ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Banánkuglóf

2010. április 13. - Dyna 122
Hozzávalók: 12 dkg margarin, 24 dkg cukor, 5 tojás, 1 dl tej, 30 dkg banán héj nélkül mérve, 40 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, csipetnyi só, a kuglófforma kikenéséhez: vaj, liszt
 
Elkészítése:
 
A hozzávalókat gondosan kimérve előkészítjük. A margarint a fele cukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A tejet hozzáöntjük, és a turmixolt (péppé zúzott) banánnal elkeverjük. A maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. A lisztet a sütőporral meg a sóval elkeverjük, és könnyedén a banános masszába forgatjuk.
 
Egy kuglófformát kivajazunk, belisztezünk, megtöltjük a tésztával, végül a sütőben kis lánggal 1,5 órán át sütjük. Még forrón tálra borítjuk, és így hagyjuk kihűlni.
 
* A banános masszát őzgerinc formában is elkészíthetjük.

Sztrapacska

Hozzávalók 4 személyre: 3-4 nagyobb krumpli, liszt, 10-15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg túró/juhtúró vagy kb. 50 dkg káposzta, só

Elkészítése:
 
A krumplit apró lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és annyi liszttel keverjük össze, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Ezt a masszát vágódeszkáról vagy nokedliszaggatóval lobogó forró vízbe szaggatjuk, és mikor a víz tetejére jön, tésztaszűrővel kiszedjük.
 
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük.
 
A káposztát - ugyanúgy, mint a káposztás tésztához -  lereszeljük, megdinszteljük.
 
A kifőtt galuskát a szalonnazsírjába szedjük majd vagy a túróval, vagy a káposztával összekeverjük.
 
A túrós sztrapacskának a tetejére rászórjuk a szalonna tepertőt. (Nagyon jó libatepertővel is.) Melegen tálaljuk.
 

 
Egyes helyeken a kifőtt sztrapacskát cseréptálba rakják, zsírral bőven megöntözik, majd bőven megrakják túróval, juhtúróval, esetleg pirított káposztával. A tetejére tehetünk karikákra vágott lilahagymát is.

Tejfölben sült lúdmáj

Hozzávalók 4 személyre: 1 hízott libamáj, 3 dl tej, 6-8 csiperkegomba, 2 dl sűrű házi tejföl, 1 ek. prézli, 2-3 dl száraz fehérbor, 10 dkg vaj
 

Elkészítése:

A megtisztított libamájat tejbe áztatjuk, és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

Másnap lecsepegtetjük és alaposan leszárítjuk.

Egy mélyebb edényben felolvasztjuk a vajat, felöntjük a borral, majd belehelyezzük a májat és a szeletekre vágott gombát. Hozzáadjuk a prézlit, és az egészet befedjük a sűrű tejföllel. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes lángon, kb. 45 perc alatt puhára pároljuk (letakarni nem szükséges).

Ha a mártása nagyon sűrű lenne, kevés fehérborral felhígítjuk.

Forrón, krumplipürével tálaljuk.

Paprikás karfiol

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 marhahúsleves-kocka, só
 

Elkészítése:

A karfiolt megtisztítjuk, és egyforma rózsáira szedjük. Meleg vízben megmossuk, és jól lecsöpögtetjük.

Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, majd ráöntünk 2 evőkanál vizet, hogy a paprika ne égjen. A tűzre visszatéve belerakjuk a karfiolt, és közepes lángon gyorsan kevergetve néhány percig pirítjuk, majd ráöntünk 1 nagy pohár vizet. Beletesszük a húsleveskockát, és fedő alatt mindössze néhány percig pároljuk.

Mielőtt elkészülne, a tejföl felét fél deci vízzel és a liszttel simára keverjük, majd ráöntjük a karfiolra. Nem szabad keverni, mert a karfiol hamar szétesik, csak rázogatni szabad az edényt.

