ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tejszínhabos ribiszkekrém

2010. április 12. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg ribizli, 3 dl ribizlizselé, 20 dkg cukor, fél citrom leve, 1 púpozott ek. zselatin, 3 dl tejszín
 
Elkészítése:
 
A cukrot 1 deci vízben a gyümölcszselével és a citromlével simára keverjük. A feloldott és leszűrt zselatint hozzáadjuk, és végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk.
 
Talpas poharakba vagy üvegtányérokba osztjuk. A tetejét szép ribiszkeszemekkel díszítjük, és a krémet behűtjük.
 
Babapiskótával kínáljuk.
 
(Ha nincs ribizlizselénk, 1 kiló ribizliből és 80 deka cukorból készíthetünk. A ribizlit 5-10 percig pároljuk, majd áttörjük és megmérjük. A cukrot hozzáadjuk, és állandóan kevergetve tovább főzzük, amíg a tányérra cseppentett ribizli kocsonyásodni nem kezd.)

Sült lecsós tészta

Hozzávalók 4 személyre: 2 db kis padlizsán meghámozva és darabokra vágva, 2 db piros paprika félbevágva, kimagozva és darabokra vágva, 2 db cukkíni meghámozva és darabokra vágva, 2 db vöröshagyma vékonyra szeletelve, 4 gerezd fokhagyma meghámozva, egészben, 2 evőkanál olívaolaj, 400 g érett paradicsom, összevágva, 350 g pennetészta, 2 bő maroknyi bazsalikomlevél

Elkészítése:
 
Keverd össze a tepsiben/sütőedényben a zöldségeket, a fokhagymát, az olajat és a fűszereket. Süsd 20 percig 200 fokon, majd tedd hozzá a paradicsomot, és süsd további 10 percig.
 

Főzd meg a tésztát, öntsd le a főzővizet, de tegyél félre belőle 4 evőkanállal.

Keverd a zöldségekhez a tésztát, a vizet és a bazsalikomot.

Tálalás előtt még törj a tetejére egy kis fokhagymát!

Tejfölös kacsamell

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg kacsamell, 70 dkg krumpli, 2,5 dl tejföl, 3 tojássárgája, 1 mk. őrölt szerecsendió, 3 gerezd fokhagyma, 1 narancs reszelt héja, só
 
Elkészítése:
 
A kacsamellet lebőrözzük és csíkokra metéljük.
 
A meghámozott krumplit 3 mm-es karikákra vágjuk.
 
A tejfölben simára keverjük a tojássárgákat, megfűszerezzük a szerecsendióval, a zúzott fokhagymával és a narancs lereszelt hájával, végül enyhén megsózzuk.
 
Egy magasabb falú tűzálló tálban vagy tepsiben elrendezzük a krumplit, ráterítjük a kacsahúst, majd az egészet leöntjük a fűszeres tejföllel. Előmelegített sütőben, közepes lángon, alufóliával lefedve 1 órát sütjük, az utolsó 7-8 percben a fóliát leemeljük, és ropogós pirosra sütjük.

Sült gomba

Hozzávalók: személyenként min. 5 db egyforma csiperkegomba, fél citrom, petrezselyemzöld, 3-5 nagy gerezd fokhagyma, só és 4-6 evőkanál olaj a sütéshez, 20 db gombára számolva szükséges még 5 dkg reszelt sajt és 3 csapott evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítése:

A gombák szárát szedd ki, fejét kapargasd le és jól mosd meg, csöpögtess rá citromlevet.

A gomba szárát, a fokhagymát, a petrezselyem zöldjét vágd igen apróra, add hozzá a sajtot és a zsemlemorzsát, jól keverd össze, és helyezd a gomba üregébe. 180 °C-os előmelegített sütőben süsd 15 percig letakarva!

Közben keverd össze a sajtot a zsemlemorzsával, halmozd a gombára, és takarás nélkül süsd még öt percig.

Szedd papírszalvétára, és csöpögtesd le a levét. (A tepsiben maradt léből 1 evőkanál liszttel elkevert 1 dl tejjel szószt is készíthetsz, amit például rizshez kínálhatsz).

