ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Kétszersültkehely

2010. április 27. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 2 csomag kétszersült, 2 tojás, 20 dkg eper, 5 dl tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 2 ek. cukor, 1,5 dl tejszín

Elkészítése:

A pudingporból a zacskón található utasítás szerint krémet főzünk. A kétszersültet meglocsoljuk a maradék tejjel. Az epret megtisztítjuk, alaposan megmossuk, 1 szép nagy szemet félreteszünk, a többit villával összetörjük.

A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük az eperpürét.

A kétszersültet a vaníliakrémmel üvegtálba rétegezzük. Tetejére simítjuk az epres habot, közepére tesszük a félretett eperszemet.

Gyümölcsös háromszög

Hozzávalók: 20 dkg méz, 45 dkg liszt, 10-10 dkg porcukor és vaj, 3 tojás, 5-5 dkg dió és mazsola, 10 dkg cukrozott gyümölcs, 1 tasak sütőpor, tej, 1 kk. őrölt ánizs, fahéj és szegfűszeg vegyesen, baracklekvár, 1/2 citrom reszelt héja
 
Elkészítése:
 
A vajat a mézzel felmelegítjük, majd a tojássárgájával, a cukor felével, a fűszerekkel és a citromhéjjal habosra keverjük.  Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejjel amennyit felvesz, puha masszává kavarjuk.  Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és megkenjük baracklekvárral.
 
A maradék cukorral a tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleszórjuk a felaprított gyümölcsöt, s egyenletesen a lekvárra halmozzuk.  Lassú tűzön rózsaszínűre sütjük. Kihűlve háromszögekre vágjuk.

Eperkoktél

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg eper, 4 dl tejszín, 4 ek. rum, 2 ek. triple sec, 4 kk. porcukor, 2 narancs leves, jégkocka

Elkészítése:

Négy poharat kibélelünk az összetört jégkockákkal. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, apróra vágjuk, és elosztjuk a poharakban.

A tejszínt, a rumot, a triple secet a porcukorral és a narancsok levével összekeverjük és a poharakba töltjük. 5 percig állni hagyjuk, csak azután fogyasszuk.

Borhabos desszerttál

Hozzávalók 6 személyre: különféle gyümölcsök, a borhabhoz: 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín, 2 lap zselatin; a gyümölcspüréhez: málna vagy eper (vagy bármilyen befőtt), porcukor; a csokoládégolyóhoz: 12 dkg csokoládé, 7,5 dkg tejszín, 2 tojássárgája, 3 tojásfehérje, 2 dkg cukor

Elkészítése:

A borhabhoz a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a bort, és gőz fölött addig verjük, míg rózsaszínű nem lesz. Hozzáadjuk a zselatint, és jégen addig verjük tovább, míg kihűl, majd a felvert tejszínhabra ráöntjük. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük.

A gyümölcspüréhez a gyümölcsöt a porcukorral összeturmixoljuk.

A csokoládégolyóhoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáverjük a tejszínt, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd ráöntjük a cukorral felvert tojásfehérjére, és 3 órát hűtjük. Forró kanállal golyókat formázunk, és 2 órát a hűtőben tartjuk, hogy megkeményedjen.

Végül a borhabot, a gyümölcspürét és a csokoládégolyót a felszeletelt gyümölcsökkel tálaljuk.

Ribiszkés táska

Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 1 ek. porcukor, 2 tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja, csipetnyi só; a töltelékhez: 20 dkg ribizli, 1/2 csomag vaníliaízű pudingpor, tej, cukor, 1/2 csomag vaníliás cukor; a kenéshez: tojás

Elkészítése:

A finomlisztet a margarinnal, porcukorral, tojássárgákkal, egy fél citrom reszelt héjával, csipetnyi sóval, meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és a hűtőszekrényben legalább 1 óráig, de még jobb, ha egy éjszakán át pihentetjük. Másnap vékonyra nyújtjuk, és 10 x 10 centis négyzetekre vágjuk.

