ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tojásos burgonyasaláta (2)

2010. április 29. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 3 főtt tojás, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 alma, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, tárkony, citromlé

Elkészítése:

A főtt tojások sárgáját áttörjük, a fehérjéket pedig pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a nyers tojások sárgáját, tejfölt, sót, őrölt borsot, finomra vágott petrezselymet, tárkonyt és a reszelt almát. Citromlével pikánsra ízesítjük. Elkeverjük a főtt, hámozott és karikákra vágott burgonyával. Tálalás előtt hűtőben néhány óráig pihentetjük.

Májpuffancs

Hozzávalók 4 személyre: 3 kis doboz májkrém vagy májpástétom, 3 tojás, 3 ek. zsemlemorzsa, 3 ek. tej, 1 kk. majoranna, só, őrölt bors, 1/2 mk. sütőpor, olaj

Elkészítése:

A májkrémet/májpástétomot elkeverjük a tojásokkal, zsemlemorzsával, tejjel, majorannával, kevéske sóval, őrölt borssal, és a sütőporral (galuskatészta sűrűségű massza legyen). 10 percig pihentetjük, majd bő, forró olajba kis fánkokat szaggatunk belőle, és mindkét oldalukat megsütjük. Lapátkanállal kiszedjük és az olajtól lecsurgatjuk.

Adhatunk mellé vajas burgonyát, tört burgonyát, padlizsánpürét, esetleg párolt zöldségeket is.

Örmény köménymagleves

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg füstölt sonka, 2 tojás, köménymag, 1 ek. liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, 1 ek. olaj vagy zsír

Elkészítése:

Az olajon (vagy zsíron) kipattogtatjuk a köménymagot, rántást készítünk, amelybe pirospaprikát, sót és csipetnyi őrölt borsot teszünk. A sonkát apróra vágjuk, és beletesszük a vízzel felengedett köménymagos rántásba, majd felforraljuk. Miután felforrt, beleeresztjük a tojásokat és azonnal tálaljuk.

Bretagne-i pulykamell almaágyon

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg pulykamell, 4 alma, 1 ek. kukoricaolaj, 2 ek. vaj, fahéj, só, bors, 1 ek. mazsola, cayenne bors, 1 szem szegfűszeg, 1 ek. friss kakukkfű, cukor, 2-3 ek. balzsamecet

Elkészítése:

A húst bedörzsöljük a sóval, borssal, cayenne borssal, fahéjjal. Az olajat felforrósítjuk és minden oldalán megsütjük a húst. Kisebbre vesszük a lángot és adunk hozzá vajat és mazsolát. 30 percig közepes lángon sütjük.

Közben vegyük ki az alma magházát és szeleteljük fel. A húst tegyük alufóliába s hagyjuk állni. Az almát tegyük a hús levéhez, adjuk hozzá a szegfűszeget és a kakukkfüvet, és állandó kevergetés mellett 5 percig pirítsuk. Ha kész van, a húst szeleteljük fel, és tegyük az almára.

Sütőtökleves

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sütőtök, 2 közepes vöröshagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 2 dkg margarin, 1/2 dl vermut, 1/2 l húsleves (kockából), 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejszín, só, bors, 2 ek. tisztított tökmag

Elkészítés:

A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk. A hagymákat meghámozzuk, felkarikázzuk, gyűrűire szedjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a margarinnal és a hagymával együtt megpirítjuk, kiszedjük az edényből, melegen tartjuk. A zsiradékra dobjuk a sütőtököt, aláöntjük a vermutot és a húslevest, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk.

Botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tökmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk. A levest csészékbe vagy mélytányérokba szedjük, tetejükre szórjuk a pirított hagymát, pörcöt és a tökmagot.

Töltött sütőtök

Hozzávalók 4 személyre: 1 zsenge kanadai sütőtök, 1 csapott kk. só, pirospaprika, 3 szál metélőhagyma, 1/2 dl tejszín, 1 vastagabb szelet szikkadt fehér kenyér, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

A tököt megmossuk, hosszában kettévágjuk, magos belsejét kivájjuk. Húsát kissé megsózzuk, majd a két fél tököt üregével fölfelé magas falú tepsibe fektetjük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi a feléig ér, alufóliával letakarjuk, majd a közepesen meleg sütőben 40 perc alatt puhára sütjük.

Lecsöpögtetve vágódeszkára emeljük, s ha már kihűlt annyira, hogy lehet dolgozni vele, a belsejét kanállal úgy kaparjuk ki, hogy a héjon kb. 1 centi vastag húsa maradjon. A kivájt tököt a pirospaprikával, a metélőhagymával és a tejszínnel összekeverjük, enyhén megsózzuk, és a tökteknőkbe visszatöltjük.

A kenyeret – miután a héját levágtuk – durvára reszeljük, az olvasztott vajjal és a sajttal összekeverve a sütőtökre szórjuk. A sütőbe visszatolva kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Fahéjas cseresznye

Hozzávalók: 2,5 dkg kukoricapehely, 30 dkg cseresznye, 3 dl joghurt, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 tojássárgája, 1 mokkáskanál vaníliaaroma, 1 evőkanál akácméz, vaj

Elkészítése:

A kimagozott cseresznyét kivajazott formába töltjük, és a fahéj felével megszórjuk. A tojássárgákat a joghurttal, a vaníliaaromával és a mézzel habosra keverjük, majd a cseresznyére öntjük. Meleg sütőben, vízgőzben addig sütjük, amíg a krém meg nem szilárdul, majd megszórjuk a kukoricapehellyel és a maradék fahéjjal. Ha kihűlt, cseresznyeszemekkel díszítve tálaljuk.

