ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Párizsi hagymaleves

2010. április 01. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg hagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl száraz fehérbor, 3 dl marha vagy csirkehúsleves, só, bors, 7 dkg reszelt sajt, 4 vékony bagett szelet, vaj

Megtisztítjuk és felszeleteljük a hagymát, majd lassú tűzön kevergetve a vajon aranysárgára fonnyasztjuk.

Hozzáadjuk a lisztet és egy percig pirítjuk.

Hozzákeverjük a bort, a levest és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk.

A kenyereket megpirítjuk, majd megvajazzuk.

A sajt felével megszórjuk a kenyérszeleteket, a többi sajtot pedig a csészék aljára szórjuk, majd ráöntjük a levest.

A tetejére ültetjük a pirított kenyeret és betesszük a sütőbe, hogy megolvadjon rajtuk a sajt.

Libahúsgombócos sólet

Hozzávalók 4 személyre: a sólethez: 1 kg száraz fehérbab vagy tarkabab, 3,5 l füstöltlé (füstölt hús főzőleve), 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kk. bors, 1 kk. majoránna, 1 ek. pirospaprika, 1 csapott kk. só, 30 dkg árpagyöngy (gersli), 1 ek. finomliszt; a húsgombóchoz: 1 kg kicsontozott, lebőrözött libamell, 15 dkg árpagyöngy, 1 csapott kk. bors, 1 csapott ek. só, 1 kk. majoránna, 1 púpozott kk. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 tojás

Elkészítése:

A babot átválogatjuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

Másnap leszűrjük, és olyan lábasba tesszük, amit a sütőbe is betehetünk. A füstölt levet ráöntjük, a megtisztított, fölaprított hagymát, zúzott fokhagymát, a borsot, a majoránnát, a pirospaprikát rászórjuk.

A gerslit és az 1,5 deci vízben simára kevert lisztet belekeverjük, nagy lángon fölforraljuk.

Közben a húst ledaráljuk, az árpagyönggyel, a tojással, a borssal, a sóval, a majoránnával, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 20, pingponglabdányi gombócot formálunk belőle. A forrásban lévő sólet tetejére rakjuk. Összerázzuk, akkor jó, ha a lé teljesen ellepi (ha kell, kiegészítjük).

Lefedjük, és a sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (150-160 fokon) 2-2,5 órán át sütjük-pároljuk, közben az edényt többször megrázogatjuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint egy jó kis pörköltnek.

Az utolsó 25-30 percre az alaposan megmosott tojásokat is a lábasba rakjuk.

Epres-meggyes gyümölcsparfé

Hozzávalók: 40 dkg eper (lehet mélyhűtött is!), 25 dkg meggy, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 3 cl mandulalikőr, pici vaníliaaroma


Tisztítsd meg alaposan az epret folyó víz alatt, majd egy villával törd össze.

A cukor felével verd habosra a tojássárgáját, a maradékot pedig keverd el 3 evőkanálnyi vízben, és forrald fel. Tedd bele a megmosott és kimagozott meggyet, majd add hozzá a vaníliaaromát.

Az összetört eperhez keverd hozzá a mandulalikőrt, és forgasd össze a habosra vert tojássárgájával. Ehhez keverd még hozzá a hidegen felvert tejszínhabot, majd a langyosra hűtött vaníliás meggyet is. Vegyítsd bele a kemény habbá vert tejszínt, majd a gyümölcspürét is.

Tedd fagyasztóba 2,5 órára, keverd át habverővel, majd hagyd hűlni további fél órán keresztül.

Ha a parfé elkészült, kanalazd ki, és babapiskótával vagy tejszínhabbal tálald.

Színes csirkemelltekercs

Hozzávalók: 2 egész csirkemellfilé, 12 db szárított paradicsom olajban, 5 dkg megmosott rukkola levél, 15 dkg kék sajt, 10 dkg főtt sonka, 12 szelet száraz olasz sonka, 5 dkg parmezán sajt, só, a sütéshez olívaolaj, 0,5 kg spenót levél, 10 dkg vaj, 3 db mozzarella sajt, só, bors

A csirkemellfilét megmossuk, hat szeletre vágjuk. A szeleteket kiklpfoljuk, sózzuk, borsozzuk.

Rukkolát, sonkát, szárított paradicsomot rétegzünk a kiterített húsokra.

A kockacukor nagyságúra vágott kék sajtot a paradicsom közepébe tesszük úgy, hogy össze tudjuk tekerni a csirkemelleket.

Az így kapott batyukra rátekerjük a sonkát és hústűvel megtűzzük.