Ha már felforrt, a tűzről lehúzzuk, és a megmaradt tejföllel meglocsoljuk.

Galuskával tálaljuk.

Almás kuglóf

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 mk. szódabikarbóna, 12,5 dkg margarin, 1 kiskanál fahéj, 3 alma, 3 ek. cukor, 3 dl víz, 5 dkg mazsola, 10 dkg darált dió
 
Elkészítése:
 
Az almát megtisztítjuk, felszeleteljük és a cukorral megfőzzük a vízben.
 
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és elkeverjük benne a sütőport valamint a szódabikarbónát.
 
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a puha margarint, a fahéjat, a lisztes keveréket, a mazsolát és a darált diót.
 
Kézzel beleforgatjuk az almakompótot úgy, hogy a massza állaga folyós maradjon.
 
A tésztát egy 22 cm-es kivajazott, prézlivel beszórt kuglófformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe, közepes bordamagasságra téve 50-60 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már. Ha a tűre ráragad a tészta, akkor még pár percig sütni kell.)
 
A formából kiborítva még melegen megszórjuk porcukorral, esetleg megkenhetjük narancslekvárral.

Gesztenyenudli

Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál margarin, 25 dkg liszt, 10 dkg méz, 50 dkg gesztenyemassza, 3 tojás, 10 dkg mák, só

Elkészítése:
 
A gesztenyemasszát jól gyúrd össze liszttel, tojással és sóval, sodorj belőle kis nudlikat és forró vízben főzd ki.
 

A nudli felét helyezd vajjal kikent tűzálló tálba, locsold le mézzel, és hintsd meg darált mákkal.

Végül a megmaradt nudlival takard be, és a sütőben forrósítsd át.

Zöldséges rizses liba

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csontos libahús, 30 dkg libabelsőség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 1 mk. szárított majoranna, 25 dkg rizs, 1 ek. finomra vágott petrezselyem

 
Előkészítés:
 
A libahúst megtisztítjuk, jól megmossuk és a belsőséget feldaraboljuk. Lehet úgy is, hogy a hús javát levágjuk a csontról, és a csontot a forgóknál elvágjuk, de csonttal együtt is darabolhatjuk, csak vigyázni kell, nehogy csontszilánk kerüljön az ételbe. Ha van rajta hájas rész, levágjuk, ha nincs, akkor kevés bőrt fejtünk le, és összevágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, összevágjuk.

 

Elkészítése:

A hájat vagy az összevágott bőrt beletesszük egy olyan edénybe, aminek van teteje, és a sütőben is tudjuk használni. Kiolvasztjuk a zsírt, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rátesszük a darabolt libát és a húsos csontot is. Kis lángon pirítjuk 5-10 percen át, beletesszük a belsőséget, megsózzuk és letakarva, kíméletesen pároljuk a saját levében. Ha nagyon pirulna, kevés vizet önthetünk alá. Félpuhára főzzük, ez libától függően 30-60 perc.

Ezalatt a répákat megtisztítjuk, megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk. Ha félpuha a hús, hozzáadjuk a fokhagymát, a borsot, a majoránnát és a zöldségeket. Kevés vizet öntünk alá, és letakarva még 20 percig pároljuk. Ha nagyon sok lenne a zsír az ételen, akkor leszedünk belőle (esetleg lehet még vele főzni, vagy csak tunkolni kenyérrel).

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A húsra öntünk fél dl vizet, felforraljuk, majd belekeverjük a rizst. Ha kell, még sózzuk, majd lefedjük, és a sütőben kb. 25 percig pároljuk, amíg a rizs megpuhul. A sütőből kivéve megszórjuk a petrezselyemmel, és villával átkeverjük, majd tálaljuk.

Nem kell megijedni, nem lesz pergős a rizs.

Karfiolszelet

Hozzávalók 4 személyre: 1 karfiol, 5 dkg margarin, 2 dl tej, 3 tojás, 1 mk. cukor, liszt, prézli, só; a sütéshez: olaj a kisütéshez

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük, és sós, kissé cukros vízben puhára főzzük.

