ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Luca-napi boszorkánykrém

2010. április 09. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukrozott gesztenyemassza, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl rum, 2 dl tejszín, 1 kg alma, 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor; a tetejére: tejszínhab, babapiskóta
 

Elkészítése:

A gesztenyemasszát a vaníliás cukorral, a rummal és a tejszínnel összedolgozzuk.

Az almákat megmossuk, kivájjuk a magházukat, majd tepsiben megsütjük őket. Kihűlés után kiszedjük a húsukat, a tojásfehérjével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot.

Egy kerek tálra ujjnyi vastagon felkenjük a gesztenyemasszát, majd rá az almahabot, majd újra gesztenyét. A tetejét tejszínhabbal és félbetört babapiskótával díszítjük.

Jól lehűtve kínáljuk.

Halfasírt színes pürével

Hozzávalók 4 személyre: A halpogácsához: 40 dkg tengeri hal, 2 szikkadt zsemle, 2 dl tej, 2 tojás,  zsemlemorzsa, szerecsendió, vaj, petrezselyem, őrölt bors, só; A püréhez: 60 dkg főtt burgonya, 1 evőkanál margarin, tej, 20-20 dkg főtt, áttört sárgarépa és parajpüré, 2-2 evőkanál tejföl és finomra vágott petrezselyem, só

Elkészítése:

A halhúst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és apró darabokra tördeljük. Hozzákeverjük a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, 3 evőkanál olvasztott vajat, és zsemlemorzsát. A fűszerekkel ízesítjük. Lapos pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és vajban megsütjük.

A főtt krumplit pépesre törjük, margarinnal, tejföllel, sóval, és tejjel összekeverjük. Három részre osztjuk, majd külön-külön sárgarépával, spenóttal és petrezselyemmel összeturmixoljuk.

A színes püréket a meleg halfasírtok mellé tálaljuk.

Zöldborsó-raguleves csurgatott tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fejtett zöldborsó, 10 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 30 dkg sertéscomb, 3 ek. olaj, 1 dkg liszt, 1 mk. fűszerpaprika, 1 ek. petrezselyem; a levesbetéthez: 1 tojás, 4 dkg liszt

Elkészítése:

A felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk az apró kockákra vágott húst. Megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, lassan pároljuk.

Amikor már majdnem puha, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva a fűszerpaprikát is belekeverjük.

Hozzáöntünk kb. 1 liter vizet és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a felszeletelt répát, majd 10 perc múlva a borsót és a karikára vágott pórét is. Sózzuk, borsozzuk, és a petrezselymet is beleszórjuk. Az egészet puhára főzzük.

A tésztához a tojást jól kikeverjük a liszttel, sóval és belecsurgatjuk a levesbe. Készre főzzük.

Joghurttorta (Marsi Anikó, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1/2 kg eper, 2 pohár natúr joghurt, 1 csomag zselatin, tejszín, citromhéj

Melegítsük fel a tejszínt, majd rakjuk félre egy kicsit hűlni. Aztán keverjük csomómentesre a joghurttal és a zselatinnal. Reszeljünk bele egy egész citrom héját.

Vágjuk fel az epret apró darabokra, szórjuk egy formába és öntsük hozzá a masszát, majd rakjuk be a hűtőbe.

Hagyjuk állni két-három óráig és ízlés szerint tálaljuk.

Rakott krumpli gazdagon (Marsi Anikó, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 8-10 db tojás, 2 kg krumpli, 1 l tejföl, 1/2 kg szárazkolbász, 1/2 l biotej, vaj

Az elkészítési mód ugyanaz, mint egy hagyományos rakott krumplinál.

A tepsit kenjük ki sok vajjal, rakjuk bele a felkarikázott főtt krumplit, kolbászt, főtt tojást és a tetejére pedig a tejfölt. Majd még egyszer rakjuk bele ugyanezt és tegyünk a tetejére tejfölt, aztán locsoljuk meg biotejjel.

Figyeljünk arra, hogy a tej mindenhová eljusson a rétegeken belül. Majd rakjuk be a sütőbe és süssük pirulásig.

Pulykanyakleves (Marsi Anikó, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 csomag répa, zellerzöld, petrezselyem, karalábé, 1 vöröshagyma, vegeta (ételízesítő), 8-10 db pulykanyak, só, bors

Pucoljuk meg az összes zöldséget, de ne vágjuk fel, hanem egyben rakjuk bele egy nagy fazékba.

Tegyük hozzá a pulykanyakat és az összes maradék hozzávalót.

Főzzük készre és ízlés szerint ízesítsük.

