ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Triplacsokoládés kocka

2010. május 29. - Dyna 122

Hozzávalók: 18-18 dkg vaj és étcsokoládé, 3 tojás, 18 dkg cukor, 6 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 20-20 dkg étcsokoládé és tejcsokoládé
 
Elkészítése:
 
A vajat és a 18 deka étcsokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk. A tűzről levesszük, majd a habosra vert tojásokat és a cukrot belekeverjük.
 
A lisztet a kakaóba szitáljuk, és a csokoládés keverékbe forgatjuk. Végül a darabokra tördelt tej- és étcsokoládét is beleszórjuk.
 
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva kínáljuk.

Marcipán készítése

Hozzávalók: 25 dkg mandula (dió, mogyoró), 25 dkg porcukor, 1 tojásfehérje

Elkészítése:

A mandulát forró vízbe áztatjuk héját lehúzzuk. A megszárított mandulát kávédarálóban finomra őröljük, majd alaposan kikeverjük a cukorral és a tojásfehérjével.

Többféle ízesítéssel is készíthetjük: tehetünk bele rumot, keserűmandula-aromát, őrölt fahéjat, vaníliás cukrot. A mandula helyett dióból vagy mogyoróból is gyúrhatjuk.

Az elkészült masszával ugyanúgy járunk el, mintha tészta lenne: azaz kinyújtjuk és formákat vágunk ki belőle. Az apró kockákat, rombuszokat, golyókat azután kandírozott gyümölccsel, egész szem mogyoróval, mandulával, félbevágott dióval díszítjük, vagy olvasztott csokoládéba mártjuk.

Sajtgombóc olaszosan

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg hosszú szemű rizs, 15 dkg gouda sajt, 1 csomó újhagyma, 1 tojás, 5-6 ek. liszt, 4 dl zöldségerőleves (kockából), 2 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 apró paradicsom (kb. 25 dkg), 25 dkg csiperkegomba, 2 csokor bazsalikom, 2 ek. olaj, 50 dkg átpasszírozott paradicsom, frissen őrölt fekete bors, só

Elkészítése:

A rizst forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és fedő alatt, alacsony hőfokon kb. 20 percig pároljuk. A gouda sajtot durvára lereszeljük. A megtisztított újhagymát megmossuk. A felét vékonyan felkarikázzuk, a többit kb. 5 cm-es darabokra vágjuk.

A lecsöpögtetett rizst összegyúrjuk a tojással, a liszttel, a sajttal és a hagymakarikákkal, majd sóval, borssal ízesítjük. Lisztes kézzel 8 egyforma gombócot
formálunk, és az enyhén gyöngyöző levesben, alacsony hőfokon, kb. 15 percig főzzük.

A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát apróra felkockázzuk. A paradicsom kemény közepét kivágjuk, héját keresztben bemetsszük, majd leforrázzuk és meghámozzuk. Félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, és a húsát cikkekre vágjuk. A megtisztított, megmosott gombát négyfelé vágjuk. A bazsalikomot megmossuk, lerázzuk, és keveset félreteszünk a díszítéshez. A többit felaprítjuk.

A kétféle hagymát a felforrósított olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát meg a maradék újhagymát, és rövid ideig együtt sütjük. Belekeverjük az átpasszírozott paradicsomot, a bazsalikomot meg a paradicsomcikkeket, és 5-8 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük. A sajtgombócokat a zöldséges paradicsommártással leöntjük, és a félretett bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Berlini karaj

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet (egyenként 25 dkg) sertéskaraj, 4 alma, 2 ek. reszelt ecetes torma, 2 ek. citromlé, 2 ek. pirított vöröshagyma, só, őrölt bors

Elkészítése:

Vágjunk vízszintes "zsebet" a hússzeletbe. Mossuk meg az almát, vágjuk ki a magházat. Két almát szeleteljünk fel a többit reszeljük le, majd keverjük össze a tormával, a citromlével és a pirított hagymával. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Töltsük a masszát a húsokba vágott mélyedésbe, és a grillezésig tegyük a hűtőbe. 

Sózzuk és borsozzuk meg a töltött hússzeleteket, és a forró grillrácson, 15 cm-re a tűz fölött kb. 6-8 percig süssük át a szeletek mindkét oldalát. Amíg a hús sül, grillezzük át mellette az almaszeleteket is.

