ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csokoládéhab

2010. április 21. - Dyna 122

Hozzávalók 6 személyre: 25 dkg (ét)csokoládé, 6 tojás, tálaláshoz: tejszínhab, csokis tortadara, reszelt narancshéj

Elkészítése:

Kis darabokra tördeljük a csokoládét, és egy mély serpenyőbe téve vízgőzön felolvasztjuk. A gőzről levesszük, és amikor már langyosra hűlt, a tojássárgákkal alaposan kikeverjük. Végül a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is hozzáadjuk, és egy nagy tálba töltve egy napra a hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt ez a könnyű hab besűrűsödik, és másnap könnyen tálalhatjuk kistányérokba, vagy talpas poharakba.

Tálaláskor a tetejét édes tejszínhabbal, tortadarával, és reszelt narancshéjjal díszítjük.

Bábolnai burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemellfilé, 1 cs. petrezselyem, 1 vöröshagyma, burgonya, tejföl, só, őrölt bors, majoranna

Elkészítése:

A csirkemellet hideg vízben összekötött petrezselyemcsomóval és 1 fej vöröshagymával sós vízben felteszünk főni. Az első habját leszedjük.

Amikor a csirke már majdnem megpuhult, hozzátesszük a kockákra vágott nyers burgonyát, őrölt borssal és majorannával ízesítjük, majd együtt puhára főzzük.

Tejföllel tálaljuk.

Datolyás rizs

Hozzávalók 10 személyre: 1 kg rizs, 50 dkg datolya, 1 l tej

Elkészítése:

A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a rizst és lassú tűzön, fedő alatt készre pároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott datolyát és jól összekeverjük.


Más hazai idénygyümölccsel is elkészíthető.

 

Tojásos paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes nagyságú, kemény paradicsom, 25 dkg gomba, 4 tojás, 1 dl tejföl, 7 dkg vaj, só, őrölt bors, 1-1 csokor petrezselyem és metélőhagyma

Elkészítése:

A paradicsomok tetejéről egy lapot levágunk, és a belsejüket kikaparjuk (ezt pörkölthöz vagy leveshez felhasználhatjuk). A gombát megtisztítjuk, vékonyra felszeleteljük, és 4 deka vajon sóval, őrölt borssal addig pároljuk, amíg a saját levét el nem fövi.

Ekkor a tojásokat a tejföllel, egy kevés sóval, őrölt borssal, meg a kétféle összevagdalt zöldfűszerrel elkeverjük, és a gombára öntve nagyon híg rántottát készítünk belőle. A paradicsomok üregébe töltjük, és egy tűzálló tálra egymás mellé ültetjük. A maradék vajat a tetejükre morzsoljuk, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a paradicsomok kissé meg nem puhulnak.


Gazdagabban: A tojásos töltelékbe összevagdalt sonkát vagy kis kockákra vágott főzőkolbászt, illetve párizsit is keverhetünk.

Rántott karfiol

Hozzávalók: karfiol, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só

Elkészítése:

A rózsáira szedett és jól megmosott karfiolt gyengén sós vízben megfőzzük (de nem szétfőzzük!), majd lecsepegtetjük.

A szokásos módon bundázzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa) és bő, forró olajban kisütjük.

Feltétként, köretként, de mártásokkal önálló ételként is tálalhatjuk.


A karfiol főzőlevét ne öntsük ki, készítsünk belőle karfiollevest.

Csokoládékrémes szelet

Hozzávalók: 7 dl tejszín, 50 dkg étcsokoládé, 1-2 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás, 17 dkg cukor, 12 dkg liszt
 
Elkészítése:
 
A csokoládékrémhez 5 deci tejszínt alacsony hőfokon felhevítünk. Beleszórunk 40 deka nagyobb darabokra tördelt csokoládét, hozzáadjuk a vajat, majd állandó keverés mellett megolvasztjuk. Két, magas falú keverőtálba öntjük, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
 
Közben a tésztához a maradék csokoládét finomra lereszeljük. A tojásokat a cukorral krémesre keverjük. Beleforgatjuk a lisztet, majd hozzáadjuk a maradék tejszínt és a reszelt csokoládét. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon 17-20 percig sütjük. Rövid ideig hűlni hagyjuk, végül keresztben felvágjuk, és a tepsiből kivéve teljesen kihűtjük.
 
Mindkét adag csokoládékrémet levegősre felverjük. Az egyik adagot az alsó tésztalapra simítjuk. A másik lappal befedjük, és a tetejét a maradék csokoládékrémmel megkenjük. Kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
 
Végül felszeleteljük, és tetszés szerint tejszínhabrózsával, fehércsokoládé-forgáccsal, finomra reszelt étcsokoládéval vagy tortadarával díszítjük.

