ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Fejes saláta a tavasz ízeivel

2010. április 07. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 2 fejes saláta, 20 dkg hónapos retek, 20 dkg ementáli sajt, 10 dkg újhagyma, 15 dkg majonéz, 1 citrom, 3 dkg mustár, 5 cl fehérbor, 1 főtt tojás, őrölt fehér bors, só
 
Elkészítése:
 
A fejes salátát megmossuk, jól lecsepegtetjük, szárazra itatjuk és apró darabokra tépjük. További felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
 
A retket megtisztítjuk és a sajttal együtt vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk.
 
Keverőtálba tesszük a majonézt, sóval, szűrt citromlével, őrölt fehér borssal, mustárral, kevés fehérborral ízesítjük és habverővel simára keverjük. Az öntetet a fejes salátával, a retekkel, az újhagymával és a sajttal óvatosan összekeverjük, majd hűtőszekrénybe tesszük.
 
Tálaláskor tetejét finomra vágott főtt tojással és reszelt sajttal bőven megszórjuk.

Brokkolis halfilé

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg brokkoli, 4 szelet (60 dkg) halfilé, tej, citromlé, só, 1-1 mk. őrölt szerecsendió és fehér bors, 1 kk. felaprított petrezselyem, 4 szelet gépsonka, 5 dkg reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
A rózsáira szedett brokkolit enyhén sós vízben puhára főzzük.
 
A halat citromos sós tejben megáztatjuk, majd egy kivajazott tűzálló edény aljára fektetjük, és megszórjuk a fűszerekkel.
 
Ráhalmozzuk a brokkolit, sózzuk, borsozzuk, majd beborítjuk 1-1 szelet gépsonkával.
 
Meghintjük a sajttal, és előmelegített sütőben, közepes lángon 10 perc alatt megsütjük.

Zelleres csirkeraguleves eperlevéllel

Hozzávalók 4 személyre: 500 g csontozott csirkemell vagy comb, 200 g póréhagyma, 200 g szárzeller, 150 g piros húsos paprika, 2 cs. petrezselyem, 50 g vaj, 2 dl tejszín, só, friss darált bors, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Eperlevél

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.

A póréhagymát hosszában négyfele vágjuk majd, keresztbe vékonyan szeleteljük. A paprikát kis kockára vágjuk. A szárzellert vékonyra szeleteljük.

A letisztított, megmosott húst kis kockára vágjuk. Vajon fehéredésig pirítjuk. Rátesszük a hagymát, paprikát és 1-2 percet összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.

Felengedjük alaplével, vagy vízzel. Beletesszük a szárzellert és kíméletesen összeforraljuk.

Amikor a hús puha, kiveszünk a léből, összekeverjük a tejszínnel, majd a tejszínes levest belekeverjük a levesbe, amint forr, levesszük.

Hozzáadjuk a gorombára összevágott petrezselymet, ha szükséges fűszerezzük.

Eperlevéllel tálaljuk, amit a levesben vagy külön főzünk ki.

Sült cukkini citromos öntettel

Hozzávalók 4 személyre: 5 db közepes cukkini, 5 evőkanál liszt, 5 gerezd fokhagyma, 15 g bazsalikom, 1/2 citrom, só és olívaolaj
 
Elkészítése:


A cukkinit alaposan mosd meg, és hosszában szeleteld ujjnyi vastagra csíkokra. Enyhén sózd be, és 15 percig hagyd állni. Töröld szárazra, forgasd lisztbe és mindkét oldalát süsd ropogósra olajban. Csöpögtesd le, és rakd tálra.

Alaposan keverj össze 5 evőkanál olívaolajat, a bazsalikomot, az összetört fokhagymát és a fél citrom levét, majd öntsd a cukkinira.

Egy felkockázott főtt tojással, néhány karika piros színű paprikával díszítheted. A tálalással várj egy órát, amíg az ízek összeérnek!

Joghurtos meggykrém

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag vaníliás pudingpor, 450g meggyes joghurt, 3 evőkanál kristálycukor, 25 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor
 

Elkészítése:

A pudingporhoz keverd hozzá a kristálycukrot, majd a joghurttal főzd fel.

Keverd habosra a margarint a porcukorral, majd add hozzá a langyosra hűlt pudinghoz, és keverd egyenletesre.

