ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Spenótos rakott krumpli

2010. április 20. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg spenót, 50 dkg sütni való kolbász, 40 dkg krumpli, 20 dkg nyers füstölt sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 1 ágacska rozmaring, 8-10 bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, kevés szárított oregánó és majoránna, reszelt szerecsendió, só, bors, 1-2 ek. olaj, 1 fej közepes fokhagyma

Elkészítése:

A megtisztított, megmosott spenótot kevés sós vízben megpároljuk, és leszűrjük. A kolbászról lehúzzuk a héját, majd lábasba téve hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a rozmaringot, a bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, az oregánót, a majoránnát, egy csipet szerecsendiót, ízlés szerint sót, borsot, és erős tűzön néhány percig átforgatjuk, és megpirítjuk. Ha kihűlt, elkeverjük benne a tojást.

Egy tűzálló tálat vékonyan kibélelünk vékonyan felszeletelt szalonnával, rásimítjuk a kolbászos massza egyharmadát, annak tetejére tesszük a sonkaszeleteket, majd a spenót felét, erre ismét a kolbászt, és így rétegezzük tovább a maradék sonkával és spenóttal.

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, és a spenót tetejére 2-3 sorban körkörösen szépen elrendezzük. Megsózzuk, megöntözzük az olajjal, és az előmelegített sütőben 180-190 fokon, 1-1,5 óráig sütjük, amíg a krumpli megpirul.

Tojásos spenótrolád

Hozzávalók a piskótához: 10 dkg liszt, 5 tojás, 1 kg spenót, 1 tasak sütőpor, 1 gerezd fokhagyma, só, bors; a töltelékhez: 1 kk. pirospaprika, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt karaj, 2,5 dl tejföl, 25 dkg túró, 5 főtt tojás; a bevonáshoz: 30 dkg krémsajt, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A megmosott spenótot megfőzzük, majd leszűrjük, felaprítjuk és elkeverjük kevés olajjal, rányomjuk a fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a spenótot is. Beleforgatjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Deszkára borítjuk, lefejtjük róla a sütőpapírt, letakarjuk egy nedves konyharuhával, és vele együtt feltekerjük.

A töltelékhez a túrót összedolgozzuk a tejföllel és a pirospaprikával, majd a szétgöngyölt tésztára kenjük. Megszórjuk a kis kockákra vágott sajttal és füstölt karajjal. A szélesebb széle mentén kirakjuk a tojásokkal, majd szorosan feltekerjük.

A sajtkrémet összekeverjük a tejföllel, és bevonjuk vele a roládot. Végül körös-körül meghintjük a reszelt sajttal. Tálalásig behűtjük. 

Amerikai ananászsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 üveg marinált paprika (vagy mexikói saláta), 1 ananászkonzerv (kb. 50 dkg-os), 1/2 üveg gyöngyhagyma, 2 dl cukrozatlan tejszín, 1 kis tubus majonéz, fejes saláta, petrezselyem

Elkészítése:

A leszűrt, csíkokra vágott marinált paprikát (vagy mexikói salátát) összekeverjük a szintén leszűrt ananászkonzervvel és a gyöngyhagymával.

A tejszínt habbá verjük, a majonézzel összekeverjük, és ezt öntjük a salátára. Fejessaláta-levelekkel bélelt tálba töltjük, és a tetejére egy csokor összevagdalt petrezselymet hintünk, azonnal tálaljuk.



Ha maradék, csíkokra vágott sült csirkét vagy pulykát is keverünk közé, akkor kiadós hideg fogást tálalhatunk.

Orsi kelkáposztája

Hozzávalók: kelkáposzta, sajt, tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, köménymag, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megmosott és cikkekre vágott kelkáposztát köménymagos, sós vízben puhára főzzük. Lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk. A levelekre egy-egy vékony szelet sajtot helyezünk és együtt feltekerjük.

Tojást liszttel elkeverünk (így jobban köt) és ezzel, valamint zsemlemorzsával bundázzuk a tekercseket. Forró zsiradékban pirosra sütjük.

Feltétként, vagy különböző mártásokkal önálló ételként tálaljuk.

