ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Póréleves juhsajttal

2010. április 02. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 szál póréhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dkg vaj, 1 tk. cukor, 1 késhegynyi pirospaprika, 1 tk. liszt, 1,25 l marhahúsleves kockából, csipetnyi só, bors, 15 dkg juhsajt

 
Elkészítése:
 
A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk.
 
A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra metéljük. A felforrósított vajban megfuttatjuk a kétféle hagymát, hozzáadjuk a cukrot és enyhén megbarnítjuk. Végül az átszitált lisztet és a pirospaprikát is hozzákeverjük, és rövid ideig pirítjuk, majd fölöntjük a marhahúslevessel.
 
Sóval, borssal fűszerezzük, majd kis lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a póréhagyma megpuhul.
 
A juhsajtot kockákra vágjuk, a levesbe tesszük, kis ideig tűzön hagyjuk, majd forrón tálaljuk.

Indiai Naan kenyér mangó chutney-val (Rippel, Vacsoracsata)

Hozzávalók: Naan kenyér: 3 csésze liszt, 5 tk. sütőpor, 1 pohár joghurt, 4-6 tk. olaj, 1 tk. só , 4 tk. cukor, 1 dl tej. Mangó chutney: 50 g cukor, 1 mangó, 10 g friss gyömbér, egy negyed narancs héja, egy lime héja, 1 passion fruit, 3 levél friss menta

Naan kenyér elkészítése:

Összekeverem a száraz hozzávalókat, majd a folyékonyakat, és jól összedolgozom. A masszát 6-8 darabra osztom, és ovális, 1/2-1 cm vastagságú lepényeket formálok belőle. Bekenem vékonyan olajjal, és 250 fokon kb. 3 percig sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, megkenem, és még 3 percig sütöm. Nem árt szemmel tartani, elég könnyen megéghet.

Mango chutney elkészítése:

Enyhén karamellizáljuk a cukrot. Hámozzuk meg a mangót, vágjuk apró darabokra, és adjuk a cukorhoz. Majd tegyük hozzá a lime és a narancs héját, a passion fruit húsát és a gyömbért.
Főzzük a csatnit, amíg a mangó és a passion fruit leve elpárolog.

Ha kihűlt a csatni, adjuk hozzá az apró darabokra vagdalt mentaleveleket.

Indiai szárnyaspörkölt bográcsban basmati sáfrányrizzsel (Rippel, Vacsoracsata)

Hozzávalók: Basmati rizs hozzávalói: fél kg basmati rizs, indiai szegfűbors, kardamommag. Szárnyaspörkölt hozzávalói: A marinádhoz: 1 kg csont nélküli csirkehús kockákra vágva (mell vagy comb), 1 bögre natúr joghurt, 1 maroknyi finomra vágott korianderzöld, 2 ek őrölt gyömbér, 5 gerezd passzírozott fokhagyma, 3-4 ek garam masala fűszerkeverék, 2 tk őrölt bors, 2 ek chilipor, 3 ek citromlé, 1/3 tk kurkuma; a szószhoz: 2 közepes vöröshagyma finomra aprítva, 6 gerezd fokhagyma felaprítva, 5 kardamom hüvely, 1 konzerv paradicsom vagy 6 közepes friss kis darabokra aprítva, 2 ek garam masala fűszerkeverék, 2 ek barnacukor, 1 bögre tejszín, 3 ek őrölt mandula, 3 ek olaj, só

Készítsük el a marinádot: keverjük össze a fűszereket a joghurttal egy nagy tálban, majd forgassuk bele a húsdarabokat. Fedjük le az edény és tegyük hűtőbe éjszakára, de minimum 4 órára.

A húsdarabokat szúrjuk nyársakra, hurkapálcákra. Grillezőben, vagy 200 fokra melegített sütőben (gáz 6-os) süssük puhára és barnára a húst kb. 20-25 perc alatt. Tegyük félre.

