ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Hideg zöldségkrémleves

2010. április 22. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db uborka, 1 db fehérrépa, 60 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, metélőhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, só, bors, cukor, 2 ek. olaj, sárgarépa a díszítéshez

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pároljuk. A zöldpaprikát, a paradicsomot, az uborkát, a fehérrépát kis kockákra vágjuk, és a tört fokhagymát is hozzáadva a hagymára tesszük. Felengedjük 1,5 liter vízzel, és a fűszerekkel együtt 15 percig főzzük. Végül pedig - lehetőleg kézimixerrel - áttörtjük, és jégbe hűtve, tejfölözve, tejszínezve tálaljuk. A tetejére metélőhagymát és petrezselymet hintünk, sárgarépával díszítjük.

Székelygulyás

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg sertéscomb vagy lapocka, 80 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 1 paprika, 1 paradicsom, 3 ek. olaj, 1/2 ek. pirospaprika, só, őrölt bors, majoranna, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A húst 1x1 centis kockákra vágjuk és a fölaprított vöröshagymával az olajon megpirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk alá. Megsózzuk, megborsozzuk, majorannával és zúzott fokhagymával fűszerezzük, egy-egy apróra vágott paprikát és paradicsomot is beledobunk, azután lefödve, kis lángon 45 perc alatt félpuhára pároljuk.

A savanyú káposztát rövidebbre aprítjuk és a húshoz adjuk. Egy kevés vizet aláöntve kb. 50 perc alatt megpároljuk. Végül a tejfölben simára kevert liszttel sűrítjük.

Szőlős rakott metélt

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg cakkos szélű metélt tészta, 20 dkg csemegeszőlő, 2 tojás, 5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg vaj + a formához, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 2 ek. zsemlemorzsa
 
Elkészítése:
 
Sós, forrásban lévő vízben megfőzzük a tésztát, leszűrjük és lecsepegtetjük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.
 
A tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a tésztát.  A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a szőlőszemekkel együtt óvatosan beleforgatjuk a tésztás masszába.
 
A masszát egy kivajazott, morzsával meghintett tűzálló tálba simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Melegen tálaljuk, a tányérján ki-ki vaníliás porcukorral meghintheti.

Pirított nyúlmáj szőlővel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg nyúl- vagy pulykamáj, 1 nagy fej hagyma, 50 dkg fehér és piros szőlő, 3 ek. olaj, 3-4 zsályalevél, 1 +1 dl száraz fehérbor, 2 dkg vaj/margarin, 2 ek. balzsamecet, 1 ek. étkezési keményítő
 
Elkészítése:
 
A májat leöblítjük, eltávolítjuk róla a hártyákat, inakat, majd nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk.  A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk.  A szőlőt leszemezzük, a nagyobb szemeket félbevágjuk.
 
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, ropogósra pirítjuk benne a leöblített zsályaleveleket, majd félretesszük őket.  Az olajba fektetjük a májdarabokat, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (2-2 perc), aztán alájuk öntünk 1 deci bort, borsozzuk, és mérsékelt tűzön, félig lefedve 5-6 percig pároljuk. Csak a végén sózzuk, melegen tartjuk.
 
Egy másik serpenyőben felhevítjük a vajat/margarint, beledobjuk a szőlőt, meghintjük a balzsamecettel, egy kevés sóval és borssal, fedő nélkül 1-2 percig forrósítjuk. Hozzákeverjük a maradék 1 deci borban elkevert keményítőt, és éppen csak összeforraljuk.
 
A májat a mártással együtt nem túl mély tálra rendezzük, köré merjük a szőlőmártást és a pirított zsályalevelekkel díszítjük.

Tojásos sóskakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg sóska, 1 db tojás, 2 dl tej, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött fekete bors, kevés cukor, 1 húsleveskocka

Elkészítése:

A sóskát megtisztítjuk vastag ereitől, majd összevágva a felforrósított olajon megfonnyasztjuk. Ezután egy deci vizet öntünk rá, és turmixgépbe téve pépesre zúzzuk. A tejben elkeverjük a lisztet, és összeöntjük a habosra felvert tojással.

Leveses fazékba tesszük a sóskapürét, ráöntünk 6 deci vizet és felforraljuk. Beletesszük a húsleveskockát, megborsozzuk és néhány percig főzzük. Ezután lassan belecsurgatjuk a tojásos-lisztes tejet, de csak akkor keverjük meg, ha a tojás láthatóan foszlányokban megszilárdult a levesben.