A húsokat tepsibe rakjuk és meglocsoljuk olívaolajjal. 220 fokos sütőben 20-25 percig fóliával letakarva sütjük.

A fóliát levesszük, sajttal megszórjuk a megpárolódott csirkebatyukat és még kb. 5 percig 250 fokon hagyjuk a sajtot ráolvadni, megpirulni.

Közben a megmosott spenótot vajon sóval, borssal megfonnyasztjuk, majd belerakjuk az összevágott mozzarellát és készre pároljuk.

A spenótot a tányérra tesszük, a húst kettévágva mellé helyezzük, a csirke levével megöntözzük.

Paradicsomos burgonyakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 1 l paradicsomlé, csokor zeller zöldje, csokor petrezselyemzöldje, csokor bazsalikomlevél, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. olaj, 1 csésze rizs 

 
Elkészítése:
 
A meghámozott, apróra darabolt burgonyát fél liter vízben megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd az egészet botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a fazékba, simára keverjük a tejföllel, és a paradicsomlével, a finomra vágott zöld fűszerek felével ízesítjük, majd 5 percig főzzük, közben folyamatosan kevergetjük.
 
Amíg a leves fő, a rizst is kevés olajon megfuttatjuk, majd sós vízzel felöntve puhára főzzük és meleg vízzel leöblítjük.
 
Tálaláskor a leveshez adjuk levesbetétként, majd rászórjuk a maradék zöld fűszert.

Eperszörbet felnőtteknek

Hozzávalók: 8 dkg cukor, 30 dkg eper, 2 evőkanál citromlé, 3 evőkanál keserű aperitif (pl.: campari bitter), 1 tojásfehérje, díszítéshez: eper, mentalevél, citromkarika

¼ l vizet a cukorral addig forralunk, amíg a cukor feloldódik, majd hűlni hagyjuk.

A megmosott, lecsöpögtetett és kicsumázott epret a citromlével pürésítjük.

A szirupot és az aperitifet a pürébe vegyítjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Lapos, széles tálba öntjük és 8-12 órára a mélyhűtőbe állítjuk. Az első 6-8 órában félóránként megkeverjük.

Közvetlenül a fogyasztás előtt a szörbetet kissé felengedjük. Rúdmixerrel alaposan átkeverjük, majd nyomózsákba töltjük és 4 üveg desszertes kehelybe szétosztjuk.

Eperrel, citromkarikával és mentalevéllel díszíthetjük. Azonnal fogyasztjuk.

Spenótos juhtúróval töltött csirkemell

Hozzávalók 8 személyre: 4 db egész csirkemell filé, 1 db zsemle, 20 dkg juhtúró, 40 dkg tehéntúró, 1/2 kg szeletelt bacon, 1 db póréhagyma, 10-20 dkg spenótlevél, 1/2 fej fokhagyma, só, őrölt bors,  őrölt kömény, olivaolaj vagy vaj

Kevés olivaolajon vagy vajon a karikára vágott póréhagymát megdinszteljük, sózzuk, majd hozzáadjuk a megmosott spenótlevelet. Tovább dinszteljük. Rárakunk összeaprított fokhagymát ízlés szerint és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tovább pároljuk, amíg a levelek enyhén össze nem fonnyadnak. Lekapcsoljuk, megvárjuk amíg kihűl egy kicsit.

Közben a zsemlét apró kockákra vágjuk és sütőben megpirítjuk.

Ha kihűlt a hagymás spenót, hozzáadjuk a túrót, juhtúrót, zsemlekockát és egy kevés őrölt köményt. Összekeverjük és kb. fél órát állni hagyjuk.

Amíg a töltelék pihen, a csirkemelleket félbevágjuk, majd vízszintesen vágva vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy a lehető legnagyobb szeleteket kapjuk. Kiveregetjük, sózzuk (enyhén, mert a juhtúró is sós), borsozzuk, majd betöltjük a töltelékkel, feltekerjük és bacon-be csomagoljuk.

Tepsibe tesszük, kevés vizet, olajat adunk hozzá és lefedjük fóliával. 20 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát és pirosra sütjük a szalonnákat.

Amennyiben grillen készítjük el az ételt, akkor is érdemes a sütőben elősütni fólia alatt kb. 20 percig, ezután tesszük csak a grillrácsra és folyamatosan forgatva sütjük pirosra.

Köretként burgonyapürét vagy hagymás burgonyarösztit, grillezésnél friss salátát adjunk mellé.

