ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Spenótos halfelfújt

2010. április 16. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag spagetti, 30 dkg spenót, 30 dkg sajt, 4-5 ek. túró, só, bors, 70-80 dkg hal, citrom, 2 dl tejföl, 1/2 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, vaj; a tetejére: 10 dkg sajt

Elkészítése:

A tésztát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A spenótot megmossuk, leforrázzuk, majd hideg vízzel átöblítjük. A sütőedényt – ami lehet egy jénai – kikenjük vajjal, a főtt tésztát az aljára terítjük, 15 deka reszelt sajtot és 2 evőkanál áttört túrót szórunk rá. Megborsozzuk, majd az enyhén sózott, citromlével meglocsolt halszeleteket elrendezzük rajta.

A vékony szeletekre vágott fokhagymagerezdet a spenóttal összekeverjük, majd a halszeletekre fektetjük. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, a maradék túróval, reszelt sajttal és a fehérborral, és ráöntjük a rakottasra. A tetejét kidíszíthetjük tésztával vagy spenóttal. Az edényt 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő vége előtt kb. 5 perccel megszórjuk a reszelt sajttal, és aranybarnára sütjük. Citromkarikával és kaporral díszítjük.

Ennél az ételnél fontos, hogy többször ellenőrizzük, nem ég-e meg a felfújt, illetve tűpróbával, hogy nem maradt-e nyers. Ugyanis a hal és a spenót egyaránt sok levet ereszthet.

Szilvás-túrós gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg túró, 25 dkg rétesliszt, 10 dkg margarin, 2 tojás, 1 csipet só, 50 dkg szilva, kockacukor, 2 ek. olaj, 3 ek. zsemlemorzsa, porcukor
 
Elkészítése:
 
Áttörjük a túrót, majd jól összegyúrjuk a liszttel, a margarinnal, a tojással, és a csipetnyi sóval. A tésztát alaposan belisztezett deszkán 1 centisre nyújtjuk és kis négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy kimagozott szilvát és a magházukba egy-egy kockacukrot teszünk, és gombócokat formálva, lobogó sós vízben kifőzzük.
 
Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és olajon megpirított zsemlemorzsába hempergetjük, végül meghintjük porcukorral.

Sonkás hús

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet borjúhús, 4 szelet ementáli sajt, 4 szelet sonka, só, bors, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, citrom
 
Elkészítése:
 
Éles késsel zsebet vágunk a borjúszeletben.  Sózzuk, borsozzuk a belsejét, majd belehelyezzük a sonkát és a sajtot.  Jól összenyomkodjuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban mindkét felét aranyszínűre sütjük. Melegen tartjuk, majd citromlével meglocsolva tálaljuk.

Baconbe tekert füstölt fürjtojással töltött fürjpecsenye vadrizzsel (Bárdosi Sándor, Vacsoracsata)

Hozzávalók: bacon, füstölt fürjtojás, konyhakész fürj, gomba, kakukkfű, tárkony, vadrizs

Elkészítése:

A megtisztított fürjeket kívül-belül alaposan megmossuk, kakukkfűvel és tárkonnyal megszórjuk. Belsejüket füstölt fürjtojással megtöltjük, majd a fürjeket baconbe tekerjük.

A gombát alaposan megmossuk, felszeleteljük. A fürjeket tepsibe rakjuk, a gombaszeleteket mellé szórjuk és készre sütjük.

Vadrizzsel tálaljuk.

Fürj esszencia leves (Bárdosi Sándor, Vacsoracsata)

Hozzávalók: konyhakész fürj, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, petrezselyemzöld, fokhagyma, egész bors, só, víz

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott fürjeket hideg vízben feltesszük a tűzhelyre főni. Ha felforrt, a tetejéről szedjük le a habot.

Amikor a húsok félig megpuhultak, beletesszük a zöldséget a levesbe és sóval, borssal ízesítjük. Lassú tűzön tovább főzzük.

Óvatosan kiemeljük a fürjeket, majd a levest átszűrjük.

