ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sonkás bableves

2010. április 03. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg fejtett bab, 4 l víz, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér a zöldjével együtt, 15 dkg sonka, 1 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, bors, pirospaprika, tárkonylevél

A 30 dkg fejtett babot 1,5 l vízben félig puhára főzünk. Ekkor megsózzuk a vizet, és 1-1 szál karikákra vágott sárgarépát és gyökeret beledobunk, és tovább főzzük a levest.

A maradék húsvéti sonkából 15 dkg-ot apróra vágva teszünk a levesbe, fűszerezzük késhegynyi törött borssal és csipet morzsolt tárkonylevéllel.

Világosbarna rántást készítünk olajjal, 1 evőkanál liszttel, 3 gerezd zúzott fokhagymával és egy csapott kiskanál pirospaprikával. Felöntjük a rántást 2,5 dl hideg vízzel, és ezzel besűrítjük a levest.

Galuskát vagy száraztésztát főzünk bele, és végül 1 evőkanál ecettel enyhén savanykásra ízesítjük, és frissen vágott zöldségzölddel díszítjük.

Tálaláskor a tányérban tehetünk tejfölt is a tetejére.

Kenyérrel fogyasztva önmagában is tartalmas ebédet készíthetünk így. Ínyenceknek a maradék húsvéti kalácsot ajánljuk mellé.

Sárgadinnyés rétes (Jáksó László, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 sárgadinnye, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 csipetnyi őrölt fahéj, 2 csomag őrölt gyömbér, 10 dkg édes morzsa, 5 dkg vaj

A sárgadinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, majd apróra vágjuk.

Kevés vajat forrósítunk, beletesszük a sárgadinnyét, és megpirítjuk. Fahéjjal és gyömbérrel fűszerezzük, cukorral és vaníliás cukorral édesítjük, félig megpároljuk, majd lecsepegtetjük.

Ha kihűlt, hozzákeverjük az édes morzsát, majd hagyományosan feltekerjük a rétest.

A feltekert rétest előmelegített sütőbe tesszük, és 180 ºC-on aranybarnára sütjük.

Tarhonyás hús kovászos uborkával (Jáksó László, Vacsoracsata)

Hozzávalók: fél kg kerek szemű tarhonya, fél kg hús (lehet sertés vagy csirke,akár pulyhahús), 1-2 v.hagyma, olaj, delikát, pirospaprika, kovászos uborka

A szokásos módon pörköltet készítünk. A vöröshagymát apróra vágjuk,és kevés olajon megfonnyasztjuk,majd meghintjük p.paprikával,delikáttal,rárakjuk a húst és felöntjük vízzel,majd puhára pároljuk a húst (ha kell,közben pótoljuk a vizet).

A tarhonyát kevés (1-2 k.) olajon aranybarnára pirítjuk (de ne égjen meg),célszerű kis fokozatnál pirítani,mert különben hamar megég,és nem egyenletesen pirul. Felöntjük kb.1,5 liternyi vízzel,megszórjuk kevés delikáttal, és feltesszük főni. Mire elfővi a levet,akkorára majdnem megpuhul a tarhonya.Közben kavargatni kell,nehogy leégjen.Ezután levesszük a tűzről és fedővel letakarjuk, majd így, a gőzben hagyjuk teljesen puhára párolódni. Akkor nem fog szétmálni a tarhonya,és nem tapad össze.

Amikor a pörkölt is elkészült, tehát megpuhult a hús, és jó sűrű szaftja van, akkor a kész tarhonyával összekavargatjuk.

A pörköltbe bele lehet főzni egy-egy paprikát és paradicsomot,aki szereti.

Ananászos rákkoktél (Jáksó László, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 20 dkg előfőzött rákhús (holland vagy északi-tengeri), 2-3 dl koktélszósz, 2 db piros retek, só, fekete bors, 1 db paradicsom, 1 csomó petrezselyemzöldje, 4 szelet citrom

A rákokat átválogatjuk (a hibásakat kiszedjük), a húst hideg vízzel leöblítjük, és hagyjuk lecsöpögni.

Megmossuk a retkeket, vékonyra szeleteljük és megszórjuk egy kevés sóval és borssal.

Megmossuk a paradicsomot, és felkockázzuk.

Kiválasztunk néhány szép petrezselyem-rózsát dísznek, ezeket megmossuk és leszárítjuk konyhapapírral.

A megtisztított citromot felkarikázzuk, s a szeleteket félbe vágjuk.

A rákot egy üvegpohárba tesszük, majd ráöntjük a szószt.

Retekkel, paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük, s a pohár szélére egy citromszeletet helyezünk.

Gombával rakott burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 30 dkg csiperkegomba, 5 tojás, 10 dkg vaj, 2 fej hagyma, 1 tk. pirospaprika, 3 dl tejföl, 1 nagyobb paradicsom, 1 zöldpaprika, 7 dkg reszelt sajt, só
 
Elkészítése:
 
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk.
 