Mogyorós padlizsán (Csepregi Éva, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 3 db padlizsán, 5 nagy paradicsom, 1 fej fokhagyma, 5 dkg sós földimogyoró, 2 csokor petrezselyem, kb. 1 dl olívaolaj, 1 csomag morzsolt oregano

A padlizsánokat megmossuk, majd karikára vágjuk. Nem kell meghámozni. Egy tálba tesszük a szeleteket, megsózzuk, és állni hagyjuk, hogy a keserű ízétől megszabaduljunk. Néhány perc múlva leönthetjük a keserű levét, és letörölgetjük papírtörölközővel a szeleteket.

Megpucoljuk a fokhagymát, apróra daráljuk, megdaráljuk a mogyorót is, a petrezselymet apróra vágjuk.

Elővesszük a mikró tálját és lerakjuk a hozzávalókat. Kezdjük a padlizsánnal, rátesszük a szeletekre vágott paradicsomot, megszórjuk a fokhagymával, mogyoróval, oregánóval, petrezselyemmel, és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Addig ismételjük ezt, amíg elfogynak a hozzávalók. Ha a mikrónak van Crisps funkciója, akkor betesszük a mikróba, és 10 percet adunk neki Crisps fokozaton.

Kemencében sült oldalas, csirkecomb, vele sült krumplival, sütőtökkel és körtével (Csepregi Éva, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 kg oldalas, 4 darab csirkecomb, 4 db körte, 1 db sütőtök, 1 kg krumpli, oldalashoz való pác fűszer, csirkéhez való pác fűszer, só, bors, olívaolaj, fokhagyma

Miután megmostuk a húsokat, befűszerezzük és állni hagyjuk. A fűszerek mellett meglocsoljuk egy kis olívaolajjal.

Megpucoljuk a hozzávalókat. A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, kb. akkorára, amekkorák a félbe vágott körték. A körte és a sütőtök héját rajta hagyjuk. A fokhagymát sem pucoljuk meg teljesen, csak megmossuk, és rajta hagyjuk a héját.

A kemencét természetesen jó előre fel kell fűteni.

Három tepsire van szükségünk. Az egyikbe beletesszük az oldalasokat, amiket már bepácoltunk, mellé tesszük a félbevágott krumplikat, meglocsoljuk olivával, és egy kis vizet is öntünk alá. Ugyanígy bánunk a csirkecombokkal is. A fokhagymákat héjastól mellé tesszük, mert amikor ez megsül, nagyon könnyen le tudjuk húzni a héját, és finom, ehető gerezdeket kapunk.

A körtéket és a feldarabolt sütőtököt a tepsibe tesszük, természetesen megmosva, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, megsózzuk és durvára őrölt borssal megfűszerezzük.
Kb. 1, vagy 1 1/2 óra alatt készre sütjük.

Sült banán vaníliafagyival és citrusszósszal (Csepregi Éva, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 4 db banán félbe vágva, 1 db lime, 1 db citrom, 1 db narancs, 1 db főzés nélkül elkészíthető pudingpor, 2 dl tejszín, vanília rúd, szegfűszeg, kb. 1/2 liter narancslé , 100%-os körtepálinka, porcukor, vaníliafagyi

A félbevágott banánokat egy tepsire tesszük, mindegyik tetejére egy pici vajat teszünk, megcukrozzuk, és betesszük a sütőbe. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha egy kicsit már elszíneződött a banán.

A citrus szósz: A lime-ot, a citromot és a narancsot krumplihámozóval meghámozzuk. A héjdarabokat vékony szeletekre vágjuk, mintha metélt lenne. A narancsot szeleteire szedjük. A lime-ot és a citromot félbevágjuk.

Feltesszük a narancslevet főni. Belerakjuk a fahéjat, a vanília rudat, a szeletekre vágott héjakat és a narancs darabokat. 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, majd ha kihűlt, belekeverünk 1/2 zacskó főzés nélküli vanília pudingot. Egy kicsit megvastagszik, besűrűsödik, belekeverjük a tejszínt, ízlés szerint, kb. 1-2 dl-t.

Tálalásnál tányérra tesszük a banánt, mellé, vagy ráöntjük a szószt, és mellé teszünk egy gombóc vaníliafagyit.

Töltött körte pisztáciával

Hozzávalók 4 személyre: 4 körte, 2 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 10 dkg sózatlan pisztáciabél, 4 dl cukormentes almalé, csipetnyi sáfrány, néhány darabka fahéj, 4 gombóc málnafagylalt

A körtéket hámozd meg, de a szárukat hagyd rajtuk!

Serpenyőben pirítsd meg, majd őröld durvára a pisztáciát.