Közben a felolvasztott margarinból, 1 evőkanál lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, majd a megfőtt karfiollal és a tojássárgájával jól összedolgozzuk.

Szeleteket formálunk belőle, amelyeket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva, forró olajban kisütünk. (Ha teflonban sütjük, kevesebb olajat kell használnunk.)

Vaníliás-rumos túrókrém

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tehéntúró, 1 tasak vaníliáscukor, 3 e.k. cukor, 3 e. k. rum, 1 dl tejszínhab, 1 citrom reszelt héja, 2-3 citrom, citromfű levelek

A túrót a vaníliáscukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a rumot és óvatosan belekeverjük a tejszínhabot.

A citromokat vékony karikákra vágjuk, tányérokra rendezzük, ráhalmozzuk a túrókrémet, reszelt citromhéjjal és citromfüvekkel díszítjük.

Betyárgaluska

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 kk. pirospaprika, 2 dl tejföl, só
 
Elkészítése:
 
A lisztből, tojásból, sóból kevés víz hozzáadásával közepesen kemény galuskatésztát keverünk, és fél óráig állni hagyjuk. Utána lobogó sós vízbe kanállal galuskákat szaggatunk belőle.
 
Az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük, a pörcöt kiszedjük és félretesszük.
 
A megfőtt és leszűrt galuskát a szalonnazsírba szedjük, meghintjük a pirospaprikával, ráöntjük a tejfölt, átforrósítjuk, és a tetejére szórjuk a pörcöt.
 
Végül meghintjük a lisztbe forgatott, bő olajban ropogósra sütött hagymakarikákkal.

Gesztenyével töltött liba

Hozzávalók 8 személyre: 1 konyhakész liba (4 kg), 60 dkg alma, 60 dkg gesztenye (tisztított súly), 2 fej vöröshagyma, 1 ek. libazsír, 1,5 kg burgonya

Előkészítés:

A libát kívül-belül megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk. A gesztenyét kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

Elkészítés:

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A libazsírt összekeverjük a hagymával, az almacikkekkel, a
gesztenyével, és kissé sózzuk, borsozzuk. A libába töltjük, a nyílást fogvájóval összetűzzük.

Mellével lefelé tepsibe fektetjük a libát, ráöntünk 1 liter forró vizet, és a sütőben 3-3,5 órát sütjük. Félóránként megfordítjuk, leszedjük a zsírját.

A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, meghámozzuk és 2 evőkanál pecsenyezsíron átforgatjuk. A libához tálaljuk.

Párolt édes káposztával is kínálhatjuk.

Karfiolpaprikás

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olívaolaj, 2 csapott evőkanál pirospaprika, 1-1 db zöldpaprika, paradicsom, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, őrölt bors, só

Elkészítése:
 
Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre a forró olajban, majd húzzuk félre a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Keverjük össze, és öntsünk rá egy deci vizet. Sózzuk, borsozzuk meg, majd amikor felforrt, tegyük bele az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Lassú tűzön főzzük 10 percig, majd szórjuk bele a nagyobb rózsákra szedett karfiolt. Annyi vizet öntsünk rá, hogy a karfiolt háromnegyedig ellepje, majd fedő alatt, közepes tűzön pároljuk kissé roppanósra.
 
A lisztből és a tejfölből kevés hideg vízzel készítsünk sima habarást, és sűrítsük be vele a karfiolpaprikást. Ügyeljünk arra, hogy a karfiolrózsákat ne törjük szét. Amikor felforrt, húzzuk le a tűzről, és forrón tálaljuk.
 
Tejföllel meglocsolhatjuk, de külön edényben is kínálhatjuk hozzá.