Kanalazd poharakba, és díszítsd magozott meggyel!

Bergeni halfasírt

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehér húsú halfilé, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csokor kaporlevél, 2 evőkanál liszt, só, darált bors, 3 evőkanál vaj a sütéshez. Szószhoz: egy-egy negyed kaliforniai paprika, 1 dl tejszín, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál vaj, fél csokor metélőhagyma, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tej, só, kevés darált bors

Elkészítése:

Tegyük a kis darabokra felvágott halhúst gyorsvágó gépbe, üssük hozzá a tojásokat, kanalazzuk rá a lisztet, fűszerezzük összevágott kaporlevéllel, darált borssal, sóval. Öntsük rá a tejet, majd aprítsuk össze a gépben.

Vizes kézzel formázzunk húskorongokat, és közepes lángon mindkét oldalát süssük meg forró vajon.

A szósz elkészítése:

Süssük két percig forró vajban az apróra felvágott kaliforniai paprikákat, majd szórjunk rá lisztet, és állandóan keverve öntsük fel tejjel. Jöhet bele a tejszín, só, citromlé, összevágott metélőhagyma, darált bors. A szósznak selymesen folyósnak kell lennie, ha szükséges, hígítsuk tejjel.

Soma kendermagosa (Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 1 kg baromfi- vagy sertéshús, olaj, 4-5 fej vöröshagyma, 2 petrezselyemgyökér, 4 sárgarépa, 2 karalábé, 1 zellergumó, 80 dkg gomba, 80 dkg zöldborsó, frissen darált bors, sok petrezselyemzöld, só, tejszín

Pirítsuk a hagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a húst és pörköljük meg, vagyis addig süssük kis lángon, amíg ki nem ereszti a levét és barnára nem pirul. Majd hígítsuk fel vízzel és hagyjuk főni. 

A gombát is dinszteljük és pirítsuk, majd daráljunk rá borsot, aztán sózzuk meg.

Mielőtt teljesen átsülne a hús, adjuk hozzá a zöldséget, majd fűszerezzük és végezetül pedig tejszínnel ízesítsük.

Zamatos zöldborsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fejtett zöldborsó, 30 dkg karfiol, 1 paprika, 1 sárgarépa, 2 póréhagyma, 8 dl víz, 1 húsleveskocka, 4-5 friss újhagymaszár, 2 ek. olaj, só, bors

Elkészítése:

A póréhagymát felkarikázzuk, rátesszük az olajra, és lassú tűzön kb. 10 percig sütjük.

A leveskockát a vízben felforraljuk, ráöntjük a párolt hagymára, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, a karfiolt, a zöldborsót és a paprikát.

Fűszerezzük, majd 20-25 percig főzzük.

Amikor elkészült, meghintjük az apróra vágott újhagymaszárral.

Füstös vajbab (Soma, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 5 fej hagyma, egy kevés teavaj a hagyma alá, 1 kg mirelit vajbab, garam masala vagy curry (arab boltokban kapható fűszerek), 30-40 dkg nagylyukú reszelőn lereszelt füstölt sajt, 3/4-ed liter sűrű típusú főzőtejszín, só, kis kanál cukor, chili

A hagymát vágjuk apró darabokra és dinszteljük üvegesre.

Öntsük rá a vajbabot, fedjük le és hagyjuk puhulni. A fűszereket szórjuk rá, így belefő az ízük.

Mikor már majdnem kész, szórjuk bele a lereszelt sajtot is, aztán a tejszínt és szószosra keverjük.

Padlizsánkrém (Soma, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 gerezd fokhagyma, chipotles, frissen darált bors, olívaolaj, só

A padlizsánt karikázzuk fel és extra szűz olívaolajban mindkét oldalát süssük barnára.

Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót. (A chipotles elhagyható, ha valaki nem szereti, mivel csak Soma tette hozzá.)

A fokhagymát reszeljük apróra vagy törjük pici darabokra, és turmixoljuk össze.

Salsa (Soma, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 6-7 paradicsom, 2 piros színű paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, chili vagy chipotles, frissen darált bors, olívaolaj, só

A paradicsomot karikázzuk fel és extra szűz olívaolajban süssük barnára.

Ezzel egyidejűleg a paprikát is pároljuk, majd pirítsuk ropogósra. Ha ezzel megvagyunk, akkor adjuk hozzá a többi hozzávalót is.