Juhtúróval sült tészta tejföllel, pirított hagymával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fodros nagykocka, 80 dkg juhtúró, 8 dl tejföl, 30 dkg húsos szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 cs. snidling, só
 
Elkészítése:

A szalonnát apró kockára vágjuk és kipirítjuk, majd leszűrjük. A zsírján aranysárgára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd a tűzről levéve beleszórjuk a gorombára vágott snidlinget.

A kifőtt, leszűrt tésztát összekeverjük sóval, morzsolt túróval, a pirított szalonnával, és 5 dl tejföllel. Hőálló tálra tesszük, és sütőben megpirítjuk. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel és a pirított hagymával.

Ünnepi töltött pulyka

Hozzávalók: 4 kg-os pulyka, 1 kisebb libamáj (kb. 25 dkg), 2 dl tej, 5 dkg vaj, 4-5 szem gomba, 1 zsemle, 2 keményre főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg főtt hámozott gesztenye, 1 nyers tojás, só, bors, 3-4 ek. zsír

Elkészítése:

A pulykát két nappal elkészítése előtt besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg.

A libamájat és a pulykamáját a tejben és a vajban a gombával együtt megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. (Ha van egy kis maradék sült hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk.) Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük.

A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet. Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.

Fahéjas virágok

Hozzávalók kb 30 darabhoz: 35 dkg liszt, 1 tojás, 20 dkg margarin, 12 dkg cukor, 3 ek. porcukor, 12 dkg ribizlizselé, 1 tk. sütőpor, 2 tk. őrölt fahéj, csipetnyi só

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal, kristálycukorral, tojással, sütőporral, sóval és a fahéjjal omlós tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű virágokat vagy csillagokat szúrunk ki belőle. Az alakzatok felének a közepét kisebb méretű csillagokkal (vagy más formával) kiszúrjuk. A tésztát 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt kisütjük.

A lyukas alakzatokat porcukorral megszórjuk, a teli virágokat ribizlizselével megkenjük, és ráillesztjük a cukros "peremet", majd kissé összenyomjuk.

Nyár végi császármorzsa

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg szilva, 1/2 l tej, 15 dkg tehéntúró, 4 tojás, 8 ek. liszt,  2-3 ek. kristálycukor, 5 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, porcukor, szilvalekvár

Elkészítése:

Keverd simára a tojássárgáját a liszttel és a tejjel, szórj bele egy csipet sót, és hagyd állni negyedórán keresztül. Ezalatt alaposan mosd meg a gyümölcsöt, szedd ketté, és távolítsd el a magját. Miután letelt az idő, forgasd bele a tojásos masszába a túrót és a cukrot.

Tedd a vajat vagy a margarint egy tepsibe, told be a sütőbe, és várd meg, amíg felolvad. Ezután öntsd bele a tésztát, süsd addig, míg szilárddá nem válik. Ekkor egy sütőlapáttal szaggasd darabokra, és add hozzá a szilvát is. Kevergesd a tésztát 5-10 percenként addig, míg aranyszínűre nem sül.

Tálalás előtt megszórhatod porcukorral, vagy adhatsz hozzá kevés szilvalekvárt.

Nyári káposzta savanyítása

Hozzávalók: káposzta, ecet, só, babérlevél, egész bors, kenyér vagy zsemle

Elkészítése:

A káposztát legyaluljuk, tiszta üvegbe vagy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. A vizet literenként 1 evőkanál ecettel, 1 kávéskanál sóval és tetszés szerint babérlevéllel, borssal ízesítjük. Tetejére egy szelet kenyeret vagy egy zsemlét teszünk. Az edényt textíliával lekötjük.

A káposzta 3-4 nap múlva fogyasztható, illetve felhasználható.

Spenótos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 5-5 dkg füstölt szalonna és parmezán sajt, 4 nagy, hajdinalisztből sütött palacsinta, 30 dkg spenót, 2 dkg vaj, fél csokor petrezselyem, őrölt bors, só

Elkészítése:

Egy serpenyőben megpirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd itatósra szedjük, és a serpenyőt kitöröljük. Vajat olvasztunk benne, beletesszük a leszárított, felaprított spenótleveleket, és állandóan kevergetve 5 percig pároljuk, majd egy tányérra szedjük.

A palacsintákat vízgőz fölött felmelegítjük, tányérokra tesszük, elosztjuk rajtuk a tölteléket, a pirított szalonnakockákat, és a parmezánból vágott forgácsokat. A palacsintákat összehajtogatjuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Kinder-szelet

Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 2 ek. kakaópor, 2 ek. méz, 5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 35 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna; a krémhez: 3 tasak tejszín ízű pudingpor, 3 dl tejföl, 1 ek. liszt, 7 dl tej, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor; a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 ek. vaj
 
Elkészítése:
 
A tojást, a kakaót, a mézet, a vajat és a porcukrot gőz fölött összekeverjük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a liszttel elkevert szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk, majd két lapot sütünk belőle.
 
A vajat kikeverjük a porcukorral. A pudingport összekeverjük a liszttel, a tejföllel és a tejjel, majd sűrűre főzzük. Állandó keverés mellett kihűtjük, majd összekeverjük a vajkrémmel. Az alsó lapot megkenjük a krémmel, rátesszük a másik lapot.
 
A mázhoz a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd beletesszük a vajat. Kicsit kihűtjük, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.

süti beállítások módosítása