ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Csokitorta (Sándor Orsi, Hal a tortán)

2010. április 17. - Dyna 122

Hozzávalók: 1,5 csésze liszt (1 csésze = 2dl), 1 csésze cukor, 2 tojás, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szalalkáli, 1 tejföl, 1/3 csésze kakaópor

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük egy botmixerrel, és a sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Csokimáz: 2 tábla 80%-os étcsokoládé, 5 dkg vaj

Vízgőz felett megmelegítjük a csokit, hozzáadjuk a vajat és ráöntjük a tortára.

Lasagne (Sándor Orsi, Hal a tortán)

Hozzávalók: 1/2 kg sertéshús, 1/2 kg marhahús darálva, 2 hagyma, 2 sárga- és 2 fehérrépa, 6 szem paradicsom, 2 padlizsán, 30 dkg gomba, 40 dkg sajt (reszelve), 4 doboz paradicsompüré, 1 doboz száraz lasagne tészta, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, fokhagyma, só, bors. Besamel szószhoz: 1 l tej, 2 ek liszt, 10 dkg vaj, szerecsendió

Elkészítés:

Felkockázzuk a zöldségeket és a már üveges hagymán először a répát, majd a padlizsánt és a paradicsomot megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. A paradicsomszósszal és egy kis vízzel felengedjük, megfűszerezzük és lassú tűzön összefőzzük.

A végén tesszük bele a gombát, mert annak kell a legkevesebb idő, hogy megpuhuljon.

Kis tálkában a tésztát a besamellel és a sajttal rétegesen lerakjuk és a sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.

Spárgakrémleves (Sándor Orsi, Hal a tortán)

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fehér spárga ( lehet fagyasztott is), 1 vöröshagyma, 1,5 l csirke alaplé  (forró vízben feloldott 2 húsleveskocka), 2 dl tejszín, 1 ek. liszt, 2 dkg vaj, 1/2 citrom leve, fehérbors, só

Elkészítése:

A vöröshagymát vajon megpároljuk, majd ha már üveges, mehet rá a lefejezett spárgatest, ezután felöntjük az alaplével.

A spárga fejét külön sós vízben felrakjuk főni. Miután megfőtt a spárga, hozzáadjuk a lisztes-tejszínes habarást, besűrítjük és leturmixoljuk. Majd belerakjuk a fűszereket és a citrom levét, majd a legvégén a leszűrt spárgafejeket.

Az asztalnál pirítóssal tálaljuk.

Tojásos kelkáposzta

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kg kelkáposzta, só, bors, 5 tojás, reszelt sajt

Elkészítése:

A szalonnát apró kockákra vágva kisütjük, majd kiszedjük a zsírból, amelyben a vékony karikákra vágott vöröshagymát halványra pirítjuk.

A kelkáposztát metéltre vágjuk, forró vízzel leforrázzuk, lecsöpögtetjük, majd a hagymás zsírba tesszük. Megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.

Zsírral kikent tepsibe öntjük, rászórjuk a szalonnapörcöt, tetejére öntjük a pici sóval és borssal ízesített felvert tojást, majd reszelt sajttal meghintve sütőbe tesszük, míg a tojás a tetején megkeményedik.

Kókuszos kuglóf

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 6 dkg margarin, 3 dl tej, 4 tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor, reszelt citromhéj, rum, csipet só; a töltelékhez: 30 dkg margarin, 3 tojássárgája, 30 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, kevés rum, reszelt citromhéj, 40 dkg kókuszreszelék
 
Elkészítése:
 
A töltelékhez a margarint habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a citromhéjat, a rumot és a kókuszt.
 
A tésztához összekeverünk 1 evőkanálnyi cukrot, egy kevés lisztet és deci langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, néhány percig hagyjuk kelni, majd beleöntjük az átszitált lisztbe.
 
A felolvasztott margarinba beletesszük a cukrot, a langyos tejet, a rumot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és jól kikeverjük. Hozzáadjuk a liszthez, alaposan kidolgozzuk, majd kelesztés nélkül 1 cm vastagra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, óvatosan föltekerjük, és koszorú alakban egy margarinnal kikent, morzsával behintett kuglófformába tesszük. Legalább 2 órát, vagy egész éjszaka kelesztjük.
 
175 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. A kissé kihűlt kuglófot tálra borítjuk és megszórjuk porcukorral.

