ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Olasz spenót

2010. április 19. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit spenót, 20 dkg spagetti vagy makaróni, 4 tojás, 1 tojássárgája, 10 dkg sajt, 5-6 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítése:

Felolvadni hagyunk egy csomag mirelit spenótot, majd kinyomkodjuk, és 5 deka olvasztott vajjal meg sóval, őrölt borssal összekeverjük.

Közben sós vízben kifőzünk 20 deka spagettit vagy makarónit, és alaposan lecsöpögtetjük.

Ugyanekkor 10 perc alatt keményre főzünk négy tojást, majd megtisztítjuk és karikákra vágjuk.

Egy mély tűzálló tálat kivajazunk, és a kifőtt tészta egyharmadát beleterítjük. A vajas paraj felét rásimítjuk, és a tojáskarikák felével kirakjuk, majd 5 deka sajtot reszelünk rá. Erre kerül a tészta második harmada, rá a paraj maradéka, amit szintén tojáskarikákkal és 5 deka reszelt sajttal szórunk meg. Végül a maradék tésztával befedjük, és 2 deci tejföl meg 1 tojássárga keverékével leöntjük, amibe reszelt szerecsendiót is keverhetünk.

A tálat a forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje halvány rózsaszínű nem lesz, de még nem ropogós.

Jó előre elkészíthető, csak át kell sütni tálalás előtt.

Alpesi tojás

Hozzávalók 2 személyre: 2 dl tej, 5 dkg ilmici sajt, 3 db tojás, 1 kk. mustár, só

Elkészítése:

A tejbe belereszeljük az ilmici sajtot, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett beleütjük a tojásokat. Mustárral, sóval ízesítjük, és addig keverjük, amíg a massza meg nem szilárdul.

Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Mediterrán tükörtojás

Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 25 dkg paradicsom, 25 dkg kígyóuborka (vagy cukkini), 2 cső zöldpaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma (vagy egy csomó újhagyma), 5 dkg sajt, 2 ek. olaj, só, őrölt bors, kakukkfű

Elkészítése:

Az olajon aranysárgára sütünk egy nagy fej (vagy egy csomó zsenge, új) vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, és fokhagymával, sóval, őrölt borssal, meg csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Öt percig forraljuk, majd két cső kicsumázott, fél centi széles csíkokra vágott zöldpaprikát,  és a meghámozott, hosszában kettévágott, utána fél centi vastagra szelt uborkát (vagy cukkinit) forgatunk bele. Fedő alatt, kis lángon, a saját levében puhára pároljuk, majd egy nagy tűzálló tálba terítjük.

A tojásokat úgy ütjük a tetejére, hogy a sárgájuk egészben maradjon, és a sütőben addig sütjük, amíg a tojásfehérje meg nem kocsonyásodik.

Közvetlenül a tálalás előtt a tetejére reszelhetünk sajtot, amivel már nem kell sütni, elég, ha ráolvad.

Pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.

Gombafejek Kati módra

Hozzávalók: gomba, só, őrölt bors (v. fűszerkeverék), liszt, tojás, tej, szódavíz, olaj

Elkészítése:

Személyenként 5 darab nagyobb, tisztított gombafejet sóval, őrölt borssal - esetleg valamilyen enyhe fűszerkeverékkel - ízesítünk. Sűrű palacsintatésztába forgatjuk, és forró olajban hirtelen kisütjük.

Spenótos pogácsa

Hozzávalók: 20 dkg spenót, 60 dkg liszt, 25 dkg sajtkrém (mascarpone), 25 dkg puha vaj, 2 tojássárga, só; a kenéshez: 1 tojás; a szóráshoz: reszelt sajt

Elkészítése:

A megmosott spenótot lobogó, sós vízben megpároljuk. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, alaposan kinyomkodjuk, és apróra vágjuk.

A liszthez hozzáadjuk a sót, és elmorzsoljuk benne a vajat. Beletesszük a sajtkrémet, a tojássárgákat és összegyúrjuk. Amikor majdnem összeállt a tészta, beledolgozzuk a spenótot. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.

Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből, várunk 1-2 órát, míg szobahőmérsékletű és nyújtható lesz. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk sajttal. Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Habszelet

Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 16 dkg kristálycukor, 8 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg darált dió, 15 dkg rétesliszt, sütőpapír, püspökkenyérforma

Elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd belekeverjük a kristálycukrot, az olvasztott, de csak langyos vajat vagy margarint, a darált diót és a réteslisztet. Sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába töltjük, és a forró sütőbe toljuk. A lángot 3-4 perc múlva mérsékeljük, így sütjük tűpróbáig a tésztát.