Citromos chutney

Hozzávalók: 6 citrom, 2 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg friss gyömbér, 1 dl ananásznektár, 1/2 dl fehér balzsamecet, 10 dkg cukor, 2 szegfűbors, 1/2 tk. só, fehérbors

Elkészítése:

Két citromot alaposan mossunk meg, majd töröljük szárazra és reszeljük le a héját. A többi citromot (a fehér részével együtt) hámozzuk meg. Ezután vágjuk karikára és szedjük ki a magját.

A vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát törjük át. A gyömbért vékonyan hámozzuk meg, és reszeljük le.

Az összes hozzávalót tegyük egy nagyobb, lehetőleg vastag fenekű lábasba, és állandó keverés mellett főzzük fel. Szelíd tűzön kb. 30 perc alatt kész.

Töltsük tiszta, száraz üvegbe, zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre.

Káposztabomba

Hozzávalók: 60 dkg lilakáposzta, 1 kis fej vöröshagyma, aszalt szilva, 2 ek. olaj, ecet, cukor, citrom, só, vaj

Elkészítése:

Egy lilakáposzta-fejet öt percre lobogva forró sós vízben megabálunk, majd alaposan lecsepegtetjük. A külső 4-5 levelet lebontjuk, ezzel kibélelünk egy alaposan kivajazott, mély tűzálló tálat (pl. kerek jénait). A többi káposztát vékonyra szeljük.

Az olajon megpirítunk egy finomra vágott vöröshagymát, a káposztát beleforgatjuk, egy kevés ecettel meglocsoljuk, és megsózva puhára pároljuk. A végén egy kevés cukorral szelídítjük az ízét.

A káposztalevéllel bélelt tálba rakunk belőle egy ujjnyi magas sort, ezt sűrűn kirakjuk citromos-cukros vízben megfőzött, kimagozott aszalt szilvával, majd ismét szálaskáposzta sor következik. Ezt addig folytatjuk, amíg a káposztából tart. Végül a tetejét egy káposztalevéllel lefedjük, és a tálnál kisebb tányért ráfektetve az egészet kissé lenyomatjuk.

Tálra borítva, cikkekre vágva, szilvával díszítve adjuk pl. malacsült mellé. Hidegen és melegen is tálalható.

Túrós tojáspástétom

Hozzávalók 2 személyre: 10 dkg juhtúró, 2 főtt tojás, lilahagyma (vagy snidling), csipetnyi só, mustár, őrölt bors

Elkészítése:

A juhtúrót, a finomra vágott főtt tojást és csipetnyi sót jól összedolgozunk. Mustárral, őrölt borssal és finomra vágott lilahagymával (vagy snidlinggel) ízesítjük.

Kenyérre kenve kiváló pástétom.


Aki szereti, szardíniát is keverhet hozzá.

Sörös flekken

Hozzávalók 4 személyre: 4 x 20 dkg sertéstarja, 4 fej vöröshagyma, 2 dl sör, só, mustár, olaj

Elkészítése:

A tarjaszeleteket kicsontozunk (a csontból levest készíthetünk) és a húst alaposan kiverjük, kissé megsózzuk, esetleg vékonyan be is mustározzuk. Egy óráig állni hagyjuk.

A sütéshez annyi olajat forrósítunk, hogy a húst bőven ellepje, és a szeleteket belerakjuk. (Többnyire két szelet húst tudunk így egyszerre elkészíteni.) Ha a hús már átforrósodott és sülni kezd, fél deci sört öntünk alá, és erős lángon addig sütjük, amíg a sör el nem párolog. Ekkor a húst megfordítjuk, és bőven rakunk rá karikákra vágott vöröshagymát (szeletenként 1 fejet), újra fél deci sörrel meglocsolva tovább sütjük, amíg a hús meg a hagyma szép piros nem lesz, majd tálra szedjük: alulra a hús, rá a hagyma kerül.

Ugyanígy kisütjük a többi hússzeletet is. Salátával és tört vajas burgonyával tálaljuk.

Palacsintatészta alaprecept

Hozzávalók kb. 18-20 db palacsintához: 25 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, 1 ek. porcukor, étolaj, szükség szerint szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz), csipet só

Elkészítése:

A tojásokat elkeverjük a cukorral, a sóval, és a tejet meg a lisztet váltakozva, konyhai robotgéppel keverjük a masszába míg tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát nem kapunk. Ha szükséges, szódavízzel hígítjuk.

A masszát minimum fél órát állni hagyjuk, majd olajjal kikent serpenyőben megsütjük a palacsinták mindkét oldalát.