A hagymát finomra vágjuk, 8 deka vajon üvegesre pároljuk, belevágjuk a paradicsomot és paprikát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, meghintjük pirospaprikával, s addig pároljuk, míg a gomba megpuhul. Sóval ízesítjük, és 1 deci tejföllel kiforraljuk.
 
A tepsit 2 deka vajjal kikenjük, egy sor burgonyát teszünk bele, erre felkarikázott főtt tojást, majd párolt gombát. Újra burgonya, tojás, gomba a sorrend, s az egészet egy sor burgonyával zárjuk le, amelyen egyenletesen elterítünk 2 deci tejfölt.
 
A tetejét megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Csokis cipó

Hozzávalók: 1 kiskanál napraforgóolaj, 2 teáskanál só, 4 dl meleg víz, 1 zacskó szárított élesztő, 60 dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg kakaópor
 
A lisztet, a sót, az élesztőt, a cukrot és a kakaóport keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat, majd keverjük lágy tésztává. Lisztezett felületen gyúrjuk a tésztát 5 percig míg sima nem lesz. A tésztát formázzuk kerekre, s tegyük olajjal megkent sütőlapra. Vágjuk be a tetejét egy késsel, majd takarjuk le és hagyjuk kelni.
 
220 fokra előmelegített sütőben süssük a kenyeret 35 percig.
 
A kenyér akkor van kész, ha kopogtatásra üreges hangot ad.
 
Könnyebb szeletelni, ha teljesen kihűlt. Sajttal különösen finom.

Lazac réteskosárban

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag hűtött réteslap, 4 szelet friss lazacfilé, 10 dkg vaj, 2 darab zöldcitrom, 1 csokor kapor, só, darált bors

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat az egyik zöldcitrom lereszelt héjával és kifacsart levével, majd hagyjuk kissé kihűlni.

Daráljunk a lazacfilére borsot, dörzsöljük be az összevágott kaporral, majd enyhén hintsük meg sóval.

Vegyük ki a réteslapot a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, így könnyebb lesz majd hajtogatni. Két réteslapot vágjunk kétfelé, tegyük a darabokat ferdén egymásra, majd közepére helyezzük a kettévágott és befűszerezett halszeletet. Óvatosan gyűrjük a közepére a széleit, úgy, hogy a teteje üres maradjon. Csorgassuk meg a citromos vajjal a halat és a réteslapokat. Tetejére helyezzünk pár szelet citromot vagy narancsot, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 Celsius-fokon süssük körülbelül 20-25 percig, aranysárga színűre.

Ha elkészült, még forrón tálaljuk nagy tányérokra.

Köretnek friss és ropogós salátaleveleket, párolt zöldséget vagy vajas-gyömbéres sárgarépát készítsünk.

Salátaleves

Hozzávalók 4 személyre: 4 fej saláta, 15 dkg szalonna, 1 ek. liszt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, kevés majoránna, 1 késhegynyi fűszerpaprika, 2 ek. tejföl
 
Elkészítése:
 
A salátát jól megmossuk, leveleit vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpirítjuk. A pörcöt kivesszük és félretesszük.
 
A zsiradékban a liszttel elkészítjük a rántást, fokhagymával és majoránnával ízesítjük. Felöntjük vízzel, és beletesszük a csíkokra vágott salátát. Pirospaprikával, sóval fűszerezzük. Felforraljuk.
 
Tálalás előtt visszatesszük a szalonnakockákat is a kész levesbe, és a tejföllel kínáljuk.
 
* Hagyományos palóc étel.

Fülöp-szigeti töltött burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 12 közepes nagyságú krumpli, 70 dkg apróra vagdalt borjúhús, 2 tojás, 50 dkg vöröshagyma, 12,5 g vaj, 1 narancslé, 2 citrom, bors, só

 
Elkészítése:
 
A krumplikat meghámozzuk, majd a felső részüket virágalakúra formázzuk. Ezután ezeket a „virágokat” levágjuk és meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
 
A krumpli megmaradt részének belsejét kivájjuk, annyira, hogy alaposan meg lehessen tölteni.
 
A húst apróra vágott hagymán és a vajon megdinszteljük. Negyed óra dinsztelés után hozzákeverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd ezzel a masszával megtöltjük a burgonyákat, amelyeket egy vajjal kikent tepsibe helyezzük, leöntjük a narancslével, majd 200 fokra előmelegített sütőben a „virágokkal” együtt fél órát sütjük.

Bagel teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, zabpehely és lenmag a szóráshoz

Szórjuk a liszteket a dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, a cukrot, a sót és az olívaolajat. Keverjük meg, majd kis adagokban csorgassunk bele három deciliternyi langyos vizet. Addig dagasszuk, amíg a tészta az edény falától el nem válik. (Közepes keménységű kényér tésztát készítsünk.) Tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére.