Végül deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, úgy hűtjük ki.


Kiválóan alkalmas maradék tojásfehérjék felhasználására. Tortaalapnak is kitűnő.

Tojásos parajsaláta

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg paraj (spenót), 5 ek. tejszín, 2 ek. mustár, 1 ek. ecet, 5 ek. olaj, só, őrölt bors, cukor, díszítéshez: főtt tojás

Elkészítése:

A parajt jól megmossuk és csíkokra vágjuk. Ezután a mustárt az ecettel, olajjal, sóval, őrölt borssal és a tejszínnel összedolgozzuk, majd cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns legyen, és beleforgatjuk a parajt.

Parajlevéllel bélelt üvegpoharakban tálaljuk, tetejére főtt tojásokat reszelünk.

Athéni gomba

Hozzávalók 1 személyre: 5 db nagyobb gombafej, só, bors, vaj, tálaláshoz: ketchup vagy kapormártás

Elkészítése:

Személyenként 5 db nagyobb, tisztított gombafejet megsózunk és borssal ízesítünk. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és kb. 2 órát állni hagyjuk.

Ezután teflonserpenyőben szép pirosra sütjük. Kapormártással vagy ketchuppal tálaljuk.

Belga zöldbabsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg zöldbab konzerv (kb. 50 dkg-os), 1 kis tubus majonéz (vagy 1 tojás és 1 dl olaj), mustár, só, cukor, pár kanál száraz fehérbor, 2 ek. ketchup, salátaöntetpor, 1/2 citrom leve, 1 csomó retek (vagy 1 db feketeretek), petrezselyem

Elkészítése:

A majonézt (vagy egy tojásból 1 deci olajjal kevert házi majonézt) mustárral, sóval, cukorral utánaízesítjük, és néhány kanál száraz fehérborral, két evőkanál ketchuppal, kevés salátaöntetporral meg egy fél citrom levével simára keverjük.

A zöldbabot alaposan lecsepegtetjük, a mártásba forgatjuk, és egy csomó megtisztított, vékony karikákra vágott retket adunk hozzá (vagy egy legyalult feketeretket). Ha a saláta túl sűrű lenne, egy kevés zöldbablével hígíthatjuk.

Tálba töltve a tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, és jól behűtve tálaljuk.

Hortobágyi rostélyos grízgaluskával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg rostélyos, 10 dkg zsír/olaj, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. köménymag, 1 kk. pirospaprika, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom; a grízgaluskához: diónyi vaj, 2 tojás, 10 dkg gríz, csipetnyi só; a tetejére: petrezselyemzöld
 
Elkészítése:
 
A felszeletelt húst egyenként megsózzuk, lisztbe mártjuk, és a zsírban mindkét oldalát kisütjük, majd egy lábosba helyezzük.
 
A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, és a köménymagot. Megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük 1 deci vízzel és a rostélyosokra öntjük. Fedő alatt félig megpároljuk. Beletesszük a felszeletelt paprikát, a lehéjazott paradicsomot, és addig főzzük, amíg a hús végképp megpuhul, s már csak rövid leve marad.
 
Közben elkészítjük a grízgaluskát. A hideg vajat habosra keverjük a tojássárgájával, a grízzel, a sóval, majd a tojásfehérje keményre vert habjával. Legalább egy órán át állni hagyjuk.
 
Egy edényben vizet forralunk, evőkanállal beleszaggatjuk a galuskákat, és negyed óráig főzzük, majd leszűrjük.
 
A kész rostélyosokat tálra rendezzük, ráhelyezzük a galuskákat, meglocsoljuk a pörköltlével, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.

Zellerkrémleves főzés nélkül

Hozzávalók: zeller, tej, pirított zsemlekocka, olaj, tejföl

Elkészítése:

A vékony szeletekre vágott zellert kevés olajon, sóval puhára pároljuk. Turmixoljuk, tejjel és vízzel felengedjük.

Főzhetünk bele tésztát, de pirított zsemlekockával is finom. Ízlés szerint megtejfölözhetjük.

Töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes méretű kaliforniai paprika, 30 dkg koktélparadicsom, 2 csomag mozzarellagolyó, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, fél citrom leve, 2 ág friss kakukkfű, só, őrölt bors

Elkészítése:
 
Mossuk meg jól a paprikákat, majd vágjuk hosszában ketté, éles késsel távolítsuk el a magházát és az ereket. Kenjünk ki olívaolajjal egy nagy tepsit, majd sorakoztassuk egymás mellé a félbevágott paprikákat.

Tegyük egy tálba a koktélparadicsomokat és a lecsepegtetett mozzarella golyókat. Daráljunk rá borsot, reszeljük rá a fokhagymát, csorgassuk meg olívaolajjal, citromlével, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit, és szórjuk rá az összevágott petrezselyemzöldet. Ízesítsük kevés sóval, majd óvatosan keverjük össze.
 
Töltsük meg a paradicsomos keverékkel a paprikák belsejét, majd a tetejére csorgathatunk a tálban maradt fűszeres léből. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük körülbelül 15-20 percig, míg a sajt pirulni nem kezd.

 


Kockára vágott juh- vagy kecskesajtot is használhatunk az elkészítéséhez.

Almás sült tejberizs

Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg kerek szemű rizs, 3 dl tej, 3 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dkg vaj, 3 alma, cukor ízlés szerint, fahéj
 
Elkészítése:
 
A rizst a szokásos módon megfőzzük a tejben. Belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd a 4 tojássárgáját és a fehérjékből vert kemény habot.  A massza felét egy kivajazott, prézlivel behintett kisebb tepsibe simítjuk.
 
A almákat meghámozzuk, lereszeljük, ízlés szerint megcukrozzuk és fahéjjal ízesítjük. Az almareszeléket a rizsre halmozzuk, beborítjuk a maradék rizzsel, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Currys masnitészta sült cukkinivel

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg masnitészta, 1 dl olívaolaj, 10 dkg vaj, 50 dkg cukkini, 30 dkg színes (kaliforniai) paprika, 6 szál zöldhagyma, 2 citrom héja, 2 dl tejszín, 3 cs. petrezselyemzöld, só, őrölt bors, curry, ízlés szerint chili paprika, tálaláshoz reszelt sajt

Elkészítése:

A citromhéjat (csak a sárga részét) vékony csíkokra vágjuk, és forró vízbe tesszük 2-3 másodpercre, majd leöblítjük. Ezt a műveletet megismételjük, és félretesszük. A zöldségeket megmossuk, szeleteljük.

Olajon megpirítjuk a cukkinit, majd hozzáadjuk a paprika csíkokat és a durvára vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, és rövid ideig összepirítjuk.
Megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, a kimagozott, összevágott chilivel és beletesszük a citromhéjat és a curryt. Összeforgatjuk.

Ráöntjük a tejszínt és teszünk hozzá a tészta főzőlevéből. Összeforraljuk.
Beletesszük a roppanósra főtt, leszűrt, de nem lemosott tésztát. Lazán összeforgatjuk és tálaljuk. Tetejére reszelt sajtot adunk.

Sörös marharagu

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sovány marhahús, 2 fej vöröshagyma, 3 dl barna sör, 4-5 szál sárgarépa, 1 kg apró krumpli, 1 evőkanál borecet, 1-2 babérlevél, 1 csokor zöldpetrezselyem, 3-4 evőkanál olaj, 1 kiskanál rozmaring (vagy majoranna), ízlés szerint só, bors, pirospaprika

Elkészítése:

A húst vágjuk kockákra, majd szórjuk meg sóval, és olajon alaposan pirítsuk meg. Vegyük ki, majd a visszamaradt olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd tegyük vissza a húst is, öntsük fel a sörrel és kevés vízzel.

Kis lángon főzzük 1,5 órát, ezután tegyük bele a feldarabolt répát és a krumplit, főzzük még 30 percig.


Bográcsban is elkészíthető.

Zöldbableves erdélyiesen

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sárga hüvelyű zsenge zöldbab, 4 db paradicsom, 3 ek. olaj, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 púpozott ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, 1 db marhahúsleves-kocka, csipetnyi cukor, ízlés szerint só

Elkészítése:

A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk, és kézzel darabokra tördeljük.