Vaníliás madártej

Hozzávalók 4 személyre: 5 tojás, 15 dkg cukor, 1,2 l tej, 2 tasak vaníliás cukor, 1 púpozott ek. finomliszt

 
Elkészítése:
 
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, majd apránként beledolgozunk 5 deka cukrot.
 
Felforralunk 7 deci tejet, és az édes habot evőkanállal beleszaggatjuk. Egyszerre csak keveset (4-5 kanállal), mert jócskán megnőnek. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk. A galuskák mindkét oldalát 1-1 percig főzzük (egyet próbaképpen félbevágunk, hogy meggyőződjünk róla, megfőtt-e), majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük és tálba tesszük.
 
A tojások sárgáját a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel habosra keverjük. Felengedjük a maradék 5 deci tejjel, hozzászűrjük azt a tejet is, amelyben főttek a habgaluskák, majd habverővel kevergetve gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. (Ha a kevergetés ellenére a tojás összeugrana a tejben, merülő mixerrel simára dolgozható.)
 
A vaníliamártást egy mély tálba öntjük és hűlni hagyjuk. A habgaluskákat a tetejére csúsztatjuk, majd jól behűtve, üvegtálakban kínáljuk.
 

 
Megszórhatjuk rumba áztatott mazsolával, apróra vágott befőttel, szeletelt mandulával. Karamellmártással (6 deka cukrot aranysárgára pirítunk, kevés vízzel sziruppá főzzük és 5 deci tejhez adjuk, a továbbiakban ugyanúgy készül, mint a vaníliamártás) és csokoládémártással (a vaníliamártást 2 deka kakaóval vagy 2 szelet csokoládéval főzzük fel) is szokták készíteni.

Túrós derelye

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 10 dkg túró, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 ek. olaj, só, bors
 
Elkészítése:
 
A lisztet összegyúrjuk az egyik tojással és a másik tojásfehérjével, egy kevés sóval, és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd fél órán át állni hagyjuk.
 
A főtt krumplit még melegen áttörjük, hozzáadjuk a túrót, a vajat, egy csipet sót, borsot, majd jól összedolgozzuk.
 
A tésztát vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő közökben halmokat rakunk a túrótöltelékből, a másik felét ráhatjuk, a tészta üresen maradt részét ujjunkkal lenyomkodjuk, és derelyemetszővel kockákra vagdaljuk.
 
Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és egy olajjal kikent tűzálló tálra rétegesen, mindig egy kevés reszelt sajttal megszórva lerakjuk.
 
Forró sütőben a sajt megolvadásáig sütjük.

Savanyúkáposztás liba

Hozzávalók 4 személyre:  4 libacomb (1 kg), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg húsos szalonna, 2 babérlevél, 40 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg gersli, 1 csipet majoranna, 2 ek. olaj, 25 dkg paradicsom

Előkészítés:

A combokat megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, kettévágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra daraboljuk.

Elkészítés:

A szalonnát megpirítjuk, majd rátesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a combokat, 3-4 perc alatt összepirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és letakarva kíméletesen pároljuk. Ha szükséges,
pótoljuk a vizet.

Amikor a comb félig puha, rátesszük az ízlés szerint kimosott káposztát és annyi vizet, hogy
ellepje, majd tovább pároljuk. Amikor a hús már egészen puha, kivesszük és tepsire tesszük.

A káposztához adjuk a gerslit, öntünk rá 1 dl vizet, és letakarva 20-25 percen át pároljuk, amíg a gersli roppanósan puha lesz.

A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A libacombokat megsózzuk, megszórjuk majoránnával és meglocsoljuk pici olajjal. A sütőben megpirítjuk.

Közben a paradicsomot meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Tálaláskor tányérra
tesszük a káposztát, rá a libacombot, és megszórjuk paradicsomkockákkal.

Tejföllel is nagyon finom.