Ízlés szerint cukorral és kevés sóval ízesítjük, majd 10 percig állni hagyjuk és tálaljuk.

Lucullusi spagetti bőségtál (Hajas László, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: Paradicsomos ragu: nagyobb fürtös paradicsom, póréhagyma, petrezselyem, fokhagyma, bazsalikom, pesto, olívaolaj, só, bors, pármai sonka. Aglio olio(csípős-fokhagymás): 1 fej fokhagyma, kaliforniai paprika, chili paprika, petrezselyem, olívaolaj, parmezán sajt. Spenótos gorgonzolás: 20-30 dkg spenót, 3-4 dl főzőtejszín, 4-5 gerezd fokhagyma, 10-15 dkg gorgonzola sajt, olívaolaj, só, bors, dió, spagetti

Elkészítési mód:

Paradicsomos ragu:

A forró vízbe áztatott paradicsomról húzzuk le a héját. A 2 csomag apróra vágott petrezselymet körülbelül fél dl olívaolajba lassú tűzön dinszteljük meg, majd dobjuk bele a szintén apróra vágott póréhagymát, a 2-3 gerezd szétpasszírozott fokhagymát és az apróra vágott 6-8 levél bazsalikomot. 1-2 perc után bele rakhatjuk a paradicsomot, a sót, a borsot és az egy evőkanál pestot is.
Díszítés: Hajsütő vassal formázott pármai sonka.

Aglio-olio:

Vágjunk apróra fél kaliforniai paprikát, 1 fej fokhagymát, 3 csomag petrezselymet és tetszés szerinti mennyiségű chili paprikát. Az egészet egyszerre dobjuk bele a 2-3 dl forró olívaolajba.
Díszítés: Krumplipucolóval szeletelt parmezán sajt.

Spenótos-gorgonzolás:

Körülbelül fél dl olívaolajba dobjuk bele az ujjnyi szélességre vágott spenótot, majd amikor összeesett, rakjunk rá 5-6 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot és jöhet a tejszín. Forrás után rakjuk bele a gorgonzolát és kevergessük folyamatosan.
Díszítés: Kávéskanállal formázott gorgonzola gombóc és reszelt dió.

Egészben sült sárgarépafasírt

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zab- vagy búzapehely, 1 kiskanál köménymag, 2 kiskanál fűszerpaprika,  1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, só, bors

Elkészítése:

A répákat megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. A főzővizében összenyomkodjuk, beleszórjuk a zabpelyhet, a zsemlemorzsát, az olajon megpirított hagymát és fokhagymát, a fűszereket, a vágott zöldpetrezselymet. A masszát fél órán át állni hagyjuk.

Közben egy fasírtformát kiolajozunk és zsemlemorzsát szórunk bele, alaposan körbeforgatjuk, hogy ne maradjon üres folt a forma belsejében. A masszát beletöltjük, és előmelegített sütőben 180 °C-on 60-70 percig sütjük.

Zöldsalátával, rizzsel, burgonyával tálaljuk.


Ha kis pogácsákat formálunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, nagyon forró, bő olajban ki is süthetjük.

Cseresznyés piskóta habcsókkal díszítve

Hozzávalók: 60-70 dkg cseresznye, 3 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1-1 dl víz, 3 tojásfehérje, csipetnyi só

Elkészítése:

A cseresznyéket alaposan átmossuk és leszedjük a szárakról, de nem magozzuk ki.

Az egész tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat kikeverjük 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral és kevés vízzel. A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük.

Óvatosan, laza mozdulatokkal összedolgozzuk a habot a tojássárgás masszával, miközben rászitáljuk a lisztet és a sütőport is. Kiolajozott, kilisztezett kerek tortaformába öntjük, majd beledobáljuk a cseresznyéket. Előmelegített 180-200 °C-os sütőbe tesszük, és kb. 30-40 perc alatt megsütjük.

A sütési idő felénél kissé mérsékelhetjük a hőfokot, esetleg le is takarhatjuk sütőpapírral a tortát, nehogy megégjen a teteje.

Közben felverjük a 3 tojásfehérjét 10 dkg cukorral, és mielőtt teljesen készre sülne a tortánk, kiemeljük a sütőből, habzsákból rányomjuk a cukrozott tojásfehérjét, és visszatesszük még 5 percre sülni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol jól átsült-e, mielőtt kivesszük.