Sütőtökpuding

Hozzávalók 4 személyre: 2 csésze főtt, pépesített sütőtök, 1 1/2 csésze zabpehely- vagy kölesliszt, méz, 1/2 csésze dió apróra vágva, egy csipet tengeri só

Elkészítése:
 
Hámozd meg a sütőtököt, a magokat kapard ki. Szeld nagy darabokra a zöldséget, és süsd puhulásig. Botmixerrel pépesítsd.
 

A lisztet háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben tedd fel főni. Add hozzá a sütőtököt, és főzd együtt sűrűre.

Ízlés szerint édesítsd mézzel, majd szedd vízzel kiöblített tálkákba, a tetejére pedig szórj apróra vágott diót.

Spenótos penne

Hozzávalók 4 személyre: 1 zacskó mélyhűtött spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 dl főzőtejszín, 1 kg penne tészta, 10 dkg juhtúró, 10 dkg sovány sajt, vaj a sütőforma kikenéséhez

Elkészítése:

Olvaszd ki a mélyhűtött spenótot, majd saját levében 5-10 percig főzd. Nyomd bele a fokhagymát, sóval, csipetnyi borssal ízesítsd, végül lassan, állandó kevergetés mellett öntsd hozzá a tejszínt. Forrald fel újra, majd vedd le a tűzről.

Közben főzd meg a penne tésztát.

Egy tepsit vagy jénait vajazz ki, és keverd össze benne a tésztát a spenótos szósszal. Morzsold bele a juhtúrót, a tetejére pedig szórj reszelt sajtot. A sütőedényt fedd le, különben sütés közben kiszárad a tészta!

Amikor a sajt megolvadt a tetején, már el is készült.

Töltött kacsa

Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész kacsa, só, 2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 zsemle, 1 tojás, 10 dkg főtt füstölt hús, bors, késhegynyi kakukkfű
 
Elkészítése:
 
A kacsa belsejét sóval, kakukkfűvel bedörzsöljük.
 
Az olajon megpirítjuk a reszelt hagymát, belekaparjuk a kacsa máját, és a tűzről levéve összegyúrjuk a tejben megáztatott, majd kinyomkodott zsemlével, a tojással, az összevagdalt füstölt hússal, sóval, borssal, kakukkfűvel.
 
A tölteléket a kacsa hasüregébe töltjük, és kivajazott alufóliába csomagoljuk, majd forró sütőben 1 óráig sütjük.
 
Ezután a fóliát szétbontjuk, és a húst ropogósra sütjük.

Spenóttal töltött gombafejek

Hozzávalók 4 személyre: 12 darab nagyobb szemű csiperkegomba, 70 dkg spenótlevél, 10 dkg natúr kecskesajt, 10 dkg füstölt kecskesajt, 1 gerezd fokhagyma, kevéske reszelt szerecsendió, darált bors, extra szűz olívaolaj, 1 ág friss kakukkfű, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
 
A gombafejekből törjük ki óvatosan a tönköt, a kalapja külső részét mossuk meg. Tegyük egy tálcára, csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, és tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.
 
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, tegyük bele a befűszerezett gombákat, majd mindkét oldalát erős lángon süssük 3-3 percig, utána szedjük át egy tepsire.

Mossuk meg alaposan többször hideg vízben a spenótleveleket, dobjuk forrásban lévő sós vízbe, forraljuk meg, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Hűtés után tegyük egy szűrőedénybe, majd kezünkkel jól nyomkodjuk ki a vizet.

Egy serpenyőben kevéske olívaolajon forrósítsuk meg a zúzott fokhagymát, tegyük rá a leforrázott spenótleveleket. Daráljunk rá borsot, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, és ízesítsük sóval. Tegyük hozzá a felkockázott kecskesajtot, majd az egészet keverjük jól össze.
 
Kezünkkel formázzunk gombócokat a sajtos spenótból, és tegyük az elősütött gombafejek közepébe. Szórjuk meg reszelt parmezánnal, majd előmelegített sütőbe téve, 160 fokon süssük 15 perc alatt készre.
 
