ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Wellington bélszín (Horváth Éva, Vacsoracsata)

2010. április 15. - Dyna 122

Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg bélszín, 500 g gomba, 20 dkg libamáj, 1 csomag leveles tészta, 10 db burgonya, 1 fej brokkoli, 2 db tojássárgája, 1 pohár tejföl, 20 dkg bacon, 10 dkg trappista sajt (reszelve)

Elkészítési mód:

A bélszín mindkét oldalát hintsük meg sóval, majd daráljunk rá borsot. Csorgassuk meg olívaolajjal, majd pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst. A bepácolt húst forró serpenyőben mindkét oldalán elősütjük.

A gombából pépet készítünk, beletesszük egy serpenyőbe, majd sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Amikor már elfőtt a saját párolóleve, meghintjük pár evőkanál liszttel, majd összekeverjük és levesszük a tűzről. Ha kissé kihűlt, belekeverünk 1 db tojás sárgáját.

Tegyük az elősütött bélszíneket egy tepsire, majd fedjük be a tetejét a gombapéppel, helyezzünk rá libamájszeleteket, majd csomagoljuk be a leveles tésztával. Tegyük forró sütőbe és 180 fokon süssük körülbelül 35-40 percen keresztül.

Ha elkészült, szeleteljük egy centi vastagságúra, majd párolt brokkolival és sült héjas burgonyával körítsük.

Káposztás béles

Hozzávalók: 1 + 2 dl tej, 1 kk. + 1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kg káposzta, 3 ek. olaj
 
Elkészítése:
 
Meglangyosítunk 1 deci tejet, simára keverjük 1 kávéskanál cukorral, az élesztővel, és meleg helyen felfuttatjuk.
 
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet.  Hozzáadjuk a margarint, a tojást, a maradék tejet, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Annyi tejfölt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
 
A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, kissé besózzuk, és állni hagyjuk.
 
Felforrósítjuk az olajat, kinyomkodjuk a káposztát, és az olajra dobjuk. Belekeverjük a cukrot, jól megborsozzuk, és mintha káposztás tésztát készítenénk, megpirítjuk.
 
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
 
A tésztát lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát, a maradék tejfölt. A széleit felhajtjuk, és feltekerjük.
 
Kikenünk egy tepsit, rátesszük a tésztát, tetejét megkenjük a tojássárgájával, és kb. 35 perc alatt megsütjük.

Csőben sült gombás gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg csiperkegomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 közepes burgonya, 20 dkg trappista sajt, 30 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, 1 ek. vaj + a kenéshez, 2 dl tejföl, só, bors, 1 kk. ételízesítő
 
Elkészítése:
 
A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, a felaprított petrezselyemzölddel kevés olajon megdinszteljük. Közben - ízlés szerint - sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Ha kész, félrehúzzuk a tűzről.
 
A burgonyát sós vízben héjastól puhára főzzük, majd lehúzzuk a héját, és krumplinyomón még forrón átnyomjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgáját, a vajat és kevés sót. Sima tésztává gyúrjuk. A tésztából közepes gombócokat formázunk két tenyerünk között, majd lobogó, sós vízben kifőzzük.
 
A kész gombócokat félbevágjuk. Egy tepsit kikenünk vajjal, belefektetjük a (fél) gombócok felét, majd egyenletesen elosztjuk rajta a gombát, a tetejére kerülnek a maradék (fél) gombócok. Bőven meglocsoljuk a tejföllel, majd meghintjük a reszelt sajttal. Sütőbe tesszük, 200 fokon pirulásig sütjük.

Pogácsában sült libamell

Hozzávalók 4 személyre: 1 libamell, 2 tk. szárított rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tv-paprika, 10 dkg tepertő, 1 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 30 dkg liszt, 8 dkg (liba)zsír, 2 tojássárgája
 
Előkészítés:
 
A húst megmossuk, bedörzsöljük a rozmaringgal és borssal. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A paprikát megmossuk, felkarikázzuk. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.
 
Elkészítés:
 
A tepertőt ledaráljuk. Az élesztőt feloldjuk 2 kanál tejfölben. A lisztet elmorzsoljuk a tepertővel, a zsírral, sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk az élesztővel és egy tojássárgájával. Hozzáadjuk a tejfölt, jól kidolgozzuk a tésztát. Kinyújtjuk, harmadolva középre hajtjuk a 2 szélső tésztarészt, 20 percig hideg helyen pihentetjük, és még háromszor nyújtjuk-hajtogatjuk.

Sütőedénybe fektetjük a húst, mellé tesszük a hagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát, kevés vizet öntünk alá és lefóliázzuk. A sütőben puhára pároljuk, végén levesszük a fóliát, és a húst pirosra sütjük.

A sütőt 200 C-fokra állítjuk. A tésztát másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. Belecsomagoljuk a libamellet, tetejét késsel bevagdaljuk, a maradék tojássárgájával megkenjük. A sütőben ropogósra sütjük.

Erdélyi lucskos oldalas

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg füstölt oldalas, 1,5 kg fejes káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 ek. olaj, 4 dl tejföl, só, törött bors, 2 babérlevél, csombor
 
Elkészítése:
 
Az oldalast kétujjnyi darabokra vágjuk, és bő vízben megfőzzük.
 
Az olajon üvegesre sütjük a kis kockákra vágott füstölt szalonnát, megpirítjuk rajta a vékonyra szeletelt vöröshagymát, és apróra vágott csomborral, a babérlevéllel, borssal fűszerezzük. Beletesszük a felszeletelt, besózott, levétől kinyomkodott káposztát.
 
Amikor a párolás során zsírjára sült, felöntjük kevés oldalas főzőlével.
 
Végül beletesszük az oldalast, megtejfölözzük, és pár percig együtt forraljuk.

Bodros csokoládébomba

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj, 22 dkg cukor, 4 tojás, 22 dkg finomliszt, 2 tasak sütőpor, 10 dkg darált mandula, 3 ek. kakaópor, 1 ek. tej, 2 ek. vaníliaaroma; a krémhez: 1,5 dl tejszín, 18 dkg csokoládé, 5 dkg aszalt sárgabarack vagy kandírozott narancs
 
Elkészítése:
 
A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk.
 
A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, a liszttel összeforgatott sütőport és a mandulát 2 evőkanálnyi kivételével beledolgozzuk.
 
Egy külön tálban a massza felébe a kakaóport, a tejet, a maradék mandulát és a vaníliaaromát is belekeverjük.
 
A kétféle színű tésztát és az olvasztott csokoládét váltakozva egy kivajazott, belisztezett, sütőpapírral kibélelt, kúp alakú sütőformába rétegezzük. Előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük, egy kicsit állni hagyjuk, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
 
Ezalatt elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt felforraljuk és az apróra tördelt csokoládét felolvasztjuk benne. A tűzről lehúzzuk, és gyakran kevergetve kb. 30 perc alatt kihűtjük. Amikor már majdnem teljesen megdermedt egy széles kés segítségével a tésztabombára kenjük.
 
Szárított vagy kandírozott gyümölccsel díszítjük.

süti beállítások módosítása