A zöldség- és húsbetéttel együtt csészében, forrón tálaljuk.

Nyári kelkáposzta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelkáposzta, 50 dkg paradicsom, 30 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 ek. olaj, szódabikarbóna, só
 
Elkészítése:
 
A leveleire bontott kelkáposztát forró sós vízben, amibe csipetnyi szódabikarbónát is szórtunk, 2-3 percig előfőzzük, majd leszűrjük.
 
Egy tepsit kikenünk vajjal, és kelkáposztalevelekkel kibéleljük. Az olajon megpirított morzsával meghintjük, majd paradicsomkarikákkal kirakjuk és sajttal megszórjuk.
 
Ezután újra káposzta, morzsa, paradicsom és sajt következik, egészen addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt és a simára kevert tejföl kerül.  200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

Szilvás-diós túrógombóc

Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 5 dkg dióbél, 5 dkg darált dió, 4 dkg vaj, 1/2 kg félzsíros tehéntúró, 3 tojás, 2+2 evőkanál kristálycukor, só, 10 dkg búzadara, 1/2 kg szilva, 2-3 evőkanál liszt a formázáshoz

Elkészítése:

Az áttört túróhoz add a tojásokat, 2 evőkanál kristálycukrot, 1 csipet sót, a darált diót, a búzadarát, az olvasztott vaj felét, végül reszeld bele a citrom héját, és jól dolgozd össze. Ezután pihentesd 1 órát a hűtőszekrényben.

Közben a szilvát törölgesd szárazra. A serpenyőben lévő maradék vajat forrósítsd fel, pirítsd aranybarnára benne a maradék 2 evőkanál kristálycukrot és a durvára vágott diót.

A diós túrómasszából vizes kézzel formázz gombócokat, mindegyik gombóc közepébe nyomj 1-2 szem szilvát, és az éppen csak forrásban lévő vízben 12-15 percig főzd.

Rakott borjúcomb

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg (4 szelet) borjúcomb, 2 ek. olaj, só, ételízesítő, 25 dkg gomba, 8 db főtt burgonya, 15 dkg edami vagy trappista sajt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld
 
Elkészítése:
 
A húst kiklopfoljuk, bedörzsöljük az ételízesítővel és a felforrósított olajon hirtelen pirosra sütjük mindkét oldalát. A gombát felszeleteljük és leforrázzuk.
 
Egy jókora kivajazott tűzálló tálat kibélelünk a karikákra vágott krumpli felével. Erre tesszük a gombaszeletek felét, meghintjük a reszelt sajt felével és ráfektetjük a borjúszeleteket. Erre következik a maradék gomba, krumpli és sajt. Közepes meleg sütőben 15 percig sütjük.
 
Meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és a maradék reszelt sajttal. A sütőbe visszatéve további 15 percig sütjük.

Sós kekszbe forgatott csirke (Majka, Hal a tortán)

Hozzávalók 4-5 személyre: 2-3 csirkemell, 1 csomag sós keksz, olaj, mustár, fokhagyma. A páchoz: 4 dl joghurt, 4 gerezd fokhagyma, só, szerecsendió, bors

Elkészítése:

2-3 csirkemellet csíkokra vágunk, majd a pácban 1 napig vagy néhány óráig érleljük. Majd kivesszük, belemártjuk őket 1 csomag durvára tört sós kekszbe és bő olajban kisütjük.

A megmaradt joghurtot mustárral, esetleg még egy kicsi fokhagymával tovább ízesítve finom mártást készítünk és rizzsel vagy sült krumplival tálaljuk.

Káposztatekercs

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg káposzta, húsleveskocka, 1 ek. liszt, 1 ek. zsír, 4 dl tejföl, 1 kk. pirospaprika; a töltelékhez: 10 dkg füstölt szalonna, 50 dkg sertéshús, 3 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 2 tojás, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. majoránna, ételízesítő, bors, só
 
Elkészítése:
 
A káposztát sós vízben 20 percig főzzük, de ne teljesen puhára. Hideg vízzel leöblítjük, leveleire szedjük, a vastagabb ereket kissé elvékonyítjuk-kivágjuk.
 