Tiroli gombóc savanyú káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt hús, 10 ek. liszt, 4 zsemle, 1 tojás, 2,5 dl tej, só, 25 dkg savanyú káposzta

Elkészítése:

A füstölt szalonnát felaprítjuk és kiolvasztjuk. Zsírját a kockákra vágott zsemlére öntjük. Átkevergetjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tepertőt is, majd a tojássárgájával elhabart tejjel leöntjük. 15-20 percig állni hagyjuk.

Közben a füstölt húst ledaráljuk és hozzáadjuk a már elkészített keverékhez. Az egészet a liszttel úgy összedolgozzuk, hogy jól formálható keménységű tésztát kapjunk. Apró gombócokat készítünk belőle, és sós vízben kifőzzük.

Savanyú káposztával tálaljuk.

Marhatokány zöldséges muffinnal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhafartő vagy -lábszár, 2 ek. olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk. mustár; a muffinhoz: 50 dkg vegyes zöldség (cukkini, sárgarépa, póré, kelkáposzta, spenót stb.), 1 közepes fej vöröshagyma, 2+1 ek. olívaolaj, só, bors, 6 dkg vaj/margarin, 2 tojás, 3 dkg reszelt sajt, 2 kk. sütőpor, 2 dl tej, 25 dkg liszt
 
Elkészítése:
 
A húst kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd megkapatjuk a forró olajban. Rádobjuk a felkarikázott hagymát, enyhén sózzuk, borsozzuk, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Aláöntjük a bort, hozzáadjuk a mustárt és puhára pároljuk.
 
A muffinhoz a zöldségeket megtisztítjuk, felaprózzuk. A hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 2 evőkanál olívaolajban, rádobjuk a zöldségeket, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.
 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 8-12 csészés muffin formát kikenünk 1 evőkanál olívaolajjal. Felolvasztjuk a vajat/margarint, majd a tojásokkal, sajttal, sütőporral egy kevés sóval, borssal és tejjel együtt a liszthez adjuk. Beledolgozzuk a zöldségkeveréket, arányosan elosztva a formákba halmozzuk, és a forró sütőben 30-35 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, kiemeljük a formából, és a hús mellé köretként kínáljuk.

Szójás keltekercs

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb kelkáposzta, 10 dkg rizs, 10 dkg szójagranulátum, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 1 evőkanál vaj vagy margarin, ízlés szerint só, bors, pirospaprika, majoranna

Elkészítése:

A szójagranulátumot dupla mennyiségű vízben áztasd be.

A rizst főzd puhára, a kelkáposztalevelet lobogó, forró sós vízbe dobd bele. Csak néhány percig főzd benne, utána csepegtesd le.

A szóját is szűrd le, majd keverd össze a rizzsel, a tojással, a sóval, a pirospaprikával, a majoránnával és a borssal. A masszát alaposan dolgozd össze, és töltsd meg vele a kelkáposztaleveleket.

Helyezd a töltelékeket egymás mellé, kivajazott tűzálló tálba, és a tejfölbe kevert reszelt sajttal öntözd meg. Forró sütőben 20 percig süsd.

Tejfölös-kapros gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főtt burgonya, 5 dkg búzadra, 5 + 10 dkg margarin, 2 tojás, kevés só, 3 dl tejföl, ételízesítőpor, 2 csokor kapor, reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
Az áttört és kihűlt burgonyához adjuk a grízt, az 5 dkg margarint, a tojásokat, és kevés sóval alaposan összegyúrjuk. A masszából apró gombócokat formálunk, és 2 liter enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd jól lecsöpögtetjük.
 
Egy mélyebb tűzálló tálban a tejfölt kikeverjük 10 dkg margarinnal és az ételíesítőporral, és épp csak felforraljuk. A gombócokat beleforgatjuk, és meghintjük a felaprított kaporral és a reszelt sajttal.

Kanadai juharszirup mousse (Hajdú Péter, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 pohár juharszirup, 3 db tojás, 1 pohár barnacukor, 1 evőkanál zselatin, 3 cl rum, 5 dl tejszín, díszítéshez eper

Elkészítése:

Szórjuk egy kis tálkába a zselatint, csorgassunk rá három evőkanálnyi hideg vizet, majd keverjük össze.

Üssük a tojásokat egy nagy keverőtálba, tegyük bele a beáztatott zselatint, a cukrot és öntsük hozzá a juharszirupot. Tegyük vízgőz fölé, majd addig verjük, míg kemény habos nem lesz, utána vegyük le a gőzről és hagyjuk kissé kihűlni.

Verjük fel kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan keverjük a felvert juharszirupos habhoz.