A turmixolásnál azonban arra ügyeljünk, hogy ne pépesre, hanem egy kicsit darabosra turmixoljuk.

Avokádókrém / Guacamole (Soma, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 2 puha avokádó, 1 paradicsom, kis fej vöröshagyma, 1 lime, 1 csokor friss koriander, só

Húzzuk le a paradicsomnak a héját – ha forró vízzel leöntjük a beirdalt paradicsomot, akkor  könnyebben lehúzható - és tegyük hozzá a meghámozott avokádóhoz.

Majd csurgassuk le lime-mal a meghámozott vöröshagymát, és hagyjuk pár percig ázni a zamatosabb íz kedvéért.

Ezután turmixoljuk össze és ízesítsük sóval, és friss korianderrel.

Zöldséges csirkeaprólék-leves csigatésztával (Vincze Ottó, Hal a tortán)

Hozzávalók 4 személyre: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 25 dkg csigatészta, 4 db sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 0,2 dkg só, 0,1 dkg bors, ízlés szerint ételízesítő, finomra vágott petrezselyemzöld, 3-4 db filézett csirkecomb (felkockázva)

Elkészítés:

A hagymát a vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a a csirkecombot és megpirítjuk. Felengedjük vízzel, beletesszük a többi hozzávalót, és a zöldségek puhulásáig főzzük.

Forró vízben puhára főzzük a csigatésztát, azzal tálaljuk.

Paradicsomos rakottas

Hozzávalók 4 személyre: 2 fej hagyma, 75 dkg paradicsom, 75 dkg cukkini, 10 dkg téliszalámi, 2 gerezd fokhagyma, 2,5 dl tej, 2 db tojás, 1 csipet szerecsendió, 5 dkg gouda sajt, 2 ek. margarin + a forma kikenéséhez, bazsalikomlevelek

Elkészítése:

A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.

A paradicsomot, a cukkinit megmossuk, kb. fél cm vastag karikákra szeleteljük.

Kikenünk margarinnal egy tűzálló tálat, belerétegezzük a cukkinit, a paradicsomot és a szalámit, két szelet kivételével. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, elkeverjük a tejjel, a tojással, és a sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tojást felverve keverjük a masszához.

A sajtot nagy lyukú reszelővel a rakottasra reszeljük, ráöntjük a fűszeres tejet, apróbb darabokban a margarint is rászórjuk, és a sütőben kb. 35 percig sütjük.

Bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.

Gyümölcsös csokihab

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg szőlő, 1 nagy körte, 1 citrom leve és héja, 1 ek. cukor, 1/2 mk. őrölt gyömbér, 1 tasak csokoládéízű pudingpor, 3 ek. cukor, 4 dl tej
 
Elkészítése:
 
A szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk.
 
A körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk, és a gerezdeket még kettévágjuk. Azonnal megcsepegtetjük a citrom levével, hogy ne barnuljon meg.
 
A gyümölcsöket 6 evőkanál vízzel, a cukorral, a citrom héjával, a gyömbérrel lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
 
A pudingot elkészítjük a csomagoláson lévő utasítás szerint a tejjel és a cukorral. Vizes evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk ki, és négy tányérra szétosztjuk.
 
Mellészedjük a körtés-szőlős kompótot, megszórjuk kevés porcukorral, és tálaljuk.

Babos halszelet

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg halszelet, 25 dkg nagy szemű fehér bab, 25 dkg paradicsom, 2 kk. kurkuma, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, kapor, turbolya, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg liszt, olaj, só 

Elkészítése:
 
A megtisztított, áttört fokhagymát megfuttatjuk 3 kanál olajon, majd kiszedjük.
 
A meghámozott, kockákra vágott paradicsomhoz hozzáadjuk a kurkumát, a szétmorzsolt babérlevelet, egy késhegynyi turbolyát, és 1 kanál kaporlevelet. Megsózzuk, majd erős lángon 10 percig főzzük, közben hozzáadjuk a bort.
 
A halszeleteket lisztbe mártjuk és forró olajban megsütjük.
 
Megsózzuk és tűzálló tálba fektetjük a halszeleteket, ráöntjük az enyhén sós vízben megfőzött, lecsöpögtetett babot és a paradicsommártást.
 