Zöldségfasírt

Hozzávalók 4 személyre: 30-40 dkg cukkini (vagy tök), 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 közepes burgonya, só, bors, pirospaprika, ételízesítő, liszt, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj
 
Elkészítése:
 
A reszelt cukkinit összedolgozunk az apróra vágott vöröshagymával, az áttört fokhagymával, a reszelt burgonyával, és kevés sóval, borssal, pirospaprikával és ételízesítővel fűszerezzük.
 
Annyi lisztet adunk hozzá, hogy fasírtgolyókat tudjunk belőle formázni.
 
A fasírtokat zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.

Kókuszos madártej

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 1 l tej, 25 dkg cukor, 5 dkg kókuszreszelék, 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1 tasak vaníliás cukor
 
Elkészítése:
 
A tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
 
A tejből 1 decit félreteszünk, a többit a vaníliás cukorral felforraljuk, és kanállal beleszaggatjuk a kemény habot. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal tálba szedjük.
 
A félretett hideg tejjel elkeverjük a tojássárgákat, a maradék cukrot és a pudingport, majd állandó kevergetés mellett a forrásban lévő tejhez öntjük és sűrűre főzzük.
 
Amikor kihűlt, tálba szedjük, és rárakjuk a habgaluskákat.

Halfasírt meleg endívia salátával, zöldfűszeres majonézzel

Hozzávalók 4 személyre: 4 x 16 dkg tengeri hal, 2 db zsemle, 2 dl tej, 1 dkg zsemlemorzsa, 1 dl narancslé, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 evőkanál szezámmag, 8 db endívia, 2 db citrom, só, bors, balzsamecet ízlés szerint
 
Elkészítése:
 
A halat ledaráljuk, a tejbe beáztatott zsemléket hozzáadjuk, ízesítjük sóval, borssal, kevés citromlével. Hozzáadjuk a tojásokat, zsemlemorzsát és a szezámmag felét. Az egészet összekeverjük, apró pogácsákat formázunk belőle és vajban megsütjük.
 

Elkészítjük a salátát: az endíviákat félbevágjuk, vastag ereit kivágjuk, mert ez keserű. Vajon cukrot karamellizálunk, amihez hozzáadjuk az endíviákat, kevés ideig pirítjuk és felengedjük a narancslével. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés balzsamecettel ízesítjük.

Tejszínes brokkolifőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 csokor petrezselyem, 6 dkg vaj, 2 ek. finomliszt, 1 kk. ételízesítő por, 1-2 dl főzőtejszín, só, 1 kk. citromlé, ½-½ kk. bors és currypor
 

Elkészítése:

A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük, szárát kb. 1 centi vastag karikákra, zsenge fiatal leveleit pedig vékony csíkokra vágjuk.

A petrezselymet fölaprítjuk és a brokkolilevéllel együtt a vajon megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, kissé megpirítjuk (világos rántást készítünk), majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

A brokkoliszárat annyi ételízesítőporral fűszerezett vízben, amennyi ellepi, megfőzzük.

Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, puhára főzzük, és a tejszínnel simára kevert rántással besűrítjük.

Ha kell, megsózzuk. A citromlével, a borssal és a curryvel fűszerezzük.

Zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg zöldbab, 1 nagy fej hagyma, 1 db paradicsom, fél paprika, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, ecet

Elkészítése:

Az összedarabolt zöldbabot, megtisztított hagymát, paprikát, cikkekbe vágott paradicsomot tegyük fel főni annyi vízben, amennyi levest szeretnénk. Sózzuk meg ízlés szerint.

Ha a bab megpuhult (kb. 20 perc), készítsünk habarást a tejföllel és liszttel, majd forraljuk össze a levest.

Aki savanykásabban szereti, a végén ecettel ízesítheti.  

Pirított kenyérkockákkal is gazdagíthatjuk.

Túrós-sonkás rakott cukkini

Hozzávalók 4 személyre: 3-4 közepes cukkini, só, bors; a bundázáshoz: liszt, tojás; a töltelékhez: 1/2 kg túró, 20 dkg sonka, 2 tojás, 2,5 dl tej; a tepsi kikenéséhez: vaj
 
Elkészítése:
 
A cukkinit hosszanti irányban felszeleteljük, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd lisztbe, tojásba forgatjuk, és olajban pirosra sütjük.
 
A túrót áttörjük, a sonkát felkockázzuk.
 
A tojást felverjük a tejjel. A tojásos tej 1/3-ad részét félretesszük, a többit simára keverjük a túróval, majd hozzáadjuk a sonkát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
 
Kivajazunk egy tűzálló tálat, rétegesen belerakjuk a cukkinit és a túrós keveréket, majd a tetejére öntjük a félretett tejet.
 
