ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Citromos tejszínkrém

2010. április 06. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 300 ml tejszín (a fele lehet joghurt is), 50 g méz, 50 ml fehérbor, ½ citrom héja és leve

Verd fel a tejszínt kemény habbá, keverd hozzá a bort, a mézet, a citromhéj nagy részét és a citromlét. Kanalazd poharakba vagy tálba, szórd rá a maradék citromhéjat.
 

Teljes kiőrlésű mandulás keksszel és/vagy gyümölccsel tálald.

Pontyszelet burgonyán sütve

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg ponty, 60 dkg burgonya, 15 dkg főtt rizs, 20 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 kk. pirospaprika, 3 dkg só, 1 kk. finomra vágott zöldpetrezselyem
 

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, és egyenlő hosszú szeletekre vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belerakjuk a burgonyát és a főtt rizst, meglocsoljuk olvasztott vajjal, megsózzuk, és mérsékelten forró sütőbe téve félig megsütjük.

Ezalatt a halat megtisztítjuk, felszeleteljük és megsózzuk, majd a félig megsült burgonyára rakosgatjuk, meghintjük egy kis paprikával, a finomra vágott zöldpetrezselyemmel, ráöntjük a tejfölt, és rádaraboljuk a vajat.

Visszatesszük a mérsékelten meleg sütőbe, és 25--30 perc alatt puhára sütjük a halszeleteket.

Tejszínes kelbimbóleves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg (mélyhűtött) kelbimbó, 10 dkg bacon szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 kk. őrölt kömény, 2 ek. ételízesítő, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 1 dl főzőtejszín/kefír
 

Elkészítése:

A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk (a mélyhűtött kelbimbót nem olvasztjuk ki felhasználás előtt).

A felkockázott szalonnát megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, tovább pirítjuk, majd beletesszük a kelbimbót, megszórjuk az áttört fokhagymával, az őrölt köménnyel és egy csipet borssal. Kevergetve pár percig pároljuk, felöntjük 1 liter vízzel, az ételízesítővel fűszerezzük, és lefedve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük.

Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk. Felöntjük 1 deci hideg vízzel, és az egészet a leveshez keverjük.

Még egyszer felforraljuk, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínt (kefírt) és a finomra aprított petrezselymet.

Készíthetjük levesbetéttel is, ami lehet vajgaluska, rizs, pirított zsemlekocka vagy apró húsgombóc is.

Tejfölös-tojásos újburgonya

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg újburgonya, 2 vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 2 dl tejföl, 3 főtt tojás, 1 ek. liszt, só, pirospaprika, 2 ek. olaj
 
Elkészítése:
 
Az apróra vágott hagymát az olajban halványra pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük és felöntjük fél deci vízzel. Lefödve pároljuk, majd zsírjára sütjük.
 
Beletesszük a megtisztított, karikára vágott újburgonyát, átforgatjuk a hagymás zsiradékban, hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, sózzuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Kis lángon puhára pároljuk.
 
A tejfölt elkeverjük a liszttel, ráöntjük a rövid levű burgonyára, felforraljuk, és a tetejére tesszük a szeletekre vágott főtt tojást.

Boros szőlőzselé

Hozzávalók 4 személyre: 40-50 dkg piros és zöld szőlő vegyesen, 2,5-2,5 dl félszáraz vagy édes fehérbor és víz, 1 citrom leve, 4-5 evőkanál Koronás Finom kristálycukor, 3 dkg zselatinpor

Elkészítése:

A bort a vízzel fölforraljuk, a citrom kifacsart levével és cukorral ízesítjük. A zselatint beleszórjuk; és kis lángon 1-2 percig forraljuk, még a lé sima, áttetsző nem lesz.

A szőlőszemeket megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, magjukat kiemeljük.

Kis pohárkákba/kelyhekbe egy kevés langyos borlevet beleöntünk. A szőlőt beleszórjuk, majd a lével felöntjük. Ezután hűtőszekrényben dermesztjük néhány órán át.

