ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Barackos grízgombóc fahéjmártással

2010. április 14. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 2 dl gríz, 3 ek. cukor, 1/2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojássárgája, 2 nagy őszibarack, 3 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. olaj; a fahéjmártáshoz: 3 dl tej, 1 tk. őrölt fahéj, 3 ek. cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor
 
Elkészítése:
 
A tejből a grízzel, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval sűrű tejbegrízt főzünk, majd hűlni hagyjuk.
 
Ha kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, és vizes kézzel gombócokat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy darab őszibarackot teszünk.
 
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket, és kevés olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
 
A fahéjmártáshoz felforraljuk a tejet, beletesszük a fahéjat, a cukrot, majd főzés közben besűrítjük a hideg vízzel elkevert vaníliás pudingporral.
 
Tálaláskor a tányér közepére teszünk néhány evőkanál fahéjszószt, ráhelyezünk két-három gombócot, és megszórjuk porcukorral.

Mandulás-tormás libaragu

Hozzávalók 4 személyre: 1 liba zúzája és melle, só, őrölt fehérbors, 2 nagy gerezd fokhagyma, 2 ek. finomliszt, 2 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 10 dkg durvára vágott mandula, 2 ek. reszelt torma, petrezselyem
 

Elkészítése:

A húsokat megmossuk, a mellet lebőrözzük, kicsontozzuk, csíkokra vágjuk a megtisztított zúzával együtt. Kuktába tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A kukta fedelét a főzőedényre helyezzük, és a húst kb. 45 perc alatt puhára pároljuk benne.

A kuktát a tűzről lehúzzuk, kb. 10 perc elteltével a gombot a gőzkiengedésre állítjuk.

A lisztet a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, a liba levét ezzel sűrítjük. Utánafűszerezzük, a mandulával és a tormával ízesítjük.

Fölaprított petrezselyemmel megszórva, galuskával tálaljuk.

Dörögdi meggyes rétes (Szőke András, Vacsoracsata)

Hozzávalók: Tészta: 1/2 kg liszt, 2 db tojás, só, 1,5 dl víz. Töltelék: 60 dkg kimagozott meggy, 1 pohár tejföl, 5 evőkanál étolaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg cukor

A tésztát gyúrjuk össze, majd készítsünk belőle 2 cipót.

Terítsünk a deszkára vászonkendőt, tegyük rá a tésztából gyúrt cipót és olajozzuk be a tetejét. Ezután addig nyújtsuk a tésztát, amíg be nem fedi a deszkát.

Hintsük meg meggyel, zsemlemorzsával, cukorral, tejföllel és olajjal. Majd a vászonkendő segítségével tekerjük fel két oldalról.

Tegyük kiolajozott tepsibe és 220 fokon 25-30 percig süssük.

Szarvaspörkölt bográcsban Szőke módon (Szőke András, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 5 kg szarvas (csonttal együtt), 5-6 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, színes bors, fekete bors, babérlevél, pirospaprika, kömény, gyömbér, 5-6 szál petrezselyem, sárgarépa, 1 zellergumó, szárított gomba, 2 dl sör, 1 dl pálinka, 2-3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 dl vörösbor, tej

Elkészítési mód:

Pácolás: A húst a főzés előtti napon kicsontozzuk, felkockázzuk és egy nagyobb edénybe bepácoljuk. Adjunk hozzá 4-5 babérlevelet, 2 fej hagymát felkarikázva és ízlés szerint fűszereket.

Főzés:

Bent:

A szarvas csontjából a répával, a petrezselyemmel és a zellerrel egy húslevesszerű csontlevest főzünk. Ezzel öntjük fel majd a pörköltet.

Kint:

A bográcsba tegyünk bele 5-6 nagy fej felkockázott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre.
A tűzről levéve tegyük bele a pirospaprikát és az előre bepácolt húst, majd öntsük fel sörrel.
Körülbelül 2 órán keresztül főzzük és a szükséges folyadékot a korábban lefőzött csontlével pótoljuk.
Közben ne feledkezzünk meg a bogrács alatt a tűzről.
Amikor már 2/3 részt megfőtt, tegyük bele a fűszereket és az egy dl pálinkát. Majd főzzük még fél óráig. Közben a megmaradt csontlevet turmixoljuk össze répával, petrezselyemmel és zellerrel. Majd az így kapott sűrű főzelékszerű folyadékot is adjuk hozzá. Ezután sózzuk meg és adjuk hozzá a paradicsomot is. Az ételt főzzük puhára, majd öntsünk
bele 2 dl vörösbort. Ezután 2 percig forraljuk még, majd vegyük le a tűzről.