* Padlizsánnal és burgonyával is készíthetjük.

Kefires szilvadesszert

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szilva, 4 dl kefir, 6 evőkanál cukor, 1 dl tejszínhab, 1 tasak vaníliáscukor, 1 mokkáskanál fahéj

A megmosott, kimagozott szilvákat (vagy házi szilvalekvárt) hideg kefirrel összeturmixoljuk.

Cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük.

Kis tálkákba vagy fagylaltospoharakba adagoljuk.

Mindegyik tetejére tejszínhabot nyomunk, majd szilvaszeletekkel díszítjük.

Csőben sült hal

Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 75 dkg halfilé, 25 dkg vaj, 1 ek. mustár, só, 4 ek. liszt, 2 főtt tojás, 1 kg krumpli

Elkészítése:

A tejet felhevítjük és beletesszük a halszeleteket. A tüzet kikapcsoljuk alatta, és így pároljuk a halat, majd leszűrjük.

12,5 deka vajat felolvasztunk egy serpenyőben, kissé megpirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a mustárt, majd felöntjük a tejjel, amiben a hal főtt.

Egy kivajazott tűzálló tálban elrendezzük a halat és a cikkekre vágott tojást, majd leöntjük a mustáros mártással.

A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, cikkekre vágjuk, majd összekeverjük 4 evőkanálnyi felhevített vajjal.

Elosztjuk a hal tetején, rámorzsoljuk a maradék vajat és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Zempléni tarkabableves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tarkabab, 3 babérlevél, 1 vöröshagyma, 4 ek. olaj, 25 dkg apró savanyú káposzta, 2 ek. liszt, 4 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 2 ek. ecet, 1 kk. porcukor, 25 dkg lecsókolbász, 2 ek. tejföl
 
Elkészítése:
 
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap 1,5 liter enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük.
 
A vöröshagymát felaprítjuk és 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát és fél deci vizet aláöntve fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a csaknem megpuhult babhoz adjuk, és együtt puhára főzzük.
 
Közben a maradék 2 evőkanál olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Hűlni hagyjuk, majd 1deci vízzel simára keverjük. Apránként a káposztás babhoz adagoljuk, kevergetve egyet forralunk rajta. Ecettel és a porcukorral ízesítjük.
 
A kolbászt felkarikázzuk és a sütésből visszamaradt olajon kissé lepirítjuk. 10-10 karikát adagolunk a tányérokba, rámerjük a levest és a tetejét meglocsoljuk a tejföllel.

Vaníliapuding karamell réteggel (Kinter Oszkár, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 5 db tojássárgája, 10 dkg cukor (+ extra a tetejére), fél dl tej, 5 dl tejszín, 2 db vaníliarúd

Tegyük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vanília kikapart magjait, a tejet és a tejszínt. Keverjük jól össze, hogy a cukor elolvadjon, majd töltsük teás csészékbe vagy pudingformákba.

Helyezzük vízzel feltöltött tepsibe és tegyük előmelegített sütőbe, majd 140-150 fokon 30-35 percig gőzöljük.

Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Dijoni mustáros bélszín (Kinter Oszkár, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 kg marha vesepecsenye (bélszín), 1-1 ág friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 1 kg burgonya, 1 kisebb méretű sütőtök, 4 db tojássárgája, 3 dl tejszín, 2 evőkanál dijoni magos mustár, 1 teáskanál kurkuma, só, darált bors, őrölt szerecsendió, 1 db cukkini, 4-5 evőkanál extra szűz olívaolaj

A lehártyázott bélszínt csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot. Vágjuk össze a fűszernövények leveleit, majd forgassuk meg a bélszínt a fűszerlevelekben. Tekerjük be fóliába és pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.

A körethez főzzük meg a meghámozott burgonyát sós vízben épp úgy, mintha burgonyapürét készítenénk. Ha megfőtt, szűrjük le jól, törjük át, fűszerezzük kevéske őrölt szerecsendióval és keverjünk el benne 2 tojássárgáját.

A tököt vágjuk négyfelé, magjait szedjük ki és forró sütőben süssük meg puhára. A megsült tök húsát kanalazzuk át egy tálba, törjük össze villával, majd fűszerezzük meg szerecsendióval és keverjünk el benne 2 tojás sárgáját. Ha lágynak találjuk, akkor kevéske zsemlemorzsa hozzákeverésével tehetjük szilárdabbá.