A töltelékhez egy fél csomag vaníliaízű pudingport az előírásnak megfelelően megfőzünk, és még egy fél csomag vaníliás cukorral erősítjük az ízét. Minden tésztalapra rakunk belőle egy-egy jókora halommal, és gazdagon megszórjuk megmosott, leszemezett, megszárított ribizlivel. A tésztalapok széleit felvert egész tojással vékony csíkban megkenjük, és a csücsköket középen összefogjuk, hogy kis táskákat kapjunk, az éleiket összenyomkodjuk, nehogy szétnyíljanak. A tetejüket egész tojással megkenjük. Ezután a leeső tésztából vékony, kicsi négyzeteket vágunk, és a táskák tetejére nyomjuk, ezt is tojással megkenjük. Sütőlemezre egymás mellé fektetve a forró sütőbe toljuk, és szép pirosra sütjük.

Szőlősgazda gulyáslevese

Hozzávalók 4 személyre: a leveshez: 40 dkg marhalábszár, 60 dkg burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellercikk), 10 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 dl rizling (vagy egyéb száraz fehérbor), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors. A csipetkéhez: 1 tojás, 2 evőkanál liszt (vagy amennyit felvesz), csipet só

Elkészítés:

A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, majd rátesszük a meghámozott és finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre fonnyasztjuk, ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 3 evőkanál vizet, és beletesszük a megmosott, letörülgetett kis kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük.

Ráöntünk egy liter vizet, és addig főzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor beletesszük a megtisztított, és kis kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, valamint a kicsumázott, ugyancsak szeletekre vágott zöldpaprikát. Még egy liternyi vizet öntünk rá, és fedő alatt mindent puhára főzünk. Közben megsózzuk, megborsozzuk.

Ha már megfőtt, belekarikázzuk a paradicsomot, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Végül beleöntjük a bort, és éppen csak felforraljuk, máris lehúzzuk a tűzről. 10 percig hagyjuk "higgadni", azután tálaljuk a közben külön megfőzött csipetkével. (A csipetkéhez a tojást a sóval és a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és forrásban lévő sós vízben megfőzzük a kézzel egészen apróra tépkedett tésztát.)

Veresi sajtos-tejszínes csirkemell (Janicsák István, Vacsoracsata)

Hozzávalók: csirkemell, trappista sajt, füstölt sajt, főzőtejszín, vaj, liszt, só

Elkészítése:

A csirkemell darabokat vágjuk kisebb szeletekre. Majd sózzuk meg és forgassuk meg egy tál lisztben.

Vajazzunk ki egy tepsit, tegyük bele a csirkemell szeleteket, majd tegyük rá a lereszelt sajtokat úgy, hogy lefedjék a húst.

Ezután öntsük fel tejszínnel és addig süssük alufólia alatt, míg a hús meg nem puhul. Majd süssük egy kicsit fólia nélkül is, hogy megpiruljon a sajt teteje.



Bográcsban buggyantott zöldségek

Hozzávalók: cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, paprika, paradicsom, póréhagyma, só, bors, görög bazsalikom, koriander, olívaolaj


A zöldségeket tisztítsuk meg, aprítsuk fel és fűszerezzük meg, majd szedjük le a paradicsom héját.

A bográcsban levő felforrósított olívaolajba rakjunk zöldségeket, először a cukkinit, majd a többit. Lassan kevergetve addig süssük, amíg a zöldség levet nem ereszt és nem bugyog.

Asszonyfogó Cézár saláta (Janicsák István, Vacsoracsata)

Hozzávalók: jégsaláta, csirkemell, mandula szeletek, grillfűszer, színes bors, olaj

A jégsalátát felszeleteljük, kivágjuk a torzsáját. Tegyünk rá a nagyobb saláta levelekre kis csíkokra vágott olajon grill fűszerrel, színes borssal megpirított csirkemellet. A tetejére pedig pirított mandula szeletek rakjunk, köré pedig majonézes tojássalátát.



