekányi reszelt sajt, kikenéshez margarin, só, grillfűszer

Elkészítése:

A kifejtett, megmosott zöldborsót, a rizst és a kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpároljuk. A grilfűszerrel bekent hússzeleteket olívaolajon megsütjük.

Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele, amit 2-3 deka reszelt sajttal meghintünk.

A tojássárgákat a tejföllel simára keverjük, és meglocsoljuk vele a sajtos zöldborsó tetejét. Ezt követően egy sor kockákra vágott párolt sárgarépa következik, a tetejére pedig a hússzeleteket fektetjük, melyeket zöldborsóval borítunk be. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül, melyet a maradék tojásos tejföllel nyakon öntünk és reszelt sajttal bőven meghintünk.

15-20 percre forró sütőbe toljuk, hogy kissé átsüljön, és a tetején a sajt megpiruljon.

Sajtos rizstallérok

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olaj + a sütéshez, 20 dkg kerek szemű rizs, 1 mk. curry, 5 dl húsleves kockából, 8 dkg sajt, 3 dkg vaj/margarin, 10 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 csapott ek. szezámmag
 
Elkészítése:
 
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a rizst, erős tűzön egy percig pirítjuk, hozzákeverjük a curryt, fölöntjük a forró húslevessel, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig puhára-ragacsosra pároljuk.
 
A reszelt sajtot a vajjal belekeverjük a rizsbe. Sózzuk, borsozzuk, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.
 
A masszából nedves kézzel evőkanálnyi gombócokat formálunk, tallérszerűen ellapítjuk. Lisztbe, felvert tojásba, szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, és forró, bő olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
 
Papírkendőn felitatjuk róluk az olajat, és a kikapcsolt sütőben melegen tartjuk, amíg az összes kisül. Tartármártással kínáljuk.

Sajtoska

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertéscomb, 2 tojás, 5 ek. liszt, 1 dl tej, 1 csokor snidling, 5 dkg reszelt sajt, só; a sütéshez: olaj
 
Elkészítése:
 
A húst vékony csíkokra vágjuk, és megsózzuk. A tojásból, tejből, lisztből, sajtból és az apróra vágott snidlingből a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát keverünk. (Ha túl híg, 1 kanál liszttel sűrítjük, ha túl sűrű, akkor tejet adunk hozzá.)
 
A húscsíkokat beleforgatjuk a lisztbe, majd a tésztába, és bő, forró olajban nem túl pirosra sütjük. Szalvétára téve a felesleges olajat lecsurgatjuk róla.

Vajas párolt zöldséggel és tartármártással tálaljuk.

Paprikás rizses hús

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg hosszú szemű rizs, 40 dkg főtt sertéshús, 1 kis fej vöröshagyma, 3 paradicsom, 2 ek. olaj, 7,5 dl tyúkhúsleves (kockából), 1 zöld színű paprika, őrölt bors, só
 
Elkészítése:
 
A paradicsomokat meghámozzuk, húsukat felkockázzuk. A paprikát kicsumázzuk, húsát kockára vágjuk.
 
A kis kockákra vágott húst megpirítjuk az olajban, majd hozzáadjuk a rizst és az apróra vágott hagymát. Néhány percig együtt pároljuk. Felöntjük a meleg húslevessel, beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Sóval, borssal fűszerezzük, és lefedve addig főzzük, míg minden leve elfő.

Palóc gulyásleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéscomb, 30 dkg burgonya, 1 üveg zöldbab, 2 dl tejföl, 1-2 dl étolaj, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, ételízesítő, cukor, 1 ek. ecet, 2-3 ek. liszt

Elkészítése:

A hagymát apróra vágva olajon üvegesre dinszteljük, rátesszük a kockára vágott, megmosott húst. Fűszerezzük, ahogy a pörköltet szoktuk, és félpuhára sütjük a húst. Ezután rátesszük a kockára vágott burgonyát, felöntjük vízzel és addig főzzük, míg a hús és a burgonya megpuhul (forrástól kb. 10 perc), majd hozzáadjuk a zöldbabot és összeforraljuk.

Ezután behabarjuk: a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és egy kevés vízzel, majd állandó kevergetés mellett a forrásban lévő levesbe keverjük. Mérsékeljük a tüzet, és ízlés szerint cukorral, majd a tűzről lehúzva ecettel ízesítsük.

Mazsolaszőlős pite

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj; 2 nagy fürt mag nélküli mazsolaszőlő, 2 tojássárgája, 12 dkg darált mandula, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 kk. étkezési keményítő, 1 cs. vaníliás cukor
 
Elkészítése:
 
Az omlós tésztához öntsük a lisztet egy keverőtálba, daraboljunk bele 15 dkg jéghideg vajat, ízesítsük kevéske sóval, morzsoljuk össze, majd néhány evőkanál hideg vízzel dolgozzuk el. Gyúrjuk jól össze, és pihentessük 30-60 percig a hűtőben.
 
Ezután gyúrjuk át egy liszttel meghintett deszkán, majd nyújtsuk ki két milliméter vastagságúra. Béleljünk ki vele egy peremes, közepes méretű, vajjal és liszttel meghintett sütőformát. A tészta felesleges részeit a forma pereménél vágjuk le. (A maradék tésztát tegyük mélyhűtőbe.)

A töltelékhez üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, porcukrot, étkezési keményítőt és a puha vajat. Habverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz, majd adjuk hozzá a darált mandulát. Óvatosan dolgozzuk a masszába a megmosott szőlőszemeket, majd töltsük a tésztával kibélelt sütőformába. Tetejét igazgassuk el egyenletesen, tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük legalább 40-45 percen keresztül.

 

süti beállítások módosítása