Fokhagymás langusztafarok (Hajdú Péter, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 5 db langusztafarok, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, só, darált bors, pár csepp tabasco szósz, 1 db zöldcitrom

Elkészítése:

Vágjuk fel a languszta hasán a páncélt, majd feszítsük szét és vegyük ki a benne lévő húst. Mossuk meg hideg vízzel, csepegtessük le jól, majd vágjuk 4-5 darabba. Tegyük egy tálba, reszeljünk rá a zöldcitrom héjából és a fokhagymából, daráljunk rá borsot, csorgassuk meg olívaolajjal és pár csepp tabasco szósszal. Keverjük jól össze és tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja a rákhúst.

Elkészítéskor hevítsünk fel egy nagy serpenyőben két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett rákhúst. Erős lángon pirítsuk meg minden oldalát rózsaszínűre, utána öntsük rá a tejszínt, ízesítsük sóval, majd jól forraljuk össze.

Párolt rizzsel azonnal, forrón tálaljuk.

Réteskosárban sült sajtfelfújt (Hajdú Péter, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 15 dkg reszelt Trappista sajt, 15 dkg reszelt Karaván sajt, 15 dkg reszelt Anikó sajt, 2 db tojás, 2 dl pohár tejszín, 2-3 evőkanál liszt, őrölt szerecsendió, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A sajtokat összekeverjük a felvert tojásokkal, fűszerekkel, liszttel és a tejszínnel.

A réteslapokat kb. 10x10 cm-es kockákra vágjuk és a muffin sütőformákat 3-4 db lappal kibéleljük, majd megtöltjük a sajtos keverékkel. 150-160 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük, majd színes salátalevelekkel tálaljuk.

Ügyeljünk, hogy pontosan a tálalás előtt süljön meg, mert rövid állás után már összeesik és nem lesz szép.

Rakott kel

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej kelkáposzta (1-1,2 kg), só, bors, 2 szikkadt zsemle, 1 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek. + 1 kk. olaj, 50 dkg darált hús, 2 tojás, 1 ek. ételízesítő, 1 kk. pirospaprika, 3 + 1 dl tejföl, 2-3 szál petrezselyem

Elkészítése:

A kelkáposztát megtisztítjuk, enyhén sós, forrásban lévő vízben 10 percig főzzük, majd kiemeljük a vízből és lecsepegtetjük. 12-16 nagyobb, szép levelet konyharuhára terítve szikkadni hagyunk, a többit ujjnyi széles csíkokra szeljük.

A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk két evőkanál olajban. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált húst, a kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, az ételízesítőt, a pirospaprikát, ízlés szerint sót, borsot, 2 evőkanál tejfölt, a felaprózott kelkáposztát, és jól összedolgozzuk.

Egy kávéskanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és körkörösen, kissé egymásra csúsztatva a közepére fektetjük a félretett kellevelek kétharmadát. Ráhalmozzuk és kerekre igazítjuk a húsmasszát, vékonyan megkenjük tejföllel, majd befedjük a maradék kellevelekkel, amelyeket ugyancsak megkenünk egy kevés tejföllel. Ezután felhajtjuk az alsó leveleket, kerekre formázzuk, és bevonjuk a maradék tejföllel. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 1 óra).

A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd óvatosan tálra emeljük, meglocsoljuk a maradék 1 deci tejföllel, meghintjük egy kevés pirospaprikával és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Gyömbérkenyér

Hozzávalók: 5 dkg kandírozott gyömbér, 12 dkg méz, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, bors, 5 evőkanál narancslé, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor. A mázhoz: 1 tojásfehérje, 3 evőkanál citromlé, 20 dkg porcukor, 5 dkg aprított cukrozott citromhéj, vaj
 
Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazzuk a tepsit. Összeaprítjuk a gyömbért, megmelegítjük a mézet, a vajat krémesre keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral és belekeverjük a mézet a többi hozzávalóval. A tésztát a tepsire simítjuk, közepes lángon 40 percig sütjük.
 
A tojásfehérjét a citromlével félkeményre verjük, beleszórjuk a porcukrot, majd a citromhéjat. A mázat a forró süteményre kenjük, kicsit száradni hagyjuk, majd rombuszokra szeljük.

Szilvás gombóc túrótésztából

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szilva, 30 dkg túró, 40 dkg liszt, 3 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa,  csipetnyi só

Elkészítése:

A vajat és a tojássárgákat habosra keverjük. Hozzáadjuk egymás után a sót, a zsemlemorzsát, a túrót és a lisztet. Jól összegyúrjuk és vékonyra nyújtjuk.

Négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepébe egy szilvát teszünk és gombócot formálunk belőle. Forró, sós vízben kifőzzük, vajban pirított zsemlemorzsával és fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

Töltött borjújava tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (vagy 4 szelet) borjújava, 4 db tojás, 40 dkg tészta, 1 dl olaj, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 8 db gombafej, 2 db vöröshagyma, só, bors, pirospaprika ízlés szerint
 
Elkészítése:
 
A borjúhúst vékony pengéjű késsel felszúrjuk, hogy tölthető legyen a kialakított nyílás. Habart tojást készítünk, ezt töltjük a felszúrt húsba, amit sózunk, borsozunk, lisztbe mártjuk pirosra sütjük.

Majd ebben a zsiradékban készítjük el a paprikás mártást, közben pedig vajon sütünk minden adaghoz két-két gombafejet. A gombafejeket átvonjuk a paprikás mártással, és a húsra tesszük, mellé pedig tésztaköretet adunk.

Elefánt könnycsepp (Papp Gergely, Hal a tortán)

Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 ek. cukor, 4 ek. liszt, 1,5 ek. kakaópor, sütőpor

Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és apránként a tojássárgát is.

A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd óvatosan egybeforgatjuk a tojásos masszával.

Ezt tepsibe rakjuk és 20-25 percig sütőben 200 fokon sütjük. Ha kész egy tálcára rakjuk és még meleg állapotában üres ásványvizes flakonra csavarjuk. Ebben az állapotban hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet.

Hozzávalók a krémhez: Egyik része: 2 dl tej, 2 kanál liszt

A lisztet a tejjel lassú tűzön habverővel keményre főzzük. Majd a teraszon hűlni hagyjuk.

Másik része: 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 vaníliáscukor, 15 dkg dió

Ezeket összekeverjük géppel kb. 10 percig. Majd a legvégén, amikor már jó, hozzáforgatjuk a diót. A kint kihűlt tejes lisztes masszával összekeverjük és kész a piskóta krémje.

A piskótából kiveszem az üveget, középen megkenem egy sorban a fél adag krémmel, arra egyenesen banánokat rakok, majd a krém másik felével bekenem a banánt. Ezután összetekerem a piskótát és a végén csokimázzal öntöm le.

Csokimáz hozzávalók: 3 kanál kakaó, 3 kanál kristálycukor, 1-2 kávéskanál víz, 5 dkg vaj


Ezt állandó kevergetés mellett kis lángon sűrűre főzzük.

Sajtos csirke (Papp Gergely, Hal a tortán)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemell, 1 doboz tejföl, reszelt sajt, ízlés szerint só, bors

Elkészítése:

A felszeletelt csirkét befűszerezzük, és olívaolajban mindkét oldalát megpirítjuk.

Ezután az elősütött csirkét kis hőálló tálba tesszük, ráöntjük az olajat amiben sült, majd tejföllel és sajttal meglocsoljuk.

A sütőben 20-25 percig sütjük, köretként sült krumplival tálaljuk.

Sólet (Papp Gergely, Hal a tortán)

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg bab, 1,5 kg füstölt hús és kolbász, 2-3 kk. pirospaprika, 8-10 szem feketebors, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 fej karikára vágott lilahagyma

Elkészítése:

Előző este nagy edénybe beáztatjuk a babot és a füstölt húst, majd az elkészítés előtt ugyanabban a lében 20-25 percre felrakjuk főni.

Utána levesszük a tűzről és egy másik nagy edényben rétegesen egymásra pakoljuk a babot, a húst és a gerslit, a felszeletelt hagymát és az egész fokhagymát, majd felöntjük a levével úgy, hogy ellepje.

Megszórjuk feketeborssal és paprikával. Rátesszük a fedőt és a sütőben 5-6 órán keresztül sütjük.

Croque Monsieur (Papp Gergely, Hal a tortán)

Hozzávalók a szószhoz (besamel): 10 g vaj, 90 ml tej, ½ ek. liszt, ½ tk. dijoni mustár,  só, bors, frissen reszelt, szerecsendió, ½ tojássárgája,  szeletelt toast kenyér, 20 dkg sonka, 3 féle sajt lereszelve

Elkészítése:

Elkészítjük a szószt egy edényben a tűzhelyen. Mikor már minden összetevő benne van rottyantunk még rajta egyet és kész. Ezzel kenjük meg a kenyereket, amiket megpirítottunk.

A szendvicsbe sonkát és reszelt sajtot teszünk, majd a tetejére is.

Ezt melegszendvicssütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad a tetején.

süti beállítások módosítása