Mély serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük rá a hagymát és pirítsuk puhára. Ekkor tegyük bele a kardamom hüvelyeket és a fokhagymát, pirítsuk tovább 2-3 percig. Adjuk hozzá a garam masalát, barna cukrot, mandulát és paradicsomot, sót és jól keverjük össze. Főzzük míg a paradicsom szétesik és sűrű szósz állagú lesz.

Ekkor tegyük bele a már megsütött csirkedarabokart, keverjük el és főzzük kb. 10 percig. Keverjük bele a tejszínt, majd vegyük le a lángról. Tálaláskor szórjuk meg vágott korianderzölddel.

Nyári dilitorta (Rippel, Vacsoracsata)

Hozzávalók (piskóta): 7 tojás, 14 dkg cukor, 15 dkg liszt

A piskótatészta elkészítése:

A fertőtlenített tojásokat kettéválasztjuk. A lisztet megszitáljuk.A sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk.

A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és teljesen habbá verjük.

A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük. Utána a tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük.

Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált lisztet.

A kész piskótatészta kikenhető lapnak vagy tehetjük tortaformába (23 cm-es) is.
Ha tortaformába töltjük, mindig homorú alakúra húzzuk ki a piskóta tésztát, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön.

Sütés: Tortakarika 150-160 fokon vagy vékony piskótalap 160-180 fokon.

Mindig 2 ütemben süssük a tortakarikát! Először 10-15 percig magasabb (160-170 fok), azután alacsonyabb (150 fok) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg a piskóta.
A kisült tortakarika tetejét kézzel óvatosan megnyomkodva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a piskóta. A sületlen tésztának jellegzetes, zizegős hangja van.
A sütőből kivett tortakarikát ráfordítjuk egy rácsra, ami alulról szellőzik, és azon hagyjuk kihűlni.
Ha piskótalapot sütünk akkor vagy közvetlenül kenhetjük vajazott sütőlemezre, vagy sütőpapírra is.

Fontos:
1. Óvatosan forgassuk össze a habokat nehogy összetörjenek, mert akkor lapos lesz a piskóta.
2. Mindig jól keverjük el a lisztet hogy ne legyen „lisztcsomós” a végeredmény.
3. Figyeljünk a sütési hőfokokra, mert hideg sütőben lapos, szalonnás lesz, meleg sütőben viszont megég a tészta.
4. Az elkészült tésztát egyből tegyük a sütőbe, ne várjuk meg amíg összeesik.
5. A sütés első szakaszában ne nyitogassuk a sütőajtót, mert megfázik, összeesik a piskóta tészta.

A töltelék pedig egyszerű, mert sima gyümölcskocsonyát készítünk zselatinból, majd dermedés előtt beletöltjük a már elkészített és kívülről csokimázzal bekent tortára (a széleire hosszúkás csokirudakat rakjunk).

Díszítésnek napernyőt, fekvő figurát, esetleg kis labdát alkalmazhatunk.

Bujtatott burgonyapüré

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 20 dkg füstölt kolbász, 6 tojás, 1 kk. liszt, 7,5 dl tej, 10 dkg margarin, só
 
Elkészítése:
 
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd a margarinnal és 2,5 deci tejjel krumplipürét készítünk.
 
Mély tűzálló tálba öntjük, a tetejét sűrűn kirakjuk füstöltkolbász-szeletekkel, és ráöntjük a maradék tejjel, liszttel elhabart nyers tojásokat.
 
Ha a kolbász nem túl sós, kevés sót is teszünk a tojásba.
 
A sütőben világossárgára sütjük.

Gyors fánk eperpürével

Hozzávalók: 50 dkg túró, 25 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg porcukor, 2 cl rum, késhegynyi szódabikarbóna, reszelt citromhéj, csipetnyi só; a szóráshoz: fahéjas porcukor; az eperpüréhez: 30 dkg eper, 1 dl tejszín, 4 dkg porcukor
 

Elkészítése:

A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a liszttel, sóval és a szódabikarbónával. Az egészet összevegyítjük és tésztává dolgozzuk. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.

A fánkokat bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral.