Berlini csokoládékenyér

Hozzávalók (100 db-hoz): 30 dkg puha vaj/margarin, 40 dkg barna cukor, csipetnyi só, 4 tojás, 50 dkg liszt, 10 dkg kakaópor, 1 tk. sütőpor, 1 ek. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt szegfűszeg, 50 dkg egész mogyoró, 3-4 ek. tej; a díszítéshez: 30 dkg étcsokoládé, kb. 100 szem mogyoró

Elkészítése:

A vajat a cukorral és a sóval krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat.

A lisztet a kakaóporral, a sütőporral, a fahéjjal és a szegfűszeggel elvegyítjük, majd két adagban a masszába dolgozzuk. Végül beleforgatjuk a mogyorót.

Egy 32 x 39 cm-es tepsit margarinnal vastagon kikenünk. Lisztezett kézzel belenyomkodjuk a tésztát (nem kell simára), és a tejjel megkenjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Rácsra tesszük, és azonnal 2x5 cm-es téglalapokra vágjuk.

A durvára aprított csokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk. A süteményszeleteket félig a csokoládémázba mártjuk, majd 1-1 szem mogyoróval díszítjük.



A barna cukortól különlegesen szép színt kap a tészta. Emellett a csokoládés, diós vagy mákos süteményeknél a barna cukor erőteljesebben kihozza az összetevők aromáját.

Töltött báránycomb

Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb báránycomb kicsontozva, 25 dkg gomba, 1 ek. olaj, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tojás, fokhagyma, vaj, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, grillfűszer

Elkészítése:

Az olajon megpirítunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, megpároljuk rajta a nagyobb kockákra vágott gombát, majd a zsírjára sütve a tűzről lehúzzuk, és egy nyers tojással, meg annyi zsemlemorzsával keverjük össze, hogy ne folyjon. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a báránycombba, a csont helyére töltjük.

A húst ráhajtjuk, több helyütt megtűzzük vagy összevarrjuk, aztán kívülről sóval vagy grillfűszerrel bedörzsöljük, szálkásra vágott fokhagymával megtűzdeljük, vajjal bedörzsöljük. Vagy alufóliába csomagoljuk és úgy pároljuk meg a sütőben, vagy a tálat alufóliával jól lezárjuk.

Körete többféle párolt zöldség (borsó, kukorica, lakkozott sárgarépa stb.)



Lakkozott sárgarépa: Kisebb sárgarépákat megpucolunk, hosszában félbevágjuk, majd egy húsleveskockával ízesített vízben nem túl puhára főzzük, utána lecsöpögtetjük. A pecsenye köré rakjuk annak pirítása előtt, a tetejét vajjal megkenjük, és egy kevés porcukorral bedörzsöljük, amitől szép fényessé és zamatossá válik a sütés során.

Tojásos gombakrém

Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg gomba, 1/2 fej vöröshagyma, olaj, só, őrölt bors, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, tej, 1 tojássárgája, 2 tojás, petrezselyemzöld

Elkészítése:

Az egészen finomra - majdnem péppé - vágott gombát kevés zsiradékon, reszelt vöröshagymával megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk.

Közben kb. a vajból és a lisztből tejjel sűrű besamelt készítünk, langyosra hűtjük és elkeverjük egy tojássárgájával. Ez idő alatt két tojást keményre főzünk.

A megpuhult gombát az egész finomra vágott főtt tojással áttörjük a besamelbe. Ha szükséges sóval, borssal, valamint finomra vágott petrezselyemmel utánaízesítjük.

Szendvicskrémként fogyasztjuk.


A besamel készítése: a vajból és a lisztből világos, fehér rántást készítünk, és ezt állandó keverés mellett, lassú tűznél meleg tejjel felengedjük és átforraljuk. A tej mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűségűre kívánjuk a mártást készíteni.

Banános szeletkék

Hozzávalók: 3 banán, 20 dkg keksz, 4 tojás, 3 ek. darált dió, 2 tasak csokoládé ízű pudingpor, 30 dkg cukor, 4 ek. liszt, tasak sütőpor, 8 dl tej, 2 dl tejszín
 
Elkészítése:
 
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral és a darált dióval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 250 fokos sütőben 10 percig sütjük.
 
4 deci tejet felforralunk és megfőzzük benne a maradék tejjel és 20 deka cukorral kikevert pudingport.
 
Egy mélyebb tálban összetörjük a kekszet, belekarikázzuk a banánokat, majd összeforgatjuk a pudinggal.
 
A kihűlt piskótát két lapba vágjuk, megtöltjük a pudingos-banános krémmel és bevonjuk a tejszínhabbal.