A töltelékhez ledaráljuk a szalonnát, a húst és a vízbe áztatott zsemlét. A masszát összedolgozzuk a tojásokkal, az apróra vágott vöröshagymával, az áttört fokhagymával és a fűszerekkel.
 
A káposztalevelekbe töltjük a tölteléket, és egy tepsibe egymás mellé lerakjuk. 2-3 deci leveskockából készült húslevessel meglocsoljuk, lefedjük és előmelegített, forró sütőben kb. 1 órán át sütjük. Időnként megnézzük, nehogy megégjen. Ha kész, a sütőből kivéve 15 percig pihentetjük.
 
A lisztből, a zsírból és a pirospaprikából rántást készítünk, kevés vízzel és a tejföllel felöntve összeforraljuk, s ráöntjük a káposztatekercsekre. Visszatesszük a sütőbe, és néhány perc alatt átforrósítjuk.

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 dl tej, 2 tojássárgája; a töltelékhez: 75 dkg édes gesztenyemassza, 8 dkg vaj, 8 dkg kekszmorzsa, 1-2 ek. porcukor, 1-2 ek. rum; a lekenéshez: 1 tojás
 
Elkészítése:
 
A lisztben elmorzsoljuk a vajat és az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd a tejjel és a tojássárgájával tésztává gyúrjuk. Letakarva hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. Ezután 3 részre osztjuk és lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
 
A töltelékhez a kiengedett gesztenyét összekeverjük a puha vajjal és a többi hozzávalóval, majd egyenletesen a tésztára kenjük. A végeit kissé behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Felvert tojással megkenjük, meleg helyen kb. fél órán át kelesztjük.
 
Ahogy kel a tészta, a megszáradt tojás megrepedezik rajta. Ekkor újra megkenjük tojással, és ha ez is megszáradt (kb. 10 perc), a bejglit 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Szilvás gombóc másképpen

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, só, 25-30 szem szilva (befőtt vagy fagyasztott is lehet), 15-20 dkg marcipánmassza, 1 púpozott ek. őrölt mogyoró, 5 dkg vaj, 1 púpozott ek. cukor, 3 ek. narancslé, 12 dkg prézli, 1 kk. reszelt narancshéj, 5 dkg liszt, 5 dkg gríz, 2 tojássárgája; a forgatáshoz: 8 dkg vaj, 5 dkg prézli; az öntethez: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé, 2,5 dl tejszín, 3 ek. rum
 
Elkészítése:
 
A krumplit megfőzzük, még melegen áttörjük és hűlni hagyjuk. A marcipánból 20-30 kis gombócot formálunk, ezt rakjuk a szilvák belsejébe, a mag helyébe.
 
A vajat felolvasztjuk, a cukrot és a narancslevet hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk. A tűzről lehúzzuk, a mogyorót, a prézlit és a narancshéjat hozzákeverjük.
 
A kihűlt krumplit, a lisztet, a darát, a tojássárgáját, egy csipet sót és a félretett narancsos prézlit hozzákeverjük, és az egészet tésztává gyúrjuk. Egy kicsit pihentetjük, kinyújtjuk, 25-30 darabba vágjuk és az így kapott tésztalapokra tesszük a megtöltött szilvákat, majd meggömbölygetjük.
 
Enyhén sós, forrásban lévő vízben 8-10 perc alatt megfőzzük. Ezután leszűrjük és a vajon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
 
Az öntethez a kétféle csokoládét lábasba tördeljük, a tejszínt ráöntjük, meg-megkeverve felforraljuk, végül a tűzről lehúzva ízesítjük.
 
Tálaláskor a még meleg gombócokat az öntettel leöntve tálaljuk.