Az eperpüréhez a megtisztított, megmosott epret összeturmixoljuk. A tejszínt a porcukorral félkemény habbá verjük és belevegyítjük a gyümölcspürébe. A fánk mellé fogyasztjuk

Pontyleves zöldségesen

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg-os ponty, 5 szál sárgarépa, 2 szárzellerág, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, szál póréhagyma, 10 dkg torma, 10 szem fehér bors, 1 babérlevél, 1 ek. tengeri só, kb. 2 l hideg víz

 
Elkészítése:
 
A pontyot óvatosan kifilézzük, a gerincét félretesszük, a farokuszonyát éles késsel levágjuk, a csontok között maradt húst kicsire kockázzuk.
 
Három megtisztított sárgarépát, a póréhagyma fehér részét és a szárzellert apróra vágjuk.
 
Az apróra vágott pontyhúst (a filék kivételével) az aprított zöldségekkel együtt hideg vízben feltesszük főni, és kis lángon kb. 1 órán át főzzük.
 
A maradék sárgarépát, a póréhagyma zöld részét és a tormát vékony csíkokra vágjuk.
 
A hallevet egy másik fazékba szűrjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldséget, rövid ideig forraljuk, a halfilét, 1 cm-es csíkokra vágjuk, majd a zöldséges hallevesbe tesszük.
 
Készre főzzük és ízlés szerint fűszerezzük.

Borsos töltött harcsa

Hozzávalók 4 személyre: 4 egyenként kb. 15 dkg bőr és szálka nélküli harcsafilé, ételízesítő, 1/2 fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, 6 ek. olaj, 1 csokor petrezselyem, 30 dkg halikra és haltej vegyesen, 3 tojás, só, bors

Elkészítése:

A halfilék vastagabb részét lapjában bevágjuk, kihajtjuk. Ezután két zsírpapírlap közé téve óvatosan, téglalap alakúra kissé kiverjük és bedörzsöljük az ételízesítővel.

A hagymát meg a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra, az utóbbit kockákra vágjuk.

Az olaj felén megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, 1-2 percig pirítjuk, majd a halikrát meg a fölkockázott haltejet is belekeverjük.

Felverjük a tojásokat, a gombás masszához adjuk és addig hagyjuk a tűzön, amíg meg nem kocsonyásodik. Ezt a masszát egyenletesen a filék egyik felére halmozzuk, a másik felét ráhajtjuk, és fogvájóval vagy hústűvel rögzítve a maradék olajjal kikent tűzálló tálba rakosgatjuk.

Lefedjük a tetejével, és közepesen forró sütőben 25-30 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk a harcsákat.

Tejfölös gombaleves (Koltai Róbert, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 35-40 dkg gomba, 15 dkg sárgarépa (aki szereti), 15 dkg fehérrépa (aki szereti), 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, 1 nagy vöröshagyma, petrezselyem, őrölt bors, só

A megtisztított gombát vágd vékony szeletekre, a sárgarépát és a fehérrépát (aki szereti) pedig kockázd fel.

A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát fonnyaszd meg a forró olajon, majd add hozzá a zöldségeket (aki szereti) és a finomra vágott petrezselyem felét. Ha zöldségek kissé megpirultak, önts hozzá kb. 1,5 liter vizet, sózd és borsozd.

Amikor a leves megfőtt, a lisztből és a tejfölből készített habarással sűrítsd be.

Tálaláskor a maradék petrezselyemzölddel díszítsd.

Rakott lecsós tarja (Koltai Róbert, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 kg tarja (vékony szeletekben), paprika, paradicsom, 90 dkg burgonya, kb. 5 nagy fej hagyma, kis liszt, kis pirospaprika, tejföl, só, bors, olaj

Az ajánlott libazsír helyett a reformkonyha nyomdokait követve olívaolajat öntünk a tepsi aljára.

A karikára vágott nyers burgonyát és hagymát leteszem, majd a vékony tarja szeleteket megfűszerezve ráhelyezem. Ezután kb. 30 percre beteszem a már előmelegített sütőbe.