Öntetként - Majonézes tojássaláta

Hozzávalók: majonéz, tejföl, olívaolaj, camembert sajt, trappista sajt, füstölt sajt, tojás, bors


Keverjük össze a majonézt és a tejfölt, majd rakjunk hozzá egy kis borsot és egy kis olívaolajt. Rakjunk hozzá nagy darabokra vágott camembert, trappista és füstölt sajtot és egy kemény tojást.

Sonkás-tökös rakottas

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg póréhagyma, 25 dkg sárgarépa, 80 dkg sütőtök, 25 dkg főtt sonka, 3 ek. olaj, 10 dkg tisztított napraforgómag, 1 mk. gyömbérpor, 10 dkg reszelt sajt, 4 tojás, 2 dl főzőtejszín

Előkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymákat apróra vágjuk, a póré zöld és fehér részét külön-külön vékonyan felkarikázzuk, a répát kb. fél centis szeletekre vágjuk. A sütőtök magjait kikaparjuk, húsát kockákra vágjuk, ezt tesszük a sonkával is.

Egy tűzálló tálat 1 evőkanál olajjal kikenünk. A maradékot felforrósítjuk egy lábosban, majd a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a sonkát, a répát, és közepes tűzön, lefedve pár percig pároljuk, néha megkeverjük.

A póréhagyma fehér részét és a tököt is hozzáadjuk, fedő alatt 5 percig pároljuk. A napraforgómagot zsiradék nélkül megpirítjuk.

A zöldségeket sóval, borssal, gyömbérporral fűszerezzük, kevergetve még néhány percig pirítjuk és beleszórjuk a napraforgómag felét. A tojást a tejszínnel és a sajttal elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük.

A zöldségkeveréket a formába simítjuk, ráöntjük a sajtos mártást, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Eperfelfújt

Hozzávalók: 50 dkg eper, 15 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, citrom reszelt héja, csipet só, 2 dkg vaj
 
Elkészítése:
 
Az epret megmossuk, meghintjük 5 deka cukorral, és állni hagyjuk.
 
Közben a tojások sárgáját 10 deka cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, reszelt citromhéjat, sót, tejfölt, és végül a tojások keményre vert habját. Leve nélkül keverjük bele a cukrozott epret.
 
Vajjal kikent tortaformába vagy tűzálló tálba öntjük, és előmelegített sütőben, kis lángon 30-35 percig sütjük.

Pulykafasírt

Hozzávalók 4 személyre: 2 zsömle, 1/2 fej vöröshagyma, 1/2 csokor petrezselyem, 1 ek. olaj + a sütéshez, 50 dkg darált pulykahús, 10 dkg darált sovány sertéshús, 1 tojás, 1 mk. édes-nemes pirospaprika, 1 mk. borsikafű, 1 mk. kakukkfű, 3 ek. prézli

Elkészítés:

Felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a felaprított hagymát.

A kétféle darált húst összegyúrjuk a tojással, a tejbe áztatott és kinyomkodott zsömlével, a párolt hagymával. Sóval, a pirospaprikával, az összevágott petrezselyemmel, a borsikafűvel és a kakukkfűvel fűszerezzük.

A húsmasszából lapos pogácsákat formálunk, prézlibe hempergetjük, és bő, forró olajban kisütjük. Burgonyapürével és céklasalátával kínáljuk.

Szójapelyhes lencsecsíraleves

Hozzávalók: 10 dkg szójapehely, 1 kis fej vöröshagyma, 2 csésze lencsecsíra, 2 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint majoránna, kevés só

Elkészítés:

A beáztatott szójapelyhet és a kockára vágott vöröshagymát megfőzzük.

Hozzáadjuk a lencsét, a kockára vágott sárgarépát, az áttört fokhagymát, a majorannát és a sót. Lassú tűzön 30 percig főzzük.

süti beállítások módosítása