Huszárszelet

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg vesepecsenye, 15 dkg szalonna, 3-4 ek. olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 1 csapott kk. pirospaprika, 1 dl víz, 6-8 szem kömény, 1 paprika, 1 paradicsom vagy 2 ek. paradicsompüré, só
 
Elkészítése:
 
A húst kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. Egy élesebb, hegyes késsel kb. 1-2 centi szélesen bevagdossuk, megsózzuk, és a nyílásokba betűzdeljük az apró, hosszúkás kockákra vagdalt szalonnát.
 
A forró olajban kisütjük a hús mindkét oldalát, de óvatosan, nehogy a szalonna kipotyogjon belőle. A pecsenyét kiemeljük, félretesszük.
 
A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a reszelő durva fokán lereszelt hagymát és az áttört fokhagymát. Rászórjuk a pirospaprikát, ráöntjük a vizet, és a szeleteket óvatosan visszafektetjük a fűszeres lébe. Lassan, fedő alatt forraljuk 45 percig.
 
Közben meghintjük a köménnyel, rákarikázzuk a paprikát és a paradicsomot, majd további 15 percig pároljuk.

Káposztás pogácsa

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fejes káposzta, 3 db húsleveskocka, 2 ek. olaj, 10 dkg kolbász, 10 dkg vöröshagyma, 3 tojás, 2-3 ek. prézli, só; a bundázáshoz: liszt, tojás, prézli; a sütéshez: olaj
 
Elkészítése:
 
A káposztát négybe vágjuk és a leveskockákkal ízesített 1 liter vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, metéltre vágjuk és hűlni hagyjuk.
 
Az olajban megfuttatjuk a felaprított kolbászt és a hagymát. A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a káposztát, a hagymás kolbászt, a prézlit és összegyúrjuk. A masszából pogácsákat formálunk, bepanírozzuk és az olajban kisütjük.
 
Paradicsommártással tálaljuk.

Ribizlis gyümölcskenyér

Hozzávalók: 25 dkg vaj/margarin, 10 dkg kristálycukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, 1 csipet só, 1 tk. sütőpor, 20 dkg ribizli, 5 dkg mazsola, 5 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs, 10 dkg apróra vágott hámozott mandula, 2 ek. reszelt citrom- vagy narancshéj, 2 ek. citrom- vagy narancslé
 
Elkészítése:
 
Egy nagyobb tálban a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd egyenként beleütjük a tojásokat.
 
Összekeverjük a lisztet a sóval és a sütőporral, azután belekeverjük a gyümölcsöket, a levet, és végül a vajas-tojásos keverékkel összevegyítjük.
 
Kivajazott őzgerinc formában kb. 1 órát sütjük közepes forróságú sütőben.
 
Mielőtt kivennénk a sütőből, tűvel a közepébe szúrunk.
 
Alufóliában hetekig friss marad.

Szanyi gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 l tej, 20 dkg gríz, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 20 dkg túró, 2 zsemle, 3 tojás, rum, barack- vagy szilvalekvár, 10 dkg vaj, 10 dkg cukrozott darált dió
 
Elkészítése:
 
Felforraljuk a tejet és folyamatosan kevergetve beleszórjuk a grízt, a cukrot, a sót és a citromhéjat. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük.
 
A zsemléket meghámozzuk és apró kockára vágjuk, majd a villával összetört túróval, a felvert tojásokkal együtt a kihűlt grízbe keverjük.
 
A masszából hengert sodrunk, és féltenyérnyi darabokra vagdaljuk. Kissé szétlapítjuk, és mindegyikre 1-1 kiskanál - rummal előzőleg meglazított - lekvárt rakunk.
 
Gombócokká formálva gyöngyöző forró vízben kb. 15 perc alatt lassan kifőzzük.
 
Leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd leöntjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukrozott dióval.

Bélszínfonat vargányával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bélszín, 1-2 dkg vargánya, 3 ek. dijoni mustár, 4 dl tejszín, só, bors, olaj, olívaolaj

Elkészítése:

A bélszínt 2-3 nappal korábban bepácolom.

A húsból hosszú csíkokat vágok, hogy minél könnyebb legyen fonni. Mindkét oldalát megsózom, borsozom és megsütöm.