A 30 perc letelte után két kesztyű segítségével a tűzforró tepsit kiemelem, majd a karikára vágott sült burgonyára és hagymára, valamint a még nem teljesen kisült tarjára ráborítom a már előre elkészített speciális lecsót. Attól speciális, hogy a séf intelme ellenére jó sok baromfi virslit szeltem bele, majd még kb. 7 dkg parasztkolbásszal megbolondítottam.

Mindennek a tetejére paprikás liszthez kevert tejfölt borítok és visszateszem a sütőbe.

Szilvás és barackos gombóc bakter módra (Koltai Róbert, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 kg burgonya, fél kg szilva/sárgabarack, 20-25 dkg liszt, 13 dkg margarin, őrölt fahéj (aki szereti), 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor a tetejére

A héjában főtt burgonyának lehúzzuk a héját, burgonyanyomón áttörjük, hozzáadunk 3 deka vajat, pici sót, és annyi lisztet, hogy alaposan összegyúrva a tészta, se túl kemény, se túl lágy ne legyen.

Lisztezett deszkán kb. három milliméter vastagra kinyújtjuk. Négyzet alakú kockákra vágjuk, mindegyik közepébe egy fél szilvát/barackot teszünk, a szilvát megszórjuk kevés őrölt fahéjjal (aki szereti) és beleteszünk egy kockacukrot. A tészta négy sarkát összefogjuk, gombócot formázunk belőle, és forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, míg azok a tetejére fel nem jönnek.

A maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a kifőtt gombócokat átforgatjuk benne.

Babos burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 doboz vörösbabkonzerv, 15 dkg sajt; az öntethez: 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kk. apróra vágott zsályalevél, só, őrölt bors
 
Elkészítése:
 
A meghámozott, karikákra szelt burgonyát összekeverjük a lecsepegtetett babbal és az apró kockákra vágott sajttal, majd egy tűzálló tálba simítjuk.
 
Az öntethez valókat összekeverjük, és rákanalazzuk a burgonyára. 220 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Ciprusi fánkkarika

50 dkg durumbúzalisztet átszitálunk és fél dl olajjal és 2-2,5 dl vízzel tésztát gyúrunk belőle. Minimum egy órát állni hagyjuk
 

Közben elkészítjük a szirupot - amelybe sütés után áztatjuk majd meg a tésztát -  a következők szerint: 3 dl mézet vagy 30 dkg cukrot 2-3 dl vízben feloldunk, ízesítve 1-2 citrom és/vagy narancs levével.

Ha eltelt az egy óra, a tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk, és 15x3 cm-es csíkokra vágjuk. Karikákat formálunk belőle, a széleinél összenyomkodjuk, és bő, forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük.

A fánkokat még melegen beleáztatjuk a szirupba 15 percre, majd kiemeljük, megforgatjuk darált dióban vagy mandulában, és meghintjük őrölt fahéjjal és szegfűszeggel.

Roberto

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 dl száraz fehérbor, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 erőleveskocka, 1 kis doboz paradicsompüré, sajt, 1 babérlevél, só, őrölt bors, zellerpor, vaj

Elkészítése:

A héjában megfőzött, majd megtisztított burgonyákat karikákra vágjuk és kivajazott tepsibe helyezzük és megsózzuk.

A fehérbort, a babérlevelet, a felkarikázott újhagymát, az összenyomott fokhagymát, az erőleveskockából készített 1 dl erőlevest, a paradicsompürét, sót, törött borsot és kevés zellerport állandó keverés mellett kb. 5 perc alatt átforraljuk.

A burgonyákra öntjük a mártást, reszelt sajttal meghintjük és meleg sütőben a sajt megolvadásáig sütjük.

Csőben sült hagymás hal

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg folyami hal, ½ dl olaj, 75 dkg vöröshagyma, 4 db nagy húsos paprika, só, petrezselyemzöld, bors, pirospaprika
 

Elkészítése:

A halat megtisztítjuk, megmossuk, darabokra vágjuk és lecsöpögtetjük.