Tálalhatjuk magában, tejszínhabbal díszítve vagy vaníliamártással körülöntve is.

Ponty sóskamártással

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg pontyfilé, 5 dkg vaj, 70 dkg sóska, 1 fej hagyma, 4 ek. olaj, 1 ek. liszt, 3-3 dl tej és víz, 1 dl tejföl, só, bors, cukor
 
Elkészítése:
 
A pontyfilét 8 kisebb szeletre vágjuk, majd beirdaljuk. Megsózzuk, vajjal megkenegetjük, és előmelegített sütőben nagy lángon legalább 15 percig sütjük.
 
A sóskaleveleket jól megmossuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, az olajban megpároljuk, rátesszük a sóskát, addig pároljuk, kevergetjük, amíg teljesen szét nem fő, és a leve el nem párolog. Ekkor megszórjuk a liszttel, rövid ideig tovább pirítjuk, ráöntjük a tejet és a vizet, amit habverővel kevergetve 3-4 percig forralunk, amíg besűrűsödik. Közben sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint megcukrozzuk, végül a tejföllel dúsítjuk.
 
Tálaláskor a pontyszeleteket leöntjük a sóskamárással.

Tavaszi tofuleves

Hozzávalók 4 személyre: vegyes leveszöldség: 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó, 1 szál póréhagyma; 30 dkg tofu, babérlevél, szójaszósz, petrezselyemzöld vagy metélőhagyma, 1 ek. napraforgóolaj, só
 
A megmosott, apróra vágott leveszöldséget a napraforgóolajon röviden párold meg, öntsd fel 1 liter vízzel, sózd, és 15 percig lassú tűzön főzd.
 
A tofut vágd 1 cm-es kockákra, és egy babérlevéllel együtt add a leveshez, és főzd fel újra.

Ízlés szerint tegyél hozzá szójaszószt, majd díszítsd apróra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

Teljes kiőrlésű lisztből készült levestésztával tálald!

Rakott krumpli kolbásszal és gombával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krumpli, 10 dkg rizs, 15 dkg kolbász, 15 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejfel, olaj, só
 
Elkészítése:
 
A megtisztított krumplit és a lehéjazott kolbászt karikákra vágjuk.
 
Az olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprított gombát, és zsírjára sütjük.
 
Kizsírozott tűzáló tálba rakjuk a krumpli felét, ráhalmozzuk a megmosott rizs felét, rásimítjuk a hagymás gombát, megsózzuk, és kirakjuk a kolbászkarikákkal. Befedjük a maradék rizzsel és tetejére rakjuk a fennmaradt krumplit. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk, rá, hogy a rizst ellepje.
 
Tetejét meglocsoljuk zsírral és tejfellel, majd lefedve sütőben puhára sütjük.

Banánkrémes hasáb

Hozzávalók: 1 tasak (10 g) zselatinpor, 2 tojás + 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 ek. rum, 4 banán (40 dkg tisztítva), 2 közepes citrom leve, 2,5 dl tejszín, 50 dkg mélyhűtött málna, 8 ek. narancslikőr, 8 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor

Elkészítése:
 
A zselatint beáztatjuk fél deci hideg vízbe.
 
Egy 1,2 literes őzgerincformát kiöblítünk és kibélelünk fóliával, hogy túllógjon a peremén.
 
A tojásokat a kétféle cukorral gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Levesszük, olvadásig keverjük benne a zselatint, és hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük (ne dermedjen meg!), majd beledolgozzuk a rumot.
 
A banánokat felkarikázzuk, meglocsoljuk a citromlével, és péppé turmixoljuk.
 
A tejszínt kemény habbá verjük, egyharmadát eldolgozzuk a banánpépben, a tojáskrémhez adjuk, végül beleforgatjuk a maradék tejszínhabot. A formába simítjuk, ráhajtjuk a lelógó fóliaszéleket, és 6 órára (egész éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük.
 