A tésztát a kelés után borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át alaposan, majd osszuk tizenkét egyforma darabba.

A kis darabokból sodorjunk hengert, fogjuk össze gyűrűformára, majd benedvesített ujjunkkal tapasszuk egymáshoz. Konyharuhával lefedve kelesszük még tíz percig.

Egyenként dobjuk a forrásban lévő vízbe, főzzük, míg feljön a tetejére, majd szedjük át egy sütőpapírral borított sütőlapra.

Tetejét szórjuk meg magokkal, és előmelegített sütőben 170 °C fokon süssük aranysárgára.

Zöld halcurry

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet laposhal, 2 evőkanál citromlé, 2 kis zöld chilipaprika, 4 dl kókusztej,1-2 evőkanál zöldcurry-krém, 2 evőkanál halszósz, 6 citromlevél, 1 csokor bazsalikom, só
 
A halat megmossuk, letöröljük és meglocsoljuk citromlével.
 
A chilit megtisztítjuk, kimagozzuk és felaprózzuk.
 
A kókusztejet és a currykrémet összekeverjük egy wokban, és kevergetve felforraljuk.
 
A citromlevelet ledörzsöljük, nagyon vékony csíkokra vágjuk, a chilivel, kis sóval, és a halszósszal összekeverjük. Beletesszük a halat, 10 percig lassan fôzzük.
 
Leöblítjük a bazsalikomot, a leveleket durvára aprítjuk, belekeverjük a currybe, és még 2 percig fôzzük.

Sajtos krumplileves

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg burgonya, 5 dkg margarin, 5 dkg reszelt sajt, 1 húsleveskocka, kevés liszt, só, 2 db szikkadt zsemle
 
Elkészítése:
 
A burgonyát megfőzzük, majd áttörjük. Hozzáadjuk a margarint, a reszelt sajtot, megsózzuk, és annyi lisztet teszünk bele, hogy sűrű pépet kapjunk. Folytonos keverés közben felöntjük 1 liter vízben feloldott húsleveskockával, és 10 percig főzzük.
 
Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Egzotikus gyümölcsrizs házi málnaszörppel (Szuper Levente, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 10 dkg porcukor, 8 dl tej, 6 dl tejszín, 3 cs.vaníliás cukor, 2 dkg mazsola, 1 dl sűrű málnaszörp, ízlés szerint gyümölcsök: pl. barack, mandarin, ananász, eper, esetleg kevés reszelt citromhéj

A rizsből, tejből, cukorból tejberizst készítünk. Jó puhára főzzük, ha kész, hűlni hagyjuk.

Közben a gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, a mazsolát langyos vízbe áztassuk be.

A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd kis időre hűtőbe tesszük. Addig érdemes gyümölcsmosóban, akár tésztaszűrőben a darabolt gyümölcsöket kicsit lecsepegtetni, hogy ami kis levet enged, ne lazítsa majd a gyümölcsrizst.

A mazsolát is jól kinyomkodjuk, és elkezdhetjük összekeverni a hozzávalókat.

A kihűlt tejberizst összekeverjük a mazsolával, a darabolt gyümölccsel, esetleg kevés citromhéjjal, legvégül óvatosan beleforgatjuk a kemény tejszínhabot, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön!

Ezután a tálat még a hűtőbe tesszük egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek, utána tálalhatjuk kis kelyhekbe.

Őszibarackleves (Szuper Levente, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 2 nagy doboz sárga húsú őszibarack befőtt , 0,5 l hosszan friss tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, ízlés szerint kristálycukor (1-2 evőkanál)

A barackbefőtt 2/3 részét saját levével leturmixoljuk, üvegtálba öntjük, hozzáadjuk az ízesítőket és a tejet. Alaposan elkeverjük, kóstoljuk, ízlés szerint cukrozzuk, ha sűrűnek találjuk, tej adható még hozzá.

A le nem turmixolt barackokat ízlésesen felszeleteljük és belevegyítjük.

Hűtve tálaljuk.

Francia rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg héjában főtt krumpli, 5 főtt tojás, 3 nyers tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg sajt, só, bors, szerecsendió, prézli

 

Elkészítése:

A krumplit még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, karikákra vágjuk.

A főtt tojást is felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük.

A 3 tojássárgáját habosra kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.

2-3 evőkanálnyi reszelt sajtot félreteszünk, a többit a krumplival, a tojáskarikákkal és a vajas-tejfölös habos krémmel óvatosan összekeverjük.

Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba szedjük az egészet, egy kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és a tetejét meghintjük a félretett reszelt sajttal.

Előmelegített, forró sütőben aranysárgára sütjük és melegen tálaljuk.