Gesztenyés borjútekercs

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gesztenye, 10 dkg bacon szalonna, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 4 zsályalevél, 1 rozmaringág, 1 kb. fél kilós borjúszegy, 2 evőkanál olívaolaj, 0,5 dl csirkeleves (leveskockából)
 
Elkészítése:

A gesztenyéket előmelegített sütőben megsütjük (kb. 20-25 perc), majd kivesszük, nedves ruhával letakarjuk, míg ki nem hűl. Majd összetörjük és tálba tesszük.
 
A szalonnát apróra vágjuk és serpenyőben, olaj nélkül megpirítjuk. Hozzáadjuk a gesztenye felét, sóval, borssal ízesítjük.  A fokhagymát, a zsályát és a rozmaringot összezúzzuk, összekeverjük.
 
A húst kiterítjük, kiklopfoljuk, a fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük, rásimítjuk a gesztenyés tölteléket és roládszerűen felcsavarjuk. Konyhai cérnával vagy hústűvel rögzítjük, az olajban minden oldalán pirosra sütjük, majd tepsibe tesszük.
 
A maradék gesztenyét a hús köré helyezzük, a húst meglocsoljuk a levessel és meleg sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra).  Sütés közben időnként a levével meglocsolgatjuk.

Zelleres burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 250 g burgonya, 150 g megtisztított zeller, 100 g csiperkegomba, 30 g zsír vagy olaj, 20 g vaj, 1,25 l víz vagy csontlé, 30 g hagyma, petrezselyem és zeller zöldje, só, citromlé

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát zsíron vagy olajon üvegesre fonnyasztjuk, belekeverjük a megmosott, laskára vágott zellert és gombát, citromlevet facsarunk rá, és megpároljuk.

Felöntjük forró vízzel vagy csontlével, megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított, hasábra vágott burgonyát, és puhára főzzük.

Végül rádobjuk a hideg vajat, és apróra metélt petrezselyem és zeller zöldjével ízesítjük.

Pirított zsemlekockával is tálalhatjuk.

Meleg mediterrán gyümölcssaláta (Zoltán Erika, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 1 közepes ananász, 2 db puha mangó, 2 banán, tejszínhab, 1/2 dl tequila, 10 dkg vaj, 3 evőkanál méz

Elkészítése:

A gyümölcsöket meghámozzuk és felkockázzuk.

Nagyméretű teflonban felmelegítjük a vajat, hozzátesszük a mézet. Először az ananászt rakjuk a serpenyőbe, mert az a legkeményebb gyümölcs. Megvárjuk, míg átmelegszik, majd hozzá tesszük a mangót, összekeverjük és a végén egy percre beledobjuk a banánt is.

A banán után meglocsoljuk tequilával és egy kis tejszínhabbal, esetleg egy kis vaníliamártással máris tálalhatjuk.

Csirkés fajitas (Zoltán Erika, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 1 kg (lehet kicsit több is) vékony csíkokra vágott csirkemell, 1 nagy vöröshagyma felszeletelve, 3 db kaliforniai paprika (egy piros, egy zöld és egy sárga), 1 csomag tortilla, 1 dl olívaolaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 csomag fajitas fűszerkeverék, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 üveg csípős vagy enyhe salsa, tejföl, reszelt cheddar sajt körülbelül 20-30 dkg, 1 konzerv babpüré, lime

Elkészítése:

Elkészítjük a páclét. Egy tálba öntjük az 1 dl olívaolajat, beleszórjuk a fajitas fűszerkeveréket és belenyomunk 3-4 gerezd fokhagymát. A fehér bort is hozzáöntjük. Jól elkeverjük és hozzátesszük a csíkokra vágott csirkemellet. Lefedjük és a hűtőbe tesszük. Ezt a sütés előtti napon készítsük el, hogy a hús jól átvegye a pác ízét.

Másnap egy wokban felhevítünk egy pici olívaolajat. Rádobjuk a bepácolt húst, nem baj, ha egy kis páclé is megy hozzá. Amennyiben ügyesen találtuk el a páclé és a hús arányát, akkor alig marad páclénk. Közepesnél egy kicsit nagyobb fokozaton, de semmiképp se a teljes hőfokon kezdjük el pirítani a húst. Amikor már majdnem kész - kóstolással dönthetjük el, hogy mikor jó – rádobjuk a csíkokra vágott paprikákat és a felszeletelt hagymát. Még egy-két percig együtt pirítjuk a hússal, de vigyázzunk, hogy ne puhuljanak meg, hanem maradjanak ropogósak a zöldségek.