A málnát összeturmixoljuk a likőrrel és a porcukorral, majd átszűrjük.
 
A hasábot tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát, dúsan beszórjuk a kakaóval, és az öntettel kínáljuk.

Pita kenyér

Hozzávalók 10 db-hoz: 50 dkg búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 3,5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj

Szórjuk a lisztet dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, a cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben, csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától.

Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd vágjuk tíz egyforma részre. A cipókat formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk két milliméter vastagságú, kerek lapokká.

Tegyük egymás mellé egy sütőpapírral leborított sütőlapra, és kelesszük 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 °C fokon 15-20 percig süssük.

Ha elkészül, várjunk vele, míg langyos lesz, majd rakjuk zacskókba, így a pita nem szárad ki, könnyebb lesz majd megtölteni.

* Indiában nedves ronggyal a tandori kemence oldalára tapasztják a pita kinyújtott tésztáját, és ott sütik meg.

Ponty Mátyás-módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg megtisztított és felszeletelt ponty, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 25 dkg gomba, só, a sütéshez zsír (vagy olaj)
 
Elkészítése:
 
A pontyot besózzuk, és forró zsíron mindkét oldalát ropogósra sütjük. A halat kiszedjük a zsírból és félretesszük.
 
A visszamaradt zsírban megpirítjuk a felaprított hagymát. Meghintjük a pirospaprikával, és hozzáadjuk a karikára vágott gombát. Megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön addig pároljuk, míg saját levét elfövi.
 
Ekkor a kisütött halszeleteket burgonyapürére fektetjük, és a paprikás gombával leöntve körítjük.

Tárkonyos borjúragu leves

Hozzávalók: személyenként 6 dkg színtiszta borjúhús és 0,06 kg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karlábé, gomba, hagyma), olaj, só őrölt fehérbors, szerecsendió, tárkony, tejszín, étkezési keményítő vagy lisz, csigatészta
 

A finomra vágott hagymát forró vajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a közben apró kockákra vágott borjúhúst, kis ideig együtt pirítjuk, sóval, őrölt fehérborssal, kevés szerecsendióval ízesítjük, majd vízzel felengedjük, és lassan főzzük. Csak annyi vizet adjunk hozzá, ahány adagot szeretnénk készíteni.

Amikor a hús kezd puhulni, hozzáadjuk a közben megtisztított, megmosott, apró kockára vágott zöldségeket, és ezzel a levest készre főzzük.

Finomra vágott tárkonyt keverünk hozzá, és kukoricakeményítővel elkevert tejszínnel picit besűrítjük. (Egy liter leveshez másfél deciliter tejszínt és egy csapott evőkanál lisztet számoljunk.)

A levest forrón tálaljuk előre kifőzött csigatésztával.

Rakott kelkáposztás krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelkáposzta, 1 kg krumpli, só, bors, 15 dkg húsos szalonna, 15 dkg kolbász, 1 vöröshagyma, ételízesítő, 5 dkg sajt
 
Elkészítése:
 
A kelkáposztát forró sós vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük és a vastag erét kimetsztve szélesebb csíkokra metéljük.
 
A krumplit meghámozzuk, fél centis szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a kelkáposztával és sózzuk, borsozzuk.
 
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, erre szórjuk a karikára vágott kolbászt, majd kiemeljük a zsiradékból, és hagyjuk kihűlni.
 