A vargányát négyfelé vágom, olívaolajon megfuttatom, mustárt adok hozzá, majd hozzáöntöm a tejszínt és ízlés szerint sózom.

Burgonyafánkkal tálalom.

Madártej (Ördög Nóri, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 liter tej, 2 evőkanál vaníliás pudingpor, 4 tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, vaníliás cukor, cukor vagy édesítőszer

Elkészítési mód:

A tojásfehérjét egy kis cukorral vagy édesítővel, valamint a citromlével verjük habbá. 1 dl tejet vegyünk külön, a többit pedig forraljuk fel.

A külön vett tejben csomómentesen keverjük el a vaníliás pudingport és adjuk a forrásban lévő tejhez a vaníliás cukorral. (Ezt is lecserélhetjük édesítőre.) Ha megjelentek az első buborékok, húzzuk le a tűzről és simítsuk rá a tojáshabot úgy, hogy a habréteg teljesen befedje a tejet. (Így a tojáshab is átgőzölődik.)

Várjuk meg, amíg teljesen kihűl és tálaláskor szaggassunk csinos fehér gombócokat, amit gazdagon öntözzünk meg a vaníliás tejjel.

Kemencében sült túrós csusza házi készítésű tésztából (Ördög Nóri, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 30 dkg liszt, 2 db tojás, só, túró, tejföl, házi sonka

Elkészítési mód:

A liszt, a tojássárgája és némi víz felhasználásával gyúrjunk kemény tésztát, majd hagyjuk pihenni.

Közben a házi túrót egy kis tejföllel keverjük össze és ízlés szerint sóval ízesítsük.

A tésztát gyúródeszkán sodrófa segítségével nyújtsuk vékonyra és hagyjuk száradni. Érdemes ezt egy nappal korábban megtenni, mert így van ideje a tésztának teljesen kiszáradni. Ha nincs időnk kivárni a teljes száradást, akkor csíkozzuk fel a tésztalapot.

A tésztát a szokásos módon főzzük meg, miközben a házi sonkát felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk.

A kifőzött tésztát keverjük össze túróval, tegyük egy tűzálló tálba, a tetejére pedig szórjunk pörcöket és az egészet süssük össze egy felfűtött kemencében. Majd tejföllel tálaljuk.

Szegedi halászlé (Ördög Nóri, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 3 db ponty, 0,5 kg vöröshagyma, 4 db halászlékocka, 2 db piros fűszerpaprika, olaj, só, őrölt paprika

Elkészítési mód:

A halászlé elkészítése egy igen hálátlan feladattal kezdődik, amihez nem árt, ha kéznél van egy erős karú és idegzetű férfi, mint Nórinál a nagypapája. Rutinosabbak vásárolhatnak eleve megpucolt, kifilézett halszeleteket, de a szegedi halászlé mégiscsak az átpasszírozott, sűrű levétől az igazi, aminek elengedhetetlen alkotóeleme a hal feje. Miután a halak pucolásával végeztünk, vágjuk őket ujjnyi vastag szeletekre.

Hámozzuk meg és kockázzuk fel a hagymákat, majd pici olajon dinszteljük meg őket. Mikor üvegesre párolódtak, adjuk hozzá a halfejeket, egy kis sót és annyi vizet, hogy ellepje a fazék tartalmát, majd főzzük az egészet puhára. A gyorsfőző edény ennél a műveletnél nagy segítség lehet.

Ha átfőttek a halfejek, csontozzuk ki, majd a hagymával és az alaplével együtt turmixoljuk össze és szűrjük át.

Olajon pirítsunk fűszerpaprikát, öntsük fel egy kis vízzel és adjuk hozzá az átpasszírozott alaplevet. Ezután rakjuk bele a halászlékockákat, a sót, a borsot és a csípős paprikát. Az egészet forraljuk fel és adjuk hozzá a halszeleteket. Körülbelül fél óra szükséges ahhoz, hogy teljesen átfőjenek, és kész is a halászlé!

süti beállítások módosítása