ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Burgonyás sajtsaláta

2010. április 28. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes főtt burgonya, 20 dkg edami sajt, 1 db fejes saláta, 1 db alma, tartármártás, citrom, só, cukor

Elkészítése:

A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Az edami sajtot, a fejes salátát és a meghámozott almát vékony csíkokra vágjuk. Tálba helyezve az előkészített nyersanyagokat tartármártással, citrommal, sóval összekeverjük. Egyéni ízlés szerint cukrot is adhatunk hozzá. Tálalásig hűtőszekrényben pihentetjük, kb. 2-3 órát.

Rakott zöldbab

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg zöldbab, 2 fokhagymagerezd, 2 ek. liszt, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 15 dkg főtt füstölt hús, 2 tojás, só, (sajt)

Elkészítése:

Megtisztítunk, de egészben hagyunk egy kiló zsenge zöldbabot, és sóval, meg két fokhagymagerezddel ízesített vízben puhára főzzük, utána leszűrjük. Két deci kihűlt főzőlevet két evőkanál liszttel simára keverünk, 5 deka vajat dobunk bele, és kevergetve besamelmártássá főzzük. A tűzről levéve 2 deci tejfölt, meg 15 deka laskára vágott főtt füstölt húst adunk hozzá, és ha langyosra hűlt, 2 tojássárgával, végül a 2 tojás habbá vert fehérjével keverjük össze.

A babot a mártással rétegezve egy kivajazott tűzálló tálba terítjük, a tetejére is mártás kerüljön. A forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje világos rózsaszín nem lesz.

Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor a mártásba és/vagy a lerakott bab tetejére sajtot is reszelhetünk.

Csukafalatok

Hozzávalók: csuka, ecet, zsemle, tej, tojássárgája, tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Tisztított és szálkátlanított csukát kevés, enyhén ecetes és sós vízben puhára párolunk, majd szitán áttörtjük.

Közben személyenként számítva egy-egy darab szemlét tejben áztatunk, majd kicsavarunk. A zsemléket, a halpépet, és zsemlénként egy-egy tojássárgáját, valamint csipetnyi őrölt borsot összedolgozunk.

A masszából pogácsákat formázunk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Hozzá illő mártással tálaljuk.

Rakott hurka

Hozzávalók 4 személyre: 1 szál véres hurka, 1 szál májas hurka, 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, szerecsendió só, őrölt bors, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A hurkát egy napra a mélyhűtőbe tesszük, majd másnap a fagyos hurkáról a bőrt lehúzzuk, és karikára vágjuk. Mély tűzálló tálat olajjal kikenünk, aljára egy sor főtt, karikára vágott burgonyát terítünk. Megszórjuk apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal és reszelt szerecsendióval. Hurkakarikákat teszünk rá, tejföllel meglocsoljuk, majd ismét egy réteg burgonya következik, amelyet szintén fűszerezünk. A rétegezést addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére burgonyát fektetünk. Meglocsoljuk tejföllel, és a tálat befedve, forró sütőben 40 percig sütjük.

Savanyú káposztával tálaljuk.

süti beállítások módosítása