ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Gesztenyés havas háztető

2010. április 26. - Dyna 122

Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 4 ek. liszt, 4 ek. cukor, 1/2 tasak sütőpor; a krémhez: 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg gesztenyemassza; a kekszmasszához: 25 dkg darált keksz, 2 ek. baracklekvár, 10 dkg darált dió, rum vagy rumaroma, 2 dl tej, 1 ek. kakaópor, 4 ek. cukor, 15 dkg vaj; a tetejére: 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A hozzávalókból a szokásos módon piskótát sütünk.

A pudingot megfőzzük a tejben, majd ha kihűlt, kanalanként az előzőleg a cukorral habosra kevert margarinba dolgozzuk. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát is. A krémet a kihűlt piskótára kenjük.

A kekszet összekeverjük a baracklekvárral, a darált dióval és kevés rummal. A tejet felfőzzük a kakaóval és a cukorral. Még langyosan belekeverjük a vajat és összeforgatjuk a kekszes masszával. Fólia között kinyújtjuk, és a krémre tesszük-nyomkodjuk.

A tetejét meghintjük kókuszreszelékkel, és hűtőszekrénybe tesszük.

Francia sütőtök

Hozzávalók 4 személyre: 1 db kb. 1-1,5 kg-os sütőtök (hosszúkás), 2 evőkanál méz, 1 diónyi vaj, 3 csipet frissen őrölt szerecsendió, 1 csipet tengeri só

Elkészítése:

A sütőtököt megmossuk, hosszában kettévágjuk és a magját eltávolítjuk. Egyforma nagyságú darabokra vágjuk.

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket (só, szerecsendió).

A tepsibe a sütőtök alá öntünk egy kis vizet és 180 C-fokra előmelegített sütőbe rakjuk. A tököt kb. 15 percenként megkenjük a mézes vajjal és ezt addig ismételjük, amíg a sütőtök meg nem puhul. Ezután a sütőt maximumra kapcsoljuk, és ha tehetjük, csak felső sütést alkalmazva rákaramellizáljuk a mézet.

Melegen tálaljuk és a maradék mézes vajat rálocsoljuk a tökre.

Duplán szilvás kocka

Hozzávalók: 30 dkg fagyos vaj, 45 dkg liszt, 1 üveg szilvalekvár, 20 dkg szilva, 30 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 2 nagy ek. tejföl, 10 dkg vágott dióbél, 1 kk. őrölt fahéj

Elkészítése:

Apróra kockázunk 16 dkg vajat és 25 dkg liszttel összedolgozzuk. Hozzáadunk 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót, a tojássárgáját, végül a tejfölt. Csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll. Lisztezett munkalapra borítjuk, gyorsan átgyúrjuk, kb. 10×15 cm-es, vastag lappá formáljuk, fóliába csomagoljuk, 2 órára a hűtőbe tesszük.

Addig a maradék lisztet és felolvasztott vajat 20 dkg porcukorral apró tésztamorzsává keverjük. Fóliával letakarjuk, felhasználásig a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A tésztalapot a tepsibe fektetjük, meghintjük fátyolnyi liszttel, majd egyenletesen belenyújtjuk a tepsibe. Megkenjük a lekvárral, rátesszük a megmosott, félbevágott szilvaszemeket, beszórjuk előbb a dióval és fahéjjal, majd a tésztamorzsával, és a sütőben 25-30 percig sütjük.

Ha megsült, kivesszük a tésztát a sütőből, és még melegen kb. 5×5 cm-es kockákra vágjuk (mert a kihűlt morzsa ropogóssá válik és törik!). A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve szervírozzuk.

Zöld tészta tejszínes sárgarépával

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag zöld színű szélesmetélt, 40 dkg sárgarépa, 2 ek. vaj, 1 dl tejszín/tejföl, 1 púpozott ek. liszt, cukor, petrezselyem, só

Elkészítése:

A sárgarépát hosszában vékony metéltre vágjuk vagy durvára reszeljük.

Mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat, belerakjuk a sárgarépát, és fedő alatt, időnként megkeverve puhára pároljuk. Közben egy csipet cukorral és kevés sóval ízesítjük.

Amikor már majdnem puha, megszórjuk a liszttel, a finomra vágott petrezselyemmel, és rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel/tejföllel. Olyan sűrűre főzzük, mint a főzeléket.

A sós vízben kifőzött, leszűrt tésztát tányérokra szedjük, és leöntjük a tejszínes sárgarépával.

Karácsonyi töltött pulyka

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb pulyka, 2 narancs, 20 dkg vaj, só, bors, édes pirospaprika, 4 ek. olaj; a töltelékhez: 10 dkg puha vaj, 10 dkg vöröshagyma, 3 jonatán alma, 25 dkg darált hús, 25 dkg kenyérbél, 2 kk. kakukkfű, 1 kk. zsálya, 2 kk. apróra vágott petrezselyem, 8 dkg dió, só, bors; a szószhoz: 5 dl húsleves kockából, 2 ek. liszt, 25 dkg nagyon hideg vaj
 
Elkészítése:
 
A töltelékhez egy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, megpirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a darált húst, majd egy nagy tálba öntjük.
 
Ugyanabban a serpenyőben megolvasztjuk a maradék vajat, és az apró kockákra vágott almát erős tűzön pirosra sütjük benne (de vigyázzunk, nehogy megpuhuljon és pépessé váljon!), majd a hagymás húshoz adjuk.
 
A kenyérbelet apróra felkockázzuk, és kevés tejjel megöntözzük. Ezt és a többi hozzávalót - a zöldfűszereket és a durvára vágott diót - szintén a tálba tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
 
A megmosott pulyka belsejét meglocsoljuk a kifacsart narancsok levével, és a hasüregébe lazán betöltjük a tölteléket, majd hústűvel összevarrjuk. A pulyka bőrét megkenjük 12 deka hideg vajjal, majd megszórjuk sóval, borssal és egy kevés pirospaprikával. Egy mély tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 3,5-4,5 órán át sütjük, közben a maradék 8 deka felolvasztott vaj és az olaj keverékével félóránként locsolgatjuk, ha elfogyott, akkor a saját levével öntözgetjük. 1 óra elteltével a tepsit lefedjük alufóliával.
 
A szószt úgy készítjük, hogy a tepsiben visszamaradt pecsenyeléhez hozzáöntjük a levest, folytonos keverés mellett a felére főzzük, félretesszük. Keveset elveszünk belőle, simára keverjük a liszttel, majd a többi levet hozzáöntve lassú tűzön, állandóan keverve addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű lesz. Beledobjuk a kis kockára vágott hideg vajat, és szószos tálban kínáljuk a töltött pulyka mellé.

Vaníliás kifli

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg darált mandula vagy dió, 5 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor

Elkészítése:

A lisztet, darált mandulát (vagy diót), cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot és a vajat összegyúrjuk. Ceruzavastagságú rudakra kisodorjuk, majd kb. 6 cm-es darabokra vágjuk és kifliket formálunk belőle. Kizsírozott sütőlemezen, közepes hőfokon megsütjük.

Még melegen megforgatjuk vaníliás cukorral összekevert porcukorban.

Sajtos bajor gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 8 db zsemle, 4 db tojás, 1 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, 1 ek. margarin, só, szerecsendió

Elkészítése:

A szikkadt, de nem száraz zsemléket apró kockákra vágjuk, tejjel meglocsoljuk. Rövid idő múltán megkeverjük, hogy a kockák minden oldalról beszívják a tejet. Ezután a zsemlekockákra ráöntjük a tojásokat, megsózzuk, szerecsendiót reszelünk rá, és alaposan összedolgozzuk. Vizes textilszalvétába lazán bekötjük, s lobogó, forró vízben kb. 30-40 percig főzzük.

Amikor megfőtt, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd a margarinnal kikent tűzálló tálban felszeleteljük. Meghintjük reszelt sajttal, és néhány percig forró sütőben sütjük.

süti beállítások módosítása