Parmezános polentával kínáljuk.

Sült gesztenyepuding

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gesztenye, 10 dkg cukor, 3 tojás, 1 dl tej, 7 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
 
Elkészítése:

Szabadítsd meg a gesztenyét a héjától, párold puhára, majd a hártyáját is távolítsd el.

Törd át a megpuhult gesztenyét krumplinyomón, majd add hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját, 5dkg vajat, a tojásokat és a tejet. Jól keverd össze, és ha túl híg lenne, sűrítsd egy kis zsemlemorzsával.

Egy kisebb kuglófformát vajazz ki, béleld ki zsemlemorzsával, és tedd bele a gesztenyemasszát. 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt készül el.

Ropogós tészta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rövid csőtészta, só, 1 kis fej vöröshagyma, diónyi vaj, 10 dkg szeletelt bacon, 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 húsleveskocka, 2 dl főzőtejszín, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors
 
Elkészítése:
 
A tésztát lobogva forró sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk.
 
A rövid csíkokra vágott szalonnát serpenyőben ropogósra sütjük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és melegen tartjuk.
 
Visszamaradt zsírjában a megtisztított, felaprított hagymát megfuttatjuk, a zöldborsót beleszórjuk, és 2 deci vízzel felöntjük. A leveskockát belemorzsoljuk, felforraljuk, és amikor a zöldborsó megpuhult, a tejszínt is belecsorgatjuk. Még néhány percig kevergetve forraljuk, végül a tésztát a mártásba forgatjuk.
 
Óvatosan megsózzuk, jól megborsozzuk, a ropogós szalonnát belekeverjük, és felaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Aszalt szilvával töltött kacsa

Hozzávalók 4 személyre:  1 közepes méretű kacsa, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 25 dkg aszalt szilva, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál bors, 1 kiskanál egész köménymag, só


A kacsát alaposan megtisztítjuk és megszárítjuk, hogy ne legyen vizes.

Külön edényben, 2-3 dl langyos vízbe áztatjuk az aszalt szilvát.

Közben az olajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a borsot ízlés szerinti mennyiségű sóval összekeverjük. A kacsát kívül-belül, a bőre alatt is alaposan bekenjük a fűszeres olajjal.

A hasüregét megtöltjük a kissé felpuhult szilvával, tepsibe tesszük, aláöntjük a szilva áztató vizének maradékát, és megszórjuk köménymaggal. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

Le is takarhatjuk, akkor gyorsabban párolódik. Mérettől függően körülbelül másfél óra a sütési idő.

Legjobb körete a kacsa mellett, a tepsiben vele együtt sütött, apró szemű burgonya.

 

*  Készíthető csirkéből, libából, fácánból vagy pulykából is.

Sajtos töltött gomba burgonyaágyon

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg sovány sonka, 24 db nagy gomba, 15 dkg vaj, 5 dkg prézli, 15 dkg reszelt sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, ételízesítő, 1 kg burgonya, 5 dl tejföl
 

Elkészítése:

A vörös- és a fokhagymát apróra vágjuk, a sonkát felkockázzuk.

A gombák szárait kitörjük, apróra vágjuk, majd a hagymával és a sonkával a vaj felében 5 percig pároljuk. Belekeverjük a prézlit, 5 deka sajtot és a petrezselymet, majd ételízesítővel ízesítjük, és levesszük a tűzről.

A többi vajat is megolvasztjuk, a felét tepsibe öntjük.

A burgonyát megtisztítjuk, megfőzzük, kicsit összenyomkodjuk, tejföllel meglocsoljuk. Ez lesz a gomba ágya.