Lehúzzuk a tűzről és egy lime levét belecsavarjuk. Még egyszer összeforgatjuk és mehet az asztal közepére. Azonnal fogyasztandó.



Babpüré:

A kész babpürét egy tálba szedjük. Ízesítsük egy kis borssal és két-három, vékony karikákra vágott újhagymával. Jól összekeverjük.

Rakott paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg érett paradicsom, 50 dkg zsenge tök, 40 dkg vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, olaj, friss majoranna, bors, só

Elkészítése:

A hagymát vágd cikkekre, forró olajon pirítsd meg, majd tedd hőálló tálba. A paradicsomot és a tököt szeleteld vékonyra, váltakozva rakd a tálba, szórd meg a finomra aprított majorannával, a fokhagymával, sóval, borssal ízesítsd. Tetejét kevéske olajjal locsold meg, majd előmelegített sütőben 40-50 percig süsd.

Önállóan vagy köretként is fogyasztható.

Parajjal töltött göngyölt hús

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg (8 szelet) sovány sertéscomb, 50 dkg friss spenót, 5 gerezd fokhagyma, 5 dkg parmezán (jellegű) sajt, 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 1 babérlevél, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, pici cukor

Elkészítése:

A megtisztított, friss parajt sóval, három gerezd fokhagymával ízesített vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és kissé kinyomkodjuk, hogy száraz legyen. Ezután a reszelt parmezán sajttal, a vajjal meg a reszelt szerecsendióval összekeverjük.

A szép sovány sertéscombból nyolc szeletet vágunk, kiverjük,  és mindegyikre egy-egy halom ízesített parajlevelet halmozunk. A hússzeleteket egyenként összegöngyöljük, és hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük.

A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk, és a hústekercseket belerakva körös-körül megpirítjuk; ezalatt a hagyma is megpirul. Paradicsompürét, két gerezd zúzott fokhagymát, egy húsleveskockát meg egy babérlevelet adunk hozzá, és mindig csak egy kevés vizet aláöntve, fedő alatt, kis lángon, a húst a saját levében időnként megforgatva puhára pároljuk.

Tálalás előtt a hústűket vagy a fogvájókat kihúzzuk, és a pecsenye levét - ha a paradicsomtól túl savanyú lenne - egy kevés cukorral ízesítjük.

Vajas párolt rizs illik a legjobban hozzá, de vajas újburgonyával is finom. 



Még finomabb, ha paradicsompüré helyett ketchuppal készítjük. 

Gombavagdalt

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg gomba, 3 db zsemle, 2 tojás, 1/2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, petrezselyem, olaj vagy zsír

Elkészítése:

A megtisztított és kockákra vágott gombát hagymás zsiradékon puhára pároljuk.
Közben a zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk. Eldolgozzuk a tojással, sóval, borssal, majd a közben megpuhult gombával, finomra vágott petrezselyemmel.

A masszából pogácsákat formázunk, morzsába forgatjuk, majd forró zsiradékban kisütjük őket.

Babapiskótás-gesztenyés krémes

Hozzávalók: 50 dkg mélyhűtött leveles tészta; a krémhez: 30 dkg cukrozott gesztenyemassza, 3 ek. rum + a babapiskótához, 1 tasak főzés nélkül készíthető vaníliakrém, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 25 dkg babapiskóta; a szóráshoz: porcukor

Elkészítése:

A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, elfelezzük, majd lisztezett deszkán 2 egyforma, 2-3 mm vastag lapot nyújtunk belőle. Vízzel permetezett sütőlapra tesszük, és villával sűrűn megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel. 20 percig hideg helyen pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben egyenként, világosbarnára sütjük

A felengedett gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük, 3 evőkanál rummal és a puha vajjal jól kikeverjük. A krémport a tejjel a tasakon levő utasítás szerint elkészítjük.

Az egyik tésztalapot egyforma kockákra vágjuk, ez lesz a krémes teteje. A másik tésztát megkenjük a gesztenyés krémmel és kirakjuk a rummal meglocsolt babapiskótával, kissé bele is nyomkodhatjuk őket, majd rásimítjuk a vaníliakrémet. A tetejére rárakosgatjuk a tésztából vágott négyzeteket.