Pikáns zöldbab

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg zsenge zöldbab, 2 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 1/2 citrom leve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, őrölt bors, 1 húsleveskocka, 1 mk. őrölt kömény, 1 ek. édes mustár

Elkészítése: 

A zöldbabot megtisztítjuk, de egészben hagyjuk, és a húsleveskockával ízesített vízben nem teljesen puhára főzzük. Ezután leszűrjük (de a főzőlevet ne öntsük ki, kitűnő leves készülhet belőle tejfölös-vajas habarással besűrítve).

Két deka vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, beletesszük a zöldbab felét, és a többi, felolvasztott vaj felével meglocsoljuk. A tejfölt a zúzott fokhagymával, a citromlével, a mustárral és az őrölt köménnyel simára keverjük, és a felét a zöldbabra simítjuk. A maradék zöldbabbal betakarjuk, erre a maradék pikáns mártás, rá az olvasztott vaj maradéka kerül. A végén zsemlemorzsával meghintjük, és a forró sütőbe tolva megsütjük.

Gazdagabban: Ha van maradék sült csirkénk vagy más pecsenyénk, ezt laskára vágva a két zöldbabréteg közé hintjük. De dúsíthatjuk füstölt hús csíkokkal is.

Avokádós bagettkarikák

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 rúd bagett, 1 avokádó, 2 ek. margarin, 2 ek. tejföl, 2 tk. citromlé, 2 ek. fenyőmag, bazsalikomlevelek

Elkészítése:

A sütőt 200 °C-fokra előmelegítjük. A bagettet 2 cm vastag karikákra vágjuk, rácsra rakjuk és kb. 10 percig pirítjuk a sütőben.

Az avokádót meghámozzuk, kimagozzuk, húsát villával péppé zúzzuk, simára keverjük a margarinnal, a tejföllel, sóval, borssal, a citromlével ízesítjük.

A fenyőmagot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. A krémmel megkenjük a bagetteket, és rászórjuk a fenyőmagot. Bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Pizzás bagettek

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg cukkini, 1 kis konzerv morzsolt kukorica, 1 tasak milánói makaróni alappor, 1 nagy bagett, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A cukkinit megmossuk, lereszeljük. A kukoricát lecsepegtetjük. A milánói makaróni alapot simára keverjük fél liter vízzel, és felforraljuk. Beleszórjuk a cukkinit, a kukoricát, és 5 percig forraljuk.

A sütőt 220 °C-fokra előmelegítjük. A bagettet nem túl vékonyra felszeleteljük, a szószt szétosztjuk a kenyérszeleteken, megszórjuk a sajttal, és a sütőben kb. 15 percig pirítjuk.

Pórés rétes

Hozzávalók 4 rúdhoz: 1 csomag réteslap (8 lapos), 4 közepes póréhagyma, 3-4 ek. olaj, só, őrölt bors, 2 egész tojás + 3-4 tojás szétválasztott sárgája és fehérjéje, 2 ek. zsemlemorzsa, olaj a kenéshez

Elkészítése:

A póréhagymákat megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és 3-4 evőkanál olajon, sóval, őrölt borssal jó puhára pároljuk. A póré annyi levet ereszt, hogy nem kell alá víz.

Ezután a tűzről levesszük, langyosra hűtjük, majd két egész tojással, 3-4 tojássárgájával, meg azok habbá vert fehérjéjével elkeverjük. (Ajánlatos bele két evőkanál zsemlemorzsát is tenni, az jól "köti".)

Egy réteslapot kiterítünk, olajjal megkenjük és ráteszünk egy másik lapot. A hosszanti oldalára egy csíkban rákenjük a pórés töltelék negyedét és a rétest összegöngyöljük. A többi lapot ugyanígy készítjük el, így végül négy szép karcsú rudat kapunk. Kiolajozott sütőlemezre fektetjük, a tetejét is megkenjük olajjal, és forró sütőben, erős lángon szép pirosra sütjük.

Ha megsült, legalább 10 percig állni hagyjuk, csak utána vágjuk fel kétujjnyi széles, ferde szeletekre.

Csokoládés-banános szelet

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 3 érett banán, 25 dkg puha margarin, 25 dkg kristálycukor, 4 tojás, 10 dkg reszelt étcsokoládé; a mázhoz: 20 dkg étcsokoládé, kevés tej, 1 ek. margarin
 
Elkészítése:
 
A sütőport összekeverjük a liszttel. A banánt meghámozzuk és villával szétnyomkodjuk.  A margarint összekeverjük a cukorral és a banánnal, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd belekeverjük a sütőporos lisztet és a reszelt csokoládét.
 