Gesztenyepüré tejszínhabbal

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gesztenyemassza, 0,5 dl rum, tejszínhab

A gesztenyemasszát a rummal összedolgozzuk, majd üvegtálra, porcukorral ízesített kis tejszínhabgombócokra nyomjuk.

A tetejét szintén tejszínhabbal díszítjük, de tehetünk rá csokireszeléket, kandírozott meggyet is.

Gesztenyemassza házilag

A gesztenyét meghámozzuk, majd egy zománcozott (vagy hőálló) edénybe tesszük, felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és a sütőben puhára főzzük.

Még forrón összetörjük, majd eldolgozzuk vaníliás porcukorral és ízlés szerinti mennyiségű rummal.

A boltokban kapható gesztenyemasszával hasonlóan használhatjuk fel.

Almás zsemle

Hozzávalók: 35 dkg rozsliszt, 20 dkg búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál kakukkfű, 2 dl almalé, 2 dl langyos víz, 1 maréknyi aszalt alma, 1 teáskanál só
 

Öntsük a liszteket egy nagy dagasztótálba, szórjuk bele a szárított élesztőt, sót, kakukkfüvet és a kockákra felvágott aszalt almát.

Csorgassunk hozzá mézet, keverjük el, majd kis adagokban öntsük bele a langyos vizet és az almalevet. Addig dagasszuk, amíg a kenyértészta a keverőedény falától leválik.

Ha elkészültünk vele, tegyük langyos helyre, tetejét takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük kétszeresére.

Ha a kenyértészta megkelt, borítsuk egy liszttel meghintett deszkára és gyúrjuk jól át. Nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra, majd széles szájú pohárral vagy nagy pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle vastag karikákat. Kezünkkel sodorjuk meg az oldalát, majd tegyük sütőlemezre.

Tetejét késsel vágjuk be és hagyjuk még 10 percig kelni. Tegyük előmelegített sütőbe, és 160-170 °C fokon 25-30 percig süssük.

Sajtokkal és pár szelet friss almával megtöltve izgalmas szendvics készíthető belőle.

Zöldborsós harcsaragu

Hozzávalók 4 személyre: 70-75 dkg harcsafilé, 3 ek. citromlé, só, őrölt fekete bors, 1 csomó újhagyma, 5 dkg vaj/margarin, 30 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 2 dl tejföl, 1 ek. mustár, 1 kk. liszt, 1 kk. cukor, 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem

 
Elkészítése:
 
A halat 2-3 centis kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, enyhén sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
 
Az újhagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, megfonnyasztjuk a forró vajon. A zöldborsót hozzáadjuk, megsózzuk, lefödve kis lángon majdnem puhára pároljuk, majd az utolsó 5 percben hozzáadjuk a halat.
 
Közben a tejfölt a mustárral és a liszttel simára keverjük, megcukrozzuk, a borral hígítjuk, és ráöntjük a borsós halra. 1-2 percig forraljuk, ezalatt leve mártásszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve a tojássárgájával gazdagítjuk, fölaprított petrezselyemmel meghintjük.
 
Párolt rizs illik hozzá.

Sáfrányos halleves

Hozzávalók 4 személyre: Alapleveshez: 50 dkg vegyes tengeri halaprólék, 1 szál sárgarépa, 15 dkg póréhagyma, 5-6 szem egész bors, csipetnyi só. Leveshez: 2 szál sárgarépa, 2 kaliforniai paprika, 30 dkg lazacfilé, 20 dkg fehér húsú szálkamentes tengeri halfilé, 1 csipetnyi sáfrány (vagy 1 teáskanál kurkuma), fél citrom leve, só, darált bors, 10 dkg póréhagyma, olívaolaj, 2 dl tejszín

Alapleves elkészítése:

A halaprólékból, felszeletelt sárgarépából és póréhagymából – kevés borssal és sóval fűszerezve – közepes erősségű tűzön fél óra alatt elkészül az alapleves.

A leves elkészítése:

A felforrósított olívaolajba tegyük bele a felkockázott pórét. Pároljuk pár percig, utána szórjuk rá a sáfrányt vagy a kurkumát, keverjük össze a forró hagymás olívaolajjal, hogy a sárga színe jól kioldódjon, majd öntsük fel a hallevessel.

Tegyük hozzá a felkockázott színes paprikát és a vékonyra felkarikázott sárgarépát. Ízesítsük kevés sóval és darált borssal, majd főzzük körülbelül tíz percig.

Ha a zöldségek már megpuhultak, tegyük hozzá a falatnyi darabokra felvágott halhúst, és öntsük bele a tejszínt. Főzzük még öt percig, majd ízesítsük frissen facsart citromlével.

Friss és ropogós fokhagymás bagettel fogyasszuk.

süti beállítások módosítása