2-3 óráig hűtőben tartjuk, tálaláskor meleg vízbe mártott késsel a kockák mentén felszeleteljük, és meghintjük porcukorral.

Húsvéti habostorta

Hozzávalók: 1 kész kerek tortalap (vagy 6 tojásból sütött piskóta), 4-5 ek. rum, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 5 dkg mazsola, a tetejére: 4 dl tejszín, 1 ek. porcukor

Elkészítése:

A piskóta tetejéről egy kisujjnyi vastag lapot levágunk, félretesszük. Az alsó rész belsejét úgy szedjük ki, hogy csak ujjnyi vastag alja és pereme maradjon. A kivájt tésztabelsőt egy tálban összemorzsoljuk, és 3 evőkanál rummal meglocsolva fél óráig állni hagyjuk.

A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal kikeverjük, a megpuhult tésztamorzsát is hozzáadjuk, végül az 1-2 evőkanál rumba megáztatott mazsola is belekerül. Ezzel a krémmel töltjük a tészta üregét, majd a levágott lapot ráfektetjük, kissé lenyomatjuk, hogy a torta az eredeti formáját visszakapja. A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk.

Tálalás előtt a habbá vert tejszínnel vonjuk be, amit egy púpozott evőkanál porcukorral édesítettünk. Színes drazséval, holipnivel, esetleg apró csokoládétojásokkal díszíthetjük

Elzászi tojás

Hozzávalók 2 személyre: 4 tojás, 1/4 vöröshagyma, 1 kk. zsír, mustár, só, őrölt bors, ízlés szerint szardellapaszta vagy paradicsompüré

Elkészítése:

4 tojást keményre főzünk. Ha kihűlt, megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk.
Negyed reszelt vöröshagymát, sót, 1 kávéskanál zsírt, borsot, kevés mustárt jól eldolgozunk. (Ízlés szerint esetleg adhatunk hozzá szardellapasztát vagy paradicsompürét is.) Hozzáadjuk a tojásokat.

Kenyérre kenve, zöldpaprikával, paradicsommal vagy retekkel tálaljuk.

Rakott karalábé

Hozzávalók 4 személyre: 4 zsenge karalábé (kb. 50 dkg), 50 dkg sárgarépa, 1 csomó újhagyma, 5 dkg vaj, 3 tojás, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg parmezán (jellegű) sajt, só, őrölt bors, 1 nagy csokor petrezselyem, csipetnyi reszelt szerecsendió

Elkészítése:

Egy mély tűzálló tálat a vaj felével kikenünk. A karalábét meghámozzuk, felszeleteljük, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, és a felét a tál aljára terítjük. A répát is megtisztítjuk, felszeleteljük, és kétharmadát a karalábéra fektetjük. Megsózzuk, és a tojások, a tej meg a tejföl sóval, szerecsendióval ízesített keverékének a felével meglocsoljuk. Erre a maradék karalábét fektetjük, és a répa maradékával a tetejét szépen kidíszítjük. A tojásmártás maradékát ráöntjük, a maradék vajat rámorzsoljuk, és a forró sütőbe tolva az egészet addig sütjük, amíg a nedvességet a zöldség magába nem szívja (de kiszárítani nem szabad!).

Tálalás előtt a tetejét finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.


Gazdagabb változat: Az alsó karalábé-répa rétegre 15 dkg vékony csíkokra vágott főtt füstölt húst vagy/és 3 karikára vágott főtt tojást terítünk.

Almás-mézes lepény

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 dl tej/tejszín, 8 dkg vaj, 6 alma, 1 tasak vaníliás cukor, tetszés szerint édesítőszer, 2 tojás, 5 dkg méz, 10 dkg mandula/dió, 1 mk. fahéj
 
Elkészítése:
 
A lisztet összekeverjük a vajjal és a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, a tejjel és az édesítőszerrel. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
 
A meghámozott almákat félbevágjuk, a magházat kivesszük, késsel az alma domború felületét egymással párhuzamosan kissé bevagdossuk, aljával lefelé a masszára rakjuk.
 
A langyosra melegített mézzel és a habbá vert tojásfehérjével leöntjük, majd meghintjük a fahéjjal, és rászórjuk az aprított mandulát vagy diót. Előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.

süti beállítások módosítása