ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sajtos csicsókafelfújt

2010. április 24. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csicsóka, 3 tojás, 1 dl tejszín, 1 dl tej, 4 dkg vaj, 2 magasra púpozott evőkanál liszt, 10 dkg ementáli sajt, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megpucolt csicsókát rövid, sós lében megfőzzük. Leszűrjük, villával pürésítjük, majd hozzáöntjük a tejet és a tejszínt.

A vajat egy lábosban felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, állandóan kevergetve 1-2 percig a tűzön hagyjuk, majd apránként hozzáöntjük a csicsókás tejet. Folyton kevergetjük, hogy ne csomósodjon. Amikor bugyogva forrni kezd a "besamel", elzárjuk alatta a gázt, és megsózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a sajtot, és egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. A fehérjét felverjük, és óvatosan a krémhez keverjük. Hőálló tálakba öntjük a krémet, és 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, míg szépen megsül a teteje.

Bárányhát burgonyaágyban

Hozzávalók 5 személyre: 50 dkg kicsontozott báránykaraj, fokhagyma, 50 dkg burgonya, 3 tojás, 3 tojássárgája, 10 dkg étkezési keményítő, 10 dkg liszt, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, olaj

Elkészítése:

A húst sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával bedörzsöljük, átsütjük, majd kihűtjük.

A burgonyát alaposan megmossuk és héjastól megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A tojásokkal és a tojássárgákkal elkeverjük az étkezési keményítőt, a lisztet, majd sóval, őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük.

A rózsaszínűre sült bárányhátat 1 cm vastagon bevonjuk a burgonyamasszával, és olajban 5 percig mindkét oldalát átsütjük. Lecsepegtetjük a húst, felszeleteljük, és fokhagymamártással, párolt zöldségekkel tálaljuk.

Túrós galuska

Hozzávalók 4 személyre: 3 + 1 tojás, 40 dkg tehéntúró, rétesliszt, vaj, 2 dl tejföl, só, reszelt citromhéj, porcukor, vaníliás cukor

Elkészítése:

A tojásokat simára habarjuk 1,5 dl vízzel, egy csapott kávéskanál sóval, belemorzsoljuk a túrót, és annyi rétesliszttel keverjük össze, hogy galuska keménységű tészta legyen. Lobogva forró sós vízbe evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk. Ha feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal áttesszük őket egy kivajazott tűzálló tálba.

A tejfölbe reszelt citromhéjat és ízlés szerint porcukrot, vagy vaníliás cukrot és egy egész tojást keverünk, ráöntjük a galuskára és a sütőben (vagy grillsütőben) addig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Kapros-túrós galuska

Hozzávalók 4 személyre: 3 tojás, 40 dkg tehéntúró, rétesliszt, vaj, 2 dl tejföl, só, 1 mk. porcukor, 2 ek. kapor

Elkészítése:

A tojásokat simára habarjuk 1,5 dl vízzel, egy csapott kávéskanál sóval, belemorzsoljuk a túrót, és annyi rétesliszttel keverjük össze, hogy galuska keménységű tészta legyen. Lobogva forró sós vízbe evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk. Ha feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal áttesszük őket egy kivajazott tűzálló tálba.

A tejfölt gyengén sózunk, belekeverjük a porcukrot és a vágott kaprot. Ezzel a mártással leöntjük a túrós galuskát, és a sütőben (vagy grillsütőben) átforrósítjuk.

Ropogós töltött zsömle

Hozzávalók 4 személyre:  4 db zsömle, 20 dkg natúr krémsajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 tojás, só, őrölt bors, vaj, vegyes párolt zöldség (konzerv)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük, a zsömléket félbe vágjuk, és a belét óvatosan kikanalazzuk, vigyázva, hogy legalább másfél centis zsömlefal maradjon. (A zsemlebél más ételhez, pl. fasírthoz felhasználható.)

Serpenyőben kevés vajat felforrósítunk, és átpároljuk rajta a vegyes zöldséget. A krémsajtot a tojással összekeverjük, beleforgatjuk a párolt zöldséget, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Az így kapott tölteléket a zsemle üregébe halmozzuk, reszelt füstölt sajttal meghintjük, és kivajazott tűzálló tálra téve az előmelegített sütőben vagy grillben addig sütjük, amíg a sajt el nem olvad.

Burgonyagombóc

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 1 evőkanál búzadara, 1 kiskanál olaj, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 db tojás, liszt, só

Elkészítése:

Az áttört burgonyát és a búzadarát az olajban megpirítjuk, majd a tűzről levéve meghintjük vágott petrezselyemzölddel. Beletesszük a tojást, sóval ízesítjük, és annyi liszttel keverjük el, hogy könnyű tésztát kapjunk. Gombócokat formálunk belőle, és sós vízben kifőzzük.

Köretként tálaljuk. Különösen finom, ha a tálon meghintjük karikára vágott, lisztbe mártott, és bő forró olajban kisütött hagymával.

Tojáspörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 8 db főtt tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 kiskanál paradicsompüré, pirospaprika, só, 2 kiskanál olaj

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítjuk, majd a sertéspörkölthöz hasonlóan meghintjük pirospaprikával, és paradicsompürével ízesítjük. Közben a keményre főtt tojásokat hosszában négyfelé vágjuk, és a felforrt hagymás lébe tesszük.

Burgonyagombóccal tálaljuk.

süti beállítások módosítása