Burkolt karalábé

Hozzávalók: karalábé, palacsintatészta, liszt, só, olaj, petrezselyem

Elkészítése:

Személyenként 2 fej tisztított karalábét ujjnyi vastag karikákra vágunk, és sós vízben puhára párolunk. Közben a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk.

A főtt és jól lecsurgatott karalábékarikákat gyengén lisztezzük, megforgatjuk a palacsintatésztában, és forró zsiradékban kisütjük.

Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Újházi tyúkhúsleves

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér, cérnametélt

Elkészítése:

A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját hozzátesszük. Kb. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd lassú forralással tovább főzzük.

Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát. Ha friss zöldborsónk van, a zöldséggel együtt tesszük a levesbe, ha konzerv, akkor a főzés végén.

Tálalás előtt egy kevés levesben külön kifőzött cérnametéltet teszünk bele. A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk, és külön adunk hozzá ecetes tormát.

Mandulás-csokis kuglóf fagylalttal (Farkasházi Réka, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 4 tojás, 2 evőkanál rum, 1 teáskanál fahéj, 20 dkg apróra tört magas kakaótartalmú csokoládé, 125 g hámozott szeletelt mandula, csokifagyi

Elkészítési mód:

A vajat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal, a rummal és a fahéjjal. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük bele a csokidarabkákat és a mandulát, majd öntsük a tésztát egy kivajazott formába. Előmelegített sütőben 160-170 fokon másfél órán keresztül süssük.

Miután kihűlt, vegyük ki a formából és csokifagyival (ízlés szerint díszítve) tálaljuk.

Kacsasült narancsmártással, burgonyapürével, melegen készített madársalátás rátéttel (Farkasházi Réka, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: Kacsához: 5-6 db pecsenyekacsacomb, 1 db narancs, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz sherry, kevés szárított ánizs és kakukkfű, só, bors, szegfűszeg. Mártáshoz: 1 teáskanál mentadzsem vagy 4-5 friss mentalevél, fél dl minőségi konyak, 1 narancs leve, 2 evőkanál narancsdzsem, 1 evőkanál világos nádcukor. Burgonyapüréhez: 1 kg burgonya, 1 tojás, 1 kis doboz tejföl, 1 evőkanál vaj, só. Salátához: 5-6 vékony szelet speck (sonka), 4 db apró sózott és olajban eltett szardella, 1 csomag madársaláta (lehet bébispenót is), friss bazsalikom, körülbelül fél dl balzsamecet, kevés olívaolaj

Elkészítése:

A kacsát sózzuk és borsozzuk meg és a „kövér” részével lefelé a kacsasütő edénybe rakjuk bele. Mozsárban törjük össze a csipet szárított ánizst és valamivel több kakukkfüvet (ízlés szerint), majd szórjuk meg vele a combok tetejét.

Vágjunk egy narancsot fél centis karikákra és helyezzük rá a combokra, egy-egy szegfűszeget pedig szúrjunk a narancskarikákba.

A négy gerezd fokhagymát rakjuk a combok mellé és locsoljunk az egész alá egy deci száraz cherryt. Pároljuk 180 fokon fedő alatt a sütőben egy órán keresztül, majd vegyük le a fedőt, szedjük le a combokról a narancskarikákat és süssük a húst pirosra.

A burgonyapüréhez főzzük meg a krumplit sós vízben, majd egy tojás és egy kis tejföl, plusz egy evőkanál vaj hozzáadásával rusztikusra törjük.

A rátéthez egy serpenyő aljában kevés olívaolajba rakjuk bele a sonkacsíkokat és helyezzünk mellé apró szardellákat. Mikor a sonka pirulni kezd és kiengedi a zsírját, a szardella pedig a hő hatására szétfoszlik, rakjuk a tetejére a madársalátát. Szórjuk meg apróra vágott friss bazsalikommal, locsoljuk meg körülbelül fél deci balzsamecettel és fedjük le egy percre, hogy megfonnyadjon a saláta.

A mártáshoz egy kisebb lábasban karamellizáljuk a nádcukrot és mikor már barnul, öntsük rá a fél deci konyakot és egy narancs levét. Adjunk hozzá 2 evőkanál narancsdzsemet, egy teáskanál mentadzsemet (vagy apróra vágott friss mentát) és főzzük simára. Ezzel a mártással végül tálalás előtt locsoljuk meg a kacsacombokat.

Almás káposztatorta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanyú káposzta, 4 alma, 2 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 babérlevél, só, bors, 1 zöldségleveskocka, 10 dkg margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, őrölt szerecsendió, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1-2 szál petrezselyemzöld

Elkészítése:

Hámozz meg három almát, vékonyan szeleteld fel, és hintsd meg citromlével. Az átmosott káposztához add hozzá az almát, ízlés szerint borsot, az elmorzsolt leveskockát és egy kevés vizet, majd fedő alatt párold puhára.