Patisszon görög módra

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg burgonya, 1/2 kg-os patisszon (csillagtök), 5 dkg füstölt szalonna, 2-3 db zöldpaprika, 2-3 db paradicsom, olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítjuk és karikára vágjuk. Öt dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, 2-3 húsos zöldpaprikát és ugyanennyi paradicsomot is felkarikázunk. Egy kb. fél kilós patisszont megtisztítunk, s miután magját kikapartuk (ha zsenge, benne is hagyhatjuk), kb. 1 centiméter vastag szeletekre vágjuk.

Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, az aljára terítünk egy sor burgonyakarikát, megsózzuk, borsozzuk, és megszórjuk szalonnakockákkal. Erre teszünk egy sor patisszonszeletet, sózzuk, rátesszük a zöldpaprika- és paradicsomszeleteket, ismétszalonnakockák, patisszonszeletek következnek, és beborítjuk a maradék burgonyával. Megsózzuk, tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőben - fedő alatt - fél óráig sütjük, majd fedő nélkül a tetejét öt perc alatt megpirítjuk.

Babos káposztasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg fejes káposzta, 20 dkg tarkabab, 20 dkg póréhagyma, só, olaj, citromlé
 
Elkészítése:
 
A babot gondosan kiválogatjuk, beáztatjuk, majd sós, babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük, és lehűtjük.
 
A fejes káposztát megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk. Hozzáadjuk a szintén metéltre vágott póréhagymát, enyhén sózzuk, citromlével ízesítjük. Hozzákeverjük a babot, és meglocsoljuk olajjal. Lehűtve tálaljuk.

Ördögborda

Hozzávalók: sertéskaraj csont nélkül, Erős Pista v. Édes Anna, füstölt sajt (reszelve), zellerkrémlevespor, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítés:

A karajszeleteket kiklopfoljuk és vékonyan megkenjük Erős Pistával vagy Édes Annával, megszórjuk a reszelt sajttal, felgöngyöljük, és hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük (tálalás előtt ne felejtsük el kiszedni!).

A lisztbe fele-fele arányban belekeverjük a zellerkrémport, és a továbbiakban ugyanúgy panírozunk, mint hagyományosan (zelleres liszt, tojás, zsemlemorzsa). Nem túl forró olajban kisütjük. Párolt rizzsel, sült burgonyával vagy majonézes krumplisalátával tálaljuk.

Csülökpaprikás kelbimbóval

Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb kicsontozott csülök, 20 dkg vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 ek. pirospaprika, 1 kg kelbimbó, 4 ek. olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Az olajon, amelyet a kuktába öntünk, üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve, ha kihűlt, hozzákeverjük a pirospaprikát. Ezután rátesszük a megmosott, bőrével együtt csíkokra vágott csülökhúst, és állandó keverés mellett lepirítjuk. Borsozzuk, sózzuk, belevághatunk egy csípős csöves paprikát és ráöntünk 2,5 dl vizet. A kuktát lezárjuk, és a sípolás után még negyven percig takaréklángon tovább főzzük.

Ezután a tűzről levéve még tíz percig nem vesszük le a kuktafedőt. Az edényt kinyitjuk, és hozzákeverjük a húshoz a megmosott, lecsöpögtetett kelbimbót, és tovább főzzük. Az újabb főzési idő a sípolástól számított öt perc. Tálalás előtt keverjük a tejfölt az elkészült ételhez.

Pirított vese

Hozzávalók 4 személyre: 6 db sertésvese, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, majoranna, 1 ek étolaj

Elkészítése:

A vesét felhasználás előtt hosszában kettévágjuk, a fehér faggyús részét és a vesevezetékeket eltávolítjuk. Csíkokra daraboljuk, és többször váltott, hideg vízben legalább fél óráig áztatjuk.

 A hagymát karikára vágjuk és az olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a vízből kiszedett, lecsurgatott veseszeleteket, és erős lángon megpirít juk, majd puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, megsózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk. Főtt burgonyát és ecetes paprikát adunk mellé.

süti beállítások módosítása