20 percre 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd forrón tálaljuk.

Virslis krumplileves

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 50 dkg krumpli, 1 ek. olaj, 1 tk. pirospaprika, 1 babérlevél, 1 ek. paradicsompüré, 1 mk. őrölt majoránna, 2 pár virsli, 1 közepes csemegeuborka, néhány csepp ecet

Elkészítése:

Felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne az apróra vágott hagymát.

Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, meghintjük a pirospaprikával, majd felöntjük 1 liter vízzel.

Beledobjuk a babérlevelet, belekeverjük a paradicsompürét, a majoránnát, és kis lángon puhára főzzük.

A főzés végén karikára vágjuk a virslit, az uborkát, és a levesbe keverjük.

Egyet forralunk rajta, az ecettel savanyítjuk, és tálaljuk.

Lecsós cukkinikoszorú

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, só, bors, 1 ek. borecet, 3 ek. olaj, 60 dkg zsenge cukkini, 4 szál baromfivirsli (20 dkg), 1 kk. margarin, 10-12 szelet baconszalonna, 1 nagy fej hagyma, 1 mk. pirospaprika, 25 dkg paradicsom, 50 dkg zöldpaprika, 1 kis babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál petrezselyem 

Elkészítése:
 
A meghámozott burgonyát felkarikázzuk, enyhén sós-ecetes vízben megfőzzük.
 
Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, hirtelen megpirítjuk benne a hámozatlanul vékonyra gyalult cukkinit, a felkarikázott virslit, majd beleforgatjuk a leszűrt burgonyát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
 
A margarinnal kikenünk egy koszorú alakú sütőformát. Csillag alakzatban kibéleljük a szalonnaszeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a forma peremén. Belenyomkodjuk a cukkinis keveréket, visszahatjuk a szalonnavégeket, és forró sütőben, 220 fokon, kb. 30 percig sütjük.
 
Közben a maradék olajjal, a hagymából, a pirospaprikából, a paradicsomból és a zöldpaprikából lecsót készítünk, sóval, borssal, a bebérlevéllel és az áttört fokhagymával fűszerezzük.
 
A megsült koszorút lapos tálra borítjuk, a közepébe halmozzuk a lecsót és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

Fahéjas-részeges madártej

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 vaníliarúd, 2-3 kisujjnyi citromhéj, 2 ek. + 10 dkg porcukor, 1 l tej, 6 tojás, só, 1 ek. vaníliás pudingpor, 1/2 dl rum, 1 kk. őrölt fahéj 

Elkészítése:
 
A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejét, majd a citromhéjjal és a 2 kanál cukorral együtt a tejhez adjuk. Felforraljuk, és kivesszük belőle a citromhéjat.
 
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval felverjük, majd a porcukorral tömör, fényes habbá verjük, és evőkanállal beleszaggatjuk a tejbe. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal tálba szedjük.
 
A tojássárgákat elkeverjük a pudingporral, hozzászűrjük a tejet, majd gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
 
Hideg vízfürdőben kihűtjük, belekeverjük a rumot, tálba öntjük, tetejére ültetjük a galuskákat, és jól behűtjük.
 
Tálaláskor megszórjuk a fahéjjal.

Vegyes húsleves gombás galuskával

Hozzávalók a leveshez: 1 kg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 40 dkg marhahús, 1/2 kg tyúkhús, 15 dkg csirkemáj, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna; a gombagaluskához: 30 dkg gomba, 3 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 zsemle, 1 tojás, 15 dkg liszt, zsír
 
Elkészítése:
 
A csontból és a leveszöldség feléből csontlevest főzünk. A marhahúst, tyúkhúst ebben tesszük fel főni. Ha felforrt, leszedjük a habját, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük és mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a húsok megpuhulnak. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a májakat is.
 
A galuskához a hagymát kevés zsíron megpirítjuk, hozzátesszük az apróra vagdalt gombát, a petrezselyem zöldjét és fűszerezzük. Belekeverjük a beáztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojást és a lisztet. Ha a massza túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát tehetünk bele. Vizes kézzel galuskákat formálunk, és forrásban lévő vízben kifőzzük.
 
Úgy tálaljuk, hogy mindenkinek minden húsféleségből, a kockákra vágott zöldségekből és a galuskából is egyformán jusson.
süti beállítások módosítása