Egy tűzálló edényt kivajazunk, az aljára terítjük a megtisztított, karikára vágott, gyűrűire szedett hagymát, erre rétegezzük a kelkáposztás burgonya egyharmadát. Meglocsoljuk fél deci ételízesítős vízzel, majd elegyengetjük rajta a kolbász és a szalonna felét. Ha túl száraznak találjuk, tehetünk rá 1-2 evőkanállal a megmaradt zsiradékból. Újabb réteg káposztás krumpli következik, majd erre a szalonna és a kolbász másik fele. A kelkáposztás krumpli utolsó harmadával befedjük a rakottast, megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Olajbogyós kenyértekercs

Hozzávalók: 35 dkg búzaliszt, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl langyos víz. Töltelékhez: 10 dkg mag nélküli fekete olajbogyó, 2 gerezd fokhagyma, 3 ág kakukkfű, 3 evőkanál olívaolaj

Öntsük a lisztet, a sót, a cukrot, az egy evőkanál olívaolajat és a szárított élesztőt egy dagasztóedénybe. Kapcsoljuk be a dagasztó keverőt, majd kis adagokban csorgassunk hozzá langyos vizet. Alacsony fordulaton tíz percig dagasszuk, míg a tészta az edény falától leválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos helyre téve kelesszük kétszeresére.
 

Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Tegyük az olajbogyókat egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, pár evőkanál olívaolajat, majd a géppel zúzzuk össze.

Ha megkelt a kenyértészta, borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk jól át, és osszuk kétfelé.

Nyújtsuk kisujjnyi vastagságúra, kenjük meg az olajbogyós töltelékkel, morzsoljunk rá kakukkfűleveleket, majd göngyöljük fel. Vágjuk egy centis szeletekre, helyezzük egymás mellé a sütőpapírral borított sütőlemezre. Hagyjuk még kelni tíz percig, utána előmelegített sütőben 170 °C fokon 25-30 percig süssük.

Ponty gombamártással

Hozzávalók 4 személyre: 1 ponty, 1 csomó vegyeszöldség, 15 dkg gomba, kis fej hagyma, zöldpetrezselyem, só, bors, 2 ek. liszt, 1 dl tejföl
 
Elkészítése:
 
A megtisztított pontyot a gerinccsontról lefejtjük és szeletekre vágjuk. A haj fejéből és gerincéből levest készítünk, a karikára vágott zöldséggel. A megsózott pontyszeleteket ebbe a lébe rakjuk, és lassú tűznél puhára főzzük. Kiszedjük és lecsepegtetjük.
 
Közben elkészítjük a gombamártást: a vékony szeletekre vágott gombát megpároljuk a finomra vágott, zsírban megpirított vöröshagymán, amelybe apróra vagdalt petrezselymet is tettünk. A gombát fedő alatt addig pároljuk, míg a leve elfő, ekkor meghintjük a liszttel, feleresztjük a hal levével, sózzuk, borsozzuk, néhány percig forraljuk, majd belekeverjük a tejfölt.
 
A gombamártást a tálra rakott halra öntjük és tálaljuk.

Tárkonyos bableves füstölt csülökkel

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szárazbab, 1 füstölt csülök, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 tk. tárkony, 2 ek. ecet
 

Elkészítése:

A babot beáztatjuk, a csülköt megmossuk, és hideg vízbe áztatjuk.

A megtisztított hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. A zöldségeket megmossuk és felkarikázzuk.

A csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Ekkor kivesszük a levéből, hűlni hagyjuk és apró kockákra vágva melegen tartjuk.

A csülök főzőlevébe beletesszük a babot, lassú forralással félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a zöldségeket, letakarjuk, és puhára főzzük.

A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk.

A tejfölt a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a petrezselymet, tárkonyt, borsot, az ecetet és behabarjuk.

Hozzáadjuk a csülköt, összeforraljuk és forrón tálaljuk.

Sült burgonya pirított hagymakoronával

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb krumpli, 2 szelet füstölt sonka, 4 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. méz, 0,5 dl fehérbor, só, bors
 
Elkészítése:
 
A krumplikat alaposan megmossuk, és alufóliába csomagolva tepsiben megsütjük.
 
Közben a vajban feloldott mézben megpirítjuk a meghámozott, felkarikázott hagymát, felöntjük a borral, és lassú tűzön addig sütjük, amíg elfő a leve.
 