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, tovább sütjük, majd megsózzuk, meghintjük pirospaprikával és végül az apróra vágott petrezselyemmel.

Egy tűzálló tálat megolajozunk, beletesszük a halat és a hagymát, sült paprikát, langyos vizet öntünk rá, és forró sütőben addig sütjük, amíg a folyadék teljesen elpárolog.

Pikáns petrezselyemleves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg petrezselyemgyökér, 2 dl tejszín, 10 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg kockára vágott szalonna, 4 evőkanál olaj, 6 dl zöldségleves, 15 dkg gomba, kevés szerecsendió, só, bors, petrezselyemlevél

A fehérrépát megtisztítom, felszeletelem, a burgonyát meghámozom és kockákra vágom. A felaprított hagymát és a szalonnát kevés olajban megpirítom, majd felöntöm a levessel, aztán hozzáadom a répát és a krumplit, majd az egészet 20 percig főzöm.

A gombát megpucolom, felnegyedelem, forró olajon megdinsztelem, sózom, borsozom.

A levesből a zöldségek harmadát kiveszem és félreteszem, a maradékot pedig egy kézimixerrel pürésítem. Végül visszaöntöm a zöldségeket, és a leveshez adom a tejszínt.

Reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítem.

Fagylalt forró gyümölcsmártással (Valkó Eszter, Vacsoracsata)

Hozzávalók: fagylalt (vanília, csoki), gyömölcs (pl. szeder, málna), cukor, likőr

A gyümölcsöket lábosba tesszük, és felfőzzük néhány evőkanál cukorral. Ízlés szerint likőrrel vagy bármilyen alkohollal meglocsoljuk, és így főzzük még néhány percig.

A fagylaltot poharakba adagoljuk, ráöntjük a langyos, karamellizált öntetet és tálaljuk.

Tejszínes brokkolifőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 csokor petrezselyem, 6 dkg vaj, 2 ek. finomliszt, 1 kk. ételízesítő por, 1-2 dl főzőtejszín, só, 1 kk. citromlé, ½-½ kk. bors és currypor
 

Elkészítése:

A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük, szárát kb. 1 centi vastag karikákra, zsenge fiatal leveleit pedig vékony csíkokra vágjuk.

A petrezselymet fölaprítjuk és a brokkolilevéllel együtt a vajon megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, kissé megpirítjuk (világos rántást készítünk), majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

A brokkoliszárat annyi ételízesítőporral fűszerezett vízben, amennyi ellepi, megfőzzük.

Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, puhára főzzük, és a tejszínnel simára kevert rántással besűrítjük.

Ha kell, megsózzuk. A citromlével, a borssal és a curryvel fűszerezzük.

Bodzafánk

Hozzávalók 4 személyre: 8-10 szép bodzavirág, 1 tojás, 10 dkg liszt, kb. 1 dl tej, cukor, fahéj, a sütéshez olaj
 
A bodzavirágokat alaposan megmossuk és lecsepegtetjük.
 

A tojásból, tejből és a lisztből a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk. Egyenként belemártjuk a bodzavirágokat és forró, bő olajban aranybarnára sütjük.

Még melegen megszórjuk fahéjas vagy vaníliás porcukorral, és azonnal tálaljuk.

Bodzaszörpöt is adhatunk mellé.

Fogas bakonyi módon

Személyenként 15 dkg-os tisztított fogasszeleteket megsózunk és kevés vízben puhára főzzük.
 

Közben kevés zsíron megfonnyasztunk fél fej apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadunk 20 dkg karikára vágott gombát. Sózzuk, meghintjük egy púpozott kávéskanál pirospaprikával és pároljuk. Időnként a hal főzőlevéből öntünk alá.

Mikor a gomba megpuhult, akkor besűrítjük a mártást 2 dkg liszttel elkevert 1 dl tejföllel és 1 dl tejszínnel. Átforraljuk, majd a halszeletekre öntjük.

Petrezselymes vajas burgonyával vagy galuskával tálaljuk.

* Készülhet pontyból is!

süti beállítások módosítása