Leveses fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet, és simára keverjük. Beletesszük a zöldbabot, és ráöntünk 1 l vizet. A tűzre visszatesszük, belerakjuk a leveskockát, és fedő nélkül felforraljuk, közben néhányszor megkeverjük. A forrástól számított 20 percig kis lángon főzzük, vigyázva, nehogy kifusson.

Ha a zöldbab megpuhult, a levesbe tesszük a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot meg a tisztított, zúzott fokhagymát.

A levesből kiveszünk egy decinyit, és simára keverjük a tejföllel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Egy pillanatra ismét felforraljuk. Csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük. Végül meghintjük a nagyon apróra vágott kaporral, petrezselyemmel. Forrón tálaljuk.

Tésztával töltött padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 2 db padlizsán, 1 dl tejföl, 1 tojás, 2 ek. márványsajt, 2 ek. cérnametélt, 1 ek. olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése:

A padlizsán végeit vágd le, majd hosszában vágd ketté, a vágott felületet jól sózd be, majd legalább negyedóráig hagyd állni. Ekkor itasd le róla a nedvességet, a belét kapard ki, majd aprítsd fel.

A cérnametéltet törd apróra, majd sós vízben főzd meg, szűrd le. A főtt tésztát keverd össze a felvert tojással, reszelt sajttal és a zúzott fokhagymával, majd ízesítsd sóval, borssal. Keverd bele a padlizsán belét, és jó púposan töltsd bele a kivájt padlizsánba a tölteléket. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon süsd meg.

Káposztás krumplilángos

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, só, bors, őrölt kömény, 6 evőkanál olaj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl
 
Elkészítése:

A megmosott krumplit és a megtisztított hagymát finomra reszeljük.
Kinyomkodjuk a savanyú káposztát, és összeaprítva a krumplihoz adjuk.
 
A tojásokat felverjük, és a liszttel, sóval, borssal, valamint a köménnyel együtt a krumplimasszába keverjük.
 
Egy serpenyőben a szalonnát olajon ropogósra sütjük, lecsepegtetjük.
 
Lángosonként egy evőkanál tésztát teszünk a szalonnazsírba, s mindkét oldalát kisütjük. A lángosokat lecsöpögtetjük, és szalonnával, illetve tejföllel tálaljuk.

Tormakrémes sült makaróni

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg makaróni, 7 dkg vaj, 7 dkg liszt, 7 dl tej, só, bors, 5-6 ek. tejszínes tormakrém, 30 dkg főtt, füstölt sonka, 3 főtt tojás, 10 dkg füstölt sajt
 
Elkészítése:
 
Enyhén sós vízben megfőzzük a makarónit. A sonkát felaprítjuk, a főtt tojást felkarikázzuk.
 
A tormakrémes besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és kb. 2 percig kevergetve főzzük a vajas-lisztes alapot, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a tejet, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tormakrémet. Sózzuk, megborsozzuk.
 
A makarónit leszűrjük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a tormakrémes besamel háromnegyedével és a sonkával. A besameles-sonkás tészta felét belesimítjuk egy kivajazott, 20x30 cm-es sütőtálba, majd ráfektetjük egy sorba az összes tojáskarikát. Beborítjuk a tészta másik felével, majd rásimítjuk a félretett, sonkamentes tormás besamelt. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt átsütjük.
 
Nagyobb kockákra vágva, zöldsalátával tálaljuk.

Sajtos spárga marhahússal

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg zöld spárga, 1 dkg vaj, 4 paradicsom, 4 szelet marhahús, 4 szelet zsíros szalonna, 2 evőkanál olaj, só, bors, cukor, 20 dkg fűszeres krémsajt, 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:

A spárgát megmossuk, fás végeit levágjuk. Forró, sós vízben a vajjal és a cukorral főzzük 10 percig.

Közben a paradicsomokat vágjuk be, forrázzuk le és húzzuk le a héjukat. Vágjuk szeletekre és vegyük ki a magjait.

A hússzeleteket tekerjük be 1-1 szelet szalonnába és cérnával kötözzük körbe. Forró olajon mindkét oldalukat 4 percig süssük. Sózzuk, borsozzuk, levesszük róla a cérnát.

A spárgát csepegtessük le és a paradicsomokra halmozva tegyük egy kivajazott tűzálló tálba.

A krémsajtot keverjük el a tejföllel és öntsük a spárgára. Rövid ideig grillezzük a sütőben.

A hússal tálaljuk, köretként burgonyát kínáljunk hozzá.

süti beállítások módosítása