Keverd össze az almalevet, a citromlevet és a cukrot, ízesítsd fahéjjal, forrald fel, majd főzd sűrűre.

Tedd bele a körtéket, és kis lángon főzd még 10 percig, amíg a lé fele mennyiségűre sűrűsödik. Vedd ki a körtéket, a felső harmadukat vágd le, az alsó részükből pedig kapard ki a magházat. Közben a szirupot főzd még 5 percig.

A körtéket egészben állítsd tálkákba, locsold meg a sziruppal, és körös-körül szórd meg a pisztáciaőrleménnyel.

A gyümölcsöket tálalásig tedd hűtőszekrénybe, akkor a száruknál fogva vedd le a tetejüket, tegyél egy-egy gombóc málnafagylaltot a „hasukra”, és visszahelyezett kalappal együtt kínáld!

Sajtos csirkemell őzgerincben sütve

Hozzávalók 4 személyre: bacon szalonnaszeletek, 1 közepes csirkemell, 20 dkg reszelt trappista sajt, 3 tojás, 3 ek. liszt, 3 ek. tejföl, só, bors, ételízesítő, petrezselyemzöldje

Elkészítése:

Egy őzgerincformát a vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy a végük a forma peremén túl kilógjon.

A tojást, a lisztet, a tejfölt és a reszelt sajt felét összekeverjük.

A csirkemellet kis kockákra vágjuk. Sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, és hozzátesszük az apróra vágott petrezselyemzöldjét.

Összekeverjük a sajtos masszával, és beleöntjük a formába. A tetejét meghintjük a maradék reszelt sajttal, majd a kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk.

Alufóliával lefedjük, előmelegített sütőben 45 percig sütjük, de fél óra után a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje megpiruljon.

A formát lapos tálra borítjuk, néhány perc pihentetés után szeleteljük.

Burgonyapürével és salátával kínáljuk.

Narancsos sütőtökleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 darab narancs leve, 40 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 2 evőkanál olívaolaj, 1 darab zöldségleveskocka, só, 5 dkg mandula, 5 dkg héj nélküli tökmag.
 
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, majd pároljuk pár percig. Tegyük hozzá a kis darabokra összevágott sütőtököt és a lereszelt gyömbért. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízesítsük zöldségleveskockával, sóval és kevéske darált borssal. Főzzük körülbelül 15 percig, majd kézi mixerrel pürésítsük. Tegyük vissza újra a tűzre, keverjük hozzá a narancsok kifacsart levét, és forraljuk össze.

Öntsük a szeletelt mandulát és a tökmagot egy száraz serpenyőbe, és kis lángon, állandóan kevergetve pirítsuk aranysárgára. Merjük a levest levesescsészékbe, és szórjunk a tetejére pirított mandulát és tökmagot.

Pikánsabbá tehetjük az ételt, ha kevés curry fűszerkeverékkel és darált római köménnyel fűszerezzük.

Joghurtos málnatorta (Udvaros Dorottya, Hal a tortán)

Hozzávalók: 1 csomag háztartási keksz, 1 liter natúr joghurt, 9 evőkanál cukor, 1 dl tej, 4 kávéskanál zselatin,1 vaníliás cukor, 4 dl tejszín, amit habbá verünk, 1 zacskó fagyasztott  málna (évszaknak megfelelően lehet friss is), tortaforma

A kekszet apró darabokra törjük. Nem sokat, mert kétujjnyi vastagon kell a tortaforma aljára tenni. A kekszet meglocsoljuk pici tejjel, majd a tortaforma alját kibéleljük vele, és jól lelapogatjuk.

Egy edénybe beletesszük a joghurtot, és megmelegítjük. Nem szabad forrnia. Mikor langyos, beletesszük a cukrot és a zselatint, és csomómentesre keverjük.  Beletesszük a vaníliás cukrot. Hagyjuk kihűlni.

Mikor jól lehűlt, felverjük a tejszínt, majd összekeverjük a joghurtot, a tejszínt, és a málnát.

A krémet a keksz tetejére öntjük és 2-3 órára hűtőszekrénybe rakjuk.

Gyümölcsköret töltött libanyakhoz (Udvaros Dorottya, Hal a tortán)

Hozzávalók: 5-6 szem szilva, 4 szem alma, 4 szem körte, cukor, 2-3 evőkanál vaj

A gyümölcsöket megmossuk és felvágjuk, de nem túl kicsire.

A vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a gyümölcsöket. Ízlés szerint megcukrozzuk, és hagyjuk párolódni.

Mikor megpuhultak, levesszük a tűzről.

A libanyak mellé kínáljuk, tálaláskor a gyümölcsöket borsozhatjuk.