Öt dkg margarinban pirítsd világosra a lisztet, keverd simára a tejjel, és mérsékelt tűzön sűrítsd be. Hagyd langyosra hűlni, sóval, szerecsendióval ízesítsd, szórd bele a sajt felét, és keverd a káposztához.

Kenj ki margarinnal egy kapcsos tortaformát, szedd bele a káposztát, és szórd meg a maradék sajttal. A maradék alma magházát emeld ki, szeleteld vékony gerezdekre, forgasd bele a citromlébe, és rakd ki vele a torta tetejét.

A maradék margarint olvaszd fel, locsold a torta tetejére, és előmelegített sütőben süsd enyhe pirulásig. Díszítsd petrezselyemmel, szeleteld tortaszerűen.

Almás-rizses felfújt

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 12 dkg rizs, 4 tojás, 6 dkg vaj, 6 dkg cukor, 6 kis alma, 3 ek. baracklekvár, 1/2 rúd vanília, citromhéj

Elkészítése:

Kis lábosban forrald fel a tejet a csipet sóval, a félbevágott vaníliarúddal és a citromhéjjal. Ha forr, add hozzá a rizst, és puhítsd kb. 20 percig, kis lángon, állandóan kevergetve. Ha kész, vedd ki a vaníliarudat, és hagyd hűlni a rizst.

A tojássárgákat keverd habosra a vajjal, a cukorral, és add a kihűlt rizshez. A tojásfehérjékből verj kemény habot, és forgasd a rizsmasszába.

Közben hámozd meg és vágd félbe az almákat, vágd ki a magházat, helyére tegyél baracklekvárt, és ültesd kivajazott, tűzálló tálba. Óvatosan takard be a rizsmasszával, és előmelegített sütőben kb. 40-45 percig süsd. Forrón tálald!

Édesköményes-lazacos szélesmetélt

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szélesmetélt, 50 dkg édeskömény, 20 dkg póréhagyma, 40 dkg füstölt lazac, 1 dl olívaolaj, 10 dkg vaj, 2 db citrom héja, 4 dl tejszín, só, darált bors
 

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A póréhagymát és az édesköményt fél karikára vágjuk, az édeskömény zöldjét gorombára. A citromhéjat (csak a sárga részt) vékony csíkokra vágjuk, és forró vízbe tesszük 2-3 másodpercre, majd leöblítjük. Ezt a műveletet megismételjük, és félretesszük.

Olajon megfuttatjuk a hagymát, majd rátesszük a vajat és az édesköményt. Sózzuk, borsozzuk, és kevés vízzel roppanósra pároljuk.

Ráöntjük a tejszínt, beletesszük a citromhéjat, és teszünk hozzá a tészta főzőlevéből. Amikor forr, hozzáadjuk a félretett zöldet és a csíkokra vágott halat. Összekeverjük, majd beleforgatjuk a tésztát (amit nem mostunk le) és tálaljuk.

Csokis-céklás sütemény

Hozzávalók: 1 ¾ pohár liszt, 1 ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 ½ pohár cukor, 3 db tojás, fél pohár olívaolaj, 1 ½ pohár reszelt főtt cékla, 1 tábla keserű csoki, 1 csomag vaníliás cukor. (A méréshez használt pohár űrtartalma 250 ml.)
 
Elkészítése:
 
Vízgőz felett egy kis edényben olvasszuk fel a csokoládét. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.

Másik keverőedénybe üssük a tojásokat, tegyük bele a cukrot és az olívaolajat. Habverővel két percig keverjük, majd tegyük hozzá a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket.
 
Jól kiolajozott és liszttel meghintett közepes méretű, tepsiben 150 °C fokon 25-30 percig süssük. Mielőtt kivennénk a sütőből, célszerű fogvájóval sütéspróbát végezni: ha a tésztába szúrt fogvájóra már nem ragad a sütemény tésztája, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a finomság. Hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk kockára, tetejét porcukorral hintsük meg.
 
* Süthetjük muffin sütőformában is.

Fekete keksz

Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 18 dkg liszt, 1/2 tk. sütőpor, 1 ek. kakaópor, 8 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojásfehérje, 2 ek. erős feketekávé, a díszítéshez kb. 50 db kávészem

Elkészítése:

A hozzávalókat jól dolgozzuk össze, majd fóliába csomagolva 1 órára tegyük be a hűtőbe.

Csináljunk belőle kicsi rudakat, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Kés nyelével mindegyik tetejébe nyomjunk egy fészket, és tegyünk rá egy-egy kávészemet. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.

süti beállítások módosítása