Töltött laskagomba

Hozzávalók 4 személyre: 8 egyforma 6-8 cm átmérőjű laskagombakalap, 2 ek. ecet, diónyi zsír, 1 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 2 zsemle, 2 tojás, 1 doboz májpástétom, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem
 
Elkészítése:
 
A gombafejeket ecetes, lobogó, forró vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük és üregükkel felfelé kizsírozott tepsibe egymás mellé ültetjük.
 
A vízben megáztatott zsemléket kinyomkodjuk, összemorzsoljuk és a tojásokkal, a májpástétommal valamint az apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a gombakalapokba halmozzuk.
 
Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
 
Krumplipürével tálaljuk.

Toblerone-krém

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg Toblerone csokoládé, 5 dl tejszín, porcukor, 1 csomag babapiskóta, tej
 
Elkészítése:
 
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét.
 
A tejszínt felverjük ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, majd a kihűlt csokoládéhoz keverjük.
 
Egy tálba teszünk egy réteg tejbe (vagy kávéba) áztatott babapiskótát, majd krémet kenünk rá, és ezt addig folytatjuk, míg van hozzávalónk.
 
Hűtőszekrénybe tesszük, majd kis tálkákba szedve kínáljuk.

Sajtos derelye

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 20-20 dkg liszt és reszelt sajt, 1 tojás, 8 dkg vaj, só
 

Elkészítése:

A héjában, sós vízben megfőzött burgonyát meghámozzuk és áttörjük.

Gyúródeszkán szétterítjük és hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást, 3 deka vajat, sót, és tésztát gyúrunk belőle.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk.

Mindegyik közepébe reszelt sajtot teszünk, majd táskaszerűen összehajtjuk, és a széleit jól összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük.

A maradék vajat felolvasztjuk, a derelyét tepsibe tesszük, meglocsoljuk a vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben ráolvasztjuk.

Narancsos libacomb céklakörítéssel

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 db libacomb, 2 db narancs, 1 ág zsálya, 2 ág kakukkfű, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, só, darált bors
 
Elkészítése:
 
Tegyük a libacombokat egymás mellé egy nagy tepsibe, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Sózzuk meg mindkét felét, utána daráljunk rá borsot, majd tegyünk rá kakukkfű és zsályaleveleket is. Igazítsuk el a tepsiben úgy, hogy a bőrős fele legyen felfelé. Reszeljük rá az egyik narancs héját, majd nyomjuk ki a levét, és csorgassuk meg vele a combokat. A másik narancsot szeleteljük fel, és borítsuk be vele a húst. Öntsünk alá két deci vizet, majd az egész tepsit fedjük be alufóliával. Tegyük előmelegített sütőbe, és egy órán keresztül süssük 160-170 °C fokon.
 
Mielőtt kivennénk a sütőből, vegyük le róla a fóliát, nézzük meg késsel, hogy puha-e a hús. Ha még kemény, fedjük vissza az alufóliával, és pároljuk további 30-40 percig. Befejezés előtt süssük fólia nélkül pár percig, hogy ropogós piros legyen.

Köretnek készítsünk hozzá fokhagymás céklát. A megfőzött céklákat vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd tegyük olívaolajjal kikent tepsibe. Reszeljünk le két-három gerezd fokhagymát egy kis tálba, csorgassunk rá pár evőkanál olívaolajat, keverjük jól össze, majd csorgassuk meg vele a céklát. Daráljunk rá borsot, és szórjuk meg sóval. Óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek a szeletek. Fedjük be alufóliával, és fél órán keresztül - akár a libával együtt - süssük készre.

Székelygomba

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1-1 nagyobb szál sárga- és fehérrépa, 1/2 dl tejföl, só, pirospaprika, bors, 1/2 ek. olaj
 

Elkészítése:

Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított vékony karikákra vágott répákat, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát, pirospaprikával, borssal, sóval ízesítjük, majd puhára pároljuk.

Ha zsírjára sült, meglocsoljuk tejföllel.

Párolt rizzsel tálaljuk.

süti beállítások módosítása