Kenyér

Hozzávalók: 60 dkg fehérliszt, 1 dkg élesztő, 3 dl víz, só, egy csipet cukor

Egy dl vizet langyosra főzünk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot. Majd kicsi liszttel kovászt készítünk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük. Fateknőbe töltjük a 60 dkg lisztet, beleteszünk egy teáskanál sót és a kovászt. Adjunk még hozzá lisztet, kovászt és 2 dl vizet. Ha nagyon ragad, tegyünk még hozzá lisztet, ha nagyon kemény, akkor addig gyúrjuk még, amíg tiszta nem lesz a kezünk és a tál oldala. Majd tegyük félre egy langyos helyre és 45 percig letakarva pihentessük.
Majd amikor megkelt a tészta, tegyük a nyújtódeszkára és gyúrjuk át és rakjuk vissza még egy órára a kemencébe.

Sonkás rakott karfiol

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 40 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 1,5 + 2 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, 1 kk. borsikafű, 15 dkg túró, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 8 dkg reszelt edami sajt, 15 dkg füstölt kolbász
 
Elkészítése:
 
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
 
A füstölt húst ledaráljuk és elkeverjük 1,5 deci tejföllel és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk, borsikafűvel fűszerezzük.
 
A túrót összedolgozzuk a tejfellel és a felaprított petrezselyemmel, megsózzuk.
 
A felolvasztott vajon egész halványra megpirítjuk a lisztet és felöntjük 4 deci karfiollével. Sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a maradék tojást és a sajtot.
 
Egy magasabb falú tűzálló tálat alaposan kivajazunk, elterítjük benne a karfiol felét, erre kerül a húsos massza. Rákanalazzuk a túrós keverék felét, ráöntjük a sajtos mártás felét és kirakjuk a kolbászkarikákkal. Beborítjuk a maradék karfiollal, bevonjuk a maradék túrós keverékkel és leöntjük a maradék sajtos mártással.
 
Előmelegített, de nem túl forró sütőben 35 percig, a sajt megpirulásáig sütjük, de csak 10 percnyi pihentetés után szeletelhetjük fel.

Bejgli

Hozzávalók: 1 dl tej, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 15-20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só; Töltelék: 20-25 dkg dió vagy mák, 1-1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3-3 evőkanál méz vagy cukor, reszelt citromhéj, mazsola

Elkészítése:

A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a diót vagy mákot, 2-3 percig főzzük, majd belekeverjük az ízesítő anyagokat.

A tésztához langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a tojásokat, a margarint és a maradék cukrot összedolgozzuk az élesztővel. Kb. fél órát pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán 3-4 db téglalappá nyújtjuk.

Megkenjük diós vagy mákos töltelékkel. Feltekerjük, a végeket benyomkodjuk, majd tepsire helyezzük és megkenjük tojássárgával. Előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

Túrós-almás galuska

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg túró, 3 kemény alma, 12 dkg zsemle (apró kockákra vágva), 4 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 7 dkg liszt, 2 ek. tejföl, csipetnyi só, 1 tasak vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 8 dkg vaj, 15 dkg darált mák, porcukor
 

Elkészítése:

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, majd belevegyítjük a csipetnyi sót, a vaníliás cukrot, a tojást és a tojássárgáját. Apránként hozzáadjuk a túrót és habosra keverjük.

Az almát meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük, összekeverjük a citromlével, és a tejföllel, a liszttel, a zsemlekockákkal és a citromhéjjal együtt a vajas krémbe keverjük. Lefedve hűtőszekrényben egy órán át pihentetjük.

A masszából evőkanállal galuskákat formázunk és bő, forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk. Fedő alatt, takaréklángon kb. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a vízből és szűrőn jól lecsepegtetjük.

Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, beleforgatjuk a galuskákat (óvatosan, nehogy kettétörjenek), majd tányérra téve mákkal és porcukorral meghintve tálaljuk.

Rakott karfiol

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sütni való kolbász, 1 ek. olaj, 50 dkg főtt burgonya, 30 dkg főtt zöldborsó, 1 kg főtt karfiol, 4,5 dl tej, 5 dkg vaj, reszelt szerecsendió, 1-1 csokor petrezselyemzöld és metélőhagyma, 2 dkg liszt, 2,5 dl zöldségerőleves, 13 dkg ömlesztett sajt (kockasajt), fehérbors, só

 
Elkészítése:
 
A kolbásztöltelékből kis gombócokat formálunk és a felhevített olajon 3-4 perc alatt megsütjük.
 
A burgonyát és a borsót 2,5 deci tejjel, és 2-3 deka vajjal elvegyítve összetörjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. A pürét vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.
 
A zöldfűszerekből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.
 
A maradék vajban megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a levessel és a megmaradt tejjel. Kb. 5 percig főzzük.
 
Állandó keverés mellett megolvasztjuk benne a sajtot, majd beletesszük a kolbászgombócokat, a karfiolt és a zöldfűszereket. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
 
A keveréket elosztjuk a pürén, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
 
Zöldfűszerekkel díszítjük.
süti beállítások módosítása