Töltsük a nyomózsák egyik felébe a burgonyás, a másik felébe a sütőtökös pépet, majd nyomjuk cukkini szeletekre. Forró sütőbe téve pár perc alatt süssük pirosra.

Vágjuk körülbelül 15-20 dekás egyforma darabokra a bepácolt bélszínt, majd hevítsünk fel egy kevéske olívaolajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a hússzeleteket és mindkét oldalát közepes lángon süssük körülbelül 5-5 percig.

Közben egy másik serpenyőben készítsük el a mustáros mártást. Öntsük az edénybe a tejszínt, kanalazzuk hozzá a mustárt, szórjuk rá a kurkumát, majd ízesítsük kevéske sóval és darált borssal. Pár perc forralással fűzzük sűrű mártássá.

Tálaláskor nagy tányérok közepére kanalazzunk a mustáros szószból, helyezzük rá a megsütött bélszínt, majd helyezzük mellé a megsütött körítést.

Babtitok varázs (Benkő Dániel, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 kg tarkabab, 4 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, babérlevél, fokhagyma, fél kg mangalica füstölt kolbász, 1 mangalica köröm vagy láb, zabpehelyliszt

Főzzük meg az 1 kg tarkababot sótlanul. Ha elfogy a víz, akkor pótoljuk. Vegyük le a tűzről, mielőtt teljesen megpuhulna.

Ezzel egyidejűleg tegyük fel a másik lábast is kevés vízzel, amibe a 4 fej apró kockákra vágott vöröshagymát rakjuk bele, majd adjuk hozzá a két nagy paradicsomot, a babérlevelet és a pár gerezd fokhagymát is. Öntsük hozzá a babot, amikor szétfőtt a hagyma.

A harmadik lábasban pedig a füstölt mangalica szeletelt kolbászt főzzük egy kevés vízben. A pikáns íz kedvéért adhatunk még hozzá egy mangalica körmöt vagy lábat is. Ezt legalább 2 órán keresztül főzzük.

Ha elkészült, az egészet adjuk hozzá a babhoz. Forrásig főzzük, majd a zabpehelyliszt és a víz keverékével készítsük el belőle a galuskát, amit beleszaggatunk majd az ételbe. 15 perc főzés után elkészül az étel, ami rögtön tálalható is.

Busakrémleves (Benkő Dániel, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 busa, 4 evőkanál zabpehelyliszt, 2 dl tejszín, fél citrom leve, 3 evőkanál mustár, tengeri só, tört bors, oregánó, fokhagyma

A megtisztított busát főzzük egy kevés vízben kocsonyássá. Hagyjuk állni.

Közben keverjük össze a 4 evőkanál zabpehelylisztet, a 2 dl tejszínt, egy fél citrom levét, 3 kanál mustárt, egy csipet tengeri sót, tört borsot, oregánót és egy fokhagymát. Ha nem elég híg, akkor a busa levéből még adhatunk hozzá.

Tálalás előtt 20 perccel forraljuk fel és adjuk hozzá a busához.

Töltött cukkini kétféle töltelékkel

Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb zsenge cukkini; túrótöltelékhez: 10 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 2 tojás, 30 dkg túró; hústöltelékhez: 10 dkg főtt rizs, 2 dkg vaj, 25 dkg zöldborsó (fagyasztott), 2 főtt + 1 nyers tojás, 25 dkg darált főtt hús (sonka), 2 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma
 
Elkészítése:
 
A 4 cukkinit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belét kikaparjuk, apróra vágjuk és ízlés szerint vagy a túrótöltelékkel vagy a hústöltelékkel töltjük meg.
 
A túrótöltelékhez megfőzzük a rizst, majd lecsöpögtetjük. Az olajat meforrósítjuk, beletesszük az áttört fokhagymát, a cukkinidarabokat, sózzuk, és 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett megpároljuk.
 
A tűzről lehúzva belekeverjük a rizst, a tojásokat, és belemorzsoljuk a túrót.
 
A masszát a cukkinik üregébe halmozzuk, egy kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
 
A hústöltelékhez a rizst elkeverjük a vajjal.
 
Hozzáadjuk a megpárolt zöldborsót és az apróra vágott főtt tojásokat.
 
Belekeverjük a darált húst, a nyers tojást, sózzuk, borsozzuk.
 
Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük az áttört fokhagymát, a cukkinidarabokat, sózzuk, és 2-3 percig, kevergetve megpároljuk.
 
A hústöltelékhez keverjük, megtöltjük a cukkiniket, és ugyanúgy sütjük, mint a túrótöltelékes cukkinit.
süti beállítások módosítása