Ráhelyezzük a töltött gombákat, és rásimítjuk a maradék tejfölben elkevert 10 deka sajtot, kevés vajat ráforgácsolunk, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Spanyol narancskrém

Hozzávalók 4 személyre: 6 dkg kristálycukor, 2,5 dkg zselatinpor, 4 tojás, 0,5 l tej, 1 dl tejszín, 3 narancs, 1 evőkanál citromlé, 0,5 dl sherry, csipetnyi só és őrölt fahéj, 10 dkg apróra vágott dió vagy mandula


Keverd össze a zselatinport, a cukrot, a sót és a fahéjat, add hozzá a tojások sárgáját meg a tejet, és vízgőz fölött kevergetve főzd sűrűre. Ha kihűlt, tedd hűtőszekrénybe, amíg meg nem szilárdul.

2 narancsot hámozz meg, a gerezdeket vágd félbe, és áztasd a sherryben.

A tojásfehérjékből verj kemény habot, és verd föl a tejszínt is.

A kihűlt krémet keverd össze a sherrys naranccsal, ízesítsd a citromlével, lazán forgasd bele a tojás- majd a tejszínhabot.

Poharakba töltve tedd hűtőszekrénybe, tálaláskor díszítsd narancsszeletekkel, és szórd meg dióval.

Paradicsomos-bazsalikomos tollhegy kagylóhússal

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tollhegy tészta, 20 dkg póréhagyma, 80 dkg kagylóhús, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 10 db szép húsos paradicsom, 2 cs. bazsalikom, 2 dl paradicsomlé, 2 dl fehérbor, 40 szem olívabogyó, só, friss darált bors

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk.

A paradicsomokat lobogó forró vízbe tesszük 8-10 másodpercre, majd kivesszük, és egyből hideg vízben lehűtjük. Így a bőre könnyen eltávolítható. Ha megtisztítottuk, kettévágjuk, és a magjait kikaparjuk, majd kis kockára összevágjuk.

Az olajon megfuttatjuk a gorombára összevágott pórét, majd rátesszük a zúzott fokhagymát, jól elkeverjük, és ráöntjük a bort. Forraljuk a felére.

Hozzáadjuk a paradicsom kockát, kagylóhúst, sót, borsot, bazsalikomot és 1-2 percet összeforgatjuk.

Ráöntjük a paradicsomlevet, rátesszük az olajbogyókat, és összeforraljuk.

A tésztát leszűrjük, öblítés nélkül összekeverjük a paradicsomos raguval és tálaljuk.

Káposztás gombócok kacsaaprólékkal

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg kacsaszárny, szárnytő, hát vegyesen, 50 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg húsos szalonna, 1 fej hagyma, 2 szem alma, 1 tk. majoránna, só; a gombóchoz: 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 0,5 dl tej, 1-1,5 dl víz, só
 
Elkészítése:
 
A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, rátesszük a finomra vágott hagymát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a kimosott káposztát, 1-2 deci vizet, és letakarva 20 percig pároljuk.
 
A kacsahúst megsózzuk, majoránnázzuk, tepsibe tesszük, felöntjük 1 deci vízzel, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.
 
Az élesztőt 1 kanál cukorral, fél deci langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. A maradék lisztet tálba szitáljuk, 3 csipet sóval összekeverjük, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Langyos vízzel tésztát készítünk és letakarva langyos helyen megkelesztjük. Ha megkelt, átdolgozzuk.
 
A kacsadarabokat kivesszük a tepsiből, helyére tesszük a káposzta háromnegyedét, a felszeletelt almát, majd a kacsadarabokat.
 
A tésztából tojásnyi gombócokat formálunk, és a káposztába vájt kis mélyedésekbe tesszük. Betakargatjuk a maradék káposztával, ráöntjük a levet, majd visszatesszük a sütőbe, és 160 fokon 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Sárgabarackos rizskehely

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 40 + 80 g kristálycukor, só, 4 dl tej, 120 g kerek szemű rizs, 500 g sárgabarack, 1 dl fehérbor, 1 kávéskanál  őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál  étkezési keményítő, 2 + 1 dl tejszín

Elkészítése:

A citrom levét kinyomkodjuk, héját felcsíkozzuk.

A vaníliás cukrot a 40 g kristálycukorral, a citromhéjjal és 1 csipet sóval együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük. Hideg vízfürdőben kihűtjük, végül kiemeljük belőle a citromhéj darabokat.