Kivajazunk egy normál méretű tepsit, belesimítjuk a tésztát, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a tepsiben kissé hűlni hagyjuk.
 
Elkészítjük a mázat, simára keverjük és bevonjuk vele a kihűlt tészta tetejét. Szeletelve kínáljuk. Ha a mázat fényesebbre, lágyabbra szeretnénk, a margarin helyett olajjal keverjük el az olvasztott csokoládét.

Sajtos-lecsós metélt

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szélesmetélt, 2 dl tejföl, 6 dkg reszelt sajt, 1 fej hagyma, 15 dkg szalonna, 2 késhegynyi pirospaprika, 4 zöldpaprika, 2 paradicsom, só, bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

Forrásban lévő sós vízben szokásos módon kifőzzük a metéltet. A tejfölt elkeverjük 2 deka reszelt sajttal, kissé megborsozzuk, majd a kifőtt tésztával összeforgatjuk. Az egészet margarinnal kikent tűzálló tálba terítjük, és forró sütőben pirulásig sütjük.

A felkockázott szalonnát felolvasztjuk és üvegesre pároljuk benne a felaprított hagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd a tűzre visszatéve hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát. Kissé megpároljuk és beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és a tésztába forgatjuk, majd a maradék sajttal megszórva további 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Nyúlragu

Hozzávalók 4 személyre: 1 nyúlgerinc, 5 dl joghurt, fehérbor, mustár, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 zeller, 1 csomó újhagyma (vagy 1 szál póréhagyma), babérlevél, 1 dl olaj, só, bors, kakukkfű
 
Elkészítése:
 
A húst nagyobb darabokra vágjuk, majd mustárral megkenjük és leöntjük a joghurttal.  A zöldségeket karikára vágjuk és a hús mellé rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és az olajjal meglocsoljuk. Az így elkészített, bepácolt húst fóliával letakarjuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
 
A húst a pácból kiemelve kevés olajon hirtelen elősütjük, majd egy tepsibe tesszük és előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Sütés közben fehérborral locsolgatjuk.
 
A zöldségeket a pácból kivéve külön kevés olajon megfuttatva a hús mellé tesszük. Metélt tésztával körítve tálaljuk.

Tyúkhúsleves zsemlegombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 1 tyúk, 2 l víz, leveszöldség (sárgarépa, zeller, stb.), 2 evőkanál zöldborsó, egy kis fej hagyma, só, bors, csirkeaprólék (zúza, máj, és szív), 2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, őrölt szerecsendió, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tyúkot megtisztítjuk, megmossuk, és a megtisztított zöldséggel, a megmosott, de nem hámozott hagymával (a hagymahéjtól tiszta lesz a leves!) és a csirkeaprólékkal együtt hideg vízben feltesszük főni, és lassú tűzön egészen lassan forraljuk.

A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejjel, a tojásokkal, sóval és borssal keményebb masszává dolgozzuk össze, egy kicsit pihentetjük. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk.

Ha a tyúk megpuhult, kivesszük a levesből, lehúzzuk a bőrét, a húst lefejtjük a csontjáról, és kockákra vágjuk. A zöldséget szintén kockára vágjuk. A visszamaradt levest sóval, borssal ízesítjük, leszűrjük, és ismét felforraljuk.

Ekkor a petrezselymet belekeverjük a zsemlegombóc tésztájába, szerecsendióval ízesítjük, és egy kevés zsemlemorzsával megkötjük. Apró gombóckákat formálunk a masszából, s a forrásban lévő húslevesbe téve kb. 10-15 percig főzzük.

Ekkor beletesszük a levesbe a kockákra vágott húst és zöldséget, a tetejét megszórjuk petrezselyemmel, és forrón tálaljuk ezt a régi időkre emlékeztető finom, erős tyúkhúslevest.

Rakott káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg savanyú káposzta,  1 fej hagyma, 6 db tojás, 4 db paradicsom, 5 dkg zeller, 12 dkg rizs, 1 dl olaj, 4 dl tejföl, 15 dkg szeletelt füstölt sajt, 2 db babérlevél, 1 ág rozmaring, 1 evőkanál durvára vágott petrezselyem, só

Elkészítése:

A káposztát mosd át. Az olaj felén pirítsd meg a finomra vágott hagymát. Tedd rá a káposztát, reszeld bele a zellert. Tedd bele a babérlevelet, a rozmaringot, sózd meg, és 2 dl víz hozzáadásával, letakarva párold 40 percig. Közben a tojásokat főzd meg, a rizst párold meg.