A sült krumplikat hosszában bevágjuk, majd rászórjuk a felaprított sonkát és megsült hagymakarikákat. Salátával kínáljuk.
 
Krumpli helyett kis cukkinikkel is készíthetjük.

Magyaros rizses ponty

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rizs, só, 60 dkg pontyfilé, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 nagyobb húsos zöldpaprika, 2 közepes paradicsom, 4-5 ek. olaj, 1 mk. bors, 1 mk. majoránna, 1 púpozott kk. pirospaprika

Elkészítése:

A rizst enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd leszűrjük, tálba töltjük.

A halfilét 2 centis kockákra vágjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félbehasítjuk, majd vékonyan fölszeleteljük.

A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettőt 2 centis kockákra vágjuk.

Az olajat nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a vöröshagymát beleszórjuk, kevergetve 2-3 perc alatt üvegesre sütjük. A zöldpaprikát belekeverjük, majd 1-2 percnyi pirítás után először a halat, azután 2-3 perc múlva a paradicsomot is hozzáadjuk. Megsózzuk (kb. 1 kiskanálnyi kell), megborsozzuk, a majoránnával és a pirospaprikával fűszerezzük. Közepes lángon addig – kb. 5 percig – sütjük tovább, amíg a hal meg nem puhul, és leve a lecsóéhoz hasonló nem lesz.

Végül a puha rizst óvatosan hozzáadjuk, hogy a hal ne törjön össze, összeforgatjuk.

Mediterrán töltött kenyér

Hozzávalók: 1 evőkanál méz, 1 csomag szárított élesztő, 25 dkg búzaliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 15 dkg napon szárított élesztő, 20 dkg feta sajt, 1 marék fekete olívabogyó, 3 szál újhagyma, 1 csokor friss oregánó, 1 csokor zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj, darált bors
 

Tegyük a liszteket dagasztóedénybe, öntsük bele a sót, mézet, szárított élesztőt és a búzadarát. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd csorgassunk hozzá 2,5 dl langyos vizet, 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál mézet. Pár percig keverjük, majd takarjuk le az edényt, és langyos helyen kelesszük kétszeresére.

A töltelékhez keverjük össze egy tálban a felkockázott fetát, a paradicsomot, a kimagozott olívabogyót, a felaprított petrezselyemzöldet, az oregánót és az újhagymát. Daráljunk rá borsot, csorgassunk rá olajat, és óvatosan keverjük össze.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át, majd osszuk kétfelé. Nyújtsuk ujjnyi vastagságú, téglalap alakú formára, majd osszuk el rajta a töltelék felét. Göngyöljük fel, mint egy kalácsot, végeit nyomkodjuk össze, majd tegyük egy sütőlemezre.

Villával szurkáljuk meg a tetejét, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon süssük 35-40 percig.

Tárkonyos bableves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg száraz bab, 5 dkg konzerv zöldborsó, 2 evőkanál liszt, 1 csokor tárkony, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, só, bors, ízlés szerint ecet

A babot egy éjszakán át hideg vízbe áztatom, majd másnap fél liter vízben elkezdem főzni. Hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, az apróra szelt hagymát, és az egészet fedő alatt lassan főzöm.

Ha a bab már majdnem puha, az olajból és lisztből készített rántással besűrítem a levest, és felöntöm még másfél liter vízzel. Alacsony lángon tovább főzöm az ételt, majd a végén hozzáadom a zöldborsót és a fűszerzacskóba rejtett tárkonyt. Körülbelül 20 perc elteltével kiemelem a fűszerzacskót, és csak ezután ízesítem a levest sóval, borssal, ízlés szerint kevés ecettel.

Nagyon pikáns és laktató étel, húsimádók még fél kiló füstölt oldalas hozzáadásával is dúsíthatják a levest.

süti beállítások módosítása