80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a borral és 2 evőkanál citromlével.

Beletesszük a megtisztított, kimagozott sárgabarack szeleteket (8-10 szép barackot félreteszünk a díszítéshez), megszórjuk a fűszerekkel, élénk tűzön 2-3 percig főzzük.

Hozzáadjuk a 2 evőkanál hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak összeforraljuk (1 perc), majd hideg vízbe állítva kihűtjük.

2 dl tejszínt kemény habbá verünk. A rizshez keverjük előbb a maradék 1 dl felveretlen, majd a habbá vert tejszínt.

A barackmártással felváltva rétegesen kelyhekbe simítjuk, és legalább 2 órára behűtjük.

Tálalás előtt a félretett sárgabarackkal díszítjük.

Krumplis-sajtos tészta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg krumpli, 25 dkg szarvacskatészta, 20 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 1,5 dl tej, 2 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, só, bors

Elkészítése:

A meghámozott krumplit apróra daraboljuk, majd bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben 5 percig főzzük. Beleszórjuk a tésztát, és megfőzzük.

A tejszínt felforraljuk a tejjel, kevergetve megolvasztjuk benne a sajt 2/3-ad részét, és sóval, borssal ízesítjük.

A leszűrt krumplit és tésztát egy margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk és meglocsoljuk a mártással. Megszórjuk a maradék sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad.

A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a felhevített olajon ropogósra sütjük, és elosztjuk a tésztán.

Serpenyős hal

Hozzávalók 4 személyre: 60 kg tőkehalfilé, 2 evőkanál citromlé, só, bors, 80 dkg héjában főtt krumpli, 3 vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 tojás, 1,5 dl tejszín, 2 teáskanál mustár, 1 evőkanál olaj
 
A halfilét feldaraboljuk, a citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
 
A krumplit meghámozzuk, majd felkockázzuk, a szalonnát feldaraboljuk, a petrezselymet pedig összeaprítjuk.
 
A tojást, tejszínt, és a mustárt elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a petrezselyem felét.
 
A halat egy serpenyőben olajban kisütjük.
 
A szalonnát ropogósra pirítjuk, majd a hagymát üvegesre pároljuk, beletesszük a krumplit, és együtt sütjük. Hozzákeverjük a halat, sózzuk, borsozzuk.
 
A tojásos masszát a krumplira öntjük, lefedjük és készre sütjük, tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel.

Sajtos gombafej

Hozzávalók 1 személyre: 1 nagy fej csiperkegomba, 5 dkg tejszínes krémsajt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 gerezd fokhagyma péppé zúzva, 1 mk. finomra vágott erős paprika, 1 tk. finomra vágott petrezselyemzöld, só és kevés bors, néhány csepp olaj
 
Elkészítése:
 
A krémsajtba belekeverjük a fűszereket és a sót.
 
Az olajjal megkenjük a gomba külsejét, a lemezekkel fölfelé fordítva tepsibe tesszük és megtöltjük a sajtkrémmel.
 
Középmeleg sütőben a sajt megpirulásáig sütjük.

Sárgabarackkrém

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg érett sárgabarack, 10 dkg barnacukor, 2,5 dl fehérbor, 1 egész fahéj, 2 dkg kukoricapehely, 1 kis pohár brandy, 20 dkg jól behűtött habtejszín
 
Elkészítése:

Vágd félbe és magozd ki a barackot, tedd egy edénybe, add hozzá a bort, a cukrot és a fahéjat, és főzzük addig, míg a gyümölcs meg nem puhul (ez kb. 15 percet vesz igénybe). Vedd ki a fahéjat, és törd át szitán a barackot!

A kukoricapelyhet keverd el 2 evőkanál vízzel, majd öntsd a gyümölcshöz. Tedd vissza a tűzhelyre, és állandó keverés mellett főzd addig, míg be nem sűrűsödik.

Hagyd kihűlni, keverd hozzá a brandyt és a cukor nélkül felvert tejszínt. Szedd kis tálkákba vagy üvegpoharakba, hidegen tálald!

süti beállítások módosítása