Amikor kész, a káposztát és a rizst rétegezd hőálló üvegtálba. Alulra tedd a káposzta felét, tedd rá a rizst, arra a szeletelt paradicsomot és a szeletelt sajtot. Szórd rá a petrezselymet, a karikára vágott tojást sorban rakd le, sózd meg, és takard be a káposzta másik felével. Kend rá a tejfölt, és előmelegített sütőben süsd 30-40 percig.

Ananászos finomság

Hozzávalók kb. 40 szelethez: A tésztához: 25 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 3 ek. cukor, 1 tasak vanillincukor, 15 dkg vaj, A tetejére: 70 dkg ananászkarika (konzerv, a levével együtt), 1 kg zsírszegény túró, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 1 csomag vaníliaízű desszertöntetpor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojás, 5 dl tejszín, A mázhoz: 1 tasak színtelen tortazselépor, 2 ek. cukor

Elkészítése:

Kikenünk egy kb. 30×40 cm nagyságú, magas peremű tepsit. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.

A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, a vajat, és a konyhai robotgéppel először alacsony, majd magas fokozaton alaposan összedolgozzuk.

Lisztezett deszkán a tésztát 30×40 cm téglalappá nyújtjuk és a tepsibe nyomkodjuk. Villával több helyen megszurkáljuk, és a sütőben 10-15 perc alatt elősütjük. A tepsit rácsra húzzuk. (A sütőt nem kapcsoljuk ki.)

Az ananászt lecsepegtetjük, levét felfogjuk, vízzel 5 dl-re kiegészítjük. A  túrót simára keverjük a cukorral, a pudingporral, az öntetporral, a reszelt citromhéjjal és a tojással. A tejszínt kemény habbá verjük és a krémbe forgatjuk. Az elősütött tésztára kenjük, és elosztjuk rajta az ananászkarikákat. Ismét betesszük a sütőbe, és további 50 perc alatt készre sütjük.

A tepsit rácsra emeljük, és a tésztát így hagyjuk kihűlni. A torta zseléporból a cukorral és az ananászlével a tasakon olvasható leírás alapján mázat készítünk, és bevonjuk vele a süteményt. Ha a máz megdermedt, az ananászkarikák között szeletekre vágjuk.

Hajós tészta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg szélesmetélt, 1 l tej, 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 5 dkg margarin

Elkészítése:

A száraztésztát fél liter vízben és fél liter tejben puhára főzzük. Leszűrjük, majd olvasztott margarinba tesszük.

A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral elkeverjük és dúsítjuk a tojások felvert fehérjével. Összekeverjük a tésztával és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.


Nyúlcombok boros zöldségmártásban

Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb nyúlcomb, 1 nagy fej hagyma, 1 póréhagyma, 40 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zeller, 2 dl száraz fehérbor, só, bors, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2+2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, citromlé, 5 dkg champignon gomba
 
Elkészítése:
 
A húst leöblítjük és üvegtálba fektetjük. A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk. Fél liter víz és a bor keverékében 5 percig forraljuk a zöldségeket, beleteszünk egy kávéskanál sót, a babérlevelet, a fokhagymát és 10-20 szem borsot, majd langyosra hűtjük, és a húsra öntjük. Lefedjük, egy éjszakán át a hűtőben pácoljuk.
 
Másnap a combokat szárazra töröljük és 2 evőkanál forró olajban megkapatjuk. Hozzáadjuk a pácot és fedő alatt puhára pároljuk. A fokhagymát és a babérlevelet kidobjuk.
 
A húst és 4 evőkanál darabos zöldséget félreteszünk, a többit botmixerrel péppé zúzzuk, hozzáadjuk a liszttel elkevert tejfölt, ízlés szerint citromlét, és összeforraljuk. Visszatesszük a húst, és jól átforrósítjuk.
 
A maradék olajban megpirítjuk a felszeletelt gombát, majd beleforgatjuk a félretett zöldséget. A húst tálra rendezzük, köré szedjük a mártást és a gombás zöldséget, végül petrezselyemmel díszítjük.
 
Főtt burgonya, krokett vagy zsemlegombóc illik hozzá.

süti beállítások módosítása