Töltött libanyak (Udvaros Dorottya, Hal a tortán)

Hozzávalók: 40 dkg darált borjúhús, liba erőlevesből főzött, csontozott comb és ízlés szerint aprólék, 4-5 szem apró kockára vágott gomba, 1 fej reszelt vöröshagyma, só, citromlé, bors, 2 libanyakról lehúzott bőr, 2 tojás, bors, kevés vaj, és libazsír

Vajas rántást készítünk, majd kevés leves lével felöntjük azt. Belekeverjük a darált marhahúst, és a csontozott libahúst. Átforgatjuk közepes lángon, majd belerakjuk a felkockázott gombát, a reszelt vöröshagymát, csipet sót, egy pár csepp citromlevet, ízlés szerint borsot. Kavargassuk addig, amíg jól ki nem szárad. Mikor kész a töltelék pár percre félrerakjuk kihűlni.

Megmossuk a libanyak bőröket.

Mikor a töltelék már szobahőmérsékletű, belekeverünk két tojást. A libanyakat az egyik felén összetűzzük, majd beletöltjük a tölteléket. Amikor tele van a nyak, összetűzzük a másik oldalát is, hogy ne folyjék ki a töltelék.

Tepsibe fektetjük, és megtöltjük a másik nyakat is. A nyakakra 2-3 evőkanál libazsírt teszünk, és 180 C-on szép pirosra sütjük.

Gyümölcskörettel tálaljuk.

Ludaskása (Udvaros Dorottya, Hal a tortán)

Hozzávalók: 60 dkg libaaprólék és ízlés szerint a liba bármely része, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 2 kis fej vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem, bors, só, 50 dkg rizs

A hideg vízben leöblített (szüksége esetén tisztított) aprólékot öntsük fel kb. másfél liter hideg vízzel, adjuk hozzá a megtisztított sárga- és fehérrépát, tegyük bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adjunk hozzá egy-egy csokor petrezselymet, feketeborsot, sót, s lassú tűzön főzzük. Amikor ez a húsleves már kész (minden puha benne) tegyük félre, szedjük le a zsírját, és szedjük ki belőle a zöldséget, a húsféléket. A levet szűrjük át.

A húst csontozzuk ki, s a belsőségekkel együtt vágjuk kis kockákra a sárga- és a fehérrépát.

A rizst folyó vízben, szűrőben mossuk meg, s jól csurgassuk le.

A levesről leszedett zsír egy részét hevítsük fel, forgassuk bele a rizst, s addig kevergessük, amíg az nem válik üvegessé (opálossá). Ekkor öntsük fel a forró húslevessel (legfeljebb kétszer annyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt). Ha a lé felforrt, vegyük egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt pároljuk a rizst készre.

Óvatosan keverjük hozzá a zöldséget és a húsfélét, vigyázva nehogy összetörjük a répákat.

Libaerőleves zsemlegombócokkal (Udvaros Dorottya, Hal a tortán)

Hozzávalók 6-8 személyre: Leves: Egy egész liba/vagy a mell kivételével bármelyik része a libának+aprólék, 2 fej vöröshagyma, póréhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma és leveszöldségek  (répa, fehérrépa, petrezselyem), só, bors

Egy nagy edénybe beletesszük a megmosott, feldarabolt, zsírmentes libarészeket, és az aprólékot. Felöntjük vízzel, majd beletesszük a zöldségeket. Sóval, borssal ízesítjük. 3-4 órán keresztül gyöngyözve főzzük.

Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, beletesszük a petrezselymet, és még 10 percig főzzük. Folyamatosan kóstolgatva utána ízesítünk sóval, borssal, ízlés szerint egy csipet szerecsendióval.

 

Gombócok: 2 zsemle,1dl tej, zsemlemorzsa, 1 tojás, só, egy kanál libazsír

A két zsemlét összetépkedjük apró darabokra. Pici tejjel meglocsoljuk, hogy megszívja magát. Sózzuk, majd ráütjük a tojást. Összegyúrjuk, hozzáadjuk a zsírt, majd 2-3 evőkanál zsemlemorzsát is beleszórunk. Ízlés szerint keverhetünk hozzá apróra vágott metélőhagymát is. Jól összegyúrjuk, ha az állaga már nem folyós és gombócokká gyúrható, akkor jó. Ha nem áll össze, tegyünk bele még egy kevés zsemlemorzsát. De ne legyen kemény!

Kis gombócokat gyúrunk belőlük, majd lobogó forró, sós vízben, pár perc alatt kifőzzük őket.

süti beállítások módosítása